Суть речей: Поки немає нормальної гри у «Буковини» поки не буде нічого: ні вболівальників, ні фан-клубу, ні грошей, ні першої ліги

Суть речей: Поки немає нормальної гри у «Буковини» поки не буде нічого: ні вболівальників, ні фан-клубу, ні грошей, ні першої ліги

28.06.2015, 13:37

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 25 червня 2015 року.

 Тема: ФК «Буковина»

 Запрошені гості: президент ФК «Буковина» Сергій Гринюк та віце-президент ФК «Буковина» Роман Дрінь.

 Ведуча: Людмила Григорчук

 Людмила Григорчук: ФК «Буковина» наступний сезон гратиме у другій лізі.

 Сергій Гринюк: Не дуже приємно це, бо друга ліга, а хотілося в першій, і такі задачі собі ставили, але задача перша, яка була поставлена, це зберегти клуб, бо, якщо реально дивитися на речі, то це зверх задача була, щоб залишитися в першій лізі, але я на 200 % був впевнений був, що ми там залишимося, але маємо що маємо, були різні причини, я десь не проконтролював, не додивився, багато проблем було з боргами, я багато про це говорив, і не були укомплектовані люди, щоб щось змінити. І людей, громадськість ми не звернули до себе. Щоб всі зрозуміли, що це не є часний клуб на даний момент. Можливо найдуться олігархи, які візьмуть його і ми побачимо великі покупки гравців, великі гроші і так далі. Але на даний момент така обстановка у всіх майже містах в Україні. Без допомоги громади, без допомоги влади, міста і області відповідно, в основному це громади все таки, клуби практично зникають. Їх немає. В тих містах, де допомагають і роблять, там є клуби, в нас показали зараз, що і в нас розуміють, настільки це важливо для краю, бо такий нормальний вид спорту і нормальний ігровий вид спорту, який залишився, до якого багато тягнуться дітей, багато шкіл, тренерів багато, які дійсно до цього тягнуться, це вершинка айсберга, до якого тягнуться всі решта. Якщо не буде тієї вершинки, то нічого не буде взагалі. бо багато дітей не схочуть піти в секції. Адже наші футболісти багато де грають. Вони досягли багато. Вони йдуть і грають. Це також момент, який також треба організовувати і робити.

 Людмила Григорчук: Коли ви зрозуміли, що все таки клуб переведуть у другу лігу?

 Сергій Гринюк: Та зрозуміли на засідання ПФЛ. Там нам багато говорили, щоб ми не переживали, казали, що ми правильну стратегію вибрали, бачили, що ми переживаємо, що у нас є бачення, у нас є план, реальний, як вийти з тої ситуації. Тим більше погасили все, змінили багато що. Підтримували нас, говорили, заспокоювали, а в кінці вирішили систему чемпіонати, ми ж надіялися, що збільшать кількість команд або в прем’єр-лізі, або в першій. До останнього думав, що ми залишимося в першій. Коли вже ми були на засіданні, то ми зрозуміли, що рішення давно уже прийняли, просто нас уже поставили перед фактом, це саме толерантне, що я можу сказати, що нас перед фактом поставили.

 Людмила Григорчук: Пане Романе, як ви себе почували, коли зрозуміли, що гратимете в другій лізі?

 Роман Дрінь: Я також був на засідання ПФЛ. Навіть коли проголосували 15 керівників клубів проголосували за те, щоб в першій лізі було 16 команд, а це означало, що Буковина переходить в другу лігу, а 9 команд нас підтримали. Це не одноголосно нас ніби посунули, не хочу навіть так казати. Я навіть взяв слово і просив переголосувати, бо ми з Сергієм як взяли цей клуб на руки, тоді коли команда вже не виїхала в Харків, а другий невиїзд – це був би крах. Сергій тоді витратив шестизначну суму з своїх коштів, думав, що вони не зрозуміли щось, але мабуть рішення вже було прийнято раніше і переголосування не було.

 Людмила Григорчук: А як це можна пояснити?

