Суть Речей: «Питання секретаря міської ради надто заполітизоване, штучно роздуте», - Василь Продан

Суть Речей: «Питання секретаря міської ради надто заполітизоване, штучно роздуте», - Василь Продан

17.01.2016, 18:42

Стенограма запису програми «Суть Речей» за 14 січня 2016 року.

Гості: Василь Продан, депутат фракції «Рідне місто» в міській раді та Сергій Бостан, член політради партії «Солідарність»

Ведуча: Людмила Григорчук

Тема розмови: який Чернівцям потрібен секретар міської ради.

 Людмила Григорчук: На початку цього тижня депутатам міської ради не вдалося обрати секретаря. Єдиним кандидатом був Володимир Сєхов, член фракції Солідарність у міській раді. Але, очевидно, його не підтримала більшість. Зокрема, пане Василю, найбільше критики чернівчани чули від вашої партії. Чим не вгодив вам такий секретар?

 Василь Продан: По суті ми взагалі вважаємо, що секретар міської ради, це має бути секретар, який запропонований депутатським корпусом, тому що він організовує роботи ради, організовує роботу депутатів, тому це має бути представник, який погоджений більшістю депутатів і має бути запропонований більшістю міської ради.

 Людмила Григорчук: Ви пропонували своїх представників, чи вас ніхто не питав?

 Василь Продан: Згідно закону, перші 30 днів даються міському голові, щоб він висунув свою кандидатуру. Ми запропонували свою кандидатуру, як найбільша фракція у міській раді, як партія, яка користується найбільшою довірою у чернівчан, але міський голова не хотів чути прізвище, сказав, що він не погодить кандидатуру, бо не зможе працювати з Рідним містом. Така його позиція була у передвиборчий період і тепер. Він її не змінює. Він вважає, що з Рідним містом, з фракцією співпрацювати йому не треба. Так само він намагається налаштувати депутатський корпус.

 Людмила Григорчук: Володимира Сєхова не підтримали як особистість, чи як кандидата від міського голови?

 Василь Продан: Нам не підійшов по багатьох причинах. В тому числі і тому що було показано в Інтернеті, в соціальних мережах. Я бачив це особисто. Це по-перше. По-друге, коли він проходив комісії, людина на представляє, що це таке робота секретаря міської ради. Коли він озвучував, що він буде родити, то він казав, що він гарний господарник. Людина навіть не уявляє, яке коло обов’язків у секретаря. Це не господарник, це людина, яка організовує робочий процес у міський раді. Це документообіг, це підготовка до сесії, це робота з депутатами, це не господарник.

 Людмила Григорчук: У вас є депутати, які можуть упоратися з цієї роботою?

 Василь Продан: У нас найбільш досвідчені люди, депутати, тому і люди нам довірили, тому я впевнений, що мінімум 5-ро людей можуть впоратися.

 Людмила Григорчук: Хто міг би впоратися?

 Василь Продан: Це може бути і Бешлей, і Білик, і Продан, і Михайлішин.

 Людмила Григорчук: Але з Біликом питання зараз.

 Василь Продан: Які?

 Людмила Григорчук: Він у розшуку. Поки що справи ще розслідуються, не доведені до кінця. Тому не дуже правильно би було, щоб ви пропонували на секретаря.

 Василь Продан: Ви ж не спитали, кого ми пропонуємо, а тих, хто справиться. Білик би справився.

 Людмила Григорчук: Пане Сергію,Сєхов– представник партії «Солідарність». Це найкраща людина у фракції?

 Сергій Бостан: Згідно чинного законодавства, перша можливість подати кандидатуру секретаря була у міського голови. У нього було 42 варіанти. І це ще один доказ того, що у нашій партії є досвідчені люди, фахові, які готові займати відповідні посади, здійснювати відповідні повноваження і те, що обрав міський голова саме представника нашої політичної сили і підтверджує це. Це, що не вдалося зібрати більшість голосів серед депутатського корпусу, то сталося, як сталося. Всі були світками цього процесу. Переконаний, що ми повинні консолідуватися, я переконаний, що ніхто не ставить собі за ціль зайняти певні посади і не погоджуюся дещо з паном Василем, адже секретар не тільки повинен консолідувати депутатський корпус, він повинен консолідувати всю міську раду. І секретар являється членом виконавчого комітету. Коли відсутній голова, він виконує повноваження голови. Секретар повинен консолідувати всі гілки влади, щоб місто могло функціонувати.

