Суть речей: Роман Ванзуряк розповів про політичні еліти, розкаяння політиків, вибори Чернівецького міського голови та свою законотворчу діяльність

Суть речей: Роман Ванзуряк розповів про політичні еліти, розкаяння політиків, вибори Чернівецького міського голови та свою законотворчу діяльність

02.06.2013, 15:44

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ.

Запрошений гість: Роман Ванзуряк, народний депутат України від Партії УДАР

Ведуча: Оксана Денисюк.

 Ведуча: Романе, ми маємо низку запитань, які задаємо усім народним депутатам, котрі є гостями нашого ефіру. Отже, якими були ваші перші враження від роботи у ВРУ – і чи співпали вони із вашими очікуваннями?

 Роман Ванзуряк: ви знаєте, ми взяли на себе дуже не просту нішу, взяли дуже велику відповідальність за країну в цілому, і будучи в опозиції дуже важко здійснювати ті всі кроки та реалізовувати програму нашої політичної сили. Можу сказати, що відповідальності додалось, менше став бачити свою сім’ю, більше в роз’їздах, багато нових позитивних емоцій, проводжу багато прийомів громадян. Очікування справджуються, єдине, що хотілось би, щоб ініціативи, які ми проводимо були більш реалізовані, та щоб були більш забезпечені якісь компромісні моменти з приводу виконавчої гілки влади, оскільки дуже багато даєш своїх звернень та запитів, але вони залишаються безрезультатними і на них немає відповідної реакції.

 Ведуча: чому? У чому причина?

 Роман Ванзуряк: мені здається, що зараз є дуже велика відмінність між новою генерацією політиків і старою генерацією, які звикли більше нічого не робити і відсиджуватись, аніж вести до прогресу нашу державу. І мені здається, що це і є дисбалансом у цій сфері. Ми також маємо таку цікаву ситуацію з приводу корупції в нашій країні і, мені здається, що це і є як раз той гальмівний стопор, який гальмує той прогрес, якого ми усі з вами очікуємо.

 Ведуча: саме ці речі і були несподіваними для вас під час вашої депутатської роботи?

 Роман Ванзуряк: я для себе формував певні ідеали. Навчаючись в академії державного управління при Президентові України, то я думав, що у ВРУ, в Уряді, в Адміністрації Президента працюють надзвичайно серйозні фахівці, які керуються певними принципами, які мають в душі державність. А зараз, на жаль, я цього не побачив, побачив чистий, відвертий лобізм і є певний клуб за інтересами, який діє виключно задля своїх інтересів і, на жаль, вони мають досить серйозний вплив на ті рішення, які приймають на загальнодержавному рівні.

 Ведуча: і люди самі часто кажуть про те, що до Парламенту обираються як раз для того, щоб лобіювати певні свої сфери та інтереси. А для чого обирались ви?

 Роман Ванзуряк: я очолював обласну організацію партії УДАР Віталія Кличка і зараз продовжую її очолювати. Мені довірили статус народного депутата як політична партія на з’їзді, так і сам лідер Віталій Володимирович Кличко задля того, щоб у Парламенті ефективно працювала нова генерація політиків, новий Парламент. На жаль, ми не змогли забезпечити більшу частину входження у Парламент, але я думаю, що у нас все попереду і ми зможемо реалізувати ті напрямки діяльності, які зараз заклали чи закладаємо.

 Ведуча: ви правильно говорите, що ви є новою генерацією політиків і це скликання є першим для вас. У кого переймаєте досвід і чи відчуваєте його брак, позаяк це нова сфера діяльності для вас, нова робота. З ким співпрацюєте, можливо, з буковинськими депутатами, хто для вас є певним лідером і порадником в роботі?

 Роман Ванзуряк: дуже багато порад я отримую від Віктора Пинзеника, надзвичайно люблю з ним спілкуватись та переймати той великий досвід та знання, які в нього є. Мені подобаються політики такого ґатунку, як Валентин Наливайченко, який є надзвичайно серйозним дипломатом і людиною, яка дуже багато зробила для України. Орієнтуюсь у багатьох напрямках своєї роботи на ті постулати, які нам озвучує Віталій Володимирович Кличко, думаю, що він як раз є тим політиком, який може привести Україну до ЄС, і до процвітання, і може виконати той ряд реформ, які дуже потрібні Україні. Я працював на різних, у тому числі і керівних посадах, державної служби і мені десь трошки і легше, тому що як раз знаходжусь у профільному комітеті митної та податкової політики, бувший митник, і зараз я як раз ініціюю дуже багато законодавчих змін та ініціатив, з якими мені, на жаль, доводилось працювати, будучи у цій галузі, і десь виправляю ті норми, які потребують виправлення.