 Роман Дрінь: Збільшити кількість команд до 18-ти, то перед сезоном це не обговорювалося, це переорганізація ліги, але це можна було обговорювати. Я не бачу в цьому нічого страшного, тому що команда втрималася, я надіюся, що після сьогоднішньої сесії міської ради команда відродиться. Ми поставили за мету повернутися в першу лігу, і все буде добре. Сьогоднішній день такий визначний і мені дуже приємно, що депутати міської ради одноголосно 43 з 43 підтримали Буковину. І надіюся, що вони і надалі будуть підтримувати. Міська рада і до того підтримувала. Сьогодні для Буковини виділили запланованих 400 тисяч гривень, це не позабюджетні кошти. Але нам запланували виділити 200 тисяч гривень сьогодні, а ще 200 тисяч в другому півріччі, але так як команда в такій скрутній ситуації і конче зараз формувати збори, терміново на збори треба, бо друга ліга починається вже в середині липня і на комісії, в яку я входжу, я запропонував заразом з Іваном Івановичем Боднарем, депутатом міської ради, виділити всі кошти разом. І в сьогодні всі депутати одностайно і керівництво, дякую всім , і міський голова нас підтримав.

 Людмила Григорчук: На що витратите ці кошти?

 Роман Дрінь: Бюджет спланований, але ми ще навіть не встигли це обговорити

 Сергій Гринюк: Я сформував бюджет весь, показав депутатам, що це, в принципі, капля в морі і я говорив, що ті моменти, які самі необхідні моменти, ми позакриваємо. В першу чергу збори. Тому що за короткий термін переформатувати команду, треба зібрати, тим більше ми хочемо повернути деяких гравців, чернівецьких в першу чергу, які зможуть повернути клуб в першу лігу. То треба швидко все робити, а швидко, хто розуміється в футболі, то за місяць це неможливо зробити. Не можливо взяти зразу молодих, їх можна добавити, але це треба дуже багато часу, щоб їх навчити, тому хочемо повернути тих футболістів, які вже грають і які зрозуміють, і які на патріотичних моментах зможуть нам допомогти. І ми їм запропонуємо нормальні умови, тоді ми зможемо повернути клуб з другої у першу лігу. Депутати нас теж запитували, які завдання стоять, бо дуже низький рівень у другої ліги. Я казав, що я так само не горю бажанням вести клуб, який грає в другій лізі, і відношення громади таке собі, і я замучився, я розумів, що не сильно тепер на дорогу лігу будуть тягнутися. Хіба приймуть рішення, щоб я не лише грошима займався, щоб я трохи і юридичними питаннями займався, на це треба час, бо я раніше займався більше пошуком спонсорів, грошей, займався такими собі «крисиними» бігами, кросами, тому не мав часу цим займатися і був упущений час. Десь не контролював, десь понадіявся на людей, на тренерів, а на жаль, воно зовсім по-іншому вийшло. І на футболістів більше надіявся, що вони будуть більш патріоти свого краю, футболу, але, на жаль, у нас з патріотизмом, з віддачею, у нас проблема. Ще психологічний момент, дуже велика проблема у футболістів. В загальному ще й в державі проблеми, всі молоді люди, коли приходять на роботу, їх хвилюють гроші, а коли запитуєш, а що ти вмієш робити, треба ж ці гроші заробити, то тоді вже інакше. Футболістам важко пояснити, що вони повинні заробити ці кошти, то їм треба в корені міняти менталітет, а тут проблема. Це ж з дитячих шкіл забито, що ви виб’єтеся, що ви за всі зусилля, будете мати в сто разів більше, будете прямо в золоті.

 Слухач. Іон. Чи допомагає вам зараз пан Василь Орлецький, який перейшов на роботу в Київ. Проблема Буковини, що ви так і не змогли, на противагу тому Закарпаттю і інших клубів, Вінниці зокрема, знайти таку команду прем’єр-ліги, яка допомагала б вам не тільки морально, але й з орендою гравців . Йшла мова про Дніпропетровськ, коли там грав Денис Олійник, він перейшов за кордон грати. Але у нього ж батько тут лишився. Наскільки ви з ним контактуєте? Ще як ви контактуєте з паном Іваном Зайцем? І останнє, щодо гри, ви мабуть зрозуміли, що за 23 роки це на мій погляд найгірша гра в цьому сезоні Буковини.

