«Суть речей». Чернівці обговорює вся Україна: бо студенти на вулиці Небесної Сотні продавали свій голос

«Суть речей». Чернівці обговорює вся Україна: бо студенти на вулиці Небесної Сотні продавали свій голос

01.11.2015, 14:24

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 29 жовтня 2015 року.

Запрошені гості: Ігор Баб'юк, експерт Чернівецької обласної організації «КВУ»  та Надія Бабинська, представниця ГМ «ОПОРА»

 Ведуча: Людмила Григорчук

 Людмила Григорчук: Пане, Ігоре, все ж, вибори відбулися. Хоч у Чернівцях говорили, що так багато бруду на виборах ще не було.

 Ігор Баб'юк: Багато було не тільки фальсифікацій, але й багато технічних проблем, які пов’язані були з бюлетенями. Мабуть, такої плутанини з бюлетенями не було на жодних виборах. Отже, коли наприклад між округами міняли бюлетені. Між дільницями, коли в бюлетенях забували вписувати кандидатів, або навпаки, забули їх викреслювати, коли вони знімалися і так далі. Це дійсно потребує додаткового аналізу, я думаю, що правоохоронці мають дати відповідь на такі питання, чому бюлетені в області друкувалися в одній друкарні і чому відбувалася така плутанина, хто за це відповідає і звичайно розібратися в цьому.

 Людмила Григорчук: До дня виборів перевірити це не можна було?

 Ігор Баб'юк: Звичайно. Закон не прописує тендерні процедури. Реально, мало би бути три-чотири друкарні, які би подавали пропозиції. І за результатами розцінок вибирали ту чи іншу друкарню. Я не кажу тендерні процедури, але хоча б конкурс. Яка логіка, везти з Новодністровська та Сокирян аж у Вижницю, щоб їх надрукувати.

 Людмила Григорчук: Ще й не добре

 Ігор Баб'юк: З проблемами, з помилками, іноді не вистачало бюлетенів. Те, що пише на пачках не відповідало тому, що було на витягах з протоколу. І відсутність бюлетенів. 200-300 бюлетенів. І поплутані бюлетені. Ми знаємо про 6 школу, де поплутали бюлетені  і дали на іншу дільницю. То потім добре, що виборча дільниця під час підрахунку голосів, вона найшла ці 25 бюлетенів, вони їх виявили і вони недійсні. Але це також неправильно. Адже шкода голосу тих людей, 25 чоловік, які прийшли і проголосували ні про що. Тому проблеми є.

 Людмила Григорчук: Проблеми могли вплинути на результат?

 Ігор Баб'юк: Вони вплинули на результат. Ми можемо про це говорити чітко. Наскільки сильно, я не можу оцінити, хай розбираються, хто повинен розбиратися. Це комісії виборчі вищого рівня. Хай суди розбираються. Прокуратура. Правоохоронні органи розбираються в цьому. Але я вважаю, що ті проблеми, які відбувалися на цих виборах, вони вплинули на результати виборів.

 Іштван. Слухач. Як ви можете прокоментувати заяви міністра внутрішніх справ на засіданні уряду щодо порушень в Чернівцях. адже порушень було зафіксованих 400 як мінімум, чомусь він саме вибирає маленьку Чернівецьку область , і говорить, що саме в нас вони доведуть, що буде порушена кримінальна справа. І друге. Мене цікавить оця справа  з студентами. Звичайно, якщо вони винні, якщо суд доведе їхню вину, хоча там теж є питання, чому саме ловили за руку студента не працівник правоохоронних органів,  представник організації, ОПОРА здається. Чи в нього є такі повноваження? І заяви університетських профкомів, це правильно, але студентів можна зрозуміти, адже індексація не проводиться їхньої стипендії. 1200 стипендії – вони впроголодь ходять.

 Ігор Баб'юк: З приводу правопорушень, скажемо так, мені подобалося, коли у фільмі «Место встречи изменить нельзя» Жиглов казав, що грабіжник має сидіти. Так і я кажу, що якщо є порушення, то треба покарати його. Чому Аваков сказав саме за Чернівці, я не знаю, я вважаю, що по всій Україні треба карати порушників. Якщо людина порушила закон, то вона повинна за це відповідати. Щодо студентів я скажу, це звичайно, найнижча ланка, але відповідно до кримінального кодексу, з них мали би зняти штраф. Як прописано

 Надія Бабинська: Як мінімум.

