'Суть речей': 'З грипом можна боротися. Треба лише дотримуватися настанов лікаря і не ходити хворим на роботу',  – Н.Гопко

"Суть речей": "З грипом можна боротися. Треба лише дотримуватися настанов лікаря і не ходити хворим на роботу", – Н.Гопко

24.01.2016, 12:52

Суть Речей. З грипом можна боротися. Треба лише дотримуватися настанов лікаря і не ходити хворим на роботу – Н. Гопко

 Друкопис програми «Суть Речей» від 21 січня 2016 року.

 Тема програми: епідемічна ситуація в Чернівецькій області.

 Ведуча: Людмила Григорчук

 Гість: Наталя Гопко, головний державний санітарний лікар Чернівецької області

 Людмила Григорчук: Пані Наталю, розкажіть про епідемічну ситуацію в області.

 Наталя Гопко: Щонайменше підстав вважати, що захворюваність почала знижуватися, наразі немає. Оскільки, якщо на попередньому тижні ми повідомляли, що епідемічний поріг в цілому в області не підвищується, поріг перевищений був лише в Кіцманському та Заставнівському районах. Зараз можна констатувати перевищення епідемічного порогу по області загалом і по адміністративних центрах зокрема. Завтра інформація буде доведена до загалу. Але вже сьогодні можна прогнозувати зростання захворюваності за останній тиждень. Це третій тиждень 2016 року. І перевищення епідемічних порогів по області. Але якщо ми орієнтуємося на порогові значення, як індикаторний показник, що треба реагувати, то цього річ на всіх територіях України, за виключеннях декількох, всі обмежувальні заходи почали запроваджуватися до перевищення порогових рівнів. І така ситуація була мотивована необхідністю і ми очікуємо перші ефекти від цих заходів.

 Людмила Григорчук: Всі райони і Чернівці на одному рівні? Але в двох районах не оголошені карантини в школах.

 Наталя Гопко: Насправді ситуація не зовсім однорідна на території області. Оскільки порогові значення були перевищення спочатку лише на двох територіях. Наближалися до порогів і у інших районах. У Чернівцях не перевищена була, але прогнозую перевищення за підсумками цього тижня. Щодо Вижницького і Путильського, де захворюваність є нижчою, хочеться сподіватися, що так і залишиться надалі. Там також проводяться обмежувальні заходи. Щодо призупинення навчального процесу в школах, такі заходи крім цих двох районів запроваджені повсюди. Єдине, що є райони, де в окремих закладах карантин, а не у всьому районі. Щоправда, окремі райони

 Людмила Григорчук: Якщо не брати сьогоднішній день, то наскільки кількість хворих щодня росте на Буковині?

 Наталя Гопко: За вчорашній день зареєстровано 2026 випадків захворювання на ГРВІ. Така кількість була вищою, ніж попереднього дня. Так само досить великою кількість звернень за медичною допомогою. Впродовж вихідних днів. Тому наразі, говорити про стабілізацію ситуацію наразі зарано. Але, власне, ті заходи, які вже запроваджені і з можливістю коригування, запровадження додаткових, дадуть необхідний ефект. Але яка епідситуація буде найближчим часом залежить і від кожної людини. Роль кожної, без перебільшення людини є важливою. Важко її переоцінити, щоб досягнути рівня, який буде далеким від епідемічного. Коли ми говоримо про вакцинацію і про підвищену увагу до окремих категорій людей, то передусім – це особи груп ризику, медичного ризику. Ті наші краяни, які мають хронічні захворювання, вони входять до груп ризику, адже мають більшу ймовірність захворіти, якщо будуть мати контакт з хвороби і мають більші ризики, що у них виникнуть ускладнення.

 Слухач: Іштван. Щодо рекомендацій уникань обіймів, рукостискань до рідних людей. Чоловіка й дружини. Групи ризику, зокрема вагітні жінки, скільки в лікарнях хворих з цієї категорії людей. Також школи-інтернати та психоневрологічні заклади.

