'Суть речей': На виборах 25 жовтня будуть і підкупи, і маніпуляції, і внутрішньопартійна боротьба. Цьому сприяє і ситуація в країні, і новий закон

"Суть речей": На виборах 25 жовтня будуть і підкупи, і маніпуляції, і внутрішньопартійна боротьба. Цьому сприяє і ситуація в країні, і новий закон

06.09.2015, 19:35

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 3 вересня 2015 року.

 Тема: новий виборчий закон і вибори 25 жовтня

 Запрошені гості: Тарас Прокоп, громадський активіст, представник мережі ОПОРА в Чернівцях

 Олексій Колесников, кандидат політичних наук

 Ведуча: Людмила Григорчук

 Людмила Григорчук: Сьогодні поговоримо про Закон, який змінив виборчу систему місцевих виборів. Вибори 25 жовтня стануть своєрідним тестом нової виборчої системи?

Тарас Прокоп: Насправді мені здається, що хибна думка, що цей закон кардинально поміняє ситуацію, оскільки всі чекали виборчої реформи, всі очікували, і це було записано в коаліційні угоді, що буде створена система з відкритими списками. Насправді, по тому виборчому закону, що буде діяти, називати її системою з відкритими списками, не можна, бо вона фактично є мажоритарною, і є обманом людям, що це відкриті списки. Це не є відкриті списки, бо закон не дає можливості дійсно відкритого вибору, конкретно кандидатів від політичних сил. Фактично ми отримаємо звичайну виборчу систему, змішану з мажоритарною.

 Людмила Григорчук: Це спеціально зроблено, чи це перший крок до відкритих списків?

 Тарас Прокоп: Мені здається, що дальше діє той принцип, що кожна влада робить фактично закон під себе, щоб дальше вкорінити свою силу і цей рік так само не став винятком, оскільки згідно з тим законом, який прийнятий, то найбільше шансів потрапляння до місцевих рад отримають великі , владні партії, тобто ті партії, які знаходяться в Парламенті. І вони не дають змогу новим силам і новим людям зайти в раду різних рівнів.

 Людмила Григорчук: Пане Олексію, ви також критично ставитися до цього закону про вибори?

 Олексій Колесников: Так, я в цілому поділяю точку зору Тараса, щодо цього закону. Очевидно, запроваджена система виборів до обласних, сільських і міських рад не є системою відкритих списків і не є пропорційною системою, це система змішана. Доволі специфічний варіант змішаної системи, змішаної і зв’язаної, коли змішана система зв’язана з пропорційною. Такої системи ще не було в Україні, важко знайти щось подібне в світі, експерти тільки знайшли єдині такі вибори до законодавчих зборів Санкт-Петербургу.

 Тарас Прокоп: Які провалилися і більше ця система не застосовувалася.

 Олексій Колесников: Тому тут погоджуюся, що цю систему називати системою з відкритими списками – це маніпуляція і ми маємо справу з невиконанням пункту коаліційної угоди.

 Людмила Григорчук: Що ж це за списки, що ми будемо мати на руках в день виборів?

 Олексій Колесников: Якщо говорити про систему відкритих списків, як би вона мала виглядати, то гіпотетично в Чернівцях мав би бути один багатомандатний округ, або декілька багатомандатних округів і громадяни мали б отримати в бюлетені, побачити назви політичних партій з переліками кандидатів від кожної з них, відповідно до кількості мандатів, які розподіляються в окрузі і мати можливість вибирати з цього списку одного або декількох кандидатів. І цей голос автоматично є голосом за партію. В такому випадку спершу визначається скільки мандатів отримує список партійний загалом, а потім за рейтинговою системою розподіляються між кандидатами. Це в ідеалі. Ми ж маємо ситуацію, коли громадянин фактично не буде бачити списку як такого. Він буде бачити прізвища всього двох кандидатів. Перший з них – це лідер виборчого списку, який автоматично здобуває перший мандат.

 Людмила Григорчук: Але лідер місцевий, не всеукраїнський?

 Олексій Колесников: Так, місцевий. І далі друге прізвище кандидата, висунутий в територіальному окрузі, прив’язаний до цього округу, де проживає виборець. Фактично від обирає з одного кандидата і у нього вибір наступний, якщо йому подобається кандидат, то він голосує за нього і підтримує партію, якщо йому не подобається цей кандидат, то він маж підтримати іншу партію, навіть якщо він хотів би проголосувати за іншу партію. Не має альтернативи виборець.

