Суть Речей. Важко ламати традиції, які вже існують роками, але ми потроху вносимо зміни, аби все в Чернівцях робилося справедливо – Б.Ковалюк

Суть Речей. Важко ламати традиції, які вже існують роками, але ми потроху вносимо зміни, аби все в Чернівцях робилося справедливо – Б.Ковалюк

04.04.2016, 21:37

Друкопис програми «Суть Речей» від 31.03.2016 року.

Ведуча: Людмила Григорчук

Гості:  голова фракції «БПП «Солідарність» у Чернівецькій міській раді Наталія Якимчук

та представник фракції «Самопоміч» у Чернівецькій міській раді Богдан Ковалюк.

Людмила Григорчук: Сьогоднішня сесія тривала 7 годин, але була нестабільною , сумбурною. Пані Наталю, поясніть людям, чому так сталося, чому питання порядку денного не були розглянуті?

Наталія Якимчук: Ми все ж таки прийняли одне рішення з порядку денного, саме положення потрібно було прийняти про відділ введення реєстру територіального громади Чернівців, функція реєстрування місця проживання передана в органи місцевого самоврядування і вона буде здійснюватися з 1 квітня, тому сьогодні був останній день затвердити. Томи ми по цьому положенні пройшлися, основні зауваження розглянули. Гострі питання міста розглядали і це також робота ради. Згідно регламенту, ми працюємо спочатку за зверненнями чернівчан, заявами депутатських груп, виступають з заявами представники громадських організацій, комунальних організацій, з дуже гострими питаннями. Це актуально і ми мусіли підтримати ці виступи. Кожного місяця, коли починається сесія, ми ці питання виносимо першими. Так сталося, що за цей місяць їх набралося дуже багато і кожне рішення, яке ми розглядали, то вони були дискусійні, потребували обговорення. І створення комісії, напрацювання певного положення, створення певної місцевої програми, згідно якої потрібно витрачати кошти, я не буду все перераховувати, але всі питання були важливими, хоч і не в порядку денному. Це також робота депутата. Далі, звичайно, є порядок денний, і в порядку денному питань дуже багато, вони всі актуальні, важливі. Є такі питання, які всі чекають на них, і виконком, і аеропорти, і юридичний департамент, є ряд питань, які дуже всі чекають, нас ще чекає їх вирішення

Людмила Григорчук: Те, що ви не вирішували ці питання сьогодні, це не затягування часу, а просто так сталося.

Наталія Якимчук: Це не так сталося, це також робота, не було політичних питань, просто все це треба було обговорити. Стільки питань ми ще не обговорювали. На розгляд депутатів піднімаються ті питання, які виконавчі органи не могли вирішити по ходу звернення громадян.

Людмила Григорчук: Але ці всі питання не краще було опрацювати на комісіях і на сесію подавати готове, опрацьоване питання?

Наталія Якимчук: Не все обговорюється на комісіях. На комісіях ми можемо ініціювати перевірку, задати питання чиновникам, але якщо між заявниками і органами влади назріває конфлікт, непорозуміння, який не може бути вирішений таким чином і нам треба через роботу сесії вирішити його, то ми мусимо так робити.

Людмила Григорчук: В понеділок продовжуєте?

Наталія Якимчук: Так, продовжуємо.

Людмила Григорчук: Пане, Богдане, яке найбільш важливе питання для вас було на сесії?

Богдан Ковалюк: Я хотів продовжити думку Наталі Яківни, що депутатська робота вона не існує тільки в залі, перед камерами. Наприклад комісія з бюджету та фінансів засідала тричі протягом місця. Тільки раз планово, а два рази додатково, комісія буде працювати в понеділок, але насправді ми ще раз будемо перед тим збиратися. Чиновники думають, що ми надто детально розглядаємо питання, але недетальний розгляд питання привів до того, що ми маємо будівельні питання конфліктні, це все недопрацювання, або зловживання чиновників. Якщо б все зробили згідно чинного законодавства, то не було б зараз таких проблем. Сьогодні ми встигли висловити всі зауваження, які назбиралися за місяць, зокрема наша фракція опрацювала питання створення в місті індустріального парку. Воно загубилося сьогодні в тих всіх дискусіях, але ми будемо сподіватися, що ці питання будуть підтримуватися всіма депутатами, і мешканці, і влада зрозуміють, наскільки це важливо. І через декілька років ми побачимо результат.

