'Суть речей'. Цапом-відбувайлом  одного прем’єр-міністра і уряд робити не варто. Відповідальність треба розділити ще на Президента і ВР – Я.Курко

"Суть речей". Цапом-відбувайлом одного прем’єр-міністра і уряд робити не варто. Відповідальність треба розділити ще на Президента і ВР – Я.Курко

21.02.2016, 15:59

Друкопис програми «Суть речей» від 18 лютого 2016 року.

 Запрошені гості: Ярослав Курко, представник партії «Народний Фронт» та Віталій Мельничук від ВО «Свобода».

 Ведуча: Людмила Григорчук

 Тема розмови: Незадовільна робота Уряду та як події у Верховній Раді України вплинуть на буковинців?

 Людмила Григорчук: Найголовніше питання тижня: чому уряд Яценюка залишився після того, як депутати назвали роботу всіх міністерств незадовільною. ВО «Свобода» ініціювала звернення до Президента України з вимогою відставки уряду. Які найбільші зауваження до роботи уряду? Що не вдалося зробити з обіцяного?

 Віталій Мельничук: Загалом так сталось, що після революції єдності ми спільно мали відповідальність за формування виконавчої влади і деякий час були разом з представниками «БПП»,  «Народний фронт»,  інших представників, які потім через парламентські вибори вибрали нову коаліцію і створили більшість, яка вже більше року працює в Україні. Загалом економічна ситуація в Україні погіршується, громадські напрямки діяльності хотіли би відчувати якусь підтримку від влади, але тим не менш, людей не слухають, з ними не спілкуються, на рівні місцевих громад поглиблюються суперечки, незрозумілі ситуації особливо після місцевих виборів коли об’єднанні територіальні громади хотіли б розбудовувати і відчувати себе в нормальних умовах розвитку, тим не менш, ні законодавчої бази, ні підґрунтя, ні економічних чинників, які могли би їм допомагати, нема. Натомість уряд «припихає» відповідальність на місця нам і на рівні обласної ради потрібно вишуковувати додаткові кошти для закриття різних напрямків діяльності, так само і місцеві бюджети. Це тривожить, про це говорить ВО «Свобода». Загалом є потреба і раніше, і зараз особливо, питати уряд, чому саме таким чином він діє і якщо пояснень немає ґрунтовних, то ми вимагаємо відставки такого уряду. Чим далі ми затягуємо, тим більше економічна прірва, тим більше люди незадоволенні, люди повертаються з війни і далі соціальна прірва погіршується. Тому звіт уряду, який був нещодавно, перетворився на фарс. Ми бачили продовження – це соціальне протистояння, це небезпечно.

 Людмила Григорчук: Ваші претензії були ще до того як почули звіт уряду? Тобто ви вже бачили, що вже є проблеми на місцях. Що конкретно?

 Віталій Мельничук:  По-перше, перекладання відповідальності з формування бюджету на місця. Вишуковування покриття різного роду фінансування, яке не можуть забезпечити місцеві ради. Ми на рівні облради це розглядали, рекомендували затягнути пастки, але люди вимагають пояснень, адже в офшорах витікає маса бюджетних коштів. Ми вимагаємо прийняття рішення, щоб ці дірки закривати. Уряд системно не слухає, тим не менш хоче продавати стратегічні підприємства, які дійсно на плаву. Ці всі незрозумілості тягнуть до того, що продається і оптом, і в роздріб маса державних структур, які могли б принести користь державі і громадянам. Знецінюються вклади, пропадають гроші, нещодавно проблеми були і на рівні Чернівецької обл. – Хотинський район, державні установи переносять, нічого нікому не пояснюючи. Протестують проти реорганізації ВНЗ і загалом в колапс потрапляє вся економіка і державна структура України. Це тривожить, про це треба говорити, питати з уряду. А вони тільки відбиваються незрозумілими поясненнями, а далі все втягується у колапс:економічний і політичний.

 Слухач: Чи дійсно представники «Свободи» підтримують те, щоб дійсно не реорганізували БДФЕУ. Крім того, як я розумію, підтримує це ще і «Радикальна партія», її лідер? І чи дійсно Ви підтримуюте ідею щодо устрою, щодо децентралізації, тому що парадоксальна ситуація в новостворених громадах: поступово скорочують працівників районних лікарень, не встигають відкривати амбулаторії, щоб була повноцінна медична допомога і виходить, що там закривають, а там не встигають відкрити і виходить, що люди можуть не отримати вчасно кваліфіковану допомогу?

Щодо проблеми освіти не тільки в Чернівцях, на рахунок ВНЗ, про який я згадував, ще і в районах.

 Віталій Мельничук: Дуже важлива ситуація склалася протягом двох тижнів на рівні ВНЗ, який заявив про себе, про те, що він не згоден з тим умовами, які не запропоновував, а практично примусив взяти до уваги Міністерство освіти. 28 січня, через Інтернет, громадськість отримала інформацію, що буде реорганізований БДФЕУ. Чому, яким чином приєднаний він до ЧНУ. Попередніх жодних кроків не робилося. Ні студенти – більше 2000, ні викладачі і працівники – майже 500, не були належним чином повідомленні. Місцева влада не була в курсі справи. Це спричинило протистояння, яке можна було зовсім інакше позиціонувати. На мій погляд, процедура ознайомлення з громадськістю, студентами, викладачами була абсолютно неправильно позиціонована. Такі речі не можна робити. Ми від Чернівецької обласної ради мали можливість обговорювати це питання і була проведена комісія з питань освіти і науки, на якій я був присутній. Був відповідний документ-висновок комісії, потім, оскільки викладачі і студенти просили, щоб облрада дала своє бачення і висновок, щодо підтримання чи не підтримання цього, ми висловилися на сесії про недопустимість процедури такого приєднання. І це питання я, як заступник голови облради, мав можливість донести до Міністерства в Києві. Чекаємо відповідей. Поки через «Молодий Буковинець» ми бачимо відповідь від першого заступника Інни Совсун, яке передбачає продовження їх дій. Немає діалогу, є проблема, яка не вирішується. Будемо чекати конструктивної відповіді від Міністерства.