 Людмила Григорчук: У тому випадку, якщо партія кандидата, за якого проголосували виборці, не набрала прохідний відсоток, то він не потрапляє в раду?

 Тарас Прокоп: Абсолютно. Тут при цій системі буде цікаво бачити результати підрахунку голосів. В одних округах не буде взагалі обрано жодного депутата, а в інших округах буде 2, 3, а то й 4 кандидата. Коли буде здійснюватися підрахунок голосів, спершу будуть ТВК дивитися, скільки відсотків партія забрала загально по Чернівцях. Якщо партія набрала 20%, то вона отримує відповідну кількість мандатів, а кандидати, які пройшли від цієї партії, будуть визначатися в залежності від того, скільки відсотків вони набрали на своїх округах в межах своєї партії. Тому тільки ті з партійного списку, які набрали найбільший відсоток, хоча вони не стали переможцями, вони стануть депутатами, а буде так, коли один дуже відомий кандидат, за нього всі проголосують, навіть 70% виборців, але його партія не потрапить в місцеву раду, значить він не стане депутатом. Відповідно, це є такий собі симбіоз, така жахлива система мажоритарна, згідно з якою навіть не буде можливості обраним людям, які мають довіру конкретно в своєму окрузі, потрапити в раду.

 Людмила Григорчук: Зараз партія зацікавлена мати сильних людей в себе?

 Олексій Колесников: Партія, звичайно, зацікавлена набирати собі потужних кандидатів, але в першу чергу – сильний лідер. Якщо він сильний, то це дає дуже багато пріоритетів. Бо наступний може бути більш відомий і люди будуть голосувати за певного лідера. Наприклад, навіть в законі внесли такі зміни, що не давали можливості обиратися депутатам на різних рівнях, оскільки ходили чутки у ВР, що партія Батьківщина хотіла ставити на місцях першим номером Юлію Тимошенко. Після того внесли цю пропозицію, все змінилося, тому люди повинні бути місцеві обов’язково. Але великі партії хочуть до себе затягнути потужних людей, але знову ж таки передбачити пройдуть вони чи не пройдуть, це дуже складно, навіть якщо вони мають високий авторитет.

 Людмила Григорчук: А заховати людей можливо буде?

 Олексій Колесников: Так, гіпотетично можна буде, завдяки сильному лідеру. Коли люди будуть бачити лише два прізвища. Тим більше, що люди до такої системи не звикли. Вони будуть бачити прізвище відомого, популярного лідера, який іде першим номером, і якщо вибір буде на користь нього, то на друге прізвище можуть навіть не дивитися, але той автоматично отримає цей голос. Темні конячки мають можливість пройти. Партії зацікавлені в потужних кандидатах, це збільшує їхні шанси, але темні конячки теж ймовірні за умови сильного першого номера.

Тобто лідер тут основне.

 Тарас Прокоп: І часткового тут грає те, що система дуже наближена до мажоритарної системи, що депутат має працювати в окрузі. А як вже всім відомо, на округах перемагають кандидати-бізнесмени, які мають ресурси, щоб вести передвиборчу кампанію на своєму окрузі. Це ще одна можливість потрапити в списки, це витратити колосальні ресурси, щоб зарекомендувати себе. І багато кандидатів будуть використовувати підкуп виборців банальний.

 Олексій Колесников: Тим більше, що округи дуже маленькі. А чим менший округ, тим легше здійснити підкуп. Для перемоги в міському окрузі в Чернівцях тисячі голосів буде достатньо

 Тарас Прокоп: І кожен кандидат, які ми бачимо хочуть потрапити до міської чи обласної ради, зрозуміло, що вони мають певний інтерес від цього. Основне їхнє завдання: це потрапити до списку прохідної партії, а їх не так багато, і друге, це активно використовувати фінансові ресурси на округу.

 Людмила Григорчук: Які ще зміни чекають нас на цих виборах.