 Сергій Гринюк: Щодо гри, то я так само футбол грав і досі бігаю з ветеранами і це перше, що я і не скривав, що це взагалі не грав. Навіть остання гра, де виграли 4:1, то просто так получилося. Ми грали просто ужасно, кошмарно. Це одна з претензій до гравці. Да, можна програмувати, але можна програвати достойно. А так, гіршої гри нема. І мене гнітить, що це все при мені, пояснити, що за короткий термін змінити гру – важко. Я понадіявся, що поки я займаюся грошима, тренери і гравці зроблять гру. А то ні. Причин можна багато найти, гра – дуже низька. Тому кажу, якщо збирати команду, то треба ставити задачу – в першу чергу – гра. Тоді будуть і голи, і люди будуть приходити. Я себе ставлю на місце тих людей, то я б тоже не ходив. Ми вже навіть потім на маркетинг менше витрачали, бо хто піде на це дивитися. Ми просто догравали і надіялися, що щось зміниться, ми залишимося в першій лізі. Щодо фан-клубу, то пропонується такі умови, які нашу громаду не влаштовують. Є різні причини. Умови дуже жорсткі, для Буковини вони плюсом не будуть, а в оренду футболістів ми будемо домовлятися і будемо брати. У нас були футболісти, просто одні травми получили, ми на цей сезон хочемо добрати в оренду футболістів, які б тут проявили себе і які могли б допомогти. Це ж фінансова допомога. Вони мають контракт в іншому клубі, а в нас просто грає. Ми тут його утримуємо, кормимо. Так і в Олійника, в усіх клубах великі проблеми, зараз змінюється влада, кризова ситуація в країні. Це лише теоретично називається професійні клуби, але лише пару клубів стоять професійно, це все буде мінятися. Ми це говорити на ПФЛ. Просили, допоможіть, бо так довго клуби не витримають, громада питає, чому так, чому ми маємо підтримуємо. Добре, що є люди, які допомагають і ми самі вкладаємо. Треба щоб була основа, щоб це появилося. З  усіма спілкуємося, з усіма нормально. Орлецький допомагає, що може. Але він має свою роботу. він переживає, він багато старається, у нього є робота і тут, у федерації є робота, з федерацією допомагає, що він звертає увагу, щоб на ігри ходили, але це знову повертається до гри. Як може язик повернутися, щоб приїжджали з районів, відкладали свої матчі, щоб приходили на гру Буковини. Коли вони кажуть: а на що дивитися, куди йти? Я не маю їм що заперечити. Треба спочатку організувати гру, щоб їм було приємно приходити і тоді можна щось вимагати.

 Роман Дрінь: Василь Григорчович Орлецький, він запланував приїзд молодіжної збірної України під час Петрівського ярмарку і це було заплановано в програму заходів, але в тій ситуації, яка зараз є, то нема кому грати з такою командою, то ми цей матч перенесли.

 Людмила Григорчук: Не відмовилися від нього, а перенесли?

 Роман Дрінь: Так, ми перенесли на якийсь пізній період, щоб ми команду сформували, адже треба показати гру людям, а не просто, що відбувся матч.

 Людмила Григорчук: Розкажіть трохи про команду, хто з вами залишився.

 Роман Дрінь: 25 липня вже починається чемпіонат України другої ліги. Насправді команда, я бачу, вона ще не сформована. Багато гравців пішли від нас одразу. Можливо хтось повернеться. Команда в стадії формування.

 Сергій Гринюк: Поки не було рішення підтримки міської влади, то ми домовилися з гравцями деякими, те, що я кажу, що ми хотіли основу повернути. Щоб було 5-7 футболістів, щоб вони були кістяком серйозним команди, а до них добавляти молодих, перспективних. Інакше не буде. Бо кажуть, що у нас в області є багато хороших футболістів, але це неправильно так говорити. Так кажуть ті, хто нічого не розуміє у футболі. Бо якщо ми хочемо перейти в перший дивізіон, то нам треба кістяк серйозний, і щоб бажано він був чернівецький. Тому ми домовилися, що коли закінчиться сесія, то я перетелефоную гравцям і скажу рішення. Їм не треба офіційного рішення, вони мені вірять, моє слово – закон. Я їм передзвонив сказав, що рішення прийнято, я залишаю, при такому підході. Ми тепер будемо збирати депутатську групу, щоб виясняти, як комплексно до того всього підійти, буде юридична основа. Дуже багато депутатів згідні підключатися, дивитися, щобю ми мали прогресивний клуб і вони вже сказали одні, що погоджуюся грати в команді. Переговори ще ведуться. Їх дуже турбує, щоб прийшла команда ціла, а не один-два чоловіки, бо як не буде команди, то чого йти, барахтатися, програвати, для іміджу їхнього це не треба. В першу чергу, з ким вони будуть грати і які завдання ставляться. На наступний сезон нам буде простіше, бо на наступний сезон три команди мають перейти в першу, а четверта буде грати перехідний. Тобто чотири команди попадають. У нс є великі шанси, бо там у другій лізі, не такі сильні команди, щоб ми не морги поборотися за вихід у першу лігу, попасти в трійку, щоб напряму попасти.

