СУТЬ РЕЧЕЙ: Правий сектор запевняє, що з їх боку Іван Мунтян пройде процес люстрації влади

СУТЬ РЕЧЕЙ: Правий сектор запевняє, що з їх боку Іван Мунтян пройде процес люстрації влади

02.03.2014, 13:37

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 27 лютого. Запрошені гості: Іван Мунтян, член президії Народної ради в Чернівецькій області та Петро Зеленько, представник Правого сектору.

Ведуча: Оксана Денисюк.

 Ведуча: Петре, як створився Правий сектор у Чернівецькій області? З яких організацій?

 Петро Зеленько: Правий сектор не зовсім створений з організацій, він створений з активістів, які брали активну участь у революційному процесі. Тобто, це люди, які реально роблять історію, творять історію та здобувають свою національну державу. Дуже багато наших хлопців з Чернівецької області були в Києві, активно приймали участь, незважаючи чи це були бойові дії чи це просто була допомога. Крім того, повно людей, які, скажімо так, забезпечували тил. Тому потрібно було організуватись і ми організувались для того, щоб не було безладу і хаосу, окрім того, ми орієнтуємось на Правий сектор Києва з конкретним лідером Ярошом, тому так і створили

Ведуча: скільки вас у Чернівецькій області?

Петро Зеленько: відверто – зараз якраз йде робота над формуванням списків, тому що був такий час, коли основне було – це відправка людей, допомога, збір матеріального забезпечення, тому питання про формування списків було другорядним і воно відходило на другий план. Зараз не можу сказати, що спокійно, порівняно спокійніше, тому вже почалась робота у цьому напрямку, організація роботи зсередини.

Ведуча: у чому ваша першочергова функція, які завдання ви ставите перед собою в цей час, коли слава Богу все стало відносно спокійніше?

Петро Зеленько: революція триває, тому до 25 числа це однозначно буде тривати. Основна наша мета – це здобути нашу національну державу, об’єднати людей та пояснити громаду та пояснити їй, що саме громада конкретного містечка, селища, села приймає рішення. Ось це мета і, відповідно, якісь додаткові функції – це допомога самообороні, контроль над певними ситуаціями, які зараз виникають для того, щоб уникнути хаосу. Ми як стримуючий фактор зараз виступаємо, принаймні в області і в принципі, як і по всій Україні.

Ведуча: співпраця з новоствореним органом Народною радою – опишіть як це відбувається і чи є у вас питання до Народної ради.

Петро Зеленько: ми ніби співпрацюємо з Народною радою, однак ми не бачимо перспектив в Народних радах, до яких входять виключно депутати. Ми розуміємо, що, можливо, юридично це так потрібно, однак є купа прикладів, коли до Народної ради входять прості активісти, громадяни та фахівці, які не є депутатами. Співпраця зараз на рівні того, що ми допомагаємо вирішувати певні питання, лиш в деяких питаннях співпрацюємо по районах, але в принципі, нас, як Правий сектор, не влаштовують такі Народні ради, куди входять ті люди, які працювати і працюють так, як працювали.

Ведуча: Петре, хочу конкретизувати чи правильно я вас зрозуміла, ви зараз говорите про конкретну Народну раду в Чернівецькій області?

Петро Зеленько: так.

Ведуча: минулого тижня у цій студії був політолог Ігор Бабюк і він сказав таку річ, що один із шляхів виходу з конфлікту – це круглі столи не за формою, а за суттю і обов’язковою умовою їх проведення та їх дієвості має бути участь саме представників Правого сектору, тому що це велика кількість людей, до думки котрих обов’язково потрібно прислуховуватись. Іване Миколайовичу, розкажіть ви про співпрацю з Правим сектором і чи правильно я зрозуміла, що не дуже багато у вас спільних точок дотику?