 Тарас Прокоп: Є зміни щодо голосування за міських голів. Наприклад, міста, де є населення більше 90 тисяч, міських голів будуть обирати в два тури. В принципі це є позитивне нововведення, адже зрозуміло, що керівник міста, він повинен мати підтримку більшості населення міста, а не обиратися власне в один тур, як це було раніше. Ще є чимало нововведень, які стосуються більше роботи виборчих комісій. Мені здається, що тут навпаки, законодавці багато прогалин допустили, внаслідок чого робота в ТВК і ДВК буде надзвичайно складна і в технічному плані. В 2010 році ми отримали дуже поганий закон, який всі критикували, було багато технічних проблем. Зараз йде дискусія, чи цей закон буде ще гірший, ніж той закон, який був у 2010 році.

 Людмила Григорчук: Ще які зміни? В сільських радах як все відбуватиметься?

 Олексій Колесников: В сільських радах мало що змінилося. Для мешканців сіл і селищ вибори їхніх рад і голів будуть проходити за звичною мажоритарною системою, тут не буде ніяких списків.

 Людмила Григорчук: Це позитивно?

 Олексій Колесников: Певно, так. Для такого низького рівня немає смислу в списочній системі. Ще зі змін – це збільшення прохідного бар’єра, нині він 5%. В цілому, бар’єр в 5% відповідає європейським практикам, та й власне збільшення бар’єру, воно прийняте в інтересах більших партій, щоб посунути менші партії. Це загороджувальний бар’єр для малих партій, але надмірно низький бар’єр, він часто сприяє надмірній прагментації органам місцевого самоврядування, тому 5% - це адекватний відсоток. Ще зі змін, це те, що в об’єднаних громадах будуть нові вибори об’єднаних громад, де будуть обрані нові ради значно більших громад, ніж до цього. Але це стосується всього 10 громад в Чернівецькій області.

 Людмила Григорчук: В 17 році знову матимемо вибори в об’єднаних громадах?

 Олексій Колесников: Так, якщо будуть прийняті зміни в другому читанні. Перехідні положення це передбачають. Але поки що закон лише проголосований в першому читанні, проголосований 265 депутатами, це ще не 3900, як потрібні. Не можна сказати однозначно, що вони будуть підтримані.

 Тарас Прокоп: І ще одне суттєве нововведення, це те, що участь у виборчому процесі мають право брати лише політичні партії, законодавець обмежив повністю участь ініціативних груп, громадських активістів і самовисуванням проходити до місцевих рад неможливо.

 Людмила Григорчук: Як ви це оцінюєте?

 Тарас Прокоп: На мою думку це є негативний крок, бо він не дає змоги тим людям, які не хочуть вступати до політичних партій, приймати участь у політичному процесі. Ті, хто хоче пройти у міську чи обласну раду, вони мусять долучатися до більших партій.

 Олексій Колесников: Я теж досить критично був налаштований до виключної монополії партій на висування кандидатів на місцевих виборах, тому що місцеве самоврядування за природою не є політичним інститутом. Тобто звичайно має відношення до місцевої політики, але ми маємо бути зосереджені на вирішенні проблем місцевого життя. Що ми мали в результаті того, що 2010 році так само партії, принаймні, на рівні списків, мали тільки партії можливість, або згадаймо вибори 2006 року місцеві, коли тільки партії, була пропорційна система. Ми мали в підсумку надзвичайно політизований депутатський корпус, який займався розглядом питань, які не належали до компетенцій органів місцевого самоврядування, приймали якісь звернення до вищих органів влади, які нав’язувалися центральними партіями

 Людмила Григорчук: Тобто працювали на парті?

 Олексій Колесников: Так, а не займалися місцевим самоврядуванням. Він себе негативно зарекомендував, тому очікували, що в умовах нинішніх, буде надано можливість непартійним кандидатам, принаймні тим, хто не висунутий партіями, бо безпартійним може бути, але мусить бути висунутий партіями, але на сьогодні , на жаль, без партій не можуть навіть бути висунутими у більшість рад, окрім сільських і селищних. Це очевидний негатив.

 Людмила Григорчук: Якщо говорити про Чернівці. Як розвиватимуться події в Чернівецькій області? Тут є люди, які не належать до ніякій партії, але одіозні і відомі, або Народний Фронт, який не буде йти на вибори, а місто і область у нас керують саме люди від цієї політичної сили.