 Ведуча: скільки у вас помічників? Що це за люди, та в якій сфері вам допомагають?

 Роман Ванзуряк: у мене зараз є 19 помічників, з них на державній службі тільки один. Це люди, які є і громадськими діячами, є певними знавцями та фахівцями у певних сферах науки, різних профільних напрямків. Вони мені дуже багато допомагають у законотворчій діяльності, у групах, комісіях, готувати депутатські звернення, запити, зустрічатись з громадою, опрацьовувати потім певні документи. Тобто, мені достатньо того апарату, який є, для того, щоб забезпечувати депутатські функції.

 Слухач: мене звати Іштван, я з Чернівців. Мені відомо, що ви на посаді народного депутата подали 6 запитів та 4 законопроекти, зокрема, мене найбільше цікавить той, щодо скасування пільг народним депутатам. Ви особисто від яких пільг готові відмовитись?

 Роман Ванзуряк: дуже слушне та актуальне запитання. Дійсно, перша така законодавча ініціатива, яку проробила вся фракція партії УДАР і підписалась під тим, що нам треба відмовитись від всіх тих депутатських пільг, необґрунтованих пільг. Це як раз пільга щодо оздоровлення, пільги щодо отримання житла та ряд інших соціальних пільг, які в принципі в цей час в нашій країні не потрібно нікому надавати, бо депутати мають десь в таких аскетичних умовах проживати, в яких проживає народ України. Я думаю, що якщо всі будуть такі ініціативи проробляти, то ми будемо жити трішечки по-іншому.

 Ведуча: голосували вже за цей законопроект?

 Роман Ванзуряк: ні, він ще не був внесений, на жаль, але я думаю, що на наступне пленарне півріччя він буде внесений та проголосований. Побачимо.

 Ведуча: це партій законопроект, а як щодо ваших особистих законотворчих ініціатив?

 Роман Ванзуряк: я постійно говорив та буду говорити про те, що у нас в країні, на жаль, необґрунтовані в’їзні податки на транспортні засоби. І як раз мій перший законопроект, який я ініціював – це про скасування акцизного збору, чи вірніше зменшення акцизного збору, на ввезення вантажопасажирських фургонів. Чому я ініціював саме такий законопроект? Тому що зараз фактично існує така схема, коли ввозяться вантажні автомобілі, потім вони піддаються переобладнанню і фактично кошти від цього осідають, на жаль, десь там на чорному ринку. І я ініціював зменшення десь до тієї кількості, яку людина сплачує, щоб унеможливити корупційні напрямки, тобто, щоб легалізувати той імпорт і щоб податки йшли в державний бюджет і щоб людина могла забезпечити себе тим автомобілем, який вона хоче. Ми також розробляємо та працюємо над законопроектом з приводу зниження акцизних ставок на гібридні автомобілі, які починають користуватись досить високою популярністю в нашій країні. І думаю, що як раз ця ініціатива призведе того, що хоч ми їздимо по дуже поганих дорогах, але будемо їздити на кращих автомобілях.

 Ведуча: можливо, ще якійсь?

 Роман Ванзуряк: час від часу надходять звернення від людей і їх недостатньо вирішити депутатським зверненням чи депутатським запитом – потрібно ініціювати якісь законодавчі зміни. Нещодавно до мене звернувся військовослужбовець, який тримав інвалідність під час несення військової служби і, на жаль, він не міг отримати матеріальну допомогу, яка б покращила його стан здоров’я, тому що законом передбачений дуже короткий термін на збір усіх довідок. І ми ініціювали, і я особисто ініціював певні зміни, я думаю, що вони будуть проголосовані, оскільки цей законопроект має таку чисто соціальну складову. Знаєте, є багато таких речей, коли вносить депутат від опозиції певний законопроект, він, на жаль, не голосується, тому що партія влади не хоче за нього голосувати тільки тому, що його подав представник опозиції. Ви знаєте, що був внесений до зали засідань законопроект з приводу адміністративних послуг для того, щоб люди не ходили і не збирали ці довідки і щоб не плутались в усіх цих бюрократичних нюансах і щоб це робили чисто чиновники та державні службовці, які за то отримують заробітну плату. Але, на жаль, він не був проголосований і в кулуарах говорилось: давайте там ще підпишеться пару депутатів від Партії регіонів і ми, можливо, за нього проголосуємо. Тобто, десь приблизно за такими принципами творяться закони.

 Ведуча: навіть незважаючи на те, що цей закон несе соціальну складову?