 Людмила Григорчук: Тобто Сєхов це міг робити.

 Сергій Бостан: Я повторююся, була чітка позиція міського керівництва, була чітка позиція фракції. На жаль, так сталося, що Володимир Євгенович не зміг зібрати 22 голоси у свою підтримку з різних причин. У кожної політичної сили були свої позиції, але я впевнений, що такі перемовини повинні відбуватися відкрито. Кожна політична сила повинна поступатися якимись амбіціями, але працювати задля того, щоб був консолідований результат. Щоб була прагматична позиція, адже ніхто не зацікавлений, щоб міській раді відбувалися якісь незрозумілі процеси. Місто має працювати, є багато проблем, які потрібно вирішувати.

 Людмила Григорчук: Не думаю, що чернівчани зараз задоволені тим, що секретаря немає, заступників голови немає, членів виконкому немає.

 Слухач. Міський голова сказав, що він хоче іншу кандидатуру запропонувати і навіть припустив, що, можливо, секретаріада затягнеться і довгий час місто буде без секретаря. І ще одне, міський голова або вас дуже любить або дуже ненавидить. І як буде співпраця з обласною радою нового секретаря, можливо можна розглядати кандидатуру від партії Батьківшина?

 Василь Продан: Це може бути представник Батьківщини. Не важливо, представник якої політичної сили людина. Це має бути консолідована людина, яка погоджена більшістю депутатського корпусу. Якщо повернутися до кандидатури, які висовував міський голова, то нам незрозуміло, чому цю кандидатуру визначали в останній день старого року. В 17-й годині. Це робилося кулуарно. Перед цим називалися кандидатури зовсім інші. І вносити кандидатуру 31 грудня, о 17-й годині і пропонувати проголосувати за неї в перший робочий день, 4 січня, це зрозуміло, що це робиться, щоб не було можливості обговорити цю кандидатуру, поспілкуватися з нею, обдумати. Це робилося, як і більшість питань у цій раді, як, наприклад, по кредитам. Міський голова не дає депутатському корпусу чітко ознайомитися з питанням. Для чого це робиться – не знаю, але це суперечить принципам відкритості влади. Я б дуже хотів, щоб наступна кандидатура, яка буде пропонуватися міським головою чи депутатами, щоб вона не виносилася за тиждень до голосування, щоб це було за 20 днів до голосування, як це передбачено законом. Щоб всі могли поспілкуватися, всі могли задати питання, щоб всі могли подумати, підходить ця кандидатура, чи не підходить.

 Людмила Григорчук: Наступне питання нашого слухача - про любов і ненависть?

 Василь Продан: Позицію свою міський голова заявляв неодноразово. Що стосується «Рідного міста», то ми нормально відносимося до міського голови. Хотіли би з ним співпрацювати на користь рідного міста, я маю на увазі, на користь Чернівців. Мали ми тільки одну зустріч з міським головою, де він озвучив свою позицію, що він не хоче співпрацювати з нашою фракцією. Може і його думка зміниться. Ніхто тут не вороги місту. Всім треба працювати на місто, а не роз’єднуватися.

 Людмила Григорчук: Скільки місто може бути без секретаря?

 Василь Продан: Та ні. Я впевнений., що перша кандидатура, яка буде запропонована депутатським корпусом, вона буде обрана секретарем. Якщо цю кандидатуру запропонують половина депутатського корпусу, це 21 людина, то майже 100% - буде обрана. Потрібно 22 особи, а 21 підписалася, то значить ця кандидатура буде влаштовувати депутатів.