 Ігор Баб'юк: Як мінімум штраф. Я не хочу, щоб хтось з них сидів, але вони мають бути покарані за це. Тим паче, що були спіймані студенти юридичного факультету, 4 курсу, тобто особи, які не те, що знають кримінальний кодекс, вони знають чітко, що буває за порушення виборчого законодавства і особливо щодо розкриття таємниці голосування, щодо крадіжки голосу, купівлі голосів, тому вони повинні за це відповісти. Що стосується, чому спостерігачі фіксували, зупиняли, то є в законі 9 частина 66 статті закону про місцеві вибори, яка дає повноваження спостерігачам не тільки фіксувати порушення, робити відео, фото фіксації, писати акти про порушення, але й написано, вчиняти дії, тобто зупиняти порушення закону в законний спосіб, то що й робили спостерігачі.

 Людмила Григорчук: Для того вони й є там спостерігачами.

 Ігор Баб'юк: Вони зупиняли правопорушника, вони викликали правоохоронця, який за законом не має права бути в місці голосування, він має бути на дільниці. Його треба запросити. Він діє тільки на підставі заяви свідка, або заяви голови комісії. Саме в такий спосіб і було це вчинено. Тому я думаю, тут ніяких порушень з боку спостерігачів немає. І останнє, звичайно, скажемо, те, що відбувається, я би не хотів, щоби студенти були останніми кониками відбувайлами, як кажуть, щоби на них все з’їхало. Звично, треба знайти тих, хто організовував всі ці махінації.

 Людмила Григорчук: Надіє, опорів ці якраз бачили на свої очі всі ці порушення.

 Надія Бабинська: Ми не встигали ловити всіх тих, хто фотографував. Поки документуєш одного… ми ж не маємо слідчо-оперативних повноважень. Ми зупиняли людину і з правоохоронцями чули, що ті відповідали, правопорушники, які фотографували бюлетені. Хочу нагадати, що фотографування бюлетеня – це також порушення, я вже не кажу про підкуп, який теж карається карною відповідальністю. Підкуп карається до 2 років обмеження волі. Ми навіть не встигали документувати. І студенти, які бачили, що їхніх одногрупників, друзів виводили, вони далі продовжували це робити. Моя спостерігачка каже, що вона була шокована, що виходить людина і теж сфотографувала, вони питають: «Навіщо? Ти що, не бачиш, що тут відбувається?»

 Людмила Григорчук: Як пояснювали?

 Надія Бабинська: Та, казали.. нам обіцяли… Мене найбільше коробить вислови, що у студентів бідненьких немає коштів. Хочу нагадати, що студенти у 90 роках отримували стипендію 5-9 гривень, я отримувала стипендію 24 гривні, але у мене навіть думка не виникала, щоб взяти гроші, а особливо після тих подій, які відбувалися на Майдані, тоді, коли студенти захищають нашу країну на сході, коли однолітки клали життя на Інститутській, а ви мені кажете про індексацію 1200 гривень. Коли половина України живе за межею бідності, то що всі виходимо на вулиці, і йдемо красти, вбивати, бо ж не вистачає грошей, це ж така гарна мотивація. І незнання закону не звільняє від відповідальності. Порушив закон, взяв грошей – то відповідай. Ми ще плануємо встановити білборди з поясненнями, для тих, хто ще не зрозумів, що взяв гроші на виборах, то будеш мати покарання.

 Ігор Баб'юк: Ще зазначте, що частина тих, хто фотографував на початку, то спочатку просто просили витирати ті фото.

 Надія Бабинська: Просили навіть довірені особи кандидата.