 Людмила Григорчук: Окрім того, що депутати хочуть допомагати в організаторській роботі, а спонсори вже з’явилися?

 Сергій Гринюк: Фінансово, є в принципі, які допомагають, може, не так багато, але я з ними домовився, більше на таких особистих відносинах, бо я торгую з ними вже 20 років. То всі ці гроші розписані на кожен місяць, вони мені дають. Я витрачав ці кошти вже перше півріччя, я до кінця року збуду знати, скільки спонсори дадуть. Вони компенсуються, всі ці витрати, потім будуть ще ходити люди, добавляться ще гроші. Ми надіємося, що під’єднаються ще по місцевості якісь спонсори, люди, які вже бачать, що команда є, люди є, які цим займаються, коли побачать ще й програму розвитку, а ще як буде гра, то все буде добавлятися. Я всім так говорю, і тренерам, і футболістам, то до нас повернуться всі, і влада,  і спонсори, і перед виборами всі будуть. А так ніхто не хоче на цю гру ходити. Кажуть, ну, хай, лиш того, що ми вас знаємо, то ми даємо гроші.

 Роман Дрінь: Ми плануємо так, які в тому сезоні, плануємо випустити абонементи, ми випустили того року 1300 абонементів. То теж хочемо закликати всіх, і мешканців, і підприємців, підтримати фінансово, купити абонементи і піти на стадіон. Люди потрібні на стадіоні, команда живе, коли ходять люди.

 Людмила Григорчук: Пане Романе, ви теж маєте таку саму думку, що нам треба місцевих футболістів?

 Роман Дрінь: Зрозумійте, це проект Буковина, футбольна команда – це локомотив спорту і на Буковині і в будь-якому краї. На кожного гравця в ДЮСШ записується багато малюків. Це проект. Щоб пропагувати здоровий спосіб життя. Кожен маленький футболіст мріє грати в Буковині, це апріорі. Тому так. І чернівецький міський голова започаткував ідею футбольного інтернату, школи, ми будемо його створювати на базі спортивного ліцею, будемо перепрофільовувати на футбольний саме.

 Людмила Григорчук: Є кому викладати в такому інтернаті?

 Роман Дрінь: Є фахівці, потрібно тільки, щоб була команда, команда однодумців, експертів, щоб працювали разом з нами і допомагали і порадами і розумом. Це все буде і це можливо за наявності самої команди. Тому звідси, і я підводжу до того, що в майбутньому ми будемо ставити ставку на місцевих футболістів, а прорватися нам буде допомагати легіонери

 Сергій Гринюк: Обов’язково повинні в команді будуть місцеві. Є навіть по вимогам ПФЛ мають бути 6 чи 7 чоловік місцевих, але, я кажу, що на даний момент, щоб підтягнути то треба сильних гравців. Ми навіть зараз не можемо своїх чернівецьких повернути, бо вони грають у престижних клубах за гарні гроші, що би ми не кричали про патріотизм, то у них короткий футбольний вік, то вони десь там грають. Можна зібрати тільки чернівецьких, але це буде бюджет ненормальний і чи буде результат. Тому ми виходимо з того, що є. Шукаємо золоту серединку. І ці молоді, виходячи з того, що вимоги тої же команди, то вони підтягуються. Тому ми мусимо і ми тримаємо Буковину 2, там, де молоді, то щоб вони дивилися, бачили, ми хочемо зробити більш правильний зв’язок з ПФЛ, з дитячою школою, щоб не були просто задачі лиш виграти, бо вони гарно грають, і уходять ще у молодому віці. То ми хочемо об’єднати зусилля з Буковиною і підписувати контракти з молодими, але щоб підписувати контракти, треба щось і Буковині запропонувати. Адже батьки вкладають гроші, і хочуть щось мати навзамін. Бо у нас получається, що за останніх 20 років офіційно не получили ні за одного молодого гравця жодної компенсації, неправильно система працювала. Не хочу говорити дальше, це тоже одне з питань, але ми це хочемо змінити. Для тренерів тепер завдання інакше. Ми хочемо допомагати.