 Людмила Григорчук: Як працює ваша фракція? Ви ведете переговори з іншими депутатами? Яке готуєтеся до виборів секретаря?

 Василь Продан: Це абсолютно робочі моменти. Нема чого робити з цього трагедію чи шоу. Звичайні робочі моменти, які не відрізняються від інших. Ситуація по секретарю в рази менш важлива, ніж ті кредити, які проголосовані непродумано. Посада секретаря – це технічна фігура не розумію, чому стільки уваги до секретаря. Нагадайте наших двох попередніх секретарів. Троян Єремійчук, Ярослав Кушнірик, це фігури, які ні на що не впливали, це заполітизовані питання. Чому міський голова так роздуває, мені не зрозумілі. Це звичайне робоче питання, нічим не важливіше від питань про заступників чи членів виконкому. Це штучно.

 Людмила Григорчук: Ви кажете, що секретар - людина непомітна, в той же час ви серйозно підходите до його вибору. За першу кандидатуру ви не проголосували.

 Василь Продан: Так само ми за кредити не проголосували, якщо нам не дають часу продумати, то ми не голосуємо. Я кажу, що це питання нічим не відрізняється від інших. Для чого так його політизувати і накаляти?

 Людмила Григорчук: Це питання гальмує і наступні?

 Василь Продан: Та ні, це непов’язані речі. Що заважає міському голові показати місту, які кандидатури він пропонує на заступників.

 Людмила Григорчук: Міський голова сказав на брифінгу, що він хоче залишити  теперішніх заступників.

 Василь Продан: Так він не казав. Тим більше, що Марія Порчук вже пішла. Він казав, що він би хотів Леонтія залишити із формулюванням, що йому рік до пенсії. Це не та мотивація, за якою треба обирати заступників.

 Людмила Григорчук: Пане Сергію, питання дійсно заполітизоване на вашу думку?

 Сергій Бостан: Я вважаю, що в місті мають бути і голова, і заступники, і секретар, бо вони всі забезпечують функціонування міста і структурних підрозділів, і не треба затягувати з цим процесом і намагатися чим швидше знайти компроміс, порозуміння.

 Людмила Григорчук: Чому не знайшли того порозуміння досі? Пан Василь каже, що це заполітизоване питання.

 Сергій Бостан: Я вважаю, що на місцевому рівні, лунало питання про обласну, про міську раду, то я вважаю, що тут немає бути політики. Про політичні відносини - це питання до найвищого законодавчого органу, який має виконувати цю функцію. До Верховної Ради, в Києві. На місцевому рівні важливо організувати життєдіяльність міста, вирішення тих проблем, які мають місце. У нас їх дуже багато. І для того, щоб запустити цей процес, має бути безпосередньо обрані керівники відповідні і вони повинні працювати і тут нема коли затягувати.

 Людмила Григорчук: Що робить ваша політична сила, щоб знайти спільну мову?

 Сергій Бостан: У нашої політичної сили є достойна людина, яка готова працювати на посаді секретаря міської ради. Ми ведемо перемовини з депутатами від інших фракцій. Я сподіваюся, що ми знайдемо порозуміння.

 Людмила Григорчук: Ви готові назвати прізвище?

 Сергій Бостан: Я не хотів би називати прізвище. Багато залежить від політичних сил. Головне, щоб не виникали додаткові політичні проблеми. У нас є чітка позиція.

 Людмила Григорчук: Від вашої фракції були кандидатами двоє людей, Наталя Якимчук, яка відмовилася, і Володимир Сєхов, який також вже не буде  секретарем.

 Сергій Бостан: Нас є як у спорті, велика лавка запасних. Фракція працює не виключно з 9-ма депутатами, у нас велика команда. І члени партії, і члени політради працювали над проектом регламенту, над проектом бюджету і ми далі будемо продовжувати роботу, оскільки вбачаємо в цьому велику відповідальність і у нас є відповідні кадри, які готові працювати на благо міста.