 Олексій Колесников: В Чернівцях розвиватимуть події в руслі з всеукраїнськими процесами. Партії всі однакові будуть. Але що можна сказати, що в умовах того, що Народний фронт не висуватиме кандидатів, а Чернівці це той регіон, де ця партія має вищу підтримку, ніж по Україні, з зрозумілих причин, то, звичайно, якщо б він висувався, то одні з ліній конкуренції розвивалася б між ними. А так, можна спрогнозувати, що навіть люди у виборчих штабах ще не можуть відповісти на це питання. Нам треба побачити списки, щоб зрозуміти, як будуть розвиватися події. В принципі, в Чернівцях підтримка політичних сил корелює з загальноукраїнським рівнем, за виключенням Народного Фронту, і нижчим рівнем Опозиційного блоку і близькі до нього партії, за рахунок того, що на сході більше населення. Це я говорю про схід неокупований. Там підтримка Опоблоку досить висока на сьогоднішній день, чого немає в Чернівецькій області. Та й власне, взагалі у них проблеми з організацією на місцевому рівні. Тому буде основна конкуренція розгортатися між тими парламентськими партіями, які є в коаліції.

 Людмила Григорчук: А Радикальна партія вже не в коаліції.

 Олексій Колесников: Ну, донедавна була. Я маю на увазі тих, які були. Опоблок чи партія Відродження, де з’являться люди з колишньої партії Регіонів, то будуть більш на периферії, в порівнянні з Україною загалом. Хіба буде остаточна домовленість по зняттю Народного Фронту, то між ними конкуренції не буде.

 Людмила Григорчук: Пане Тарасе, як ви бачите розгортання подій в Чернівецькій області?

 Тарас Прокоп: Враховуючи те, що я представляю ГМ «ОПОРА», я не можу оцінювати шанси, я можу говорити про те, що ми бачимо. Ми спостерігаємо ряд політичних сил, які вже включилися в передвиборчу кампанію, хоч вони роблять це порушуючи закон. Адже жодна політична сила ще не зареєстрована, немає ще відкритих рахунків і, відповідно, не можуть оплачувати агітацію. Дефакто це є порушення, але юридично, закон так прописаний, що юридично відповідальність не можуть нести політичні сили, хоча вони порушують принципи.

 Людмила Григорчук: 5 вересня щось зміниться?

 Тарас Прокоп: 5 числа ще ні, оскільки 5 числа лише починається виборчий процес. Починаються формуватися ТВК і після того, як будуть сформовані ТВК, то розпочнеться процес реєстрації кандидатів, цей процес продовжуватиметься до кінця вересня і списки ми будемо бачити 2 жовтня. На третій день завершення реєстрації. Лише за 25 днів до виборів ми побачимо, хто буде балотуватися. Одна з особливостей цієї кампанії – це дуже стислі терміни. Певні кандидати, звичайно, будуть себе представляти, але це буде неофіційно. Офіційно ми побачимо вже на початку наступного місяця.

 Людмила Григорчук: Ви думаєте, серйозною буде боротьба?

 Тарас Прокоп: Місто Чернівці 100% буде досить насичена боротьба, вже процеси цієї політичної боротьби почалися, вже гравці почали активно свою передвиборчу кампанію, думаю, що не обійдеться, без різних провокацій, маніпуляцій. Буде йти серйозна боротьба між двома різними групами впливу. І цікаво спостерігати, що дуже багато різних людей знаходяться в різних політичних силах, а вони представляли до того одну політичну силу, ми бачимо спробу реваншу старих груп впливу, пройти в політику, але під новим брендом, новими обличчями.

 Людмила Григорчук: Це ми говоримо про партію Регіонів?

 Тарас Прокоп: Не тільки. Місто ніколи не надавало переважну більшість голосів партії Регіонів, тому представники провладні знаходилися в інших політичних силах і зараз знову представники, як належали до еліт, знову ж таки будуть проходити до міських рад через інші політичні сили, досить таки ліберальних і демократичних.

 Людмила Григорчук: Людям важко буде в цьому розібратися.

 Тарас Прокоп: Людям треба чітко знати біографію людей, за яких вони голосують, якщо вони не будуть вникати в це, то ми ніколи нічого нормального не отримаємо.

 Людмила Григорчук: Ми дуже довго до цього йдемо, щоб ми нарешті отримали щось нормальне. Які порушення будуть найбільше?