 Ярослав Курко: Коротенька ремарка з приводу об’єднання. Я тільки з мітингу, присвяченого трагедії в Дебальцеве. Ми з Петром Кобевко обговорили ситуацію відносно об’єднання. Коли був мітинг, коли виступав лідер «Радикальної партії», і один із молодих запальних депутатів від «Свободи» в міській раді сказав таку фразу: «Ми з Прядком разом вигнали режим Януковича, ми виженемо і цей». По-перше, Прядко разом зі своїми студентами ніколи режим Януковича не виганяв, а захищав. Нехай спочатку розберуться, кого вони виганяли і хто. По-друге, два вузи є державної форми власності, власником є держава, ніяких захоплень, тим більше рейдерських, не відбулося. Інша справа, трішечки не зовсім такий звичний спосіб – можна з цим дискутувати. Приїхала комісія, переговорили, послухали дві сторони. Ніхто студентів, викладачів на вулицю не виганяли. У нас, на превеликий жаль, склалась традиція, коли у 90-х роках директори технікумів, фінансових шкіл із дипломами, грошима, їхали в Київ і відкривали на базі цих профтехучилищ вузи, не змогли забезпечити їх кадрами, не дають нормальної освіти, а тепер, коли постало питання про їх об’єднання і про надання більш якісної освіти, звичайно, вони поступають в такий спосіб. Але, я думаю, держава розбереться. Чи з цим урядом, чи з іншим, все рівно на державному рівні потрібно це питання вирішувати.

 Віталій Мельничук:  Не комісія приїжджала, а Олег Шаров, який заміст того, щоб якісь питання правильно вирішувати, просто як той автомат кулеметом «скосив» і студентів, і викладачів. Комісія можливо буде, я сам особисто був на зустрічі з Інною Совсун. Вона говорила, що планує це робити, але з відповідей «Молодому Буковинцю» цього зараз не видно. Тому до комісії ми зачекаємо. А стосовно на рахунок нашого депутата, він висловлював свою точку зору, тому що дійсно допік, за його словами, режим Яценюка.

 Ярослав Курко: Якщо «Свобода» разом з Прядком виганяли Януковича, то я вас вітаю. Це велике завоювання

 Віталій Мельничук: «Свобода» разом з Прядком не виганяла Януковича. Дослівно передавайте слова депутата. Ми можемо перевірити, там 3,5 хв. записано. Тих слів, що ви там говорили, не було.

 Людмила Григорчук: У Слухача було питання і про інші заклади. Зокрема Кіцманськй аграрний технікум.

 Ярослав Курко: Децентралізація і об’єднанні територіальні громади потрібні. Відповідно до діючого законодавства їм дали субвенції по медицині для лікарень 1 і 2 рівня. 1 рівень: вони здатні обслуговувати, 2 рівень – не мають обслуговування. Через те, відповідно на місцях, ці питання вирішуються і вони ці субвенції для лікарень 2-го рівня віддають лікарням, де обслуговуються їхні лікарні. Це пов’язано з тим, що іде становлення, лікарі не будуть звільнені, люди вмирати не будуть. Припиніть ці недоречні розмови.

А щодо районних закладів освіти, то якщо там немає студентів і набору, то що я можу зробити.

 Віталій Мельничук: Ви дізнавалися про набір? Є і студенти, є і набір, просто він був у сільськогосподарському агропромисловому підпорядкуванні. Прийшов освітній, так само як Фінансовий університет перейшов із фінансового відомства у освітній. Тут немає розуміння правильного його застосування. Розуміння приходить тоді, коли виясняються обставини очі в очі. Міністерство і, на жаль, уряд Яценюка про це не говорять, тільки рубають.

 Ярослав Курко:  Для того влада на місцях, щоб підказувати туди в Київ, що потрібно робити.

 Віталій Мельничук: Підказуємо, їдемо і спілкуємося.

 Людмила Григорчук:  Дослухаються?

 Віталій Мельничук:  Частково.

 Ярослав Курко: По-друге, освіта повинна бути в одних руках, е не по всіх міністерствах і відомостях розкидана. Вчити повинні вчителі – Міністерство освіти і науки, а не фінансове і аграрне.

 Слухач: По-перше,на рахунок децентралізації. У нас невелика область, більш-менш розвинена транспортна інфраструктура. В інших областях проблема в чому, легше доїхати за 100 км в обласний центр, ніж у новостворену громаду за 20 км, тому що погані дороги.

По-друге, питання до представника «Свободи» на рахунок, як я розумію, колишній голова фракції в Облраді, завдяки якому багато хто пройшов туди, один із них Назар Горук. Раніше було провадження, навіть кримінальне, на рахунок нападу на нього. Розкрито воно і яка ситуація з ним? Є якісь контакти з ним?