 Ігор Баб'юк: Навіть не видавали їх правоохоронцям

 Надія Бабинська: Так, ті перешкоджали роботі нашим спостерігачам складати ті акти. Дружина Ростислава Білика і люди, які були біля неї, вони просто відтісняли наших спостерігачів і казали, видаляй, ти ж хотів для себе це робити. Вони вимальовували лінію захисту. Ми бачили і інші відео, коли сотники, гіпотетичні сотники, захищали своїх підопічних, коли журналісти фільмували, то вони так само казали: «Це вона для себе, її не можна знімати, вона негарно виходить на камері». Дуже цинічно. І стосовно Авакова, якби це не було так цинічно і примітивно, наступний крок – це стати біля виборчої дільниці з мішком грошей і видавати по 500 гривень. Наступний крок, якщо б не було реакції на цю ситуацію, то мав би бути таким. Можливо теж, пов’язано з тим, що у нас є депутати народні з Чернівецької області, зокрема Максим Бурбак, який звертався до правоохоронних органів, щоб вони відреагували, то ми маємо таку реакцію. Чернівці у всіх на слуху, бо студенти по вулиці Небесної Сотні продавали свій голос кандидату, який вже проходив у нас по минулих виборчих кампаніях, як людина, яка підозрювалася в тому, що вона впливає на волевиявлення студентів.

 Ілля. Слухач. Як можна заходити додому, де є двоє малих дітей? Вриватися в масках і обшукувати.

 Ігор Баб'юк: Щодо обшуків, є процесуальні дії, звичайно. Можна багато з чим не погоджуватися. Я переконаний, що списки і все решта, ніхто дома не тримає і наприклад, перш ніж починати якийсь обшук, потрібно робити якісь допити, опитування, допитувати в першу чергу тих, про кого розказували студенти. Я думаю, що там є скажемо так, свої технології розкрути цієї справи, так далі. Про те, що малі діти чи великі діти, якщо є людина, яку підозрюють у вчиненні злочину, навіть в кримінальному злочині, тут уже не дивляться на те, є там діти малі, чи великі діти. Людина підозрюється, значить повинна відбутися процесуальна процедура.

 Людмила Григорчук: Багато цього тижня говорили про обшуки. Чому такий резонанс викликав один обшук?

 Надія Бабинська: По-перше, мені здається, вперше в Україні через підкуп відбуваються такі процесуальні дії, коли до потенційного підозрюваного, я не знаю, в якому статусі Ростислав Білик, чи він свідок, чи він підозрюваний, прийшли з обшуком. Чому прийшли такі люди, тому що звичайні дільничні, можливо, не змогли б навіть зайти, їх би спустили зі сходів. Я не знаю процедури кримінальних проваджень, можливо, це передбачено процесуальними діями. Стосовно перекриття, партійці, захищаючи свого колегу, вони прийшли перекривати дорогу. Мені дивно, що вони прикривалися Майданом, тими речами, до яких вони не мали жодного відношення, тому що підписували заяву проти студентів 2 грудня 2013 року. Власне, це така політична гра, в принципі, яка покликана для того, щоб привернути увагу, зробити з потенційного порушника підозрюваних, політичних жертв, жертв переслідування. Одначе, я дуже сподіваюся, що ми будемо мати всестороннє, незалежне, незаангажоване розслідування цієї справи і будемо мати результати по факту.

 Ігор Баб'юк: По великому рахунку, я би не хотів, щоб ми називали якісь партії, якихось кандидатів, бо ми не знаємо, чому студенти назвали ту партію, чи кандидата. Це правда. Нам головне, щоб ми найшли замовників цієї справи і знайшли тих, хто безпосередньо платив за це. Мені все одно чи це з Рідного міста, чи з іншого міста, щоб була доведена справа до кінця.

 Надія Бабинська: Крім того, що є розмови, що не тільки одна партія здійснювала підкуп. Інші партії, які пройшли попередньо до міської ради, не партії, а кандидати, грішили цим. Одначе зловити за руку вдалося лише тих, хто вказує на цю політичну силу.

 Людмила Григорчук: Скільки все таки було тих студентів?

 Надія Бабинська: Якщо говорити того, що бачили, то десятки випадків, а кого вдалося задокументувати, віддати правоохоронцям, то близько 20-ти.

 Іштван. Слухач. Я теж підтримую ідею, що потрібно боротися з такими правопорушеннями, але дуже добре обдумувати, бо Янукович теж зробив велику помилку, коли студентів побили на Майдані, і до яких наслідків воно призвело. Я б не хотів, щоб ми почали боротися з такими правопорушеннями. Чи не вважаєте ви, що це може викликати негативний резонанс для влади і чи варто краще зайнятися проблематикою порушень у Маріуполі і Червоноармійську, де більший злочин, де взагалі не були проведені вибори?