Іван Мунтян: можливо, дійсно є певні технічні моменти, які пов’язані з юридичним аспектом, тому що дійсно для того, щоб ми могли узаконили нашу Народну раду, то потрібно було це зробити тільки шляхом міжфракційного об’єднання і шляхом повідомлення на засіданні сесії обласної ради. На той час, коли вона була створена, то не було такої необхідності і бажаючих навіть так багато не було від громадськості. Сьогодні дійсно є така необхідність та пропозиція, щоб ми могли розширити повноваження Народної ради і щоб до неї могла увійти громадськість та фахівці. І тому ми тільки за і ми знайшли той формат, за допомогою якого ми можемо долучити всіх бажаючих до роботи Народної ради.

Ведуча: що це за формат?

Іван Мунтян: формат наступний. Перше – ми створили виконком при Народній раді, до якого входять комісії за певними напрямками, наприклад, освіта, медицина, економічний блок. І коли люди сьогодні мають бажання брати участь у розбудові нової держави, вони мають можливість проявляти себе у роботі виконкому. Схема наступна: після того, як в комісії входять певні категорії фахівців, вони, наприклад, починають працювати за своїм напрямком і розробляють відповідні програми. Якщо йдеться про економічний блок, то вони аналізують ситуацію в області, розробляють свою програму, яка спочатку повинна бути затверджена на профільній комісії в обласній радій разом з фахівцями, а після того Народна рада ініціює розгляд даної програми на засіданні сесії обласної ради і таким чином ми маємо законний прийнятий проект рішення до виконання якого виконавча влада одразу може приступити.

Ведуча: чи будуть у виконкомі представники Правого сектору?

Іван Мунтян: однозначно, люди вже починають записуватись по певних напрямках і з наступного тижня на засіданні Народної ради будуть затверджуватись ці кандидатури і таким чином ми почнемо працювати.

Ведуча: ви заперечуєте той факт, про який говорить Петро і у вас в роботі немає розбіжностей?

Іван Мунтян: ми з самого початку виходили до людей та просили їх, але не було бажаючих. Зараз вже є перемога і є дуже багато людей, які хочуть приєднатись і працювати, ми схвалюємо такі вчинки. А що стосується Правого сектору, ми співпрацюємо, так, і є самооборона, і я підтверджую те, що було сказано: ми дійсно всі разом шукаємо вихід з цієї ситуації, ми повинні гарантувати людям безпеку і що ми готові брати на себе відповідальність та довести усе, що ми розпочали до логічного завершення.

Ведуча: разом із тим учора ваш побратим, Петре, Зиновій, коло міської ради зробив заяву, в якій говорив про провокації, які стосуються Правого сектору і там прозвучало прізвище Івана Миколайовича.

Петро Зеленько: Зеник, він достатньо імпульсивний. Я не можу це не спростувати, ні підтвердити, бо є певна інформація, однак немає реального фактажу. Інформація є, робота триває і, повірте, як тільки буде ясно що до чого – обов’язково ми повідомимо. Так, прозвучало прізвище, тому що є така інформація, однак підтверджувати її не буду, щоб не виступати провокатором. Як тільки буде підтверджений факт – ми однозначно про це повідомимо. На рахунок провокацій, зрозумійте, тут є така штука, що грають на всі боки.

Слухач: мене звати Надія Федорівна, місто Новодністровськ. У мене питання до Івана Мунтяна – я хочу взнати його позиція щодо роботи партії «Батьківщина» у м. Новодністровськ.

Ведуча: давайте спершу Петро закінчить про провокації, а потім ви, пане Іване, дасте відповідь.

Петро Зеленько: провокації відбуваються часто і люди спрацьовують організовано, я так розумію, що зараз люди працюють один проти одного. Єдине про що хотів би нагадати людям, які мають сміливість йти на певні дії, які провокують, зокрема, Правий сектор, які працюють під Правий сектор – я гарантую цим людям, що вони будуть жорстко покарані. Це я просто мусив сказати для того, щоб люди розуміли на що вони йдуть, якщо хтось за гроші це робить чи за щось інше – ви просто маєте це розуміти, що будемо карати і будемо карати жорстко.

Іван Мунтян: дійсно, є така ситуація, коли нас хочуть провокувати чи зіштовхнути лобами, поступає різна інформація і, можливо, не до кінця перевірена. Я дуже підтримую свого колегу в тому, що спершу потрібно перевірити перед тим, як заявляти про конкретні факти. Суть залишається єдина – вже був, слава Богу, поданий такий сигнал, що ми знімаємо маски, ну Правий сектор і Петро заявив про це і це правильно.