 Іван Нафтаназович. Слухач. Пана Сергія дивує, чому міський голова обрав кандидатом на секретаря саме їхньої фракції. Не здається вам, що можна було б повернутися до компромісного кандидата Василя Максим’юка? І ще, у вашу партію входить три партії. Може повернутися до кандидатури від Рідного міста?

 Сергій Бостан: Слухач трохи неправильно зрозумів. Нікого не здивувало, що голова обрав представника нашої сили, це підтверджує те, що у наших лавах є багато професійних людей. По-друге я би хотів відзначити у даній ситуації, в мене є особистий досвід роботи голови ТВК, що вибори за цієї виборчою системою не дали результат правдивий. Треба цей закон змінювати. З 12 округів в обласну раду в нас 11 округів перемогли наші представники, на 12-му округу ми взяли друге місце. Але жоден з кандидатів не потрапив у обласну радую. Люди довірилися нашій силі, а через законодавство вони не потрапили до ради. Виборці значить дали високий кредит довіри. Ми готові справді, як відповідальна партія, і я хочу наголосити, що слухач сказав, що в наших лавах є представники і політичні сили міського голови Києві і прем’єр-міністра, то ми політична сила, ми готові працювати на благо громади і ми відповідальні в своїх діях. І я переконаний, що це один з аргументів, які працюють на користь.

 Людмила Григорчук: Щодо Василя Максим’юка було питання.

 Сергій Бостан: Щодо Василя Сидоровича, то слухач не в курсі, кандидатура не розглядалася в міській раді, але є у нас рішення партійних зборів про підтримку Василя Сидоровича. Це було одне з перших рішень. Ми продовжуємо перемовини з іншими фракціями.

 Людмила Григорчук: Пане Василю, як співпраця з фракцією Солідарності? Порозуміння є? Чи це залежить від певного питання?

 Василь Продан: Всі депутати спілкуються між собою. Жодних поділів нема, нема ворогів. Всі спілкуються, нормально. Якщо виникають суперечки на сесії, то це нормальний робочий процес, який має бути присутній в кожній раді. Пан Лукашенко в Білорусі каже, що Парламент - не місце для дискусії, а рада – це якраз місце для дискусій. Може з боку здається, що там антагоністичні настрою, насправді, ні, це нормальний процес, просто відстоювання своєї позиції.

 Сергій Бостан: Мені пригадався слова 35-го Президента США – Джон Кеннеді, який казав, що завжди треба вести перемовини, навіть маючи побоювання, головне, не боятися вести ці перемовини. Тому я думаю, що всі депутати, не зважаючи на політичну приналежність будуть працювати всі разом. Але в будь-якій раді, в будь-якій країні, в перші місяці роботи йде притирання, коли депутати знаходять спільні точки дотику, це нормальний демократичний процес. Головне, не затягнути цей процес. Бо держава має не так багато часу на розкачку.

 Василь Продан: Мені не здається, що рада працює не правильно. Якщо порівняти з минулою міською радою, то вона абсолютно, чітко, гармонійно працює. Всі сесії закінчуються до 3-ї, 4-ї години, на відміну від попереднього скликання, коли сесії могли бути 2-3 дні і не розпочинатися. Більшість рішень голосуються 35-40 голосів, абсолютно злагоджена робота. Весь депутатський корпус присутній, на відміну від попереднього скликання, коли багато людей не приходило. Злагоджено і гарно працює міська рада. Любе рішення має бути оприлюднено за 20 робочих днів, щоб не тільки депутатський корпус, але і вся громада, могла з ним ознайомитися. Щоб у простих чернівчан, і у депутатів, була можливість прийняти участь у обговоренні тих рішень. А коли ті рішення вартістю у півмільярда гривень, приймаються за півгодини, то це не на користь громаді. Ми ще до питання з кредитами вернемося і думаю, що ми навіть пере голосуємо навіть.

 Людмила Григорчук: Секретар має бути не лише господарником, але чи багато є в раді людей, яких Рідне місто не підтримає?