 Наталя Гопко: Обійми, поцілунки роблять наше життя теплим і позитивним, але коли ми говоримо про можливість убезпечити себе від грипу, адже грип – це захворювання, якому можна запобігти, то якщо у родині є хворий, то, звичайно, обійми допоможуть йому легше перенести захворювання, але ми маємо зрозуміти, що такі прості застереження, як уникнення прямого спілкування, дотримання правил особистої гігієни, уникнення щільного контакту, допоможуть не захворіти. Поцілунки зачекають, адже рідній людині буде спокійніше, якщо вона буде розуміти, що спілкування з нею не буде наражати на небезпеку їх рідних. Обійми зачекають. Крім того, якщо застосовувати правильно маску в щільному контакті з хворими, догляд за хворою людиною є необхідним, але буде безпечним. Додаткові заходи – провітрювання, яке не дозволить накопичуватися дозі збудника.  

Щодо вагітних, вагітні є під підвищеною увагою медичних працівників. Сьогодні в стаціонарах області перебуває 18 вагітних. Стан їх стабільних. Немає вагітних жінок, які були б у край важкому стані. І навіть ті, про яких ми повідомляли, що стан їх важкий, то вони почувають себе краще.

Стосовно інтернатів. Вони також під підвищеною увагою. Адже, якщо принести інфекцію у заклад закритого типу, то це дуже небезпечно. Люди не виходять, вони знаходяться у одних стінах. Тому серед заходів, які ми розробляли, ми їм надавали велику увагу. Що важливо. Якщо є рідні і близькі, які вимушені перебувати у таких закладах, то у такий період відвідувати їх не треба. Обмежити відвідування. Можна передати, поширити інфекцію. Важливі також заходи, які стосуються здоров’я персоналу, безперечно персонал, який має ознаки грипу чи ГРВІ не буде спілкуватися з пацієнтами. Це стосується всіх закладів медичних. Вкрай неприйнятною ситуацією, якщо людина захворіла  і йде на роботу, до того ж, якщо вона працює в таких заходах. Крім того посилена дезінфекція приміщень, адже вірус має за основний шлях вірусо-крапельний, то швидко може розповсюджувати через контактно-побутовий шлях. Тому додаткове миття рух, додаткове миття поверхонь, посуду, часта зміна рушників, або застосування одноразових, то це обов’язкові заходи.

 Слухач. Іон. Ви радите не збиратися у масових місцях. На Маланку також не рекомендували збиратися? І про групи ризику, наскільки правдива інформація, що медичні працівники захворіли і знаходяться зараз у реанімаціях. І чи рекомендуєте ви одягати маски кондукторів у тролейбусах. А щодо карантину в школах, чи правда, що його попросили ввести самі вчителі, які боялися заразитися грипом. І поясніть різницю між грипом і пневмонією.

 Наталя Гопко: Стосовно заходів, які проводяться за залучення великої кількості людей, стосовно місць, які небезпечні. Ми повинні пам’ятати єдине: заразною є лише хвора людина. Тобто, перебуваючи на свіжому повітрі, навіть на невеликій відстані від хворої людини, яка, скажімо, лише сьогодні захворіла, якій треба йти додому і викликати лікаря, то ризики є мінімальними, оскільки на вулиці не накопичується стільки збуднику, щоб інфікувати людину. Але ризики є, якщо контакт буде прямим. Насправді, в такий період, не рекомендується, залежно від ситуації, навіть може бути заборонено проведення заходів за рішенням комісії спеціальної, які діють на всіх територіях, які здійснюють координацію заходів, які проводяться. Але стосовно відвідуваності місць, де перебуває велика кількість людей, то потенційною небезпекою буде лише хворий. Тому велике прохання до хворих: залишайтеся вдома, лікуйтеся. А тих, хто боїться контакту з хворим, завжди може застосовувати, але правильно, вкотре зауважую, медичну маску, яка дасть певний захист. Щодо інших запитань. Безперечно медичні працівники є у групах ризику,  професійній групі ризику. Адже у медиків вища ймовірність інфікуватися під час огляду пацієнта, проведення маніпуляції, спілкування і таке інше. Саме тому надто важливо саме медичними працівниками дотримуватися тих рекомендацій, щоб не захворіти і, звісно, вакцинуватися. У нас в області кількість вакцинованих від грипу, є найвищою серед усіх вакцинованих. Це є підтвердженням довіри. Це близько 80% тих, хто щепилися. Це підтверджує ефективність вакцинації. Адже, якщо медичний працівник вакцинується, то це дає можливість подумати про вакцинацію всіх інших. Інформації щодо перебування медичних працівників в реанімації – в мене немає. Але є різні ситуації. Є різні контакти поза роботою, де людина суворо дотримується всіх заходів, ризик є. Стосовно кількості захворілих, то наразі така ситуація жодною мірою не є критичною. Інформації такої не надходило. Ми розуміємо, наскільки важливим для нас є здоров’я медичних працівників. Адже нам треба безперебійної роботи всіх медичних закладів, а це можливо лише за доброго здоров’я медиків. Слід розуміти, наскільки вони зараз працюють в посиленому режимі, оскільки кількість звернень є високою тому бажаємо їм міцного здоров’я. А досвід 2009 року, коли в інших регіонах країни насправді була критична ситуація з захворюванням медиків, то всі ті заходи, які у нас проводяться в області, дозволили нам таких проблем уникати.