 Людмила Григорчук: Хто зараз тренер?

 Сергій Гринюк: Тренер змінився. Зараз на даний момент працює з командою Віктор Мглинець, в першу чергу, знову же таки місцевий. Тому що місцевий проявить себе якнайкраще. До того ж ми вже працювали з ним, ми знаємо його плюси і мінуси. Добавимо йому помічників. Ми хочемо такого тренера, який би жав якусь системність, Мглинцю, з його знаннями, добавити ще системність, допомогти ще йому, то я надіюся, що буде результат. Неможливо взяти якогось тренера, не зрозумілого і ще й дорогого, який би дуже переживав за команду і ще не місцевий, то ми навіть не знаємо, що він може зробити. Ми казали йому, якщо себе тут не проявиш, то тобі нема в Чернівцях що робити. Це мотивація. Всім кажу, ми в кінці, якщо він не зробить гру, не скомплектує команду, то всі тренера чують і допоможуть гнати його з Чернівців. Це жарт.

 Людмила Григорчук: В якому стані зараз стадіон, база спортивна, роздягальні? Які плани є щодо удосконалення?

 Роман Дрінь: Стадіон насправді, як споруда, хоч і старенький, але дуже чудовий стадіон, в центрі міста, він в досить непоганому стані загалом, але безумовно потрібно багато вкласти зусиль і коштів, щоб відновити освітлення, яке потрібне. Є, скажімо в Тернополі, є освітлення, в них матч починається о 7 годині вечора і більше вболівальників приходять. Можна багато говорити, але ми орендуємо стадіон, ми дуже хочемо якось об’єднати всі зусилля,  команду, зблизити з стадіоном, можливо є як по прикладу Тернополя, як комунальний клуб створити, але наша задача з Сергієм, що це не є політичний проект, від виборів до виборів, ми хочемо так, об команда залишилася навіть після того, як ми залишимо команду. Адже всьому приходить кінець. Команда має в історію, цього року вона має вже 63 роки. Ми хочемо, щоб вона далі жила. Була ініціатива сьогодні створити депутатську комісію, щоб вивчити проблеми не просто як футбольного господарства загалом. А які проблеми є на стадіоні, є сама споруда, сам грунт рухається, була комісія, потрібні кошти, зусилля, щоб підкріпити, ще раз – освітлення, опалення, роздягальні. Все функціонує, але дуже в такому, ну, в кращому стані, ніж в інших містах, я їздив на матчі в багато міст, в нас досить непоганий стадіон, в нас хороше поле, а от трибуни великі, але опалення та освітлення – це в першу чергу. Буде освітлення – то стадіон може тоді приймати не лише футбольні матчі Буковини, можуть грати і інші команди, турніри проводити, концерти. Це всім потрібно глобально і фундаментально займатися. Хороший стадіон, в хорошому місці. Можливо наш проект Буковина – ви бачите, це не лише футбол, це загалом все господарство, яке потрібно розвивати. На стадіон ходять не тільки на футбол, на стадіон ходять бігати легкоатлети, міський голова запропонував відновити бігову доріжку, це все разом. Студенти там займаються.

 Людмила Григорчук: Що треба зробити, щоб комунальна установа була успішною?

 Роман Дрінь: Це важко. Ми пробували і так, і так. Ми їхали в Тернопіль, бо там футбольний клуб «Тернопіль» - є комунальне підприємство, щоб перейняти досвід, але є певні юридичні моменти, постанова кабінету міністрів, яка забороняє створювати нові підприємства. Я не хочу казати, що саме буде, але ідея в якому форматі буде існувати, як буде жити футбольна команда, але, однозначно, команда має бути об’єднана з стадіоном, з спортом в принципі і щоб командою і спортом зажило все місто. І підприємці, і люди, от так. Який формат – я не знаю, але я надіюся, що буде такий формат, що після пройде багато років і команда залишиться в цьому краї і буде далі продовжувати свою легендарну історію: вища ліга, перша ліга всесоюзна, можна музей відкривати.