 Тарас Прокоп: Порушення будуть найбільше в мажоритарних округах. З боку кандидатів будуть намагання підкупу фінансового. І плюс до того всього, що буде міжпартійна боротьба, ми будемо бачити унікальний випадок, що буде внутрішньопартійна боротьба, бо кожен кандидат буде намагатися взяти більший відсоток, ніж кандидат від цієї самої сили на іншому окрузі. Будуть провокації навіть між представниками однієї сили.

 Людмила Григорчук: Пане Олексію, а ви яких політтехнологічних випадків порушення закону чекаєте?

 Олексій Колесников: Я погоджуюся, що існує висока ймовірність використання підкупу виборців. Цьому сприяє важка соціально-економічна ситуація.

 Людмила Григорчук: Гречка спрацює?

 Олексій Колесников: Так. Ще й закон сприяє. Адже вибори відбувається в невеликих округах і йде боротьба між кандидатами. Чим менший округ, тим більша ймовірність підкупу.

 Тарас Прокоп: Якби була система з відкритими списками, з одним списком по Чернівцях, і люди обирали з поміж кандидатів, ці ризики були мінімізовані. А там ми маємо поділені на округи маленькі, то воно повністю сприяє.

 Людмила Григорчук: Будуть використовувати Інтернет, соцмережі, білборди, газети? Що будуть робити?

 Олексій Колесников: Я думаю, що в принципі, що нас навряд чи чекає щось оригінальне на місцевих виборах, бо як правило, місцеві вибори характеризуються містечковістю політичних технологій. Буде багато зовнішньої реклами, в нас її переоцінюють традиційно, політики. Тому певно її буде чимало. Думаю, що на цих виборах ми можемо побачити також певну обкатку певних прийомів, технологій, які раніше не використовувалися під потенційно парламентські вибори. Не відомо, за якою вони системою проходитимуть. В коаліційній угоді прописані відкриті списки, але ми маємо цей приклад, тому важко сказати. Може така система буде використана і на парламентських виборах, тоді взагалі буде велика проблема. Але обкатка якихось прийомів можлива. Погоджуюся, що ми дійсно побачимо протистояння в середині партій, що саме цікаве, це взагалі з точки зору математичної – нонсенс. Чому, тому що кандидати будуть розподілятися остаточно мандати між ними не за кількістю набраних голосів, а за частками, відсотком. Тобто, результати виборів у всьому світі рахуються в кількості голосів, а тут частка. Що це означає, що кандидат зацікавлений в тому, що якщо його партія проходить бар’єр і він це знає, він зацікавлений, щоб у своєму окрузі буде весь його електорат, до того ж треба забезпечити найнижчу явку, щоб відсоток був високий, а в іншому окрузі була висока явка. Це важко зробити, щоб зробити собі низьку явку, а в інших округах високу явку – це важко. Але ситуація така. Це специфічна ситуація, політики ще не були в такій ситуації, в ситуації внутрішньопартійної боротьби.

 Тарас Прокоп: Така технологія штучного заниження явки, вона цього року вже опробовувалася в Чернігові на 25 окрузі. Один з кандидатів, щоб занизити штучно явку, організовував в день виборів концерти. Цікаво, що ще один з сумно відомих кандидатів, який постійно використовував підкуп, ця сама гречка була, то в інших кандидатів, щоб змінімізувати підкуп гречкою, він підвозив до них людей з інших регіонів, які не належали до цих округів, щоб місцеві не отримали гречку.

 Людмила Григорчук: В Чернівцях за чим найбільше будете спостерігати, пане Тарасе? На що звертатимете увагу?

 Тарас Прокоп: Ми вже почали процес спостереження за виборами. Буквально з 1 вересня стартувала наша кампанія спостереження. І зрозуміло, що на цьому підготовчому етапі ми будемо дивитися, як відбуватиметься процес реєстрації кандидатів, створення ТВК і технічно робота виборчих комісій різних рівнів по організації виборів. Це буде один аспект нашої роботи, а другий аспект – це активна робота в полі. Будемо спостерігати, як політики будуть проводити свою передвиборчу кампанію. Як завжди, наші люди будуть намагатися фіксувати випадки порушень. Якщо такі будуть, а я боюся, що цього року випадків буде досить багато. Тому ми своїх людей готуємо до того, щоб вони активно включалися у цей процес і фіксували кожні рухи кандидатів, щоб унеможливити проходження до місцевих рад тих, які недобросовісно проводять виборчу кампанію.