 Ярослав Курко:  Як раз громади і центри створюють для того, щоб скоротити доступ, час і якість надання послуг громадянам. В Чернівцях такої проблеми нема і, я сподіваюсь, в інших областях такої не буде, тому що всі кошти, які виділяють громадам, вони можуть витрачати самостійно на облаштування доріг, самі робити те, що їм в першу чергу потрібно. Якщо вони вважають, що це дороги, то вони роблять дороги і не чекають вказівок з Києва чи з області.

 Віталій Мельничук:  Ви не договорюєте. Виділяється тільки частина коштів з того, що мало бути від податку фізичних осіб.

 Ярослав Курко: Що значить «мало бути»? 60 % податку на доходи фізичних осіб як заплановано їм віддають

 Віталій Мельничук:  Тим не менш, цього не вистачає навіть на покриття тарифів, на багато чого іншого, не те, що на дороги. Інфраструктура тріщить. Особливо у тих громадах, де вони об’єднані. Я нещодавно приїхав із Путили. Там є Путильська територіальна громада. Мало того, що в них проблема: на місцях їх не так просто зараз об’єднати. Між іншим там є протистояння на рівні нерозуміння (Мереничі) – не проінформували вчасно громаду, на засіданні сільської ради тільки озвучили про це і одразу пішов процес. Там і освітні заклади, і інші. Як їм формувати бюджет? Чому не пояснити було серйозніше на рівні держави, консультативно підготувати, забезпечити законодавчі акти, а потім втілювати. От такі проекти запускаються на місцях і вони дають тільки протистояння.

Щодо нашого колишнього побратима Назара. Він визначився самостійно ще 24 травня 2013 року, коли написав заяву про вихід із організації. Потім свободівці визначилися з іншими людьми. Ми з Назаром, коли він ще був у минулому скликанні, деякі питання вирішували спільно на засіданні обласних рад. Але, тим не менш, людина визначилася у своєму напрямку, немає ніяких питань стосовно нього на громадському рівні.

Він сам озвучив в минулому році, що якихось злочинців знайшли, але далі ми нічого більше не чули від правоохоронців. Яка подальша доля  тих, хто притягнутий до кримінальної відповідальності, мені не відомо.

 Ярослав Курко:  Відносно громад. В Чернівецькій області 10 об’єднаннях територіальних громад. До речі, Путильська сама невдала. Виникла спонтанно, тому що Мареничі і Путила захотіли об’єднатися. Район був проти. Владі треба думати на тим, як цю громаду посилити і вийти з цієї ситуації, яка виросла, а не на невдалому прикладі пояснювати і підтягувати під це інші громади. Всі інші, крім Путильскої, успішні і будуть економічно зростати. Про Путильську треба думати, а не забороняти їм і протистояти.

 Віталій Мельничук:  Та ми не забороняємо, а намагаємося зрозуміти як їм допомогти. Всім іншим також хочемо допомогти, конструктив може дати результат.

 Ярослав Курко:  В Хотині питання абсолютне надумане і скинуте. Я був на двох мітингах і все це слухав. Ніхто ніде ідею про об’єднання Хотинського району із Кельменецьким крім одного фейкового повідомлення у електронних повідомленнях засобах масової інформації, що в нас область поділять на 2 райони – Чернівецький і Кельменецький – не було. Там зійшлися інтереси незадоволення владою, особисті, стартувала боротьба передвиборна і все це кинуто в такий ґрунт, роздмухано і під цю фейкову ідею – зібрали два мітинги по 500, 600, 700 чоловік, переривали дорогу. Більше того, на сайті Президента розмістили електронну петицію, щоб вона розглядалась адміністрацією потрібно 25 тис голосів. Станом на вчорашній день – 177 осіб підписалися тільки. Міліція об’єднується і укрупнюється. Замість 11 районних відділів міліції створили 5. В Хотині незадоволені, чому не створили центр в Хотині, а перенесли в Кельменці. Замість 11 прокуратур створили 4. В Хотині незадоволені, чому немає прокуратури в Хотині, а в Кельменцях. Хоча 23 прокурорських працівники є в Хотині, є відділення міліції із 15 чоловік також там. Але головне, коли будуть створені об’єднані громади, в тому числі і в Хотині, у них буде створена власна муніципальна поліція.

 Віталій Мельничук:  Коли вони буде створені? Є маса проблем, зокрема в кримінальному і в інших питаннях. А тих кілька міліціонерів їх посилають вирішувати питання в Кельменці. Ви копали глибше, ви спілкувалися з людьми. На сесії облради це питання буде підніматися.

 Ярослав Курко:  Будь ласка, доводьте міліцію до кількості 100-200, але утримуйте її за рахунок обласного бюджету. З державного бюджету вам міліцію до ваших цифр так не піднімуть.

 Віталій Мельничук:  А ці законодавчі питання потрібно вирішувати і на рівні Верховної Ради, Кабінету Міністрів, спілкуючись з людьми. З ними не поспілкувалися раз і ось проблема.

 Людмила Григорчук: Які ви бачите шляхи подолання цього конфлікту?

 Віталій Мельничук:  Будь-які питання перенесення державних органів потрібно завчасно інформувати людей. Має бути якась державна інформаційна кампанія, яка себе правильно позиціонує. Жодної нормальної кампанії за 2 роки не було. І тут раз і з’являється укрупнення – Кельменецьке відділення поліції в Хотині. Не вигідно крім того. Порівняйте кількість населення районів. З якихось Перебиківців їхати в Кельменці вирішувати питання.

 Ярослав Курко:   Не треба нікуди їхати. Всі їдуть в Хотин, а не в Кельменці.

 Віталій Мельничук:  Поки що приходиться. На жаль їдуть в Хотин, а їм кажуть, що такі питання вирішити не можуть, їдьте в Хотин.