Людмила Григорчук: Але в понеділок не може бути так, що нагальні питання знову займуть більше часу, ніж питання порядку денному?

Богдан Ковалюк Так, це живий процес і ніхто не виключає, що можуть з’явитися нагальні проблеми. В принципі, депутатська робота і заключається в цьому. Ми ж бачимо, що навкруг нас не все ідеально. Порядок денний і нажимання кнопок «за» чи «проти» – це не вся робота, є ще робота в комісіях, є робота поза стінами міської ради, це безперервний процес.

Наталія Якимчук: Стосовно цієї сесії, на якій ми вже почали порядок денний, то всі заяви і виступи ми виносимо перед порядком денним. Тому в понеділок вже точно ми будемо розглядати питання порядку денного. В межах розгляду певного питання виникають різностороннє розуміння, йдуть певні дискусії, можемо викликати з інформацією того чи іншого чиновника, чи керівника підприємства для уточнення формулювання, щоб проекти рішення відбулися в належній формі, щоб рішення було якісним, компетентним і робочим.

Януш. Слухач. Мене цікавить організаційне питання. Чернівчани чекають, що депутати мають визначитися з секретарем міської ради. Максим Бурбак заявляв у ЗМІ, що кращим варіантом він бачить кандидатуру Продана Василя. І ще питання щодо Віталія Михайлішина, в якій він комісії працює і як вам працюється разом?

Наталія Якимчук: Щодо питання секретаря, що були такі висловлювання, але ні до мера, ні до кого, він не доводив свою думку. Зараз згідно закону про місцеве самоврядування, саме депутати можуть сформувати перелік підписів в підтримку того чи іншого кандидата і в нашій фракції є кандидатура, як і в інших фракціях. Тобто робота йде. Коли вже буде зібрано тою чи іншою фракцією в підтримку якогось кандидата потрібні підписи, то ми вже будемо розглядати його.

Людмила Григорчук: Готових людей, які вже зібрали підписи, ще немає?

Наталія Якимчук: Немає. Ніхто не може нав’язати міській раді чи міському голові те чи інше рішення, або внесення того чи іншого прізвища не може. Але достойних людей у нас вистачає.

Богдан Ковалюк: У міській раді 6 фракцій, всі фракції різносторонні, всі фракції різні, ми всі співпрацюємо, десь дискутуємо, але якщо брати мою особисту думку, то кадрові питання, особливо секретаря, то це не є найнагальніше питання, тому мені дуже дивно, коли вже 4 місяць розкручується інформаційна хвиля, що міська рада і депутатський корпус недієздатний орган, бо він не може обрати секретаря і виконком. Насправді, якщо запитати чернівчан, то 70-80% не назвуть секретаря минулого і позаминулого скликання, а 90% не назвуть двох-трьох чоловік, які входять у нинішній виконком. Це питання не найнагальніші. Виконком працює, хоча його треба міняти, треба підганяти під сучасніші вимоги. Секретаря немає, але є люди, які виконують роботу, це процес, я думаю, що ми знайдемо компроміс, дійдемо згоди. Не може ніхто нав’язувати міській раді свою думку, даний депутатський корпус вже довів, що нав’язувати свою думку ззовні не варто, ми готові працювати і будемо доводити правоту своїх думок. Щодо Віталія Михайлішина, то ми працюємо в комісії бюджету та фінансів разом з Наталією Якимчук, Вітілій Михайлішин не входить до нашої комісії. Як він працює – ми не знаємо. У залі він ініціативний, має свою думку, висловлює її, працює, що можна побачити в онлайн режимі.

Людмила Григорчук: У вас є співпраця з усіма депутати? Не ділите на ворогів і своїх?

Богдан Ковалюк: У нас іде співпраця по раціональних думках, якщо думка ефективна і корисна для міста, то завжди 30-36 голосів набирається за такі проекти-рішення. Виняткові рішення мають спір. Тоді оголошується перерва, шукається істина.