 Роман Ванзуряк: так.

 Ведуча: а ви голосуєте за соціально важливі законопроекти, котрі вносяться Партією регіонів?

 Роман Ванзуряк: навіть не Партією регіонів – ми голосували, звісно, голосуємо, якщо вони дійсно важливі для життєдіяльності нашої держави, але головне те, що є багато урядових ініціатив, які ми підтримуємо – єдине, що ми вносимо певні поправки та корективи, які так само потрібні та відповідають певним нашим програмним засадам.

 Слухачка: мене звати Тетяна, я з Чернівців. Скажіть, будь ласка, пане Романе, чим завершилась історія з Коломійцем, вашим партійцем – чи перевіряли ви і чи дійсно над членом партії чинять політичну розправу і чи право на оренду землі під ПАККО він дійсно отримав незаконно чи це методом тиску на нього?

 Роман Ванзуряк: цей конфлікт щодо землі та щодо квартир набуває такого все більшого розголосу, тому зачеплено дуже багато прав, свобод та інтересів наших громадян. Нещодавно мої помічники поставили мені на стіл документи з приводу черговиків на квартири і виявилось, що в місті їх близько 8 тисяч. Є люди, які не отримали житло, але потребують його і отримали всі законодавчі підстави його отримати ще у 78-му, 80-му роках. Для мене було дуже великим питанням: чому хтось отримує першочергово, приїхавши в область –це, як правило, чиновники високого рангу, вся правоохоронна система, державні службовці, посадовці місцевого самоврядування і, на жаль, ці квартири роздаються, як колись при царствах чи королівствах – з плеча царського. Я коли зустрічався з чиновниками, які мають відношення до цього, говорив: чому ви не зробите кілька квартир для державних службовців, які приїжджають на Буковину тимчасово здійснювати певні посадові обов’язки – хай вони тимчасово проживають, поїхавши звідси – хай вони уступлять і це буде житло тимчасового користування. А то виходить так, що серед 190 виданих квартир житлового фонду чиновникам, з них близько 130 було приватизовано. Я думаю, що це є абсолютно неприйнятним у тих житлових умовах і в тій ситуації, які на сьогоднішній день перебувають Чернівці. З приводу Коломійця: я можу сказати, чому я саме зачепив цю тему – він був опозиціонером і постійно в рамках виконавчого комітету відстоював питання громади міста і він є членом партії УДАР, він є моїм помічником на громадських засадах, постійно займає принципову позицію та постійно відстоює права й інтереси нашої громади, і саме через це він поплатився – його виключили з виконкому. До речі, два рази це питання ставилось на голосування, за першим разом не пройшло, а потім вони десь засідали фракціями і вже потім проштовхнули це питання і його виключили. Але від цього нічого не змінилось, тому що ми продовжуємо моніторинг роботи Чернівецького виконкому та міської ради і фактично знаємо про всі факти порушень законодавства, які там відбуваються. Ви знаєте, що нещодавно була оприлюднена інформація з приводу представника прокуратури, який замість того, щоб наглядати за виконанням чи прийняттям рішень виконкомом міської ради, зайняв дуже добру позицію для себе – отримав земельну ділянку, отримав житло у розмірі 100 квадратів і за тією інформацією, яку ми на сьогоднішній день маємо, там члени його сім’ї теж отримали. Я думаю, що це є як раз та корупційна схема, яка добре та чітко вироблена та усіх влаштовує. Але вона не влаштовує громадян і жителів нашого міста.

 Слухач: у меня несколько коротких вопросов – вы член группы ВРУ по межпарламентских связях с Турцией и Польшей – что в этом направлении вам удалось уже сделать? Второе – ваш коллега по оппозиции Максим Бурбак практикует прием граждан и избирателей в переносной приемной. Будете ли вы тоже практиковать что-то подобное в Черновцах и других городах области?