 Ярослав Курко:   Не правда. Це є фейк. Всі питання вирішуються в Хотині. Все.

 Віталій Мельничук:   Яценюк у Верховній Раді говорив про масу фейків, але, тим не менш, завалив економіку країни. Я не хочу Вас, Ярослав Степанович, в чомусь звинувачувати. Ми були колегами в минулому скликанні, я , як людина, завжди можу обговорити з вами різні питання, але давайте ці питання правильно позиціонувати. Проблеми є і їх потрібно вирішувати.

 Ярослав Курко:  Повністю з Вами згоден.

 Слухач: Програма партії «Народний фронт», з якою вона йшла на вибори і реальна діяльність її членів в уряді і Парламенті – це як кажуть в Одесі «две бошльшие разницы». Чи планує керівництво вашої партії і надалі продовжувати політику знущання над власним народом чи зробить висновки, не чекаючи на народний гнів?

 Ярослав Курко:  Я не знаю. Це швидше не питання, а констатація. Ну яке знущання? Війна! Двох областей нема! Криму нема! А де ви бачили, щоб в умовах військових дій було покращення і зростання? Де б ви бачили, щоб ішли інвестиції? Інша справа – не красти. У нас  25 років від коли існує держава, крали, крали і крали, в тому числі і ваш перший генеральний народний прокурор Махніцький, для того щоб притягнути до відповідальності всіх, кого тільки міг.

 Віталій Мельничук:  До відповідальності може притягнути тільки президент. 1000 справ подав, вони і Яремою не розслідуванні, ні Щокіним. І що – 3 місяці працював Олег Махніцький. На жаль, ми не можемо відповідати на це питання. Але це єдине, що ви можете нам закинути за 3 місяці роботи.

 Ярослав Курко:   Та я думаю, що не єдине. Але думаю, що треба не кивати на тих, хто щось робить, а робити самому.

 Людмила Григорчук:  Питання було на рахунок програми. Що не спрацювало в уряду?

 

Ярослав Курко:   Програма приймалась і затверджувалась на сесії ВР. За те, як виконувалась програма несе відповідальність і ВР, і КМ, і Президент. У нас республіка парламентсько-президентська і 2 міністра призначені безпосередньо Президентом. Цапом-відбувайлом одного прем’єр-міністра і уряд робити не варто. Треба кожному розділити долю відповідальності. Доля відповідальності уряду була визначена 16 лютого. Роботу уряду визнали незадовільною, за відставку не проголосували

 Людмила Григорчук:  Чому?

 Ярослав Курко: Питайте тих, хто голосував.

 Віталій Мельничук: Папієва питайте.

 Ярослав Курко: Будь ласка, питайте, ви його знаєте.

 Віталій Мельничук: І Бурбака.

 Ярослав Курко: Позиція «Народного фронту» була висловлена задовго до голосування, що партія вважає, що Яценюк робив все, що в тій ситуації міг як прем’єр-міністр, і вона його буде підтримувати. Чи не єдина з усіх, яка ні одного голосу не дала за відставку.

 Віталій Мельничук: Це природно.

 Ярослав Курко: Це неприродно, тому що всі інші, які заявляли про недовіру на словах, насправді не голосували. Подивіться результати.

 Віталій Мельничук: Куплені. Правильно, з ним плідно, напевно, спілкувалися.

 Ярослав Курко: Від тих 3 партій, які зараз переходять в опозицію є від 21 % до 28 %, які не взяли участі у голосуванні.

 Віталій Мельничук: Справа в тому, що коли брали участь в голосуванні і коли видно було, що те, що погана робота уряду було більше 226, то поведінка представників уряду була більш, ніж весела.

 Ярослав Курко: Це неправда, тому що я дивився засідання уряду і ніяких веселощів не бачив.

 Віталій Мельничук:Та засідання Верховної Ради.

 Ярослав Курко: Я дивився засідання Верховної Ради від початку до кінця.

 Людмила Григорчук:  Які найбільш вдалі реформи зробив уряд, на Ваш погляд?

 Ярослав Курко: Перший уряд і перший прем’єр-міністр, які відмовилися від споживання російського газу.

 Віталій Мельничук: І поставили ціну в 7 грн. 18 коп., маючи можливість поставити зовсім іншу ціну за той газ, який видобувається на Україні.

 Ярослав Курко: Що стосується «мали можливість»? Ціну визначає не уряд, а НКРЄ.

 Віталій Мельничук: Співвідповідальність.

 Ярослав Курко: Кому підкорюється НКРЄ, може підкажете?

 Людмила Григорчук:  Тобто домовитися вони не змогли?

 Ярослав Курко: Ціни на газ і світло уряд не встановлює.

 Віталій Мельничук: А Яценюк, будучи в опозиції, говорив зовсім інше. Говорив, що Азаров і компанія могли б тоді щось робити.

 Ярослав Курко: Я не в захваті, як споживач, ні від цін на газ, ні від цін на електроенергію. Моя громадянська позиція заключається в тому, що йдучи на роботу, я в своєму під’їзді виключаю світло. Більше ніхто не виключає. Поляки бояться світла, вони економлять.

 Віталій Мельничук: Позитивно. Але світло поки що ще 0,88 коп.

 Ярослав Курко:  Ви ніколи не навчите людей економії, поки вони не відчують на своєму гаманцю.

 Віталій Мельничук: З людьми ніхто не працює. За 25 років незалежності до цього навіть жодної державної програми не було.

 Ярослав Курко: Скільки енергії збережено, скільки зроблено за цей час.