Петро Зеленько: я заявив про те, що не буде масових, але ми залишаємо за собою право на певних акціях вдягати балаклави, бо є хлопці, які не готові відкривати свої обличчя в певних конкретних діях. Ось це ми залишаємо за собою і це вже вибачте. А решту вся робота у нас триває без масок.

Іван Мунтян: дуже велика кількість людей звертається до нас з проханням, що ми вже не маємо кого боятись і потрібно зняти маски, тому що під цією маркою з’являється багато самозванців і починають говорити, що вони є Правий сектор, заходять у приміщення. У мене немає претензій до хлопців з Правого сектору, які дійсно вибороли цю перемогу, але я впевнений і знаю, що були випадки, коли хлопці ні з ким не узгодили, одягнули маски, вони виходять на вулицю, бо так модно сьогодні, і під цим може бути багато неприємних речей і люди бояться. А ми повинні гарантувати людям безпеку і таким чином разом ми повинні показати людям, що усього ми досягли тільки разом.  

Слухач: мене звати Світлана. Я хочу звернутись до представника Правого сектору: не дуже дорого буде коштувати те, щоб ви виготовили для себе посвідчення, таким чином ці люди хоч якось узаконять себе і щоб було зрозуміло скільки їх – представників Правого сектору. Друге: маски ці … люди сьогодні обурюються, це зовсім не правильно, їх не потрібно. От депутат, Іван Миколайович, він називає своє прізвище, представляється і нічого не боїться. Помінялась влада, а що представники Правого сектору бояться нову владу чи що? Їх, якщо що, сьогодні вже захистять. А вам, Іван Миколайович, велика подяка, що ви є, що ви працюєте, що ви тримаєте все в руках і більш-менш забезпечуєте порядок, бо це дуже важко.

Петро Зеленько: щодо посвідчень – оргробота ведеться, можливо посвідчення, шеврони чи однострої – ми припрацьовуємо це, щоб ідентифікувати себе серед людей, щоб люди чітко розуміли хто, що і як. Стосовно масок, я ж вам кажу, основна маса Правого сектору зняла маски, я маю на увазі акції, які стосуються певних дій – ну тоді можливо, але у принципі маски зняті.

Ведуча: чи правда, що були випадки, коли люди під виглядом Правого сектору заходили у якісь приміщення чи проводили десь якісь акції?

Петро Зеленько: у районах ….по чуткам тепер взагалі багато випадків, от дзвінок, що в машині хтось там. По Кіцманю – я знаю, що нікого там сьогодні не було. По Кіцманю підняли шумок, хтось подзвонив, джип, люди в масках, а наші хлопці навіть не бачили того джипа. Зараз таких випадків багато, дзвінки можуть бути просто тому, що комусь нудно. Знаю, що точно був випадок у Глибоці: хлопчики вдягнули маски і походили по Глибоці, великої шкоди вони там не принесли, бо спрацювали люди і все було добре. Таких фактів по області і місту, щоб таки заходили в приміщення і причиняли шкоду – немає.

Слухач: це знову я, Світлана. Всі зараз говорять про те, що потрібно, щоб якомога швидше запрацював уряд, щоб скоріше запрацювали всі нові гілки влади, а для того, щоб вам виготовити ці посвідчення вам треба 2-3 дні і до вас ніхто не буде мати питань.

Ведуча: дякуємо за пораду і хочу повернутись до питання попередньої слухачки щодо роботи «Батьківщини» у Новодністровську.

Іван Мунтян: «Батьківщина» пройшла непростий процес очищення, ми багатьох людей виключили з партії за зраду. З 17 депутатів обласної ради, залишилось четверо. І у Новодністровську теж є свої проблеми, вчора у мене був голова міської партійної ситуації, доповів мені ситуацію і що робиться на місці, ми бермо негайно на всі речі та приймати рішення. Ви будете про них знати і ці рішення будуть адекватні до того, що сьогодні відбувається.