Наталія Якимчук: Я представник України в конгресі і спілкувалася в з представниками інших місцевих рад, із задоволенням описувала нашу співпрацю в нашому депутатському колективі. Наскільки радісно, наскільки дружелюбно ми працюємо і відчуваємо підтримку один одного, не залежно від партії, від своєї фракції. У нас одне бачення, щоб місто розвивалося, було комфортним, сучасним, використовували всі можливості, які можуть бути, і електронне документоводство, і немає протиборства, навпаки, подивіться результати роботи ради. У нас жодне рішення конструктивне не було заблоковане. У нас практично немає таких рішень, менше може одного відсотка рішень, які ми відклали, що не були просто ще готові проекти і мають бути допрацьовані. Можливо, нам ще постійно маринували питання виконкому, але вже думаю наступного тижня ми вже допрацюємо його, адже ми самі вважаємо і розуміємо, що потрібен новий склад виконкому. У нас дуже багато планів, у нас дуже насичені програми, але відчуваючи підтримку і розуміння один одного, легше працювати.

Людмила Григорчук: Відкрийте трохи таємницю, кого ви бачите з своєї фракції секретарем.

Наталія Якимчук: Я думаю, що це не таємниця, і наша міська організація рекомендувала і ми відчуваємо найбільший досвід, і авторитет. В принципі, в нас кожен депутат міг би бути секретарем, але підтримуємо Максимюка Василя Сидоровича.

Людмила Григорчук: Якраз про Максимюка Василя говорили про найпершого, коли лише почалися розмови про секретаря, але був негатив з боку міського голови. Зараз як?

Наталія Якимчук: Зараз м’яч на стороні депутатів.

Людмила Григорчук: Тому розраховуєте на підтримку більшості?

Наталія Якимчук: У нас немає особливої настирливості. У нас є достойний кандидат, якщо інші фракції готові підтримати, то нема питань. Ми нікому нічого не нав’язуємо, не диктуємо, у нас іде нормальна співпраця.

Людмила Григорчук: Кого ваша фракція, пане Богдане, бачить секретарем?

Богдан Ковалюк: Я не одноразово казав ЗМІ, ми не коментуємо політичні рішення, бо якщо по господарських питаннях, ми володіємо інформацією, то з політичних рішень, ми їх висловлюємо якісь рішення, лише після прийняття їх фракцією. Ми спілкувалися з Максимюком Василем, ми дискутували на цю тему, але нема дедлайну, коли фракція має прийняти рішення, тому ми ще обговорюємо. Коли вже рада вирішить, що ми дозріли до обрання секретаря, тоді буде рішення фракції. З Василем Сидоровичем ми працюємо в комісії, можу сказати, що це досвідчений фахівець. Тому нічого поганого про нього особисто сказати не можу, гарна людина.

Людмила Григорчук: Фракція буде готувати кандидатуру?

Богдан Ковалюк: Зараз був такий період, коли ми були погружені кожен у своєму напрямку. Але в господарські питання, оскільки не було нагальності в питанні секретаря, то ми обговорювали це питання, дивилися на нього з різних напрямків, але часи змінюється, підходи змінюється, і ми не приймали остаточного рішення, висуваємо чи не висуваємо секретаря.

Людмила Григорчук: Інші депутати, кандидати підходили вже до фракції? Вели перемовини?

Богдан Ковалюк: На даний час, станом на сьогодні, більше ніхто не звертався. До того ж Василь Сидорович підходив ще зимою, з того періоду ніхто не звертався. Я думаю, що це пов’язано з проблемами оперативної роботи міської ради. А це питання не є вкрай важливе, що дуже впливає на ефективність діяльності міста.

Іон. Слухач. Чи готові до літнього періоду комунальні служби: поливальні машини, наприклад. І чи будете долучатися до прибирання кладовищ перед Великоднем і 9 травня?