 Василь Продан: Ми б хотіли, щоб всі процеси, які відбувалися в раді були прозорі, відкриті, за якимось принципом. За яким принципом подав голова пана Сєхова, нам не зрозуміло і він сам не може це пояснити. Ми пропонуємо спочатку поставити на голосування кандидатуру від Рідного міста як фракції, яка користується підтримкою більшості чернівчан. Якщо вона не проходить, то в цей же час, ставимо на голосування представника від Солідарності і так далі.  Так ми можемо обрати секретаря і кожна фракція запропонує свою кандидатуру. Має бути якийсь принцип, а не так, що подобається чи не подобається це міському голові. А коли не пройшла кандидатура міського голови, то він почав натравлювати на наступну кандидатуру депутатів і громадськість, кажучи, що подивимося, хто підпишеться, ми слідкуємо і так далі. А за принципом, який я пропоную, ми можемо обрати секретаря за один день.

 Людмила Григорчук: Як вам такий принцип?

 Сергій Бостан: Я думаю, що рада не має обирати з 5-6 кандидатур, бо це затягне час. Кожен буде відстоювати свою людину, або ті позиції, які вона займає. Я більше схильний вважати, щоб депутати могли обговорити все і не залежно від того, яка це політична сила, якщо кожен з депутатів, у нас не мажоритарна система, кожен, коли йшов у раду, спілкувався з виборцями і обіцяв їм працювати. Кожній політичній силі – це важливо. Головне не ідеологічні політичні інтереси, а мають бути головними інтереси громади. І ця особа, яка буде обрана секретарем міської ради, то вона буде консолідувати всі партії. Це людина має бути, яка повинна робочий процес організувати нормально.

 Людмила Григорчук: Чи розглядає Солідарність можливість підтримати когось з Рідного міста?

 Сергій Бостан: Ми готові спілкуватися з усіма політичними силами, але й нас є власна кандидатура.

 Людмила Григорчук: Але ви ж кажете, що не треба зважати на приналежність партії.

 Сергій Бостан: Безперечно, найбільшу вагу віддаємо фаховості.

 Людмила Григорчук: У Рідному місті немає такої людини?

 Сергій Бостан: Я ще раз кажу, нам головне, щоб людина могла об’єднати всі партії і мала досвід. І я вірю в те, що нам вдасться обрати достойну людину, яка буде працювати на благо чернівчан.

 Людмила Григорчук: Добре, не в Рідному місті, а в Батьківщині, є така людина. Яка може все це робити, що ви назвали.

 Сергій Бостан: Я думаю, що всі 42 депутатів вже в принципі повинні працювати не зважаючи на те, чи вони мають якісь посади, вони повинні працювати на благо чернівчан. У нас є своя позиція.

 Людмила Григорчук: Ви також вважаєте, що ваша людина найкраща?

 Василь Продан: Секретарем міської ради має бути та кандидатура, та фігура, яка користується найбільшою підтримкою депутатського корпусу, якщо це буде людина з Солідарності, то, звичайно, ми її підтримаємо, чи це буде з Батьківщини, чи з Народного контролю, чи з Самопомочі, чи з Свободи.

 Людмила Григорчук: Як нові сили в Чернівецькій міській раді зараз співпрацюють? Адже депутати колишнього скликання нарікали на непорозуміння з головою міським.

 Василь Продан: Мені б хотілося б, щоб співпраця з міським головою була більш тісна, ніж була до сьогодні. І міський голова не як мер виступає, а як цар. Це людина обрана громадою, тому вона не вічна, треба це розуміти, вона має більше спілкуватися з усім депутатським корпусом. Нам важко з ним спілкуватися. Якщо взяти останні два роки, чи півтора, я не пам’ятаю жодного ефіру, щоб він був не сам. У громади і депутатів немає можливості спілкуватися з міським головою. На сесіях немає дискусії в принципі. Він дає слово, перебиває, не перебиває, мені здається, що Олексію Павловичу треба більше спілкуватися, більше слухатися людей і давати нам більше можливості.

 Людмила Григорчук: Олексій Павлович на своїх брифінгах і прес-конференціях постійно нарікає, на те, що Рідне місто готує зриви сесії, що у вас є підводні течії. Це правда?