 Людмила Григорчук: Стадіон зараз кому належить?

 Роман Дрінь: Місту. Це комунальне підприємство міської ради

 Людмила Григорчук: Якщо з’явиться спонсор, то могли би йому щось запропонувати?

 Сергій Гринюк: Я не можу йому нічого нікому обіцяти.

 Людмила Григорчук:Не велися ніякі переговори? Не велися розмови?

 Сергій Гринюк: Щоб хтось прийшов і взявся, то ні. Адже все починається з інфраструктури, з бази, з того же стадіону який ми відновили. А тут тих коштів, які треба дійсно вкласти, то… кажуть, візьміть в оренду. Але, чекайте, тут треба ще кошти вкласти. Тут освітлення зробити і опалення, тут інфраструктура розвалена, не було коштів, не так доглядали, не дивилися. Зараз ця група з депутатів буде і ми сядемо, і з цими питаннями розберемося. Подивимося, на стадіоні що можна зробити. Тут юридичні питання. Тут камери ми встановлюємо, але юридично треба якось передавати, комусь це належить. Була громадська організація, а треба, щоб щось залишилося. Треба на зустріч іти, дай Бог, щоб знайшлися люди, китайці там, чи азіати, взяли клуб і вели б із задоволенням, то всі б ходили. Це ж наші люди будуть ходити. Я лише за, були там розмови, і в такому напрямку, але зараз криза, війна, трохи бояться. Вони навіть нічого не просять, вони просто бояться економічної ситуації і стабільності немає. А надіємося, що якщо ми втримаємо зараз, якщо ця структура не розсипеться, то з часом все стане на місце. Тим більше, якщо команда покаже гру, і в нас буде футбол, буде команда, будуть вболівальники, які будуть ходити на гру, а не просто так. То знайдуться спонсори і інвестори, надіємося, що і в державі щось поміняється, бо держава допомагає спорту, це однозначно, це здорова нація. Уїнстон Черчіль говорив, коли до нього прийшли формувати бюджет, то він каже, де ж тут культура і спорт забито? А вони кажуть, навіщо нам? А він каже, навіщо тоді країна, в якій немає і не поставлений бюджет на розвитку культури і спорту? Нація має бути здоровою і мати мету. А не просто так воювати, не знати для чого. І це одна з причин, що я готовий допомагати з Романом, що там хлопці гинуть і так само всі борються, щоб змінити менталітет, щоб ми залишилися нацією і державою, там можуть життя віддати, то чому ми не можемо тут щось зробити. Якщо ми можемо пожертвувати чимось: грошима, часом, здоров’ям, то завтра може бути така ситуація, що вже не буде для чого жертвувати. То я всіх прошу, не переводьте все в гроші, не питайте, навіщо нам це, нам треба міняти менталітет, трохи бачення на все це.

 Роман Дрінь: Кожна самодостатня людина має займатися суспільно-корисною працею, це робота також потрібна, а результат буде тоді, коли 10 тисяч людей буде на стадіоні і спортом будуть займатися багато людей і футболом. В мене син – спортсмен і я пишаюся цим.

 Сергій Гринюк: Ми забули ще за клуб підприємців, який в цьому напрямку нас дуже підтримує і фінансово, навіть не кажу, про моральну підтримку. Їхнє бачення і поради. Дякую їм, бо якби не їхня підтримка, то я б не зміг.

 Людмила Григорчук: Ви говорите, що міські депутати вас підтримують, а на обласну владу і депутатів нарікаєте. Чому вони не допомагають?

 Роман Дрінь: Я думаю, що хороший приклад сьогоднішній, одностайня підтримка клубу міської влади трохи розхитає депутатів обласної ради. Ми з Сергієм Миколайовичем були на засіданні сесії обласної ради. Там наш колега Сергій Герасимов запропонував якимось чином допомогти фінансово команді. Ми не можемо сказати, щоб було повністю ігнорування. Так 106 депутатів, було 60, проголосувало 35. То не можна сказати, що повністю не підтримали, але то на часі, почали більше говорити, ми займалися спасанням команди, гра за грою, а зараз я надіюся, що обласна рада також долучиться, адже команда має назву Буковина.