 Роман Ванзуряк: по першому питанню хочу відповісти, що я входжу ще у дві групи – принаймні підписався під заявою Україна-Румунія та Україна-Іспанія. Поки що жодного засідання з цього приводу, тобто засідання організаційного плану, щоб напрацьовувати певні поїздки та зустрічі. Але я думаю, що найближчим часом ми розпочнемо цю роботу, можливо, навіть у рамках тих наданих нам канікул, які будуть у серпні. Думаю, що я окремо про це повідомлю всіх жителів Буковини по тій роботі, яка відбувається саме в рамках от такої групи. Зараз запроваджена практика, тому що нам Віталій Володимирович постійно говорить, що треба йти в люди, треба спілкуватись з громадами, треба їх чути і зробити так, щоб нас чули…ми запровадили таку практику: їхати по селам і проводити прийоми по кілька годин. Я проводив ці прийоми учора, буду проводити завтра, учора проводив у Вижницькому районі в трьох населених пунктах, завтра буду проводити у чотирьох населених пунктах Новоселицького району. Думаю, що саме в цьому полягає робота народних депутатів, тому що практика роботи громадських приймалень показала, що треба їхати до людей, бо на фазі того великого розчарування людей нашою політичною елітою, велика зневіра і, як правило, люди дуже рідко звертаються навіть до народних депутатів України, тому що вважають, якщо мені не допомогли, то, мабуть, не допоможе ніхто. Але дійсно для того, щоб відроджувати довіру до нової генерації політиків, до нових людей, які є зараз у Парламенті, то, я думаю, як раз треба здійснювати такі заходи – йти самим в громаду.

 Слухач: меня зовут Александр, город Черновцы. У меня два вопроса: мы знаем, что во время агитации Кличко говорил о том, что в его команде не будет «тушек». Вопрос – каким методом удается контролировать ему это. И второй вопрос: на местном уровне кто у вас возглавляет молодежку, кто у вас зам и кто у вас в бюро партии?

 Роман Ванзуряк: насамперед скажу, пам’ятаєте, як про партію УДАР говорили, що це партія «тушок» та проект Банкової? Навіть думаю, що дуже багато людей не захотіли голосувати саме за партію УДАР на Парламентських виборах, тому що широко розповсюджувалась саме така інформація. Але зараз всі можуть переконатись, що ми абсолютно тверда опозиційна сила, в якій як раз той кадровий склад людей, які мають чітку політичну позицію і тому у нас немає політичних перевертнів, зрадників і тих проектів, про які нам говорили. Я думаю, що всі рішення, прийняті нами та наші ініціативи підтверджують це. З приводу «молодіжки» і з приводу всієї команди УДАРУ можу заявити, що у нас такий самий кадровий підхід відбувається і на регіональному рівні, у нас багато нових молодих людей, які працюють у рамках молодіжної організації і бюро, хоча у нас не бюро, а політична рада партії. З приводу прізвищ – я не знаю чи варто озвучувати, але я можу сказати, що «молодіжкою» у нас керує Олена Славська, у раді партії в нас є 13 чоловік, у мене є два заступники по політичній партії, ми досить впевнено йдемо вперед і забезпечуємо все те, що від нас очікують керівники і, відповідно, члени партії.

 Ведуча: ми маємо запитання з мережі Фейсбук – Владислав Кудрик запитує: пане Романе, скажіть, будь ласка, вашу думку щодо "медового місяця" Кличка. Багато експертів наголошують на тому, що сьогоднішній стан - це пік політичної кар'єри Кличка, і скоро його рейтинг почне падати. Однак соціологічні служби показують зовсім інші дані. Які прогнози можете дати Ви? Чи позначаються політичні перипетії на вашому професійному житті?

 Роман Ванзуряк: мені здається, що прогнози – це парафія соціологів, політологів, політтехнологів. Можу сказати, що все буде залежати від того, яку роботу ми будемо проводити і не сам Віталій Володимирович, а вся його команда, але немає ніяких передумов, щоб цей рейтинг падав. Динаміка зовсім інша, і мені здається, що це через те, що ми оправдовуємо ту довіру, яка була нам надана громадою регіональною та всім українським суспільством.

 Ведуча: прокоментуйт, пане Романе, кількома реченнями Всеукраїнську акцію «Україно, вставай!» - чи, на вашу думку досягнуто опозицією поставлений цілей як на регіональному рівні її проведення, так і на загальноукраїнському? І чи виправдала вона безпосередньо сподівання людей?

 Роман Ванзуряк: я думаю, що так. Ви знаєте, я отримав дуже багато позитиву від такої акції, тому що сам їхав з Буковини, супроводжував авто для того, щоб не було безпідставних зупинок, непускання у Київ. Хочу сказати, що всі люди були також задоволені цією акцією, оскільки всі опозиційні лідери заявили про те, що потрібно об’єднуватись і вони всі будуть об’єднуватись та спільно йти до перемоги над цим злочинним режимом, який ми маємо на сьогоднішній день.

 Ведуча: минулого тижня у цій студії молоді люди, молода генерація – обидвоє гостей: Сашко Буліч та Микола Кобилюк, і ми говорили як раз про ці мітинги у столиці, Микола як журналіст був там і він розповідав, що не було там аж такого піднесено настрою і не всі декларації Об’єднаної опозиції задовольнили людей в повній мірі та не до кінця були зрозумілими, так вони стверджували принаймні.