Наталія Якимчук: щодо прибирання кладовищ, то у місті під час весни у нас є давня традиція, ми завжди прибираємо і насаджуємо дерева, цвинтарі також прибираємо. Така гарна традиція чернівецької міської ради виходити всім разом. Громадські організації активно долучаються до цієї справи. Ми здійснюємо толоки і весною, і літом. Долучаємо і наших активістів. І партійців і не партійців. Є, звичайно, міжнародна допомога. І депутатам навіть не треба цю роботу ініціювати, бо вони такі активні, що вони самі все ініціюють і ми долучаємося до цього. Цим активніша буде громадськість, чим більше будуть відчувати відповідальність за стан міста, за те місто, де вони проживають, за свій під’їзд, за двір, за майданчик дитячий, чим більше вони будуть творити красу, тим нам буде легше робити наші справи. Стосовно підготовки до літа, то, звичайно, депутати долучаються до цієї роботи. Ми вже розробили проекти стосовно вільних коштів і коли затверджували бюджет, то затвердили досить великі суми для МіськШепу на техніку і Спецкомунтрансу, і аеропорту потрібні кошти. Наскільки ми можемо це все виділити – це вже інше питання, але те, що все це передбачено, то це правда. Тепер треба дивитися, щоб якісна техніка була закуплена, скільки її буде, це вже спільний клопіт.  

Богдан Ковалюк: Питання толоки на кладовищах, біля прибережної зони річок, воно, на жаль, носить наскоковий характер, потрібно переформатовати у систематичний характер, якщо хтось відвідував закордонні країни, і попадав на кладовища, то там не прибирають, бо забруднили. Там їх не забруднюють. Толока носить більше інформаційний характер, вона показує молодому поколінню, що чиновники показують приклад, підтримують чистоту і виступають за чистоту. Щодо центральних алей, парків, виділена значна частина коштів у цьому бюджеті на ремонт і прибирання. Минулого року ці кошти будуть навіть не освоєні. Треба шукати шляхи, щоб це було систематично, у нас ще не було часу вникнути у все це. Ми будемо підтримувати такі акції. Щодо техніки, то я спілкувався з чиновниками, то наскільки я знаю, у МіскШепу є техніка для поливу, вона старенька, вона ламається, але вона є. Наскільки є необхідність її оновлювати в часи кризи чи є можливість інвестувати ці кошти у більш необхідні проекти, більш нагальніші, то ми будемо вивчати. Минулі три засідання нашої комісії, то ми покликані знайти оптимальні співвідношення між затратами на проїдання і затратами на інвестиційний розвиток. Ми не забуваємо про цю проблему, як і не забули і не намагалися зменшити кошти на прибирання міста зимою, навіть тоді, коли виникло питання епідемії грипу, то міський бюджет підтримав усі запити управління охорони здоров’я. Так само ми розуміємо, що пил заважає жити чернівчанам, тому будемо вирішувати питання ці.

Людмила Григорчук: На сесії сьогодні ви говорили про люки і по майданчиках. І десь змусили департамент ЖКГ зробити програму ремонту.

Богдан Ковалюк: На жаль, особливо основні розпорядники департаменти містобудування та ЖКГ, то вони дещо храмають в питанні планування своєї роботи, у них немає розуміння. Які мають бути першочергові в ремонті, які наступні. Тому ми намагаємося налагодити цю роботу. Думаю, що ми без особливих конфліктів, знайдемо шляхи того, щоб мешканці розуміли, що де ремонтується і коли буде здійснений ремонт тієї чи іншої вулиці. Неправильно, що об’єкти ремонтують, бо там є 50 звернень мешканців, а там, де 10-ть не ремонтують. Це несправедливо. Щоб уникнути таких диспропорцій, то ми намагатимемося зробити все планово. Наша комісія буде пропонувати винесення всіх титульних списків з поквартальним розписом витрат коштів на ремонт, наприклад, міжбудинкових проїздів, тротуарів, інших об’єктів, виносити це на сторінку веб-порталу міської ради. Ми будемо звертатися до мешканців, що якщо ви бачите, що є ваш об’єкт включений у фінансування, а проблем з коштами зараз немає, і роботи в кварталі не проводяться, то в наступному кварталі ми будемо ініціювати повернення коштів, якщо ви не готові проконтролювати підрядників, чиновників і слідкувати за ефективністю контролювання коштів.  