 Людмила Григорчук: Наскільки більше пацієнтів зараз приходять у лікарні?

 Наталя Гопко: Для порівняння, незавершений ще третій тиждень 2016 року, але звернулися за допомогою до лікарень понад 8 тисяч наших краян загалом по області. За цей же період попереднього року і в принципі ми брали за порівняння більше як 10 років, то здебільшого захворюваність складає більше 2 тисяч. Максимальний був 3 тисячі в абсолютних кількостях. Збільшення є очевидним. Чому так відбувається, то епідемічний сезон триває з вересня до березня кожного року. Зазвичай, епідемічні підйоми помічаються наприкінці лютого, на початку березня. В такий період захворюваність є неепідемічною. ГРВІ реєструються впродовж цілого року, навіть у літні місці. Їх рівень суттєво нижчий. Зараз звертає на себе увагу не лише те, що рівень захворюваності зріс, а занепокоєння наше обумовлено тим, що багато людей потребувало допомоги в умовах стаціонару, у них важча форма захворювання, у кого відмічається пневмонія. Відповідаючи на питання дозвонювача, стосовно різниці пневмонії і грипу. Зараз ми під підвищену увагу взяли всі пневмонії, не зважаючи чи вони є наслідком грипу. Така увага є вмотивованою, оскільки завдання лікарів полягає в тому, щоб підвищити насторогу. Пневмонія може бути наслідком ГРВІ, може бути наслідком грипу. Від пневмонії люди вмирають. Статистика по Україні говорить, що 60 смертельних випадків вже є, пов’язаних саме з перенесеним грипом. В нас в області станом на сьогодні ми маємо інформацію про 10 померлих. Але з них четверо однозначно не пов’язана пневмонія з перенесеним грипом. По інших дослідження тривають. Але мета не налякати, не спотворювати статистику, не створювати панічні наслідки, не наводити на наших людей страх, а привернути увагу до проблеми, що грип – захворювання, якому можна запобігти. Важливо не лише звернутися за медичною допомогою в першу годину, за першу добу. Важливо спостерігатися у лікаря. Кожен лікар призначить повторний огляд. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, динамічно спостерігатися. Оскільки укладення мають властивість виникати пізніше. Іноді пневмонія розвивається дуже стрімко. Тому спостерігатися треба навіть, якщо ми звернулися за допомогою в перший день захворювання.

 Людмила Григорчук: Ще було питання щодо вчителів, які самі попросили оголошення карантину в школах.