 Людмила Григорчук: Щодо прихованої агітації, як вона працюватиме?

 Олексій Колесников: Вона буде активно використовуватися, у вигляді джинси, замовних матеріалів, які на перший огляд не є політичною рекламою. Ми це спостерігали на всіх виборах в останні роки. Дійсно, прихована реклама дуже часто є більш ефективною ніж явна, тому що вона обходить бар’єр несприйняття. Люди бачать, що це реклама і у них зразу вибудовується захист психологічний якийсь. Прихована реклама цей захист обходить. Як показує мій досвід, багато людей не ідентифікують приховану рекламу, за радянською звичкою. Це дуже поширено. І буде активно використовуватися всіма медіа.

 Людмила Григорчук: Що говорить закон про ЗМІ на виборах?

 Олексій Колесников: Тут нічого не змінилося принципово. Фактично притягнути до відповідальності медіа за джинсу не видається можливим. У нас доволі недосконале законодавство про рекламу, яке містить визначення про політичну рекламу – він доволі неоднозначний.

 Тарас Прокоп: Був проект, щоб запровадити правило, взагалі заборонити політичну рекламу, що ставило у більш-менш рівні умови всіх об’єктів виборчого процесу, але на жаль, ця норма не пройшла, як і інші процеси, які робили передумови до справжньої виборчої реформи. Прийнятий, на жаль, зовсім інший закон.

 Людмила Григорчук: А які обіцянки будуть використовувати партії?

 Тарас Прокоп: Зрозуміло, що буде вигідно політичним силам до своїх лав запрошувати активістів, волонтерів, учасників АТО, фактично використовувати імідж цих людей, щоб отримати більшу підтримку. В Чернівцях буде два табори і будуть обговорювати по місту найбільш нагальні проблеми, щодо діяльності Водоканалу, аеропорту, і так далі. Такі больові точки будуть використовувати.

 Людмила Григорчук: Питання контрабанди також будуть використовувати?

 Тарас Прокоп: Абсолютно. Тема є важлива. І це велика проблема в Чернівецькій області. Але, на жаль, зараз це питання переходить у площину політики, тому не знаходить правильного вирішення. Чомусь активно дуже активізувалися у вирішенні цього питання перед виборами. Це звичайний популізм і політична гра.

 Олексій Колесников: Питання контрабанди для місцевих виборах – це невигідна тема. Особливо для тих людей, які живуть з контрабанди. Прийти у ті населені пункти, де значна частина людей заробляють на тому, і сказати, що ми будемо боротися з контрабандою, це програти вибори. 

 Людмила Григорчук: Пане Олексію, на що будуть тиснути політики, на які болючі точки? На комунальні послуги, на тарифи?

 Олексій Колесников: Тарифи – це не компетенція органів місцевого самоврядування, окрім води, в те НКРЕ контролює. Тема тарифів – це популізм. Багато людей про це не знають, але це не компетенція місцевих рад. Інше питання, звичайно питання комунальних підприємств, ЖКГ, традиційно тема доріг – це актуально. Школи, медицина і так далі. Не думаю, що ми побачимо щось нове, інноваційне в сенсі тематики. Єдине, чого не було, це тема Майдану, буде підкреслюватись, хто з кандидатів, яку роль відіграв, що він робив, з якого боку майдану він був і, звичайно, тема в АТО. Це козирі, участь у АТО, волонтери. Як антикозирі, антиаргументи – не участь в АТО, або ухилення від мобілізації. Тема війни і Майдану – це на порядку денному. Нинішні політичні процеси і настрій співпадають.

 Людмила Григорчук: Що зараз може зробити маленька партія, щоб потрапити в ради?

 Олексій Колесников: Вона може зробити лише одне, висунути потужних кандидатів, здатних, першого номера потужного, сумарно набравши 5% голосів за відповідною районною чи міською радо. Це складно. Насправді. Хоча гіпотетично це можливо. Якщо партія висуває 10 кандидатів з поміж інших, які можуть реально виграти свої округи, то 3-4 мандати ця партія може отримати. Але, звичайно, закон, нинішня ситуація політична, вони грають на користь вже розкручених партій.