Слухач: мене звати Сергій. У мене питання до пана Петра: є така досить відома останнім часом людина Артем Маловажний і він навіть не приховує, що займається політикою за гроші – скільки йому платять за те, що він каже, що він член Правого сектору і чи дійсно він член Правого сектору?

Петро Зеленько: фактів отримання коштів від Артема я не знаю, факт, що він не приховує …на жаль, телефон виключений, але я обов’язково передзвоню і уточню. Він таки дійсно є представником Правого сектору і він у свій час зробив колосальну роботу, тому що, повірте, утримати ультрасів від дуже жорстких дій – він зі своєю місією справився і там, де потрібно було застосувати силу – він її застосовував грамотно і технічно.

Ведуча: силу по відношенню до кого чи до чого?

Петро Зеленько: силу по відношенню до …коли тривав процес протистояння, ви ж розумієте, по відношенню до влади, яка діяла. А щодо отримання фінансів, повірте, Правий сектор не настільки потужний у фінансовому плані, щоб ще платити хлопцям за те, що вони представляють Правий сектор.

Ведуча: до слова, Іване Миколайовичу, в Інтернеті відео було на кілька секунд, де ви сваритесь з Маловажним: він каже. Що він з Правого сектору, а ви йому кажете, що то не так і то ви з Правого сектору. Які у вас стосунки з Маловажним?

Іван Мунтян: нормальні, в нас нормальні стосунки і він нормальний хлопець. Можу підтвердити те, що Петро каже: коли захоплювали ОДА, він був у масці коло мене, я його бачив, він діяв, як справжній боєць і завдяки таким хлопцям, як він, ми змогли реально захопити ОДА. От Петро говорить, що Правий сектор створений з тих активістів, які були на Майдані…

Петро Зеленько:…зрозумійте, ідентифікувати себе, як Правий сектор мають право люди, які дійсно були в Правому секторі. Ваша заява, що ви з Правого сектору, я перепрошую, що вас перебив, але вона досить смішно виглядає. Ми робимо спільну справу, ми працюємо над розбудовою нашої держави, однак ви працюєте у своїй площині і називатись Правим сектором, як на мене, це смішно.

Іван Мунтян: різні люди по-різному сприймають різні ситуації. Я маю на увазі, що як тільки почались бої на Грушевського, хочу чітко вам заявити – там знаходились люди з нашої палатки, які там ночували, там жили і до вашого відома і до відома всіх слухачів, загинула людина як раз з нашої палатки, він був головою первинної організації «Батьківщина». Вони там були і виконували свої задачі,я не хочу нічого перебирати на себе, кожен має займатись тим, чим він має займатись. Я мав на увазі, що Правий сектор створений з тих активістів, які були в самій гарячій точці, коли гинули люди і наші люди теж гинули і помирали за майбутнє України. Дай Боже, щоб такі хлопці, як ви, Петро, й інші могли взяти ініціативу в свої руки, щоб все було під контролем, щоб згуртувати хлопців і дати їм гарантію того, що ми можемо разом побудувати нову державу. 

Петро Зеленько: я не хочу, щоб слухачі, люди, громада подумали, що Правий сектор чогось не визнає …хлопці стояли піл-о-пліч і не було суттєво чи це самооборона, чи це були хлопці з Будинку профспілок. Я не хочу, щоб подумали – Правий сектор і все …Правий сектор – це люди, які також робили певні речі, які ви не робили.

Ведуча: наприклад. І попрошу конкретно.

Петро Зеленько: наприклад, хлопці конкретно брали штурмом ту ОДА, зокрема, Маловажний за це був засуджений, бо брав у тому активну участь. Так? Так, ви були в ОДА, але штурмували ОДА хлопці – ось це і є Правий сектор.

Іван Мунтян: я зараз вперше буду робити цю заяву. Хлопці, я вас поважаю і бажаю, аби ви й надалі так діяли проти влади, якщо така, не дай Бог, появиться. Але у даній ситуації є спеціалісти, які вміють організувати все так, щоб воно відбулось.