 Роман Ванзуряк: я думаю, що все зрозуміло. У принципі ми чимось орієнтуємось на ті події, які були у 2004 році – і це правда. Тоді той самий емоційний стан та емоційний заряд, про який ви говорите, був дещо інший у людей, оскільки цьому передувало дуже багато подій. Ви пам’ятаєте й інші акції, тобто десь була підігріта ситуація і люди знали всі, що не хотять миритись з цим режимом. Але зараз ми маємо дещо іншу ситуацію, тому що є дуже багато розчарованих людей, які не до кінця впевнені, що нова генерація політиків чи опозиційні лідери зможуть робити все правильно і не зрадити, як це було в історії України. Але кожен крок, я думаю, він засвідчує те, що нові політики здатні зробити все, щоб громадяни України були задоволені від тих політичних кроків, які вони здійснюють і думаю, що з часом це буде підтверджено і людей буде збиратись набагато більше і як раз спільно з українським суспільством ми зможемо перемогти.

 Ведуча: ми як раз це минулого тижня називали точкою кипіння і в людей ще цієї точки кипіння просто немає, принаймні ми до такого висновку дійшли. Як ви гадаєте, ця точка кипіння близька до кипіння у суспільстві?

 Роман Ванзуряк: я нещодавно прочитав певну статистику бюджету області і для себе зробив певні висновки, що дороги на Буковині ще скоро можуть і не ремонтуватись, оскільки немає тих надходжень на капітальні видатки. Мені здається, що якщо й надалі буде відбуватись така пасивна позиція влади, то не потрібно буде політично влаштовувати ніякі акції – ми маємо ситуацію в Мамаївцях, в Лужанах, ми будемо ще мати такі ситуації і багато. Я вже говорив, що завтра можуть вийти дуже багато людей, поперекривати дороги і ніхто не зрозуміє чому саме так і чому саме допущено до такої стадії. Нещодавно я читав в Інтернеті і сам був здивований від того, що у нас скоро буде 250 мільйонів, 50 мільйонів у нас є бюджетних коштів, які запустять дорожню галузь в області, але, на жаль, окрім кількох полатаних ям ми нічого не маємо. Тому мені здається, що якщо відбудуться найближчим часом такі бурні революційні події, то вони будуть мати місцевий характер і орієнтуватись не на політичних, а на тих буденних й соціальних проблемах, які ми маємо на сьогоднішній день і їх багато.

 Слухач: мене звати Олександр і я хотів долучитись до дискусії. Ваша передача називається «Суть речей» і чи цими мілкими нюансами ми не відходимо від суті речей? Це риторичне запитання по суті, а запитання по суті – наша держава обирає собі певні напрямки, одні, другі, демократичні, не демократичні і таке інше, чи не варто нам усім громадянам і народному депутату визначитись в дійсно незалежності нашої держави – не євроінтегруватись, або не дивитись у бік сходу чи заходу, а зупинитись на місці, стати і закрити кордони від усіх і зробитись дійсно незалежною державою. Наприклад, так як це у Республіці Булоріусь, де бацько Лукашенко дійсно бацько.

 Роман Ванзуряк: дякую з запитання, запитання насправді важке, тому що існує дуже багато концепцій розвитку державності і ми бачимо переваги між різними державними устроями, формами правління і тими шляхами, які забезпечуються тієї чи іншою державою, тим чи іншим політиком чи керівником держави. Я хочу сказати, що абсолютно не підтримую шлях закритості, тому що вважаю, що можна бути незалежним і досить плідно працювати з європейськими чи світовими партнерами. Гадаю, що питання незалежності стоїть десь в інших площинах, але стоїть у площинах теперішнього популізму чи теперішнього популістичного політикуму. Я у своїй діяльності, як народного депутата чи як громадського діяча, чи як керівника обласної організації політичної партії УДАР керуюсь трьома речами: перша річ – це державність, друга – це загальнолюдські цінності та третя – це потреби й інтереси, права і свободи наших громадян. Тому, виходячи з цього, ми знаємо досить чітко, що європейська інтеграція була закладена десь дуже-дуже далеко, ще на початках розвитку нашої незалежної по Конституції держави і постійно це питання стає на порядку денному в кожному Парламенті, в програмі кожного з Президентів не було такої норми, яка б говорила, що ми закриємось. Адже абсолютна більшість чисельність населення України хоче саме європейської інтеграції і там дуже багато переваг. Інша річ приймати нам чи не приймати до кінця всі ті правила, які встановлюються. Але я думаю, що ми можемо бути самоідентичними, самостійними і так само бути дуже серйозним партнером, але не тільки в плані євроінтеграції, а й Світової організації торгівлі й інших глобальних світових структур. Тому, я вважаю, що незалежність – це є робота над тим, яким чином законодавчо і ментально закріпити певні цінності всередині нашої держави і які будуть діяти насправді і як буде діяти закон. Тому що у нас незалежність не через те, що ми хочемо кудись йти, у нас незалежність від тієї самої корупції і від того безчинства, яке твориться в нашій державі, тому ми, навіть можна сказати, не є незалежними від нашої влади. Чи правильно ви сказали – у нас суспільство окремо, громада окремо, влада окремо, політики окремо – це абсолютно неприйнятно, тому що кожна річ має бути погоджена з більшістю громадян. Так само і державна політика і рух, у тому числі інтеграційний, має бути так спрямований. Якщо громадяни Білорусії хотять бути окремо від усіх – то будь ласка, ніхто їм не забороняє, хоча ми досить добре знаємо, що у міжнародному просторі вони так само працюють, єдине що їх партнери дещо східні, а не західні.