 Надія Бабинська: Я не бачу паралелей між брутальним і позазаконним розгоном студентів 2013 року і тим, що відбулося 25 жовтня. Не змішуйте грішне з праведним, тому що коли влада розганяє мирний протест силою і коли влада проводить оперативні дії шукаючи можливі порушення і виявляючи можливих порушників. І порушників не в протесті якомусь, які здійснили порушення виборчого права. Так само Маріуполь чи інших міст, де не було виборів, якщо є порушення в одному місці, то це не значить, що треба закривати очі в інших містах.

 Ігор Баб'юк: Я б ще хотів сказати, що якщо б студенти відчували свою правоту і все там було чисто і гарно, то в тому перекритті дороги взяли б участь не одна сотня студентів, це було б масове перекриття, а так ми бачили, дійсно, представники охоронних фірм, кандидати в депутати, та депутати. Весь список конкретної політичної сили. 

 Людмила Григорчук: Як в інших областях пройшли вибори?

 Ігор Баб'юк: Елементи підкупу були і в інших містах і в інших місцях нашої області. Не скрізь були наші спостерігачі і не скрізь ми могли це все зафіксувати. Але відео фіксація чомусь була лише від ОПОРИ і від Комітету виборців. Чому настільки пасивні суб’єкти виборів, політичні партії, кандидати, які в першу чергу мали бути зацікавлені в тому, щоб зафіксувати, захистити свій голос. Якби це зробили масово, то у нас не 4-5 сюжетів було, а набагато більше, воно б засипало соціальні мережі.

 Надія Бабинська: Крім того, кандидати телефонували мені в ніч виборів і кажуть, що бачив, що передавали гроші чи фальшували вибори. А я питаю, чи є фото чи відео. Викликали міліцію? Та ні, кажуть, я ж вам подзвонив, давайте, розбирайтеся. Та вибачте будь ласка, ви ж маєте також працювати, виборюйте свої голоси, захищайте своїх виборців. Окрім того, мої спостерігачі розповідали, що на одній з дільниць прийшов один з кандидатів з іншими кандидатами і сказали, що ми будемо тут сидіти, тут є ви, є КВУ, розвернулися і пішли. Та вибачте будь ласка, якби людей навіть на цих студентських дільницях було більше, то це було б виявлено сотні порушень.

 Ігор Баб'юк: Поки ми документуємо один випадок, залишається безконтрольним все інше. А треба фіксувати постійно, постійно затримувати.

 Надія Бабинська: Протягом усієї кампанії, в мене претензія до політичних партій, до кандидатів, вони одиниці писали лише якісь заяви, всі інші пасивно чекали, щоб представники  громадських організацій працювали. Будь ласка, на наступних кампаніях, працюйте.

 Іштван. Ви кажете гроші, гроші, як в Чернігові гроші роздавали, а ніяких справ кримінальних немає, нікого не посадили. А тут студенти якби відкрито сказали за гречку, ви б також їх міліції віддали?

 Надія Бабинська: В нас багато гречкосіїв. Це непрямий підкуп виборців, це коли задобрюють виборців, це ті самі майданчики, концерти, свято Калічанки. Ремонти в під’їздах. Ми про всі випадки повідомляли правоохоронним органам. Зараз мої спостерігачі в відділках міліції, вони розбирають справи, пишуть пояснення, і також щодо неподачі проміжних фінансових звітів, також відреагували.

 Людмила Григорчук: Більше було таких обіцянок гречки, чи як завжди?

 Надія Бабинська: Ну, просто більше суб’єктів виборчого процесу, то кожен намагався, зокрема в мене, на моєму окрузі, поклали майданчик, бруківку виклали, комусь під’їзд відремонтували.

 Ігор Баб'юк: В моєму окрузі також зробили багато. В 2010 році, коли від благодійних фондів роздавали харчі, то цього року не роздавали пакети з продуктами.

 Надія Бабинська: Каву роздавали, вітаміни.

 Ігор Баб'юк: Це не пакунки з харчами, продуктових наборів не було.  Розуміли, що потрібно більш вишукані методи шукати. І вони їх знаходили.

 Людмила Григорчук: За всі виборчі кампанії хтось поніс покарання за гречку, за підкуп?

 Ігор Баб'юк: Ні, за підкуп не понесли жодного разу і я так думаю, якщо в Чернівцях ця справа буде завершена до логічного кінця, то це буде показово, прецедент, справа на всю Україну. Колись почати треба було. Щоб не повадно більше було. Це нормальна європейська практика, не потрібно карати тюрмою, особливо студентів, але штрафанути треба так, щоб більше не захотіли.