Наталія Якимчук: Так само ці титульні списки потрібні, щоб розуміли, що ці міжбудинкові проїзди, чи будинок, чи щось інше стоїть в порядку денному. Може там криза надзвичайна, а про нього не знають. Треба, щоб вони були відкритими. Так само дуже важливим є те, що ми в цьому році розпочали бюджет участі, новий метод витрачання коштів, щоб об’єкти контролювали та ініціювали чи ОСББ, чи органи самоорганізації населення. І в наступному році ми будемо чекати, щоб цей бюджет участі буде насиченим більш коштами і витрачати будемо їх не тільки через департамент, але й безпосередньо через органи самоорганізації населення. Але є велике «але». У нас їх мало, не надто вони активно, хоч ми чекали створення ОСББ, чи комітети будинкові, а вони не такі активні. Ми хочемо їх стимулювати програмами співфінансування тих об’єктів, на які можна виділяти кошти з місцевого бюджету і на які готові мешканці вкладатися коштами. І ніж більше люди будуть готові співфінансувати, то місто більше буде готове співфінансувати. Але тут важлива пріоритетність. Це має бути такий об’єкт, на який ще не виділялися кошти. Маємо створити інтерактивну карту з позначенням, коли і в які роки на ті чи інші об’єкти і дороги виділялися і ще важливо, рівномірно витрачати кошти. Ще важливі є соціальні проекти, але створення міста комфортного, це в порядку денному нашої комісії стоїть пріоритетним.

Богдан Ковалюк: Ми б хотіли закликати мешканців активніше ставати власниками свого житла, помешкання. Це не вимога чиновників, це вимога часу і ми, наша каденція застала гарну програму співфінансування по енергозбереженню, утеплення фасадів, ми підтримуємо цю гарну ідею. Ми готові розглядати ще якісь програми по ОСББ. Бо час, на жаль, заставляє нас економити, переходити на автономні системи споживання енергії і ми не знаємо, які наступні роки будуть. Хотілося б, щоб мешканці активніше брали участь у формуванні своїх умов.

Людмила Григорчук: Хто буде створювати ці титульні списки?

Богдан Ковалюк: Наразі титульні списки за запитами департаментів затверджує виконком міської ради. У нас є деякі запитання, бо є вже приклади, і за нашої каденції, коли буквально затверджують титульні списки і вже за декілька днів вносять зміни. Це значить, що десь недопрацювали, раз внесли зміни. Надалі, звичайно, не можна підходити і змінювати все, що було вже роками напрацьоване. Ми будемо формувати програму ремонту вулиць, міжбудинкових проїздів, накладати думку мешканців на ці програми, формувати якусь карту, формувати вже базу даних, з якої зможемо побачити скільки вже коштів витрачалося на ремонт тих чи інших вулиць щоб не було так, що одні вулиці ремонтувалися кожного року на значні суми, а інші лишалися перехідними об’єктами.

Наталя Якимчук: Маємо також ініціативу до договірних відносин ремонту доріг, де має бути передбачено гарантійний внесок, така сума коштів, на яку ми можемо недофінсувати виконання робіт, щоб потім перевірити роботи, чи дотримані вимоги гарантійні. По завершенні часу гарантії, ця сума буде надходити на рахунок. Це рішення ще не прийняте, це новація, яку нам пропонували інші міста. Людмила Григорчук: Я думаю, що це буде дуже стимулювати надавачів послуг, щоб якість була належною.

Олександр. Слухач. Що буде з ринком «Буковинським», щоб буде з 450-ма робочими місцями?

Богдан Ковалюк: Ми не входили в комісію, яка існувала по цих конфліктних питаннях. Це вулиця Небесної Сотні та вулиця Комарова, перехрестя. Там, з того, що ми бачили в проектах рішення, об’єднання трьох земельних ділянок в одну. Питання будівництва торгового комплексу чи зміни призначення – не було. Була сьогодні заява виступаючого. Будемо розглядати, дивитися, в чому проблема. Це буде жарке питання, воно буде останнім після всього порядку денного, як додаткове. Це земельні питання і їх вивчає досконало комісія по земельних питаннях. Ми більше вивчали залишок коштів, а по цьому питанні, ми почули активістів і 400 продавців не можуть втратити місця торгові. Будемо шукати виходу з цієї ситуації.

Наталя Якимчук: Коли буде розглядатися це питання, буде доповідач і будемо просити, щоб це питання не залишилося поза увагою, щоб всі долучалися до обговорення. Це питання потребує обговорення.

Людмила Григорчук: Це питання не сьогоднішнє. Воно довго тягнеться. До вас не зверталися ніхто з активістів, з підприємців?