Ведуча: Іване Миколайовичу, ви щойно фактично сказали, що це ви організували штурм ОДА.

Іван Мунтян: всі зараз зрозуміють, що я хочу сказати. Справа у тому, що проти мене також була порушена кримінальна справа, як і проти Маловажного. Я дав покази через два дні після нього і мені слідчий чітко показав на відео, що я найбільше серед усіх депутатів там засвітився і він мені показав хронологію подій і сказав, що я підставив всіх цих хлопців. Наступне: перше вікно, яке було розбите, я чітко знаю людину, і це можу підтвердити в будь-який час, це старші люди і я їх знаю, бо вони щоразу є на майданах, які мали у бушлаті монтіровку і топорік. І це він перший почав ламати древі – цей дід 60-70 років і тільки після того, як він дав енергію молодим хлопцям, пішов штурм. Це було на моїх очах і відео це може підтвердити. Я так само міг швидко зайти в ОДА, в зал та сидіти там тихо, але я робив свою роботу на вулиці.

Ведуча: а яка була ваша робота на вулиці?

Іван Мунтян: моя робота заключалась в тому, щоб забезпечити нормальний вхід в адміністрацію всіх людей, які були на вулиці і депутатів в тому числі. Я не вирішив, що я сам зайшов і все вирішено, я намагався зробити так, щоб всі могли зайти всередину та висловити свою позицію проти тодішньої влади.

Петро Зеленько: на превеликий жаль чи щастя, коли штурмували ОДА, я повертався з Києва і про штурм, і що хлопці працюють, я дізнавався з телефону. Якщо є відео, Іване Миколайовичу, я вам раджу його викинути в контакти і нехай люди бачать. Але все одно…

Іван Мунтян: до сьогоднішнього дня, може, було страшно підставити цих людей, але вони дійсно чітко зафіксовані на камерах, як це все відбувалось. Я дав покази слідчим і мені сказали, Іване Миколайовичу, вибачте, але навіть незважаючи на те, що ви є депутатом обласної ради, ви будете нести найбільшу відповідальність і якщо нічого не зміниться в державі, то ви будете нести найбільше покарання за те, що відбулось.

Ведуча: але проти вас не було відкрито кримінальної справи?

Іван Мунтян: справа була відкрита проти всіх, хто давав покази, але проти Маловажного судом був взятий запобіжний захід. Але проти депутата обласної ради не ризикували відкривати, бо реально – Маловажний не мав права зайти в ОДА, а я, як депутат мав право зайти. І тому вони зважували наскільки я діяв законно. Коли я почав давати покази і казав, що я намагався зайти в ОДА, він просто посміявся і сказав: не кажіть дурниць і подивіться відео, що ви тут робите. От така відповідь.

Слухач: мене звати Оксана. Я б хотіла просто внести невеличку ясність щодо Івана Миколайовича і щодо того штурмував від ОДА чи ні. Я того дня була біля ОДА і на власні очі бачила всі дії пана Мунятна і казати, що він був збоку чи чогось не робив – це просто не варто. Я також хочу сказати, що я була на Майдані, працювала на польовій кухні і сама його там бачила, спілкувалась з ним і просто, щоб люди знали, що він не ховався за мікрофонами. І запитання: як надалі розвиватиметься у політичній площині ситуація у нас в області щодо люстрації.

Іван Мунтян: це найважливіше, напевно, сьогодні питання. Тому що люди досягли перемоги і хочуть чути від нових політиків, як вони планують далі вести люстрацію і т.д. За моєю інформацією, днями має бути прийнятий закон про люстрацію у ВРУ, люди мають бути перевірені, якою була їх діяльність у попередній період, незалежно від того, був він при владі чи ні. Бо буває таке, що людина не була при владі, але вже має поганий імідж, тому що зробила багато недобрих речей. Така людина не має бути при владі. Крім того, є конкретні випадки, коли людина була не при цій владі, а при попередній і можна оцінити її конкретні дії, як вона себе вела. Все це про усіх можна вивчити, є журналісти, є Правий сектор… 

Петро Зеленько: Правий сектор вже веде роботу, так ми чекаємо на закон, але інформацію збираємо по повній програмі.