 Людмила Григорчук: Скільки ви, Надіє, зверталися з такими порушеннями до правоохоронців? Є реальні результати?

 Надія Бабинська: Вони, в принципі, зараз працюють. На минулих виборах, наприклад, в 2010 році, коли ми зафіксували фотофіксацію голосів на окрузі Білика, то нуль реакції, про благодійні фонди Михайлішина зверталися в 2012 році, то так само не було реакції.

 Ігор Баб'юк: В 2010 році зловили людину, нічого не було

 Надія Бабинська: Декількох людей зловили, в 2012 році – технологія червоних ручок. Коли бюлетені були з позначкою червоною і ми це знали наперед, і ми повідомляли СБУ, міліцію про ці випадки.

 Ігор Баб'юк: Надія, червоні ручки не можуть бути наказані. Тоді в 2012 році і фотографування ми не могли нічого робити, тому що в законі не було прописано це. В цьому законі вони вперше прописали те, що фотографування заборонене. В 2012 році наших спостерігачів ловили за руки, писали акти про те, що ви не маєте права втручатися в телефон, заставляти витирати. Наших спостерігачів просто видаляли з дільниць.

 Людмила Григорчук: Але була політична агітація заборонена.

 Надія Бабинська: Власне про агітацію, то міліція вже має 4 судових позови про адміністративне порушення. На минулих виборах не так, бо ми тепер більш активно співпрацюємо, після всіх тих подій. 4 правопорушника притягнуто до адміністративної відповідальності, штрафи дуже смішні, 51 гривня. Налякати когось таким штрафом, якщо у порушника у декларації там мільйони, досить смішно. Взагалі питання цієї незаконної агітації, то ніхто не дотримується тих вимог. Треба або заборонити повністю, або хай вже ліплять, де хочуть. Ми в останній день навіть на мапу порушень не заносили, бо це було масово. Якщо на дільниці була агітація, біля інформаційного стенду, то це вже було дуже нагло.

 Ігор Баб'юк: Дуже приємно, що наші спостерігачі не зафіксували в день виборів агітації. Як це було в 2014-му, коли на кожній дільниці по 3-4 портрета. Такої масовості цього разу не було. Значить люди розуміють.

 Надія Бабинська: В нас просто працювала гаряча лінія в ОПОРІ, то отримали в день виборів 300 дзвінків і більше стосувалися незаконної агітації. Моя порада, якщо бачите порушення, то 102. ОПОРА не має, і не буде мати повноважень, щоб притягнути порушника до відповідальності.

 Ігор Баб'юк: Це та агітація, яку забули поздирати.

 Людмила Григорчук: Або не схотіли.

 Надія Бабинська: Одна з політичних сил, у неї не було ніякої агітації, а от в день виборів засіяли всі вулиці  і паркани. Тому хотілося б щоб ми були всі в правовому полі, або заборонити повністю всю агітацію.

 Людмила Григорчук: Щодо попереднього результату підрахунку голосів. Скільки партій буде всього в радах? Поки відомо, що у міській раді – 6 політичний сил, обласна – 9 чи скільки?

 Ігор Баб'юк: Повного підрахунку ще не має, але там також виходить в середньому виходить  десь 6 партій.

 Людмила Григорчук: Оскільки менше депутатів зараз буде в радах, то з кожної партії буде потрохи представників.

 Ігор Баб'юк: В нас до міської ради буде обрано 42 депутата, до обласної -  64, відповідно кількість депутатів менша, але все одно депутатський корпус буде сформовано. Ми можемо назвати партії переможці, які пройшли, зокрема, це Солідарність, Батьківщина, якщо про область -  це Аграрна партія, Народний Контроль. В місті це Самопоміч, Рідне місто, Свобода - дуже цікаво, дуже гарно свобода в місті показала результати.

 Людмила Григорчук: Результатів очікували таких?

 Ігор Баб'юк: Я вам скажу, що я  передбачав, я, наприклад, не думав, що Свобода пройде. Відверто скажу для мене це дійсно неочікувано. Я переконаний - це все їхня робота. Мається на увазі не підкуп голосів, а це реально  робота на округах і реальний результат. Я, скажемо так, якщо в область пройде наприклад Опозиційний блок, для мене це також буде дивина. Ну принаймні я знаю, що тільки в одному районі, Опозиційний блок зайняв перше місце, це Герца, в Герцаївському районі.