 Віталій Мельничук: Через Ощадбанк. Невідомо яким чином.

 Ярослав Курко:  Будь ласка, очолюйте свій банк, давайте своїх банкірів і робіть через свій банк.

 Віталій Мельничук: Це державна структура.

 Ярослав Курко:  Мова йде про те, що зробили, а не через що.

 Віталій Мельничук: Що зробили?

 Ярослав Курко:  Знайдете там негативне, шукайте і доводьте.

 Віталій Мельничук: Безперечно. Звинувачувати огульно – це не наш стиль.

 Ярослав Курко:  Більш за все позиція так, що ми стоїмо збоку і лише критикуємо, замість того, щоб підкласти плече.

 Віталій Мельничук:Підкладаємо плече, лиш не завжди є можливість.

 Людмила Григорчук: Тобто перша вдала реформа – відмова від російського газу. Ще що?

 Ярослав Курко:  16 числа всі мали можливість слухати виступ Яценюка. Він там дуже багато сказав.

 Людмила Григорчук: Давайте те, що конкретно відчули чернівчани.

 Ярослав Курко:  Реформа – це ломка всіх стереотипів і звичностей. Є багато того, що і мені не подобається. Якщо ми хочемо краще, потрібно робити і пристосовуватися, а не просто стояти збоку і дивитися

 Віталій Мельничук: Ломка має починається з урядових керівників, а в нього 1 млрд., який він задекларував і інші речі зловживань.

 Ярослав Курко:  Де він задекларував 1 млрд. конкретно і джерело?

 Людмила Григорчук: Тобто – це неправда?

 Ярослав Курко: Абсолютно неправда. В ефір випускати фейк, вибачте, депутату і посадовцю це негідно.

 Людмила Григорчук: Пане Ярославе, минулого року чернівчани, та і всі українці, мали найбільшу надію, що війна закінчиться. Які кроки в цьому напрямку зробив Уряд?

 Ярослав Курко:  Хоча б те, що перемир’я. Стріляють, але ж військових дій немає. Розумієте.

 Людмила Григорчук: Волонтери кажуть, що через те, що з телевізорів владники запевнять, що там мир, що все нормально, люди стали менше допомагати, але ж хлопці і далі на передовій, і гинуть, і мерзнуть.

 Ярослав Курко: То яка є альтернатива – розпочати військові дії?

 Людмила Григорчук: Я питаю у вас

 Віталій Мельничук:  Побудував укріплення, які, на жаль, на даний момент ніякої ролі не грають, але мільйони - мільярди втягнені в то, більше того на рівні облради ми були змушені говорити про те, щоб закрити фінансові дири тих, хто повірив урядові, поїхав на той Схід, а потім на жаль, майже 360 тис. не мав можливості закрити.

 Ярослав Курко:  Із мільйонних сум 360 тис. – це взагалі сміхотворна сума.

 Віталій Мельничук:  Та про сміх говорити землякам, які не змогли це все зробити.

 Ярослав Курко:  Якщо не виконувати в умовах майже наближених до військового часу тих рішень, які приймаються не урядом, уряд лише виконував, а приймалися Радою національної безпеки під керівництвом Президента і не будувати укріплення – це все рівно, що саботаж, це все рівно, що залишати у полі голими солдат.

 Віталій Мельничук:  Де ті укріплення будувалися?

 Ярослав Курко: Там, де вказав Генеральний штаб і там де визначили за потрібне. Ні я, ні ви не є спеціалістами у військових справах. Через те, коли раніше казали, що всі розуміються у двох питання: футболі і політиці, то тепер вже знають, де будувати споруди, доти і дзоти. Про що ви говорите? Там, де є лінія фронту, там і будували.

 Віталій Мельничук:  Ось російські фури їхали Україною їх взяли і призупинили. А тепер дивний документ на рівні Міністерства інфраструктури – когось можна впускати, когось ні. Громадські активісти дивляться на це все і думають, яким чином ми маємо повертати своїх шоферів із Росії, а то нібито олігархів фури. Так закрутили це процес, що на рівні Порубного, фури їдуть, але результату того, щоб Україні допомагають немає.

 Ярослав Курко: Якщо зупиняють російські фури на кордоні в Європі, то невже не могли зрозуміти, що будуть зупиняти українські фури на кордоні з Росією?

 Віталій Мельничук:  Уряд до такої степені загрався у міждержавні стосунки, що він зараз вже незрозуміло як діє.

 Ярослав Курко: Ініціатором зупинення був не уряд, а люди.

 Віталій Мельничук: А як же може бути інакше. Кулі на Сході в нашу сторону будуть відображатися цими фурами.

 Ярослав Курко: Тепер я не розумію, чому ви незадоволені тим, що наші фури зупинили в Росії? Що мають росіяни пропускати?

 Віталій Мельничук:  Це питання треба було іншим чином вирішувати

 Ярослав Курко: Яким чином? Я не спеціаліст з питань фур і транспорту

 Віталій Мельничук:  Держава мала реагувати, а не громадськість.

 Ярослав Курко: На що громадськість реагувала?

 Віталій Мельничук:  На будь-які проблеми, які є у державі.

 Ярослав Курко: Громадськість реагувала на те, що Польща тимчасово недосягла успіху із Росією.

 Віталій Мельничук:  Тільки що ми говорили про Хотинські події. Я пам’ятаю 3 тижні тому мене почали питати люди чи адміністрація збирається пояснювати, чому державні підприємства переносяться. Після того кілька днів майже ніхто не реагував, супротив накопичувся. Чому місцева влада на гребні вирішення питань. Всеукраїнська влада не вирішує. Громадськість немає можливості реагувати.