 Ведуча: до речі, яке ваше ставлення до Митного Союзу?

 Роман Ванзуряк:  багато хто до кінця не розуміє, що таке Митний Союз, але так як ми колись мали більш ідеологічні залежності від інших країн – от був у нас Радянський Союз, але все було побудовано на ідеології, зараз ми маємо трошки інших світ і він як раз полягає в економічних площинах. Я думаю, що це є знову втягування нас в ту залежність, яка була, абсолютно не сприймаємо і ви знаєте, за тими попередніми даними, які були озвучені експертами, ми добре знаємо що таке Митний Союз – це є країни-учасники і всі митні податки будуть перерозподіляти в одному кошику. Так от – наша частка у Митному Союзі буде сягати 4,7%, а інших країн, до прикладу Росії – більше 70%. Тому я думаю, що це є абсолютно нерівні умови для участі і абсолютно невигідні. Можливо, ми виграємо у короткотерміновій перспективі, але у стратегічних моментах ми програємо, причому дуже і дуже серйозно. Інший момент нам пропонує Світова організація торгівлі, в якій ми є, єдине, що ми не використовуємо ті потужності, які ми на сьогоднішній день маємо – замість того, щоб збалансовувати питання тарифів, мита, пільг, ми знову ж таки займаємось у податковій сфері лобізмом і лобіюємо виключно свою …я маю на увазі не ми, а ті, хто приймають рішення – це рівні Уряду, на рівні олігархату, приймають такі рішення, щоб спростити умови великому бізнесу, а малий і середній бізнес у нас просто пропадає, тому ми зараз маємо надзвичайно негативну ситуацію з надходженням податків й інших платежів лиш через те, що ми не підтримуємо малий і середній бізнес.

 Слухач: мене звати Жан і на початку програми ви говорили про перспективи вашого лідера Віталія Кличка і поки що він офіційно не заявляв про те, що йде зі спорту. І мене турбує як воно буде в майбутньому, адже він один з претендентів на Президентське крісло, то чи є у вас інформація про те, що він на сьогодні вже полишив спортивну кар’єру?

 Роман Ванзуряк: мені досить важко на нього відповісти, оскільки я не маю повної інформації щодо продовження чи закінчення боксерської кар’єри. Можу сказати єдине, що Віталій Володимирович витрачає дуже багато енергії як раз на політичну сферу, він проводить масу зустрічей в день та заходів, тому я думаю, що найближчим часом він завершить свою боксерську кар’єру, лиш не можу сказати як він її завершить. Я так само, як і багато українців, хочу, щоб він був на тому світовому Олімпі, багато хто хоче, щоб і не був, але це його рішення і я думаю, що він його прийме правильно.

 Ведуча: коли розглядатиметься у ВРУ питання про призначення позачергових виборів міського голови у Чернівцях? І ваша думка – на скільки вони дійсно потрібні місту?