 Василь Продан: Абсолютно неправда. Брифінг міського голови не стосується доріг, аеропорту, шкіл, вони стосуються кожен раз Рідного міста. Це робиться для того, щоб створювати негативний імідж. Він не каже про те, що Рідне місто пропонує чи робить, він постійно лякає чернівчан Рідним містом. Вони саботують, вони зривають, вони не дають. Це абсолютно неправда. Ми б хотіли поспілкуватися з міським головою в прямому ефірі, і поспілкуватися в прямій дискусії, але він не дає нам це зробити. Це неправда. Рідне місто не працює ні на зрив сесії, ні на зрив обрання секретаря. І висловлюємо свою позицію, як от по кредиту, відверто і чесно. Ніяких кулуарних речей ми не робимо. Якщо вже це секретар, якщо це буде наша кандидатура, то ми хочемо, щоб вона була озвучена за 20 днів. Щоб можна було обговорити. Ми відриті. Ми налаштовані на співпрацю. Якщо міський голова знайде у собі сили співпрацювати, ми в любий момент готові допомагати, брати на себе якийсь об’єм роботи, повноважень. Дивна позиція для мене міського голови, що депутати від Рідного міста і ті кандидати, що пройшли, і що не пройшли, люди, які користуються підтримкою чернівчан, які відбулися в цьому мсті, які досвідчені, які можуть брати участь у керівництві нашого міста. Це не гірші люди точно. І свій життєвий досвід можуть використовувати на користь громади. Міський голова нехтує цим. Мені здається, що він чомусь, з якихось причин боїться Рідного міста, не треба боятися, треба вести відкритий діалог, треба співпрацювати. Я, як керівник фракції, лиш одну зустріч мав. За все життя як людина, я мав лиш одну зустріч. Це нормально? Так само найбільша фракція мала лиш одну зустріч з головою.

 Людмила Григорчук: Відмовляється?

 Василь Продан: Так. Не реагує на наші прохання зустрітися.

 Людмила Григорчук: Пане Сергію, як представникам вашої партії працюється у раді?

 Сергій Бостан: Основна задача – це реалізація нашої програми, виконання певних рішень на користь громади. Ми співпрацюємо з усіма депутатами і міським головою. Ті рішення, які будуть відповідати інтересам чернівчан, ми будемо підтримувати.

 Людмила Григорчук: Таких проблем, які озвучив пан Василь, у вас немає?

 Сергій Бостан: Зараз іде активний переговорний процес і я б не сказав, що є конкретні проблеми. Є різні погляди, зараз відбувається спроба знайти спільну мову, щоб консолідуватися навколо однієї позиції. Сподіваюся, що найближчим часом так і станеться, що депутати можуть спільно працювати на громаду.

 Людмила Григорчук: Солідарність можна назвати молодою партією, так само Рідне місто як партія про себе заявила недавно. Народний контроль недавно стала партією. І Самопоміч відносно недавно почала працювати як партія. Такі молоді партії можуть впоратися з усіма проблемами в місті?

 Сергій Бостан: Поява нових політичних сил, поява нових представників, особливо з новими ідеями, поглядами, безперечно іде на користь, я сподіваюся, що ці нові креативні ідеї молодих людей, які виховуються в незалежній Україні, справді підуть на користь громаді, я оцінюю це як позитивний факт. Ці люди зможуть себе реалізувати, те, що вони перемогли на виборах, це вже перемога, тепер важливо не втратити того запалу, продовжувати виконувати ті обіцянки, дотримуватися тих позицій і переконань, які вони мали раніше і безперечно люди це оцінять, бо люди відчувають щирість, коли людей розуміють, намагаються їм допомогти.

 Василь Продан: Мені здається, що у цій раді дуже гарне співвідношення молодих і вже досвідчених депутатів. Молодь додає азарту, додає драйву, більш старші, чи більш досвідчені депутати мають досвід. Дуже гарне поєднання досвіду і молодості.