 Сергій Гринюк: Ми впевнені, що команда – це обласна команда. Стадіон – міста, але область не може бути осторонь. По-любому депутати мають розуміти, я думаю, що вони розуміють, але просто треба більше пояснювати. Адже є стратегія, є план, вони може не знають, не розуміють, що ми багато своїх грошей витрачаємо, я відкрито весь бюджет показую. Комісія створена. От депутати міста зрозуміли, вони всі підтримали одностайно. Ми впевнені, що депутати і обласної ради так само.

 Людмила Григорчук: Ви будете ще звертатися до обласної ради?

 Роман Дрінь: Так, обов’язково. Команда має назву всього краю, тому, переконаний, що ми будемо стукати і нам відкриють

 Питання з фейсбуку: Чи не вважають шановні гості, що фінансування яке виділила міська рада в розмірі 400000 грн. клубу Буковина ображає інші види спорту? Інші види, навіть олімпійські мають і без додаткового фінансування з боку міста набагато більш вражаючи здобутки ніж наш футбол!

  Роман Дрінь: Я б так не сказав. Спорт підтримується і не тільки футбольний. Є пропозиція міського голови, що кошти будуть перерозподілятися після першого півріччя, будуть гроші виділятися і на доріжку, я вже вам казав.

 Сергій Гринюк: Є офіційна статистика у нас по області, і загалом країні, подивіться, як масово, скільки займаються футболом саме. І жіночим також. Статистика колосальна, різниця велика получається. В Інтернеті можна подивитися. Це даже нема що поміряти. Треба дивитися, розвивати, те, що цікаве. Я за любий спорт, за здоровий спосіб життя. У нас взагалі є задачі, я не хочу наперед говорити. Ми хочемо, щоб кошти правильно виділялися на весь спорт. У нас інфраструктура є, все пов’язано, у нас і стадіон є, що буде з стадіоном, коли не буде команди, подивіться, що сталося з стадіонами, де пропали команди, і Івано-Франківськ, і Рівне, і Хмельницький. Він розвалився, доцільності немає. Він не використовується просто.

 Людмила Григорчук: Пане Романе, якщо у міської ради проситимуть кошти на інший вид спорту, ви проголосуєте?

 Роман Дрінь: Звичайно, проголосую, якщо вони будуть. Завжди треба підтримувати добро, а спорт – це добро.

 Питання з Фейсбуку: Які плани щодо маркетингу PR та реклами клубу? Якім він буде? Хто буде цим займатись?

 Сергій Гринюк: Займалася Укрмедіа, нашого колеги, також допомагає нам. Сумісно з моїм маркетингом, моєї фірми, бо тут так само кошти повинні бути. І ту на громадських засадах. Вони просто у мене працюють і допомагають на громадських засадах допомагають. Вони займаються маркетингом. Роман також багато в цьому напрямку працює, це більше Романа стосується, він і об’яви розвішував.

 Роман Дрінь: Ми перед кожним матчем розвішували  об’яви у 2 тисячах під’їздах. МКП «Реклама» також допомагає. Ми запрошуємо волонтерів, нам потрібні люди, які б могли нам допомогти. Ми цим займаємося і будемо далі займатися ще більш системно.

 Сергій Гринюк: Якщо є товар, то можна займатися маркетингом і продажем, а якщо немає нормального якісного товару, то ви хоть який маркетинг включайте, хоч які зусилля робіть, то нічого не вийде. Хто прийшов на гру, побачили щось, а потім подивилися, що товару нема. Як хочете робіть маркетинг, але результату нема. Треба спочатку гру робити, а задумок у нас багато, просто не було змісту витрачати маркетинг, бо не було головного – гри.

 Людмила Григорчук: Ви вже маєте цю команду, яка буде цим займатися?