Наталя Якимчук: До мене не зверталися, але знаємо, що комісія працювала. І ми дуже хочемо знати подробиці і задати питання.

Людмила Григорчук: Якщо повернутися до питання бюджету участі, то є вже люди, які хотіли би взяти участь у новому проекті?

Богдан Ковалюк: Тут немає нічого страшного. Бюджет участі передбачає, що міська рада співфінансує проекти мешканців. Планувалося цього року 2,5 мільйона гривень. Якщо до кінця квітня буде багато заявок і буде необхідно більше коштів, то ми готові перерозподілити кошти, щоб розпорядники і контролери були громадськість. Запрошуємо всі громадські об’єднання, всіх громадян міста, якщо маєте нагальні проблеми, а самі не можете вирішити ці питання фінансово, просимо, подавайте заявки, можете через 214 кабінет, через бюджетну комісію, на голову комісії, чи на мене, заступника. Можете подавати на електронні адреси, які є на сайті міської ради. Вони всі будуть розглянуті. Більше того, сьогодні виникало питання фінансування чи не фінансування, чи збору коштів з батьківського комітету в школах. Благодійних внесків. На жаль, час такий, в якому ми живемо, що хоча освіта в нас номінально безкоштовна, але ми розуміємо, якщо не буде допомоги батьків, то освіти взагалі не буде. То наша комісія ініціює програму, на кшталт бюджету участі, коли батьківські комітети можуть давати запити через депутатський корпус чи через управління освіти, і ми будемо допомагати їм у вирішення всіх питань. Тому що ми розуміємо, що батьки набагато ефективніше використають кошти громади, ніж чиновники.

Наталя Якимчук: І вони будуть знати, на що витрачаються їхні кошти. І знатимуть, що вони витрачають кошти саме на те, на що не може дати кошти бюджет. Бо на каналізації, парти, ремонт капітальний, на такі об’єкти виділяє місто, бюджет, тоді вони можуть спланувати, що в літній період, своїми ресурсами зможуть допомогти школі чимось іншим. Бо те, що сьогодні спостерігається, то це дублювання, це не інформованість, це перекриття фінансовими ресурсами різних фондів тих самих об’єктів, є таке. Тому прозорість, інформованість і взаємодія. А щодо громадськості, то найактивніші зараз Садгора, декілька ОСББ до нас зверталися і ми відчуваємо, що як тільки програма буде затверджена, то вони будуть одними з перших, які будуть звертатися з проектами готовими. Бо так просто дайте гроші на якесь таке, то це не годиться, тому будь ласка, звертайтеся до фінансового управління, щоб вас проінструктували, показали взірці, повісимо на сайті щось, щоб самі знали як працювати.

Богдан Ковалюк: Ми будемо ініціювати, щоб кошти направлялися на вкрай необхідні об’єкти, наприклад на ремонт житлового фонду, коридори, ліфти, можливо, дитячі майданчики. Якщо мешканці готові профінансувати, то я сподіваюся, що вони будуть слідкувати за станом дитячого майданчика. Це не має бути комерційні чи арт напрямки, у цей важкий час має бути направлення на житловий фонд, ремонти фасадів, покрівель, гідроізоляція фундаментів, внутрішні мережі.

Людмила Григорчук: Сьогодні на сесію приходили і люди, які просили вас захистити аеропорт. Це питання відтермінувалося, але аеропорт на порядку денному. Адже у Франківську вже з Стамбулу буде літати літак щодня.

Наталя Якимчук: Як би ми не стимулювали, як би ми не запрошували, і авіакомпанії, і інші причетні до даного бізнесу підприємства, і певні перемовини ще йдуть.

Людмила Григорчук: В чому проблема?

Наталя Якимчук: Проблеми конструктивні. Не та довжина, не така довжина підсвідки, є прохання до міського бюджету виділення коштів на огорожу, на техніку, покриття боргів, як сьогодні.

Людмила Григорчук: Зарплати?

Наталя Якимчук: Так. Тобто питань дуже багато. І вони всі дороговартісні. І розвиток підприємства необхідний. Шкода, що депутати не можуть шукати самі авіакомпанії і приводити їх за руки. Ми просимо і директора аеропорту, і мера, щоб вони поспішали, долучали, щоб запрацював аеропорт на повну.