Іван Мунтян: повірте мені, що вже ніхто нікуди не втече від Правого сектору.

Петро Зеленько: це однозначно.

Іван Мунтян: я бачу настрої і хлопці будуть справедливо вивчати, а не просто так. Нехай ці хлопці молоді і, може, не все знають, але вони через себе пропустили цей Майдан, вони бачили за що готові віддати життя і просто так пропустити любого чиновника, який в минулому займався незрозуміло чим…

Ведуча: одним словом, люстрація, Іване Миколайовичу. Яка участь Правого сектору у цьому процесі?

Петро Зеленько: я думаю, що всі процеси будуть передбачені законом і я думаю, що законопроекті буде вписана конкретна участь конкретно Правого сектору, можливо. Воно не так буде називатись. Але в кінці кінців, люстрація цікава штука – процес очищення це завжди важко, але зараз ми працюємо по фактажу для того, щоб як тільки увійде в силу закон, було з цим працювати – от так і так.

Ведуча: ви говорите про юридичне обґрунтування, але скажіть просто: один, два три – яких людей ви не хочете бачити при владі і не допустите, щоб вони туди потрапили.

Петро Зеленько: самі розумієте. Люди, які реально хабарники, які реально приносили шкоду суспільству, громаді на конкретних місцях, які реально дозволяли собі речі по відношенню до людей і пригноблювали людей – таких людей точно не буде, це однозначно. Люди, які і не є людьми.

 Ведуча: як ви будете відстоювати ці речі, як ви будете цього добиватись?

 Петро Зеленько: добиватись будемо, як завжди. Ми є толерантні, освічені люди, добрі, до речі, але де буде потрібна сила – вона буде використовуватись. Але вона буде використовуватись відповідно до потреб. На мою думку, на моє особисте глибоке переконання, ця сила зараз потрібна і вона просто не дасть зробити певним людям певні кроки і ми таким чином віддамо свою шану тим хлопцям і дівчатам, і тій крові, яка була пролита.

 Слухач: це знову Сергій. Я думаю, що зараз було б непогано з ефіру привітати наших земляків, буковинців, чернівчан, які сьогодні були обрані до уряду – це і Павло Петренко, і Максим Бурбак, і звичайно прем’єр Арсеній Яценюк. Хочу нагадати, що всі вони є членами «Батьківщини» і Іван Миколайович є їх партійним керівником в Чернівецькій області, з чим я його вітаю. І чи вистачить, Іване Миколайовичу, «Батьківщині» кваліфікованих кадрів для того, щоб очолити не тільки Україну, але й Чернівецьку область?

 Іван Мунтян: я дійсно хочу привітати новопризначених керівників на посадах і хочу сказати, що в «Батьківщині» завжди були достойні, кваліфіковані люди і люди-спеціалісти, які змогли показати й надалі покажуть свою порядність, професійність і реальну роботу, на яку чекають люди. І таке буде на всіх посадах, які можуть бути запропоновані «Батьківщині», бо ми можемо брати відповідальність на себе.

 Ведуча: якщо ситуація в місті визначилась ще минулого тижня, то в області цей процес триваліший. Іване Миколайовичу, якщо можете і знаєте озвучте прізвища людей на посади голови ОДА та обласної ради.

 Іван Мунтян: якщо говорити про голів, то і там і там є достатньо багато кандидатур з числа депутатів обласної ради і з числа людей, які були активні в цьому революційному процесі. Є дійсно багато нормальних кандидатур, але конкретно по прізвищах я навряд візьмусь сказати. 

 Ведуча: ви про обласну раду говорите?

 Іван Мунтян: і про те, і про те.

 Ведуча: ви особисто готові очолити обласну раду?

 Іван Мунтян: у свій час я був заступником голови обласної ради, правда це вже пройшло більше 10 років. Ви знаєте, це немає що боятись брати на себе відповідальність.

 Ведуча: тобто, ви готові.