 Наталя Гопко: Насправді, особисто я не можу виключити ситуацію, коли в якомусь конкретному закладі, можливо, занадто на випередження спрацювали. Коли прийняли рішення про припинення навчального процесу. Оскільки за критерій бралися не тільки кількість захворілих дітей, а аналізу піддавалася присутність. Якщо відсутніми на день, який передував рішенню про закриття закладу, була близько до 30%, то перевірялася інформація, батьки надавали інформацію, що дитина хвора. Ця інформація не узгоджувалася з інформацією з лікарень. Не кожна мама, в той же день, коли повідомила вчителя, що дитина захворіла, пішла з дитиною до лікаря, чи викликала лікаря додому. Але рішення про припинення навчального процесу я вважаю виправданим, коли ми говоримо про здоров’я наших дітей. Цей час дитина може використати час на оздоровлення і на перебування вдома в здоровому стані, ніж тоді, коли таке рішення приймалося тоді, коли кількість захворілих була б набагато вищою.

 Людмила Григорчук: Чому цей епідсезон став таким небезпечним? Чим цей рік відрізнявся від інших?

 Наталя Гопко: Ми ще до початку епідсезону говорили про три штами грипу, ми говорили, про те, що циркулюватиме вірус грипу АН1N1, який ми запам’ятали в 2009 році, оскільки забути ті події неможливо. Певна кількість наших краян перехворіла на грип АН1N1, певна кількість отримали імунітет. Але ж якою б не була загрозливою статистика 2009 року, за епідсезон 2009-2010 років перехворіло близько 16% населення Чернівецької області. 16%. Це досить високий показник, бо зазвичай за епідсезон, суттєво нижчими є кількість захворілих. Але ж ми розуміємо, що не в усіх був тоді грип. Велика кількість випадків, які реєструвалися, обумовлені іншими вірусними інфекціями, тому говорити про якийсь імунітет, який би захистив на багато років, або назавжди не можна. Є незахищені верстви. Обсяги щеплень вкрай недостатні. Вони дають можливість говорити про індивідуальний імунітет всіх хто вакцинувався, але не можемо говорити про імунітет для всіх. Тому з кожним роком кількість людей, які незахищені – зростає. І цей інтервал від 2009 до цього року був достатній, щоб накопичилися певна кількість людей, щоб вірус знову мав можливість прижитися. Плюс мінливість вірусу. Саме грип групи А викликав пандемії, епідемії, він пандемічний. Імунітет після перенесеного захворювання не є пожиттєвим, він не виробляється. І в принципі, кожних 2-3 роки епідемічний підйом захворюваності на грип відмічається.

 Людмила Григорчук: 16% у 2009 захворіло, а скільки зараз захворіло?

 Наталя Гопко: Близько 50 тисяч осіб. Це близько 5% населення області. Тобто насправді не кожен 10-й, але ми говоримо що з тих, хто захворів, у кожного 10-го - форма важкості викликає занепокоєння. Саме тому ми застерігаємо і звертаємо увагу на необхідність звертатися за медичною допомогою. І звертатися до порад лікаря. Про необхідність госпіталізації. Ми розуміємо, наскільки нам не хочеться перебувати в стінах лікарні, нам комфортніше отримувати лікування вдома, але якщо лікар приймає рішення про госпіталізацію, треба погоджуватися, це пов’язане з погіршенням стану.

 Людмила Григорчук: Давайте поговоримо про маски. Як їх правильно носити. Які вони мали би бути. Адже є вже застереження Міністерства, що не треба їх носити скрізь і всюди.

 Наталя Гопко: Це дуже правильно. Насправді, подорожуючи по вулиці, будучи на свіжому повітрі, особливо, якщо поряд не має жодної живої душі, бо ні від кого захищатися. Якщо ми перебуваємо в приміщенні, де є хворий, навіть, скажімо, для членів сім’ї, які доглядають за хворим, маска, якщо вона правильно використовується, то вона дасть додатковий захист. Також доцільно носити маски власне хворим. Доцільно, коли є необхідність перевезення до стаціонару, в такий момент, звичайно, якщо хворий застосовує маску, він зменшує ризики інфікувати тих, хто його супроводжує. Це буде коректно і доречно. Тобто носити маску коли є поряд хворий. Але маска одноразова повинна застосовуватися виключно один раз.