 Людмила Григорчук: В Чернівцях не буде районних рад. Скільки бюлетенів отримають чернівчани?

 Тарас Прокоп: Чернівчани отримають на руки бюлетень до чернівецької міської ради, до обласної ради і будуть голосувати за міського голову. Фактично будемо обирати три рівні.

 Людмила Григорчук: Міський голова виграватиме 50% і один. Інакше – другий тур.

 Тарас Прокоп: Так. Тут буде другий тур. Буде проходити вже за звичною системою.

 Людмила Григорчук: Минулої каденції депутатам було складно, ними керували 4 людини. Як ви думаєте, всі ці люди знову заявляться на пост міського голови?

 Тарас Прокоп: Дуже складна була ситуація в міській раді. Сам міський голова не мав більшої підтримки. Прогнозувати результати важко, хто пройде. Але маючи певні бачення і знаючи за заяву Народного фронту, то можу чітко сказати, що 100% міський голова не буде знову мати більшості у міській раді, тому працювати буде складно. І дуже велика небезпека, що ми будемо мати ту ж саму ситуацію, яка була у 2010 році, коли більшість міської ради була налаштована проти міського голови і вони вирішили, не зважаючи на волі чернівчан, які проголосували за міського голову, просто на просто вирішили зняти з своєї посади. Не виключено, що знову таке щось може бути.

 Олексій Колесников: В Чернівцях найбільша інтрига якраз пов’язана з заявою Народного фронту, що вони не висувають кандидатів, але будуть погоджувати своїх кандидатів від Солідарності. До цієї заяви гіпотетично, основною інтригою було б протистояння якраз кандидатів від Народного Фронту і Солідарності. Тепер, судячи з цієї заяви, має бути один узгоджений кандидат, і хто це буде, чи чинний мер, чи кандидат від Солідарності, сказати важко. Але дивною буде ситуація не висування чинного міського голови. Це буде дивно. З іншого боку висування кандидата від Солідарності трохи не відповідає домовленості.

 Людмила Григорчук: Міський голова також має бути представник партії, яка має пройти 5% бар’єр?

 Олексій Колесников: Ні. Тут зовсім інше голосування. Це не пов’язано між собою. Міський голова може бути представником будь-якої партії, навіть з 1%.

 Людмила Григорчук: Але кандидат від однієї партії може бути лише один.

 Олексій Колесников: Так, лише один.

 Тарас Прокоп: Насправді така ситуація склалася ще в декількох містах. Але тут проблеми на рівні нашого міста не буде, бо кандидат може звернутися до будь-якої політичної сили.

 Людмила Григорчук: Але тут може бути намагання десь усунути конкурента.

 Тарас Прокоп: Це так і буде.

 Олексій Колесников: Ще такий нюанс, що від того, які кандидати будуть погоджені між цими партіями, залежить сенс балотування багатьох інших кандидатів, з огляду другого туру. Якщо буде один кандидат від обох партій, то для деяких кандидатів є сенс висуватися, в протилежному випадку, вони не мають жодних шансів.

 Людмила Григорчук: Якщо говорити про депутатів міської ради, їх буде менше.

 Тарас Прокоп: Так, цього року у нас буде 42 депутати міської ради і 64 – обласної.

 Людмила Григорчук: Але вони будуть мати більше повноважень.

 Тарас Прокоп: Насправді, на сьогодні міська рада отримала набагато більше повноважень у фінансовому плані, ніж це було. Більше надходжень до бюджету. Планується, що ці повноваження ще будуть збільшуватися, тобто не потрібно чекати двох років для того, щоб відбулися конституційні зміни, як цього вимагає закон. Тому, звичайно, ставки дуже великі, і дуже багато людей бажають потрапити до міської ради.

 Людмила Григорчук: А відповідальність збільшиться?

 Тарас Прокоп: Відповідальності буде більше і в цьому плані ми навіть отримали нововведення, як можливість відкликання попередньо обраного депутата. Але процедура цього відкликання вона буде трохи складана.  Треба зібрати велику кількість підписів людей на окрузі, після того партійне керівництво повинно на своєму з’їзді вирішити, що вони відкликають.

 Людмила Григорчук: Від людей не все залежить?

 Тарас Прокоп: Ні, більше залежить від партійного керівництва. Це може унеможливити тушкування. Коли представники однієї партії перебігали до інших.