Людмила Григорчук: Аеропорт поки не заробляє?

Наталя Якимчук: Судна літають, нам сказали, що 120 літак сідало в рік. Це мало, звичайно, але без пасажирського перевезення, аеропорт працює в мінус.

Богдан Ковалюк: Минулий рік 120 літаків, це приблизно 2 мільйони з копійками їхнього заробітку. Сьогодні ми зняли обмеження на бюджетний розпис. Це було в грудні протокольне доручення створити комісію і було заборонено фінансувати аеропорт. Сьогодні, в зв’язку з тим, що Обленерго хоче відрізати електрику, то ми мусіли це обмеження знімати. Ще у них залишається заборгованість 5 мільйонів 700 тисяч. Її вкрай необхідно покривати. Це зарплата і електроенергія. Не можна залишати працівників без заробітної плати. Це просто неподобство. Інше питання, коли ми почали піднімати, Наталя Яківна представляє Чернівці у міжнародній асоціації місцевого самоврядування і ми отримали інформацію, що на аеропорт витрачено вже 7 мільйонів доларів з 2006 року. Це велика і не дуже, одночасно, велика сума, але проблема в тому, що щоб він запустився, треба ще зо два мільйона доларів. У нас стоїть питання, що це лиш для того, щоб його запустити. Щоб продовжити сертифікати, які у нас діють і забезпечити можливість сідати боїнгам, то 16 мільйонів гривень треба. Питання стоїть таким чином, що ми шукаємо, хто ж би до нас прилітав. Якщо ми запустимо два рейси, скажімо в Стамбул кожного тижня, то це заробіток 7,5 мільйонів гривень, це без індексації зарплати, без змін у законодавстві. Це означає, що при такому розкладі, аеропорт буде працювати в нуль, або буде мати певний збиток. Тому треба вивчати досвід інших міст. Є думка, що це має бути виключно міське комунальне підприємство, але, можливо є необхідність розглянути інші варіанти, наприклад концесія. Франківськ запрацював, бо там приватний власник. Хмельницький кинувся шукати приватника, але не встиг і на даний час «Украерорух» почав демонтаж свого обладнання. А ми знаємо, чим це грозить, тоді аеропорт запустити нереально. Тому поки воно діюче підприємство, поки воно цікаве для іноземних компаній, то треба шукати різні шляхи. Питання продажу негативно сприймається, у нас консервативне суспільство, але можливо шукати приватного управляючого можна. Наше завдання має бути не просто зберегти аеропорт, а знайти можливість, щоб чернівчани могли літати.

Наталя Якимчук: Поки що ми гасимо полум’я, підтримуємо життя і «Укравіарух» припрошуємо, щоб вони не знімали свої служби з нашого аеропорту. Там є багато питань, нам потрібно постійно вирішувати якісь колізії, спілкуватися. Нам потрібно зберігати, те, що робить місто зараз, зберігати, але й треба розвитку.

Людмила Григорчук: Чому не відремонтували ту смугу, що боїнги не можуть сідати? Так багато говорили про це, рекламували цю роботу журналістам.

Наталя Якимчук: Боїнги є різні, під сучасні боїнги потрібно ще смугу розширити і продовжити освітлення, це також кошти і немаленькі.

 Інформаційний партнер програми "Суть речей" www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Бездарна робота бездарних депутатів. З кожним днем чернівчани все більше і більше розчаровуються. Конструктиву - нуль. Одні балачки і політичні інтриги. А те, що всі гуртом зірвалися і зірвали сесію і помчали на якусь там вулицю вирішувати якесь локальне питання - взагалі феєрія.

avatar

Кирило

05 квітня 2016 06:42

Зараз Чинуш буде вимагати від Солідарності позитивного голосування по ринку Буковинський, тобто надання його дружині дозволу на забудову ринку, в обмін на голосування за секретаря Максимюка. Гарно піловив момент,у них оренда до 2017 року, а "чомусь" вимагають дозволу вже тепер.

Цікаво почути думку експертів по оцінці цієї земельної ділянки. Найдорожча земля в місті. Напевно, що вартість сотки тисяч сто баксевічів.

avatar

!!!

06 квітня 2016 09:55