 Ярослав Курко: Після того як до вас прийшли трудящі Хотинського, Бессарабського краю. Ви могли взяти їх за руку і відвести за 50 метрів до Фищука.

 Віталій Мельничук:  До Фищука телефоную – не на зв’язку. Володимир Іванович за межами області, у відпустці.

 Ярослав Курко: Питання заключається не в тому, щоб поміняти людей. Замість старих злодії прийдуть нові. Головне, щоб систему поміняти. Це важко, за 20 років зацементували, підривати її треба, а це супротив іде зі всіх сторін. Як наш генеральний прокурор, то не справився, а як ваш уряд, то вибачайте. Система змінюється. Сьогодні оголошено конкурс протягом 30 днів відкритий на 5 найскандальніших підприємств, які є в системі державної власності. Конкурс дасть те, що не будуть впливати політики, не будуть призначати свої кандидатури, які за допомогою цих державних підприємств викачують з бюджету гроші.

Очевидно, що не з «Свободи», «Батьківщині», «Народного Фронт», а громадськість і всі інші будуть впливати на те, щоб прийшли інші нормальні люди. Але не  в людях справа, систему потрібно поміняти. Якщо в АдмінАПК, є скільки там Луценко називав, цих підприємств державної форм державних власності, то вони йому непотрібні. Цілий ряд дрібних державних підприємств потрібно приватизувати.

 Віталій Мельничук: Як приватизувати?

 Ярослав Курко:Дуже просто, прочитайте заяву своєї партії, яка сьогодні вийшла.

 Слухач: Що Уряд зробив для молоді? Можливо робочі місця, перспектива кар’єрного росту? Чи може зараз молода людина за чесно зароблену зарплату утримувати нормально сім’ю?

 Віталій Мельничук: Уряд топить ініціативи молоді, зокрема у зменшенні робочих місць. Ось зараз, якщо реорганізація БДФЕУ піде якимось темпом, то робочі місця можуть втратити і викладачі. Такі реорганізації, які робить уряд не на руку українській економіці. Він дослухається і до європейських міжнародних фінансових інституції, і до інших, але запозичують і тратять, а це не розвиває українську економіку, на жаль, тільки затягує у борговий пасок. Це негідно будь-якому уряду, а за цей час Яценюк більше ніж трильйон збільшив державний борг.

 Ярослав Курко: Щороку чи раз в 2 роки обласна сесія буде затверджувати комплексну програму молоді. Передбачити там такі міроприємства, заходи, які сприяли відкриттю нових робочих місць. Нові робочі місця будуть створені в громадах, у зв’язку з тим, що вони отримують значні кошти і повноваження. Але в ці громади потрібні спеціалісти і кадри трішки іншої формації. Не ті, які просто звикли ходити на роботу з 9 до 6, але й потрібно робити. Потрібно досконало знати комп’ютер, знання іноземної мови, виходити на якісь маркетингові рішення і відповідно зарплату, встановлюють на сесії об’єднаних громад і брати у своє підпорядкування ці підприємства і платити. А що стосується робочих місць тут, у нас, ну яка частка державної промисловості, приватної, комунальної?

 Віталій Мельничук: Інвестиційний клімат при такій ситуації, яка в державі, йти сюди не будуть. Це будуть тільки запозичення і те, що ви говорите, це будуть представники об’єднаних територіальних громад, а де загалом ті, як захочуть відновити Щербинський санаторій по-справжньому, Бруснецю і інші речі.

 Ярослав Курко: Бруснецю відновлюють, допомагайте, а не топіть і прийдуть в Щербинці. В умовах війн ніяких інвестиційних програм бути не може. Війну потрібно спочатку припинити.

 Віталій Мельничук: Ви самі собі суперечите.

 Ярослав Курко: Бойові дії припинили, але ж лінія фронту є, армія стоїть.

 Людмила Григорчук:  Так чому в цьому плані нічого не робите?

 Ярослав Курко: А що тільки від нас залежить? Воює одна сторона? З цієї сторони, як я можу вбити в голову тій стороні «не воюйте»?

 Віталій Мельничук: На рівні влади треба встановити діалог з людьми, в кінці-кінців, зрозуміти як разом виходити з цієї ситуації. В населеному пункті, і в районі, і в області – це єдиний спосіб налаштування проблем на місцях. Треба, щоб посадовці мали можливість спілкуватися з людьми якнайширше.

 Ярослав Курко:Сьогодні сталися дві події, які свідчать про те, що коаліції в нас немає. в коаліції залишились де-факто «БПП» і «Народний Фронт» - 217 голосів. Золота акція у «Радикальної партії» - 21 голос, з ними ведуться переговори. Якщо вони вступають в нову коаліцію, а «Батьківщина» вийшла вчора, «Самопоміч» заявила, що сьогодні, «Народний контроль» немає фракції, то у нас виходить 238 голосів. Якщо ця коаліція доручає Яценюку формувати новий уряд під ці 5 принців, які він проголосив, то очевидно, що те, про що ми говоримо, повинно бути на першому місці. Мир, забезпечення миру, але це не тільки від нас залежить, ні каплі корупції і як розвивати промисловість, економіку, як припинити спад і вийти на поступовий потихеньку ріст. А це треба розвивати свою промисловість, нарощувати свій валовий продукт і на місцях. Чому ми кажемо, що громадам дають ресурси, треба думати як самим жити, що, де, як починати і розвивати, а не кивати з Чернівців в Київ «ви нам зробіть»

 Віталій Мельничук: Якщо офшори не закривати, то скільки не кивай.