 Людмила Григорчук: Куди має рухатися місто? Якщо говорити про кредити, на які ви нарікаєте, то це можливість оновитися. Де ще Чернівці можуть оновитися.

 Василь Продан: Кредити – це не можливість оновитися. Це два великі кредити на півтора мільярди гривень, які ми беремо під великі відсотки, 6 і 8%, які нібито йдуть на енергозбереження і модернізацію тепломережі. Це настільки великі, серйозні зобов’язання, що коли через 2 роки, коли буде пік виплат, то ми не будемо мати ні на дороги, ні на лікарні, ні на харчування в школах. Депутатському корпусу не дали ознайомитися, розумом двох-трьох людей прийняли рішення за все місто. Те ж фінуправлння з яким я спілкувався особисто, в шоці від цих кредитів, але  в депутатського корпусу не було можливості оцінити всі небезпеки цих кредитів брати в борг – це не треба великого розуму. Треба розум для того, щоб організувати потім виплату цих грошей. Це ляже непосильним тягарем на наше місто. Тим більше, що ніхто не може спрогнозувати, яким буде курс. Якщо, як і було в минулому році, курс ще раз так підніметься, то абсолютна буде неможливість обслуговувати кредит. Абсолютна неможливість буде будувати і обслуговувати дороги, займатися лікарнями, школами, це дуже небезпечний кредит. І ми проти нього. І будемо так само відстоювати позицію, щоб передивлятися ці кредити.

 Людмила Григорчук: Які ще можливість ви ще бачите в міста рухатися вперед, можливість підтримувати водоканал, піднімати ту ж саму теплокомуненерго.

 Василь Продан: Які ще кошти треба шукати, якщо у на рахунках неперехідних коштів невикористаних коштів 158 мільйонів. Вчора під’їжджали з Житомирської ради, то вони дивуються, як це можуть бути невикористані кошти. Ці ж кошти не для того, щоб комусь милували око. Це кошти, які мають працювати на громаду. Ми їздимо по дорогах, ходимо тротуарами, то що у нас все ідеально? В лікарнях у нас вже все обладнання є? Якщо у нас міський голова розказує, що ми відсотки отримуємо. Та кому вони потрібні, коли у нас немає ні доріг, ні лікарень, при цьому маючи свої кошти, ми беремо кредити, причому кредити в Євро, в доларах, коли наші кошти обезцінюються.

 Людмила Григорчук: Тепер ваше завдання активно використовувати ці кошти.

 Василь Продан: Так, ми зичимо півмільярда під відсотки, коли у нас 200 мільйонів своїх коштів є. То для чого ми зичимо, щоб потім сказати, що ми залетіли? Ви не залетіли, ви позичили. І який буде ефект від цього – невідомо. Це не виробництво, яке приносить прибутки. Мені здається, що це неправильне управлінське рішення. І важливо оцінювати роботу голови не за кількістю прокладеного асфальту, а як працюють комунальні підприємства. Організувати так процес, щоб було більше прибутків. Якщо відверто, то мені здається, що у місті треба не просто ремонтувати щось, латати, треба наприклад робити інфраструктурні об’єкти, треба замкнути кільце з Миколаївської на Гравітон через аеропорт. Проспект продовжити через залізничну колію. Це ті проекти, які надають розвиток місту.

 Янек. Слухач. Чи міг би стати компромісним кандидатом пан Чинуш? Якщо тяжко на пряму спілкуватися з міським головою, то може через посередника народного депутата Федорука, чи можливо це?

 Василь Продан: І Валерій Чинуш, і Анатолій Чесанов – це люди з досвідом, які довели своєю працею, що можуть бути і секретарем, і заступниками міського голови. Вони це можуть, єдине, чи користуються вони підтримкою депутатського корпусу. Щодо другого питання, то якщо взяти реально, то це одна з найбільших проблем, як мені здається, яка впливає на атмосферу в міській раді. Пан Федорук дуже сильно впливає на сьогоднішнього мера Каспрука. І та образа, яка є у Федорука на попередній депутатський корпус, які знову стали депутатами, саме заважає працювати міському голові з депутатським корпусом. Мотивація міського голови, чому він не подає Максимюка як кандидата на секретаря, це тому, що він був тим, хто проголосував за припинення повноважень Федорука. Не можна тягнути минулорічні образи в майбутнє. Якщо ти йдеш вперед з повернутою головою назад, то десь точно тріснешся.