 Людмила Григорчук: Тобто їм не вистачить на всю область голосів?

 Ігор Баб'юк: На всю область їм не вистачить. Тобто говориться тільки, що вони ну тоже мали певний ресурс на проходження. Тому, класичні партії, вони пройшли. Батьківщина, яка була в 10 році, зараз кращий результат.

 Людмила Григорчук: Щодо Солідарності, добра була думка Народного фронту йти з цією партією?

 Ігор Баб'юк: Не йде мова про Народний фронт, завжди говорю, що партія влади, незалежно від назви Батьківщина,  Солідарність, Регіони, партія влади завжди має плюс 3-5 відсотків додаткових. Є категорія людей, які просто за принципом підтримують ту партію, яка при владі. Коли звинувачують Солідарність в тому, що в  її лавах багато колишніх регіоналів, то я говорю, що вони ніколи не були членам партії Регіонів. Але вони, це якраз та категорія людей, які завжди підтримують владу. Будуть Регіони – підтримуватимуть, їх, комуністи - працюватимуть з ними. Додають ще бали, плюси. І, до речі, це авторитетні люди, які використовують державні кошти, які працюють в  бюджетних установах, керівниками.

 Людмила Григорчук: Надіє, щось здивувало в результатах?

 Надія Бабинська: Вони досить неочікувані, тому що вони і в місті, і в області в принципі вони реакційні, після Революції Гідності в 14 році, в нас в 15 році в більшості проходять до парламенту реакційні, або сили, які мають в своєму складі колишніх регіоналів, або сили, які є антимайданівські. Незважаючи на те що Порошенко сказав, що крізь перемогла демократія. Ну я не кажу, що це демократія, бо голосування в будь якому випадку є демократією. Але в Чернівцях, як на мене, перемогла реакція, реакційні сили і в області ми побачимо як складеться, вже буде формуватися сама рада, там буде потужне, сильне антивладне крило.

 Людмила Григорчук: Співпраця буде?

 Надія Бабинська: Стосовно міської ради я щось думаю, що може, хочу помилятися, що в березні нас чекає Федорук 2, або в нас буде, побачимо, які будуть вибори мера, хто там переможе, але у випадку одного сценарію, досить можлива ситуація 2011 року.

 Людмила Григорчук: Депутати нарікали на відсутність домовленості між собою, не було коаліції. Як зараз житимуть разом?

 Ігор Баб'юк: Насправді була домовленість, але переважно дуже матеріально-конкретна. Питання земельні, комунальних підприємств, тендерних процедур, хто буде керівником департаменту, вони вміли домовлятись. Я щодо міської ради дав коментар на Букінфо, і там вс є. Якщо переможе Каспрук, йому буде надзвичайно важко, треба буде домовлятися з політичними силами. Він не має однозначних прихильників дот себе. Як відбуваються домовленості, не думаю, що чисто дипломатично. Звичайно є торгівля посадами, заступників, начальників, керівників. Є чим торгувати. В нього ситуація не така з легка, можу погодитись з Надією. Там буде ситуативна більшість. Підтримуватимуть, коли їм буде вигідно. Якщо переможе Михайлішин, в нього вже є своя команда. На яких принципах вона побудована, ми не обговорюємо. В нього є там 11 багнетів своїх. Плюс декілька багнетів в інших політичних силах. Я підрахував, приблизно 15 депутатів. З іншими сторгуватись за посади та вигоди це набагато легше, бо для більшості треба 22 голоси, 7 ще можна знайти в інших політичних силах. Насправді ще відбуватиметься така досить ґрунтовна притірка. Найбільше переживаю, щоб було як в нинішній раді. Слухав сесію, таке враження, що ти на злочинній «маліні», де йде перерозподіл сфер впливу. Називаються поганяла, відсутня депутатська етика. Якщо рада перетвориться в те ж саме, місто як хочемо робитимемо європейським, але воно не стане таким, маючи таку раду.

 Людмила Григорчук: Надіє, чи готові до 15 листопада?