 Роман Ванзуряк: я є одним зі співавторів даного законопроекту, даної постанови. Вважаю, що вибори у місті Чернівці мають відбутись, оскільки в громади нашого міста було забрано право як раз на вибір і це позначилось на тому, що громада абсолютно не контролює тих процесів, які на сьогоднішній день відбуваються в міській раді. Ми маємо кожне засідання міської ради і там дуже багато негативу як раз з приводу діяльності Калинівського ринку, якихось не рівних умов, черговиків квартир, земельних ділянок, про які я неодноразово говорив. Я вважаю, що це все є якраз наслідком зруйнованого місцевого самоврядування в Чернівцях, подібна ситуація є в Києві, де так само забране місцеве самоврядування у киян і не призначаються ці вибори досить довгий період, а керує призначена людина. Насправді це дуже великий негатив і він не поєднується з тими демократичними цінностями, які задекларовані в Конституції України. Я не знаю як буде проголосована дана постанова, є дуже багато інформації, але я певен того, що воно буде розглядатись, бо це питання в порядку денному вже два чи три місяці, воно просто у хвості і до того не доходить. Я впевнений, що дана постанова буде проголосована і все ж таки призначать вибори у місті Чернівці. Я вже якось говорив, що ми ж мали Магдебурзьке право у 1488 році і оскільки кілька століть тому довіряли громаді, а зараз не довіряємо. Чому? Ми є досить інтелігентними людьми, розумні, мудрі і громаді потрібно повернути право на вибір, яке в неї свого часу забрали.

 Ведуча: нагадайте, будь ласка, коли наступний пленарний тиждень?

 Роман Ванзуряк: у вівторок

 Ведуча: то на який день буде внесено це питання до порядку денного?

 Роман Ванзуряк: перед кожним пленарним засіданням є погоджувальна рада, яка ставить питання в порядок денний. Єдине, що можна десь прослідкувати логіку, що це питання весь час в хвості, якісь інші питання розглядаються і, якщо ви знаєте, почали розглядати питання навіть не з Чернівців, а з Миколаєва, а Миколаїв поступив пізніше, а Чернівці знову засунули в хвіст. Я думаю, що ці ініціативи, які відбуваються з боку наших призначених осіб, які хотять їхати в Київ, просити депутатів – воно з боку трохи комічно виглядає, я думаю, що вони мають інформацію, що будуть і надалі керувати монопольно містом і тих виборів не буде призначено. Але ми мобілізуємо своїх депутатів та, думаю, що проголосуємо за постанову.

 Ведуча: думаєте, що вдасться?

 Роман Ванзуряк: принаймні будемо наполягати на тому, щоб це вдалось провести.

 Ведуча: Христина Камінська питає у мережі Фейсбук: скажіть, будь ласка. Усі ті матеріали про викриття корупційних схем землі так чи інакше зачіпали прізвище Коваля. Це що, зведення якихось особистих рахунків?

 Роман Ванзуряк: ой, та яке зведення рахунків може бути. Можу вам точно сказати, що я ні з ким не зводжу ніяких рахунків, єдине – якщо мною чи іншими народними депутатами подається багато ініціатив, викриваються певні схеми, поступає дуже багато різних звернень громадян, де грубо порушуються права і свободи людини і коли ти звертаєшся, а немає абсолютно ніякої реакції…до прикладу, нещодавня інформація – ви знаєте, що в парковій зоні на вулиці Олімпійській є три будинки, які збудовані абсолютно незаконно і дані міською радою певним особам, які мають відношення до вищого чиновництва, вони там забудували будинки і якимось чином хотіли це узаконити. Ми це призупинили і коли ми звертаємось зараз до Прокуратури і наштовхуємось на те, що вони признають, що там є факт певних протизаконних дій, але вони що говорять: ми знаємо, що там не передбачено, але прокурорських дій не вбачається. Ви знаєте, що коли йде мова про державне чи комунальне майно, то такі органи як Прокуратура, міліція, Служба безпеки і т.д. мають в першу чергу реагувати на це, бо це надбання громади і це треба захищати. І коли Прокуратура грає таку третю чи четверту особу у цьому процесі – то це абсолютно не прийнятно і я, як народний депутат буду все робити для того, щоб вони забезпечували виконання тих своїх посадових обов’язків, які є. І я думаю, що ми все ж таки будемо добиватись всіх цих речей.

 Ведуча: досить довге запитання маємо від Сергія Янушевського: пане Романе, прошу сказати всім зацікавленим і небайдужим чернівчанам наскільки відповідає дійсності те, що останнім часом кажуть знаючі люди. Я про те, що отакі напади на Михайлішина з вашого боку є нічим іншим як втіленням подвійної гри сім'ї Продан? Тобто, ви виконуєте маріонеткову функцію ланцюгових псів в Чернівцях, щоб дискредитувати Михайлішина, вивести його з гри і на його місце виводити потихеньку когось іншого. І таким чином вбивається відразу два зайці: і вам рейтинг і підтримка нібито опозиційного бренду і Михайлішин поза грою, а ще до цього на місцевих виборах ви будете йти у негласній зв’язці з "Рідним Містом", щоби вибити землю з під ніг "Фронту Змін" в місті. Прошу відреагувати, бо як відомо диму без вогню не буває, і якщо такі дані є, то вони виникли не на порожньому місці. І ще у мене буде одне коротеньке питаннячко до шановного гостя: чому ви знову не виставили кандидатури від УДАР у Новодністровську? То на виборах в облраду проґавили можливість, а тепер ще й туди. Боїтеся? Чого саме боїтеся?