 Людмила Григорчук: Що значить - один раз, одягнув і носиш її три дні?

 Наталя Гопко: Ні, впродовж максимум двох годин і правильно, до середини згорнувши, викинути, дуже добре було б її знезаразити. Бо якщо  її носив хворий, то вона забруднена вірусом. І якщо цю маску для якихось проблем застосувати, можна пришвидшити інфікування. Маска повинна одягатися чистими руками. Якщо маска багаторазова, точно так само впродовж двох годин можна застосовувати, можна прати, випрасувати і застосовувати повторно. Щільно маска має прилягати до обличчя. Щоб максимально захищати органи дихання. Це не елемент якийсь, який пасує може комусь. Може комусь подобається вдягати, це насправді такий елемент, який дасть можливість захиститися, якщо правильно застосовувати.

 Людмила Григорчук: В аптеках не бракує у Чернівцях масок? Чи може певний час бракувало?

 Наталя Гопко: Не можу виключити моменту, коли вони були, а хтось їх прибав у великій кількості, і вже нема тих масок. Але скільки я купувала, то жодного разу мені не відмовили. Працівники аптек повідомляють, що періодично, з якоюсь більшою закупкою, то виникає період відсутності. Але маски підвозять і гострого дефіциту масок немає.

 Людмила Григорчук: У 2009–му завищували ціни на маски. Зараз не фіксували таких випадків?

 Наталя Гопко: Чіткої інформації про те, що та, чи інша аптека завищує ціни немає. Але на випередження такої ситуації, голова чернівецької ОДА видав розпорядження і одним з пунктів, які передбачаються цим розпорядженням, є зобов’язання керівникам, власникам аптечних мереж і аптек, вживати заходів, які не допустять невмотивованого зростання цін на цей період і сподіваюся, що ця ситуація буде контрольованою. Оскільки це комерція, звісно, бажання виникає, зважаючи на збільшення попиту. Будемо сподіватися, що ми всі є європейці і будемо цивілізовано співпрацювати і не будемо допускати невмотивованих соціальних напруг.

 Людмила Григорчук: Які перші симптоми хвороби? Як грип себе показує цьогоріч?

 Наталя Гопко: У випадку відсутності позитивної динаміки, у випадку погіршення стану, у випадку високої температури, яка не знижується, не зважаючи на призначене лікування. Та й просто, при погіршенні стану, треба знову піти до лікаря. Ще важливий момент є, що іноді, вдавалося таке почути, коли, чуть не гордість була, що там мені  понапризначали купу всього, а я прийматиму на власний розсуд. Повинна бути довіра до лікаря. Лікар призначив, значить пацієнт повинен дотримуватися. Не дотримання лікарських рекомендацій також може бути пов’язане з погіршенням здоров’я.

 Людмила Григорчук: Часником і цибулею цього разу не вилікуються люди?

 Наталя Гопко: Часник і цибуля хай буде. Ніколи не противилася, і не спростовувала можливості застосовувати народні методи. Але чітко треб розуміти, грип лише цибулею не вилікуєш.

 Людмила Григорчук: Який би мав бути режим дня? Навіть у здорової людини, щоб не захворіти?

 Наталя Гопко: Насправді, коли ми починаємо перейматися проблемою здорового способу життя лише у епідсезон, то це неправильно у принципі, хоча ніколи не пізно розпочати. Але я б рекомендувала, почати працювати над зміцненням власного імунітету заздалегідь. Є такі речі, як справді,  правильний режим дня. Треба не перевтомлюватися. Мені самій дуже часто саме цієї рекомендації дотримуватися важко, але є періоди, коли їх треба дотримуватися. Висипатися, потрібно не допускати переохолоджень. Потрібно одягатися, виходячи з тих температурних умов, які ми маємо за вікном. Переохолодження сприятиме зниженню імунітету і будуть більші шанси захворіти. І всі засади здорового способу життя будуть не зайвими. Єдине, що попросила, що починати загартовуватися варто у цей період. Адже треба поступово це робити, щоб на наступний епідсезон бути готовим.