 Надія Бабинська: Щойно отримала повідомлення від спостерігачів з міської ТВК, зараз звернення одної з політ сил, щоб не оприлюднювати результати по дільницях, де зараз кримінальні провадження відкриті по підкупу. Я думаю, що в принципі комісії готові до проведення 2-го туру, але чи готові чернівчани після такої виборчої компанії. Але обов’язково треба йти до виборчої дільниці. Спостерігачі теж спостерігатимуть за виборами та агітацією. Є інформація про можливі підкупи так само. Ми маємо 14 проблемних дільниць. Багато ми, на жаль, не змогли охопити на цих виборах, але ми вчимось, будемо посилювати проблемні точки. Намагатимемось більше уваги приділяти не тільки студентським дільницям, але й на Рощі, Садгорі, Герці та інші райони. Багато хто отримав їжу для роздумів і буде думати двічі, тричі і 10 раз чи продати свій голос.

 Світлана Гнилозуб: Запитання з Фейсбуку. Запитання до Надії Бабинської : в зв'язку з тим, що ГМ Опора набула неабиякої популярності і проявляє себе, вже не перший раз, як найактивніший учасник з виявлення порушень до і під час виборчого процесу, підрахунку голосів і т.п, з'являються різні чутки і закиди від представників таборів різних політсил, про те, що Опора працює на когось конкретного і фінансується з кишені когось зацікавленого в результатах. Попрошу Надю розповісти ,як і ким фінансується ГМ Опора, чи отримують координатори, спостерігачі, якусь винагороду за свою роботу , і відповідно, розставити всі крапки над і по даному питанню

 Надія Бабинська: Дуже цікаво слухати, коли одні кандидати звинувачують, що ми працюємо на іншого, а інший – про те що ми на інших працюємо. Це вже риторика. Ми фінансуємося за рахунок донорських коштів, це грантові кошти, з закордонних коштів, це USED. Різні фонди розвитку демократії з різних країн. Ми подаємо проекти, ми апелюємо до того, що спостереження за виборами – це дуже важлива річ і виграємо проекти, кошти ці покривають зарплатню і витрати на період спостереження. Відповідно, ми набираємо людей, працюємо, всю нашу роботу можна найти на нашому сайті. Там теж можна знайти фінансові звіти. Тому що кампанія, організація, яка отримає фінансування з-за кордону, ми проходимо фінансовий аудит і всі звіти, як і КВУ, йде дуже дотошна перевірка. Можна почитати на сайті ОПОРА.

 Ігор Баб'юк: Надіє, варто зазначити, що фінансування, є досить обмеженим, тому ми не можемо покрити всі дільниці, а покриваємо лише якусь частину, плюс паралельно на навчання даються якісь кошти, на методичні матеріали, той же закон закупити. І друге, що варто сказати, донор тому й дає кошти, якщо він бачить ефективність використання, коли бачить результат. Громадські організації зацікавлені так відпрацювати, щоб донор був задоволений, щоб профінансував знову роботу на наступних виборах. Це нормальна позиція. Щодо звинувачень належності або прихильності до тої чи іншої політичної сили, в громадських організаціях є різні люди, з різними політичними поглядами, які сперечаються між собою щодо політичних вподобань. Якщо б політична партія хотіла підмяти ту чи іншу організацію, то це був би величезний внутрішній скандал.

 Надія Бабинська: В нас суперечки внутрішні навіть про ті порушення, коли ми збираємося і дискутуємо, наскільки це порушення.

 Ігор Баб'юк: Якщо б організація десь чи по чутках, чи по доносу, отримала інформацію про те, що організація працює на кандидата чи партію, то вона заноситься в чорний список. Донор не фінансує такі громадські організації.

 Людмила Григорчук: А загалом звертався хтось, просив про співпрацю з кандидатів?

 Надія Бабинська: Ні, до мене ніхто не підходив.

 Ігор Баб'юк: Політичні сили звертаються за навчанням. І я не відмовляю. В мене було декілька семінарів для різних суб’єктів. То що мене найбільше бісило, що сидять спостерігачі, які не мають ні ручок, ні блокнотів, і саме головне, вони не мають законів. Як можна навчити закону, не маючи його на руках. І коли я їх питаю, що вони будуть робити. Вони кажуть, що будуть припиняти порушення. А що конкретно робити, вони не знають. А що можна навчити за півтора години, не маючи навіть закону в руках, не прочитавши його. Закон не потрібно вчити, потрібно знати, де знайти ту, чи іншу статтю.