 Іван Мунтян: ми не боролись за конкретні посади і коли люди мали таку підозру, що ми нібито захопили обласну раду через посади, але я встиг тоді сказати, що ми не йдемо за посади, ми йдемо для того, щоб досягти перемоги. Не за посаду заступника голови чи за посаду голову ми це робили, це ця була задача та ідея.

 Ведуча: якщо Івану Миколайовичу буде запропонована посада голови обласної ради чи пройде він люстрацію саме від Правого сектору?

 Петро Зеленько: однозначно пройде. Є ще одна цікава річ – заявляти, що хтось комусь може віддати якісь посади, незважаючи на політичні партії, хоча я нічого не маю проти «Батьківщини». Справа у тому, що голову обласної ради обирають депутати, але на сьогоднішній день є хороша практика – люди в залі висувають кандидата з тих, хто може зайняти посаду. Це дуже цікава практика, бо люди на місцях знають людей, а тоді просто для того, щоб це було легітимно, затверджується голосуванням кандидатура. 

 Ведуча: ви маєте на увазі, що кандидатура має бути не з числа депутатів?

 Петро Зеленько: ні. Голова обласної ради має бути тільки з числа депутатів обласної ради і ми з цим не сперечаємось, однак громада знає, хто сидить в залі, знає людей особисто, а тим більше депутатів обласної ради, повірте мені. Має обирати громада, вивішується список на дверях, збирається віче і люди вирішують, зачитується список і люди мають зрозуміти хто … В районах це взагалі гарно працює.

 Ведуча: там громада менша і тому простіше.

 Петро Зеленько: у Чернівцях це пройде так само, коли люди будуть знати коли засідання сесії – підтягнуться з районів. У кожного депутата є свій район і люди підтягнуться і скажуть, що так – це добрий чоловік. Ми повинні прислухатись до рішення народу. Тому це все і відбулось, бо ніхто не прислухався. Якщо ми зараз знову з народом почнемо грати в ігри, то це вже ні до чого хорошого не призведе.

 Іван Мунтян: наприклад, учора в Сторожинецькому районі була народна самооборона та Правий сектор і в нашій присутності відбулось голосування, а кандидатура, до речі, була не одна. І ми показали, що можемо демократично обрати голову у присутності спостерігачів з народу. Найгірше, що там було, що колишній голова ради намагався на трибуні показати на скільки він був хорошим до цього часу, свої заслуги, подяки та грамоти від президента. Думаю, що це не потрібно в цей час – потрібно просто написати заяву і піти. А коли починають розказувати які були добрі при цій владі – це не сприймається людьми і я особисто не сприймаю такі речі. І той, хто ще не зробив цей крок – швидко, тихенько напише заяву і нікому не розповідає про свої заслуги, заслуги треба було показувати після першого побиття студентів, от тоді треба було піднятись всім головам та висловити свою позицію. Тому я повністю підтримую Петра, підхід має бути дійсно таким.

 Ведуча: і ваші думки чи побажання на завершення ефіру, будь ласка.

 Іван Мунтян: перемога вже є і хочу побажати чернівчанам, щоб вони могли найближчим часом відчути на собі все, що вони зробили, а вони все зробили правильно. Хочу побажати всім гарну, нову квітучу державу Україну, де будуть жити чесні люди, чесна влада і ми дійсно будемо європейцями. Слава Україні!

 Петро Зеленько: героям слава! Я б не погодився, що перемога є – революційний процес триває. Так, у нас є певні перемоги, але перемога – це національна держава, в якій закон рівний для всіх, тому не розслабляйтесь, наснаги, терпіння і робіть великі справи, тому що ми цього достойні.

 Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Як на мою думку, то люстрацію має робити не правий сектор,а законно утворена люстраційна комісія в яку має і входити представник ПС і представник НР, і представник громадськості і Політичних партій, і т.д. але ці всі люди мають бути самі кристально чистими.  Не умаляючи роль Правого сектору ми забуваємо скільки людей на Майдані було з інших обєднань і просто простих людей патріотів , як іза покликом серця виконали свою місію. Слава Україні, слава героям! 

avatar

учасник майдану, віча.....

02 березня 2014 20:54