 Людмила Григорчук: Гуляти більше, не сидіти  у квартирі.

 Наталя Гопко: Так свіже повітря – обов’язково. Одягатися не як капуста. По погоді.

 Людмила Григорчук: Часто люди заспокоюють себе, що мороз усі віруси вб’є. Це правда?

 Наталя Гопко: За низьких температур менше охоти є зупинитися і поспілкуватися з тим, хто, можливо складає загрозу, мороз зазвичай розганяє і не спонукає до активного спілкування. Але якщо ми говоримо про грип, то заразною є лише хвора людина. Є хвора людина в близькому оточенні – то така загроза є. А нема такої людини – то загрози немає. Дивна для мене ситуація, коли у приміщення всі здорові і всі у масках. Це робити не треба, адже ні від кого вберігатися.

 Людмила Григорчук: Лікарі радять більше пити. Теплий чай.

 Наталя Гопко: Так, заздалегідь, до епідсезону, вже треба багато пити. Поряд з призначеним лікуванням. А щодо погоди, дуже умовною є залежність перебігу епідпроцесу за певних погодних умов. Тому що в ідеалі, якщо б кожна хвора людина лишалася вдома, не подорожувала до лікарні тролейбусом чи маршруткою, то хворих було б набагато менше.

 Людмила Григорчук: Щодо вакцинації, чи вона зараз актуальна?

 Наталя Гопко: Вакцинація є наразі актуальною. Кожен, хто прийняв для себе рішення, що може щепитися, то лише необюхідно мати на увазі, що до того часу, як ми отримаємо імунітет після проведеної вакцинації, то треба уникати спілкування з хворими, бо, можемо заразитись, поки імунітет ще не відпрацьований, тоді ми, в принципі, зводимо нанівець саму ідею вакцинації. Потрібно пам’ятати, що треба уникати контакту, спілкування з хворими.

 Питання з Фейсбуку: Пані Наталю, прокоментуйте, яка сьогодні ситуація у Давидівців, Сторожинецького району? Що із дітьми, які захворіли? Чи були нові випадки?

 Наталя Гопко: Випадок, який завдав великого занепокоєння, великого пережиття. Адже саме діагноз: отруєння невідомою речовиною в школі, в закладі, де приміщення охороняється і навчаються діти з кількох населених пунктів. Хворіють діти різних класів, різного віку, без жодної системи в подіях. Не має жодної обставини, яка б їх пов’язувала. Я б не хотіла заглиблюватися в ту історію, адже мова йде не про постійний шкідливий чинник, а про занесенення речовини,

яка завдала, спричинила отруєння. Нових випадків не було. Ми пам’ятаємо ситуацію, коли у діток, які були серед постраждалих тоді, відмічалися схожі до первинних клінічних ознак пізніше, але після огляду сторожинецьких лікарів, зробили висновок, що це не отруєння, це не новий спалах. Насправді, клінічні ознаки, які спостерігалися у дітей, в період спалаху: і тривога, і занепокоєння, і задуха, такі клінічні ознаки, які важко забути відразу. Тому дітям треба велика підтримка батьків, щоб повернутися до звичного життя, педагогів. Там проблема вирішувалися. Але, щойно ми дізналися про повторну паніку і про питання батьків, що у стінах школи існує певна небезпека, заступник мій, В’ячеслав Чернявський, спілкувався з батьками, мали можливість відповісти на питання і це є прикладом того, наскільки частіше треба спілкуватися і з дітьми, і з їхніми батьками. Повідомляти про ризики і надавати відповіді на ті питання, які їх насправді цікавлять.

 Людмила Григорчук: Є інформація від правоохоронців, яким чином занеслася речовина?

 Наталя Гопко: Зараз я не можу дати відповідь на це питання.

 Людмила Григорчук: Відновлене навчання? Діти вчаться?