 Роман Ванзуряк: цілком логічне друге запитання і можу вам сказати, що цю кандидатуру на мера Новодністровська ми готували і готували досить давно. Єдине – це те, що відбувся адміністративний тиск, внаслідок чого ми не забезпечили участі відповідного кандидата – інформація була в Інтернеті, у ЗМІ – він відмовився брати участь, бо працює на Дністровській ГАЕС і йому погрожували звільненням з роботи і там була ціла ланцюгова реакція процесів, щоб він знявся, тому що він був представником, у тому числі, і тієї профспілки і міг багато голосів забрати у славнозвісного Мельника і тому був абсолютно невигідним. Я думаю, що нічого такого страшного і не сталось, ми будемо мати змогу і на місцевих виборах, і на довиборах брати участь у різного роду місцевих виборах, але нам дуже хотілось би, щоб ми не просто пустослів’я проводили, а дійсно йшли єдиною командою, бо наше завдання – не просто зайняти якійсь посади, а виконати ті зобов’язання, які будуть надаватись нам громадою. Тому для мене дуже важливий командний стиль входження в усі ради і роботи, аніж одинична гра. Ви перше питання так заплутали і все воно якось так підкилимно, з елементами політичної гри. Абсолютно немає нічого – Михайлішин чи секретар – я більше звертаю увагу на те, яку обіймає функцію людина, ніякої політичної підкилимної гри немає. Ми моніторимо діяльність міської ради і відповідно надаємо інформацію громаді для того, щоб вони знали своїх героїв. Це по-перше, а по-друге, ми так само моніторимо роботу обласної ради та обласної адміністрації і дуже багато інформації цієї даємо, про Прокуратуру і про інші … тому, певно, треба звертати увагу й на інші аспекти, тому що не тільки один гріх в міській раді, ми ж боремось з системними речами і я думаю, що так треба йти. З приводу коаліції з «Рідним містом» чи іншою політичною партією чи громадською організацією, то це питання ще дуже далеко, я думаю, що партія УДАР спроможна сама бути сильною командою, а не чекати підтримки незрозумілих чи невдалих проектів.

 Ведуча: тобто об’єднання ви виключаєте?

 Роман Ванзуряк: я не можу сказати, що я виключаю. Немає зараз предмету для такої розмови – хто дає зараз рейтинг чи якийсь прогноз, соціологію, що там будуть у місцевих чи інших радах певні сили – політичні чи громадські? Тобто, зараз навіть немає дискусії такої і мені важко коментувати те, що важко.

 Ведуча: що потрібно зробити владі, народним депутатам, громаді, кожному з нас задля розвитку країни, громадянського суспільства, подолання корупції – тобто усіх тих речей за які ви боретесь і які ви сьогодні озвучували?

 Роман Ванзуряк: наш лідер і політична сила, яка йшла до Парламенту мала такий меседж, який вона чітко подавала – це те, що політика має бути щирою, відкритою і справжньою. Я думаю, що як раз тієї справжності і щирості нам дуже не вистачає. Я думаю, що зараз потрібно давати людям правду, навіть якщо вона гірка і комусь не зовсім комфортна, то це вже інше питання, але тільки через залучення громади і через правду ми можемо досягти якихось позитивних ефектів. Якщо говорити, що у нас є бюджет, але він є віртуальним, а надходжень реальних немає і від цього страждає соціальна сфера, і інфраструктура і т.д. – це є неправильний шлях. Вважаю, що треба багатьом політикам в Україні розкаятись і сказати, що вони дійсно зробили не так, але хочуть зробити десь якесь добро. Вважаю, що в Україні вже давно потрібна зміна еліт, тому що, на жаль, ті вищі чиновники чи посадовці не є елітою нашого суспільства, вона далеко не елітарна. Це ті люди, які не мають внутрішніх чи зовнішніх рис, які треба було б забезпечувати, будучи на тих високих посадах. Я думаю, що коли абсолютно зміняться наші політичні еліти і будуть відображати наше суспільство те, яке є – то ми будемо мати зовсім іншу країну.

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ НІА "BukNews: Всі новини Буковини".

   

1