 Ярослав Курко: Закрийте офшори і боріться з корупцією

 Віталій Мельничук: Яким чином? Ви не хочете це робити, а ми будемо боротися?

 Ярослав Курко: Я інше скажу, в минулому році на область, у вас було питання, що робить уряд Яценюка для області – на область уряд Яценюка виділив через різні програми 130 млн. грн., які пішли на всі об’єкти, які були недобудовані, або на стадії завершення у всіх районах. Приймалося рішення на рівні обласної державної адміністрації і десь через сесію облради. 30 млн. не освоїли. Рішення прийняли про те, що надають грошу у серпні-вересні, кошти прийшли по-різному у жовтні-вересні, навіть в листопаді, але як хочеш працювати, то працюй, а не кажи, коли мені дали гроші і т.д.. Не шукай причини своїх невдач. 30 млн. повернено в бюджет – це ганьба.

 Віталій Мельничук: Так в Кіцманському районі зробила керівник культури, ризикнула так зробити в кінці 2013 р. і що вона отримала – кримінальну справу, яка ще досі не закрита. Вона в Будинок культури і музичну школу вставила вікна наперед. Потім вона фактично це все проплатила, а кримінальну справу відкрили на рівні Кіцманського району і вона далі продовжується. Людина зробила хорошу справу

 Ярослав Курко: Якщо немає ознак злочину, якщо не доведено зловживання, в такому випадку влада має стати на захист.

 Віталій Мельничук:  Але не стала. Я до Олександра Григоровича як тільки він прийшов на посаду підійшов і сказав, що бєзпєрєдєл твориться в Кіцманському районі. «Добре, ми будемо вирішувати». І після того ще більше пішов тиск.

 Ярослав Курко: не беріть одним окремим випадком, не прикривайте нерадимість і нерозпорядливість інших, коли звикли сидіти, чекати і нічого не робити. Але ці гроші 12 місяців просили і їм казали, що гроші виділили. Я не знаю, чому вони прийшли так пізно, але прийшли.

Дорогу отримала від Івано-Франківська до Лужан, тягнуть. Коли на рахунку нашої митниці 240 млн. грн. є і як тільки буде нормальна погода треба вже робити, а не думати, коли буде сесія і приймати рішення, щоб ті кошти пішли на ті дороги, які в нас області.

 Людмила Григорчук: А чи закінчать цю дорогу чи перенесуть ці кошти на інші об’єкти?

 Ярослав Курко: Від митниці кошти мають йти тільки на наші дороги.

 Віталій Мельничук:  Митниці є в трьох напрямках – у напрямку Путили – Руська, у напрямку Красноїльська – Дяківці, і митниця Порубне і Мамалига. Туди також передбачені кошти, щоб не робити один напрямок, а по максимуму на трьох.

 Людмила Григорчук: Як відчули чернівчани, що за нас переймаються, окрім доріг?

 Ярослав Курко: В умовах військових дій фінансування пенсій, зарплат – цього мало?

 Людмила Григорчук:  Які зміни нас чекають на рахунок СІЗО?

 Ярослав Курко: Про СІЗО прийняли рішення, що його закриють і перенесуть, щось в цьому плані робиться, а от що там далі буде розміщене я не знаю. По 4 областях – Львівській, Одеській, Чернівецькій і Київській прийнято рішення з центральних частин міста забрати от ці пам’ятки.

 Людмила Григорчук: Про політичну мапу. Зміни в Києві вплинуть на зміни на місцях? Що буде в Чернівецькій області?

 Ярослав Курко: А які бачення, на що вона може вплинути? В мене тут є заява партії «Свободи» - збереження посади прем’єр-міністра –це демонстративний плювок влади в обличчя українців. Жорстко? Дуже. А скажіть, будь ласка, Віталій Кузьміч, а чому ваші однопартійні освячують цю владу і перебувають у виконавчій владі? Чого вони не скажуть, що це влада погана і не підуть геть. Чому вони отримують зарплату? Вони вдень виконавці злочинної влади, а ввечері рішень партії Свободи?

 Віталій Мельничук: Якщо ви вже зачепили питання такого характеру, то відставка уряду Яценюка підтверджує повний реванш олігархів в Україні. За відставку не проголосували навіть Ахметов з представниками Яценюка.

 Ярослав Курко:  І по 20 % членів партій усіх демократичних партій. Я можна це називати олігархічною партією, коли вони самі в партії не голосують. Які тут офшори?

 Віталій Мельничук: ми можемо говорити про уряд Яценюка в різних іпостасіях, але те, що сталося 16 лютого у Києві – це фарс, про який треба говорити і припинити. Ми побачимо, що буде в коаліції, як будуть реагувати представники інших фракцій, будемо розуміти, суспільство розхитане.

Відповідальність фахівців, які взяли той чи інший напрямок передусім проявляється в їхньому професіоналізмі. Якщо вони в цьому напрямку фахівці і виконують ці речі, вони зобов’язані виконувати перед людьми відповідально. На місцях, це не політичні лідери.

 Ярослав Курко: Виконавча влада, це не політичні. Як так можна кидатися звинуваченнями, що це злочинний режим і злочинна влада і одночасно в цій владі працювати? Та ви що, про що ви говорите? Потрібно політичне лице треба мати, політичну свідомість, етику, мораль. Як так людині в лице, прем’єр-міністру казати: «ти такий», а при цьому з ним працювати і виконувати його вказівки. Це є аморально з політичної точки зору.