 Людмила Григорчук: Тут може спрацювати відкликання, але все одно люди теж мають збирати підписи. Сама партія не вирішує?

 Олексій Колесников: Сама партія не вирішує. Має бути ініціативна група громадян і потім, коли підписи зібрані, партія повинна розглянути питання про відкликання. Механізм дуже складний.

 Людмила Григорчук: Нинішні депутати отримали дуже багато критики від людей. Вони не будуть боятися людської неповаги і все одно підуть на вибори?

 Олексій Колесников: Я думаю, що частина з них піде. Питання з ким? Взагалі ми отримаємо доволі оновлений депутатський корпус за рахунок того, що нинішній склад має дуже мало шансів потрапити в Чернівецькі ради. Але декілька нових партій, які не були представлені у попередньому скликанні мають непогані шанси зараз. Є підстави для оновлення.

 Людмила Григорчук: Які партії за рейтингами в лідерах?

 Олексій Колесников: Важко сказати, але базуючись на тих опитуваннях, які оприлюднені, шанси потрапити до місцевих рад мають Солідарність, Народний Фронт, Радикальна, Самопоміч, Опозиційна, за деякими рейтингами, Правий Сектор. Свобода на межі. Зараз Свободі може відіграти негативну роль нещодавні події, в яких представники партії брали участь. По тих даних, які оприлюднювалися, то Правий Сектор на межі, але вони заявили, що не братимуть участь у виборах. І це власне все. З зрозумілих причин немає партії Регіонів.

 Тарас Прокоп: Якщо говорити про соціологію, то тут треба бути обережним, особливо на місцевому рівні, оскільки є багато маніпуляції соціологічних служб. Я б не дуже довіряв соціології, оскільки більшість мають маніпулятивний характер, і ще ми бачимо приклад соціології на минулих парламентських виборах, коли більшість поважних соціологічних служб не показали адекватної картини того, які насправді були настрої людей. І мені здається, що цього року буде неможливо передбачити те, які політичні сили дійсно отримають більшість голосів, бо станом на зараз, більшість людей не визначилися з своїми вподобаннями, тому тут може бути багато сюрпризів. І варіант кінцевий міської ради, він буде непередбачуваний. Що стосується людей, то ми бачимо багато небезпеки, що ці самі люди потраплять до міської ради і більшість представників депутатів, вони є абсолютно непублічні, люди їх не знають, для них позиція залишатися сірим мишками, ніде не світитися і щоб знову і знову потрапляти в раду, щоб працювати  на власні інтереси. І більшість людей навіть не знають частини тих депутатів, які є в міській раді. Тому навіть багато виборців не побачить того, що ці люди знову і знову проходять до рад.

 Олексій Колесников: Я хотів добавити щодо соціології, що справді, я обмежуюся тільки переліком, я не можу розташувати партії за певним рейтингом.

 Олексій Колесников: Хотілося б побачити оновлення суттєве за рахунок тих людей, які себе гарно проявили, беручи активну участь в подіях Євромайдану, у волонтерській діяльності, в АТО, але щоб вони не стали маріонетками у чиїхось руках, а стали самостійними депутатами, які будуть реально впливати на процеси в місті і прийняття рішення. Щоб вони на ділі довели, що вони можуть щось робити безкоштовно, ризикуючи чимось, тому що вони заслуговують на довіру. Щодо голосування, традиційно говорю, попри заклики голосувати серцем, закликаю голосувати розумом. Оцінювати перше – біографію кандидата, партію брати до уваги і звернути увагу на передвиборчу програму. Тому що власне кандидат, який не може на декількох сторінках викласти власне бачення розвитку його громади, він навряд чи зможе це зробити насправді. Багато кандидатів будуть балотуватися без них.

 Тарас Прокоп: В першу чергу я хотів би, щоб ми побачили, щоб були створені адекватні правила гри. Щоб дієві люди могли потрапити до міських рад і щоб ми отримали справжній виборчий кодекс, який би відповідав тим настроям в суспільстві. Щодо депутатів, я б хотів би від них бачити не обіцянки вкласти вікна і поремонтувати дорогу, а стратегічне бачення розвитку міста. І щоб потрапили у раду професіонали, які можуть на справах показати, що вони дієві.

  Партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1