 Наталя Гопко: Так. Ситуація, якою опікувалися ми, вона була не зовсім епідемічного спрямування. Оскілки всі моменти, які могли бути пов’язані з перебуванням у закладі, всі були відпрацьовані, всі речовини, вода, повітря, поверхні, харчові продукти, все було методом отримання результатів кожного наступного дослідження відкинуті. Але це була та ситуація, коли треба було спрацювати на перебільшення, відпрацювати всі, навіть абсурдні версії, щоб не пропустити нічого. Це було виправдано, правильно і для мене особисто наскільки було важливим відповідь на питання, що стало причино, яка речовина, як воно було занесено, це теж важливо, але не менш важливим було відповісти на запитання, чи можна відновити навчальний процес у закладі. Зроблені певні висновки, введено охорону. Відпрацьовано багато інших моментів організаційних і мабуть керівники інших закладів ця ситуація навчила. Але ті всі заміри, які були проведені, щоб прийняти рішення про відновлення навчального процесу, вони переконали нас, що навчання можна відновити.

 Людмила Григорчук: Якщо говорити про страхи завершення 2015 року, окрім отруєння, грипу, то був ще поліомієліт. Багато про нього говорили. Вакцинували максимально. Як зараз ситуація з поліомієлітом?

 Наталя Гопко: Буде третій тур додаткової імунізації. Найближчими днями від розпочнеться. Стосовно поліомієліту, я не буду оригінальною, коли скажу, наскільки страшною є ця хвороба. Окрім важливих заходів вакцинації, то здійснюється і контроль над цією хворобою.  Наразі в області хороші показники. В принципі, в порівнянні з іншими регіонами України. Крім того, здійснюється спостереження над циркуляцією ентеровірусів. Все робиться для того, щоб Україна і надалі мала статус вільної від поліомієліту.

 Людмила Григорчук: Кого буде стосуватися третій етап?

 Наталя Гопко: Це вікова категорія від 6 до 10 років. Ми розуміємо, що стало мотивацією додаткової імунізації, це проблеми з плановою імунізацією. І стосується не лише поліомієліту. І сподіваюся, що нам вдасться перебороти проблему з відсутністю вакцин.

 Людмила Григорчук: Держава забезпечує вакцинами?

 Наталя Гопко: Так. Вакцина проти поліомієліту тільки з державні кошти.

 Людмила Григорчук: Не було ніяких ускладнень після вакцинації?

 Наталя Гопко: Слава Богу, не було. І це досвід не тільки Чернівецької області, але й досвід багатьох розвинених держав, де на належному рівні проводиться імунізація, де багаторічно застосувалася поліомієлітна вакцина і досвід лише позитивний .

 Людмила Григорчук: Скільки дітей у нас зовсім не охоплена вакциною поліомієліту?

 Наталя Гопко: Якщо ми говоримо про вакцинацію, то правильно було ставити питання так, щоб всі були спокійними, щоб імунітет можна було вважати колективним, щоб інфекція немала що робити на нашій території, то по кожній інфекції треба провакцинувати не менше 90%. Про такі відсотки говорити ми ще не можемо. Досягнень у нас таких показників ще нема.

 Людмила Григорчук: Скільки відсотків у нас є ?

 Наталя Гопко: У нас проблеми в окремі роки було близько 40-50%, якщо ми говоримо про різні вікові групи.

 Людмила Григорчук: Тепер краще?

 Наталя Гопко: Тепер по поліомієліту однозначно так.

 Людмила Григорчук: Один час багато відмовлялися від вакцинації, як такої. Зараз змінилася ситуація?

 Наталя Гопко: Суттєво змінюється, оскільки, навіть в нашу установу надходять телефонні дзвінки з приводу наявності, з термінів надходження вакцин у лікувально-профілактичні заклади області. Батьки піклуються про здоров’я своїх дітей. Передумови до ситуації, коли була великою кількість відмов від щеплень, то ми пам’ятаємо, надто агресивна антивакцинальна кампанія була. Боротися з нею важко насправді. В Чернівецькій області ЗМІ такої кампанії не вели, але, на жаль, ЗМІ центрального рівня дуже часто дозволяли собі сюжети, коментарі, які давали можливість формувати таку негативну думку.

 Інформаційний партнер програми «Суть Речей» www.buknews.com.ua

 

1