 Сергій Гринюк: Так, ці люди, які в мене працюють, вони патріоти, вони люблять Буковину, то вони будуть це робити. Є ще компанії, які роблять це безкоштовно, або за мінімальну плану. Це ті, які хотіть, які не стоять осторонь. Ми всіх запрошуємо до співпраці. У нас навіть з Києва пропозицію скинули, я ще не встиг розглянути її, вони пропонують навіть потім оплачувати їхню роботу потім, якщо буде результат. Не знаю, може в них хтось чернівецький є родичі,  що просять не кидати команду, пропонують допомогти, ось так треба підтримувати всім, щоб всі приймали участь, щоб не лише критикували і збоку стояли, будуть бачити більше проблем, більше задач, які стоять, то та людина, яка приймає участь, навіть чуть-чуть, то вона вже не критикує, а вже розуміє все. Бо важливо робити, а не говорити, критикувати.

 Людмила Григорчук: Ще декілька слів про фан-клуб. Як вони зреагували на другу лігу?

 Сергій Гринюк: Я більше спілкувався з фанатами, я дам відповідь. Це знову все пов’язано, що погано грає команда, то і фан-клуб не так реагує, не так допомагає команді. Зараз є хлопці, вони дійсно підтримували навіть тоді, коли було тяжко. Вони так само повинні міняти менталітет, вони повинні допомагати, волонтерським рухом. Я їм говорив, вони, в принципі, на зустріч пішли. Якщо палять флаєри, стріляють, то це все йде штрафи, великі дуже штрафи лягають на клуб. Це небезпечно, бо діти є на стадіоні. А на стадіонах одні волонтери, важко забезпечити порядок. Треба допомоги в цьому напрямку. Ми їм дали абонементи, але хочемо взаємообмін і допомогу, але це все буде, коли буде гра, буде кістяк, буде команда, яка дійсно буде грати. Це саме головне. Тоді ми знайдемося з фан-групою. Це просто група, вони навіть офіційно не зареєстровані. Важко говорити, міліція каже, їх треба посадити там, а кого їх? Якщо юридично ми не можемо на них вплинути. Я їм казав, зробіть щось, змініть свій менталітет. Але ми дуже дякуємо їм за підтримку. Це немаловажно, що вони збиралися, приходили у найважчі моменти. Бо якраз у такі важкі моменти треба підтримки, бо як все добре, то тоді не треба підтримки.

 Людмила Григорчук: Чому не працює досі фан-магазин?

 Роман Дрінь: Цей магазин до нашої громадської організації не має жодного відношення і питання що з ним, напевне не до нас.

 Сергій Гринюк: Ми телефонували, але ми не найшли взаємовигідних моментів, не було часу, тому що не було чим нормально торгувати, це знову же маркетинг, щоб вкласти гроші і випустити продукцію, атрибутику, заплатити тій людині, яка там має торгувати, заплатити за оренду того кіоску, хоч нам дають мінімальні умови. Все знову втикається  в певну суму. І тому ми порахували, що пару тих футболок, або пару тих плакатів, то поки нема гри, то воно не буде продаватися. Ми візьмемося за це і будемо робити. Контакт тримаємо. За нього відповідають приватні підприємці. 

Всім хочу насамкінець подякувати за підтримку і дійсно я бачу, розумію, надіюся, навіть впевнений, що ми зробимо гру, що буде людям приємно приходити на футбол. Але без підтримки громади звідусіль, нічого не відбудеться, олігарха нема звідки чекати, поки що важка обстановка. Ми віримо в перемогу, віримо в Буковину.

 Роман Дрінь: Я хочу ще раз підсумувати і подякувати моїм колегам, депутатам міської ради, за те, що вони підтримували команду, подякувати міському голові, який весь рік з командою був, хочу наперед подякувати обласній раді, яка нас підтримає, я надіюся, і губернатору, всім буковинцям, всім небайдужим людям хочу подякувати, також футболістам, які грали і будуть грати наперед дякую. Запрошуємо всіх на стадіон, а анонс матчів буде на телебаченні, анонс матчів буде на дошках оголошень в під’їздах, всіх запрошуємо на стадіон.

 Сергій Гринюк: Трансляції матчів будуть продовжуватися на ТРК Чернівці. Щоб всі бачили, що команда є, щоб всі бачили. Хоч кажуть, що це невигідно, що треба, щоб людина на стадіон ішли, але треба спочатку, щоб люди побачили, що гра є, що команда є, щоб люди всі бачили і із задоволенням ішли на стадіон. 

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ  www.buknews.com.ua

1