 Віталій Мельничук: Вказівки і робота на місцях – це державний орган, який має забезпечувати відповідну роботу.

 Ярослав Курко:  Я ж не плутаю депутатів різного рівня рад і виконавців виконавчої влади. Депутати обрані народом, але якщо ти працюєш у виконавчій владі і дозволяєш критику, то ти з боку чесності і порядності, то ти повинен піти з тої влади, а потім критикувати.

 Віталій Мельничук: Якщо ти представляєш ту чи іншу політичну силу, то ти оцінюєш це із точки зору цієї політичної сили.

 Ярослав Курко:  Та не у виконавчій владі структуровані ідея підпорядкування і виконання наказів.

 Віталій Мельничук:Підпорядкування є, виконання наказів є і робота також є. Якщо питання вирішуються на рівні місцевого самоврядування чи органів влади і вони потрібні для вирішення потреб людей, ми сідаємо і в робочому порядку вирішуємо ці питання.

 Людмила Григорчук:  як «Свобода» в Чернівцях зараз працює?

 Віталій Мельничук: Загалом на рівні Чернівецької області з громадськими структурами співпрацюємо з усіма.  На рахунок політичних партій. Ті, хто раніше були з нами, від «Народного Фронту», які зараз разом з «БПП», в обласній чи міській раді, ми дивимося на реакцію людей. Якщо вони занадто сильно критикують безпідставно чи  громадських діячів, чи справи, які ми робимо, ми певним чином реагуємо. Але для громади області, міста, ми враховуємо потреби спілкуватися із політичними силами, які разом з нами були на Майдані.

 Людмила Григорчук: ВО «Свобода» і надалі буде ініціювати заяви на рахунок відставки уряду?

 Віталій Мельничук:  Ми наполягаємо на цьому, оскільки політична ситуація в державі і те, що сталося за останні 5-6 місяців…

 Ярослав Курко: Обласна рада також голосувала за недовіру. 25 грудня, запитайте,чим закінчилося.

 Віталій Мельничук:  Голосування було, продовжиться в майбутньому. Питання нікуди не дінеться. Ініціюватися будуть питання, які злободенні для країні і на рівні облради.

 Ярослав Курко:   А де в законі про місцеве самоврядування передбачений такий рід діяльності як висловлення недовіри уряду?

 Віталій Мельничук:  Звернення до відповідних державних органів

 Ярослав Курко:  Немає там такого

 Віталій Мельничук: На рівні обласної ради недовіра уряду позиціонується через відповідні звернення до президента, до Верховної Ради.

 Ярослав Курко:  Немає там такого, я передивився закон. Обласна рада має свої функціональні зобов’язання, які не передбачають висловлювання недовіри.

 Віталій Мельничук:Ми працюємо, діємо, виконуємо.

 Ярослав Курко:  З порушенням законодавства.

 Віталій Мельничук: На жаль, немає порушення законодавства.

 Людмила Григорчук: на самкінець передачі, прошу від вас короткий прогноз подальших подій

 Ярослав Курко:  171 рік назад наш геній Т.Шевченко написав «І мертвим, і живим, і ненародженим…» і закінчується поема словами: «…обніміться, брати мої». Я не хочу такі слова: не закопуйте себе, брати мої, один одного в яму, бо це тільки на користь Путіну, бо він тільки чекає, що ми пересваримося, закопаємося і самі себе згноїмо. І не треба буде тоді оборонних укріплень, нічого – прийде і сяде тут, буде панувати. Я читав спогади Павла Скоропадського. 100 років назад в Києві при Директорії, при Центральній Раді, закінчилося тим самим, один до одного. Так що вчимося і робимо висновки.

 Віталій Мельничук: Найважливіше, щоб і громада, і влада знайшла діалог, який зможе вивести Україну із тяжкої кризи. Звичайно це непросто, політичні сили зараз грають мускулами і хочуть відчути себе королями на мапі України, але тим не менш, проблема дуже велика. Її потрібно вирішувати, знаходити взаєморозуміння із суспільством , не розколихувати його, тому що протистояння можуть просто знищити Україну. За діалог із громадою.

Інформаційний партнер програми «Суть речей» www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (4)

ХТО ЙОГО ЩЕ СЛУХАЄ, ПОЛІТИЧНОГО ІМПТЕНТА???????????????

avatar

ага

21 лютого 2016 16:49

Таке враження, що Мельничук до сьогоднішнього дня так і не зрозумів, що він є влада, він є заступником голови.

Ніхрена не робили до обрання у вляду, окрім бла-бла-бла, те саме і зараз. От бля понаобирали.

avatar

22 лютого 2016 07:59

Найсмішніше, що якрах Курко був владою - першим заступником керівника представницької влади краю, і повинен був, був зобов"язаний принести позитивні зміни - у ту саму владу, в область, у життя кожного буковинця. Але ж йому, нещасному, весь час, за його словами, заважали, бля! Зате лобіювати корупційні схеми експорту горіхів, виідляти бюджетні сотні тисяч на дурнувато написану стратегію 2020, просто протирати штани в кабінеті - це йому, бездарю, ніхто не заважав! Чого він взагалі тепер віщає у радіопрограмі? Хто він такий? Ніхто! Порожнє місце. Ця розмова в ефірі ще раз це підтвреджує.

avatar

Хто такий ніхто курко?

22 лютого 2016 08:24

Знатоки знайшлися в місцевому самоврядуванні??? Один ляг під мунтяна, другий не знає, як лишній раз "прогнутись" перед "кріликом". Позорище, та й годі...

avatar

Юрій

22 лютого 2016 09:50