 Сергій Бостан: Щодо питання кредитів загалом, то Чернівецька область, Чернівці загалом, має виграшні позиції від інших, і це треба активно використовувати, те, що ми є прикордонною областю, ми межуємо з ЄС. І ми додаткові можливості маємо, щоб залучити їхні інвестиції. І місто має з цим працювати. Адже у нас є багато проблем, і це не тільки дороги, є питання важливі, які стосуються соціального забезпечення і для цього треба шукати кошти. Якраз грантова робота з нашими партнерами може бути потенційним рішенням, яке може допомогти у вирішення даних питань. Треба працювати з фондами різними, залучати до різних проектів наших сусідів. Єдине, щодо питання по кредитах, у нас були процедурні питання, не вистачило часу, щоб обговорити ці питання. Співпраця з міжнародними партерами – є позитивною, але важливо знати всі умови і надати фахову оцінку.

 Людмила Григорчук: Не треба вам допомоги Миколи Федорука у спілкування з Олексієм Каспруком?

 Сергій Бостан: Немає у нас проблем у комунікації. Тому я переконаний, що і самі депутати, якщо буде потреба, і народні депутати, які представляють наше місто, вони можуть долучитися, щоб працювати спільно.

Однозначно, робота в раді неповинна бути ополітизована. Це повинна бути консолідуюча позиція, працювати на громаду, не важливо від від політичних сил, які вони представляють. Всі рішення: обрання секретаря, заступників і виконкому – це показові рішення, це важливий старт роботи цієї каденції депутатів. І я думаю, що вдасться знайти спільну мову. Є багато задач і цілей, і багато в чому є очікування від виборців, бо надзвичайно відповідальний період для нашого міста і країни. І в принципі я б хотів завершити словами американського богослова Джеймса Фрімена Кларка, який казав, що політики думають про наступні вибори, а державні діячі думають про наступні покоління. То хочу побажати депутатам, щоб вони були саме державними діячами і працювати на благо громади наступних діячів.

 Василь Продан: Дуже гарні слова процитував Сергій Бостан, якби наші депутати користувалися таким принципом – це було б чудово. І я бачу, що в цієї міської ради є гарні можливості працювати на місто, на Чернівці і жодних суттєвих перепон не існує. Депутати, впевнений, добре попрацюють, і зроблять багато хорошого для міста. Єдине, треба забрати політичну складову, коли одні політичні сили не хочуть працювати з іншими. Такого в раді нашій немає, то впевнений, що всі працюватимуть всю каденцію на благо Чернівців.

Інформаційний партнер програми «Суть Речей» www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

Каспрук боится ставить секретарем человека УМНЕЕ себя, потому что на его фоне будет выглядеть полным ПРОФАНОМ! Потому и предлагает сеховых и прочих балаболов.

А Продан может быть хорошим секретарем. И ДЛЯ ВСЕХ ЧЕРНОВЧАН ЭТО НАИЛУЧШИЙ ВАРИАНТ !!!

Каспрук,включай мозги!!! Перестань слушать Бурбака и Федорука!!! Думай о СЕБЕ и СВОЕМ будущем !!! Бурбаку скоро кронты как и Яценюку.

avatar

Все просто

17 січня 2016 17:00

твой Продан вор и грабил город три года, придя ко власти незаконным способом. Сейчас он хочет повторить приход ко власти для набивки своих карманов и карманов рядом сидящих, таких как ты. Люди вам этого уже не позволят тушки продажные. Тупоголовые бандюганы.

avatar

Полному поцу с рідного міс

17 січня 2016 20:26

Если вор - посадите

avatar

33

17 січня 2016 23:26