 Людмила Григорчук: Щодо закону, його критикували дуже, як він себе показав?

 Надія Бабинська: Він вдарив по руках саме тих, хто його придумав, владну партію. Бо кандидати не втрапили в раду, через закон. Бо кандидату в Чернівців дуже важко втрапити в обласну раду, бо там не вистачає голосів. Закон дуже поганий. Погана система, псевдо відкриті списки, коли партія диктує, кого партія хоче бачити  на окрузі. Просто люди покладені перед фактом, покладені перед однією галочкою. Завершуючи неточностями, різночитання статтями по передвиборній агітації, там дуже багато помилок. Але я думаю, що ми будемо далі лобіювати виборчий кодекс, уніфікацію всіх прав ведення агітації, процедур та інше, щоб не було смішно читати такий документ. І слізно, бо через цей документ ми будемо мати ще наслідки. 

 Ігор Баб'юк: Я думаю, що законодавцю треба зробити висновки після цієї кампанії. Абсолютно треба відмовитися від цього закону. Перейти на іншу систему, принаймні місцевих виборів. Я абсолютно переконаний, що муніципалітет місцевий, він має бути деполітизований. Політичні партії мають мінімально впливати на формуванням списків, на вплив, тому подібне. Районні, обласні ради – будь ласка. Хай партії собі сваряться, гризуться. Дуже багато громадських активістів не йшли на вибори, бо партійна система. Друге, звичайно, законодавцю потрібно врахувати, що все ж таки, 20 днів передвиборчої кампанії, це дуже мало. Воно свідомо чи несвідомо заставляє порушувати агітацію. Розклеювати плакати ще до початку агітації.

 Надія Бабинська: Ще норма про дозвіл балотуватися в ради різних рівнів, але від однієї партії або самовисуванцем, через цю норму кандидатів зняли з реєстрації. Бо голова комісії казав, щоб ви нічого не писали…

 Ігор Баб'юк: І останнє, не може комісія дільнична працювати 15 днів, я думаю, щонайменше місяць. І щонайменше, система оплати має бути з фонду, який наповнюється суб’єктами формування цих комісій, якщо це політичні партії, то вони наповнюють фонд оплати праці. Відповідно, люди отримають заробітну плату, гідну плату і відповідно вони працюють. А не так, як у нас, більшість комісій, мінімальний склад покрили. І комісію потрібно навчати. Тому що цих пару днів, які основні питання від комісії, це вирахування процентів партій. Це вирахування процентів кандидатів, визначення квоти, що таке квота і як вона визначається. Повально. Якщо я за сьогодні не відповів на 15-16 дзвінків з різних комісій, навіть по визначенню відсотків. Люди елементарно не вміють читати закон. Там чітко написано, але вони все одно находять різночитання. Я переконаний, що в результатах будуть помилки.

 Надія Бабинська: В нас були комічні ситуації щодо помилки в протоколах. Один кандидат побачив помилку, вважаючи, що він переможець. Коли перерахували, то він ще й програв. Бувають комічні ситуації, але ці технічні і процедурні проблеми вони є, були і будуть. Законодавець повинен полегшити роботу, а не ускладнювати її.

 Ігор Баб'юк: Фактично, ми ще жодні вибори не проводили по тому закону, які були минулими виборами.

 Надія Бабинська: І щоб закон був прийнятий хоча б за рік, а не півроку. А текст з’являється за місяць. Навіть ми читали той закон, поки розберешся в ньому – то треба довгий час. А для комісії треба пару днів.

 Людмила Григорчук: Експерти говорили, що за цим законом зась у ради новим партіям. А у нас заявили нові партії. Це добре?

 Надія Бабинська: Є запит на нові партії. Завжди є запит на те, що проти влади. Відповідно дехто розчарувався у провладних силах і шукає собі кумирів. Дуже цікаві ці вибори. Для політологів буде багато роботи, можна кандидатську писати, а то й докторську.

 Ігор Баб'юк: Для мене це приємна риса цієї кампанії, бо виграють не тільки якісь партії, які перефарбувалися, або класичні партії, але й ті, які тільки набувають розвитку. Це говорять, що не все так контрольовано, не все можна купити. Є можливість розвитку нормальним партіям, нормальним лідерам.

Інформаційний партнер програми  „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Myhajlo Tokarjuk

01 листопада 2015 22:16

Вай-вай, яка Надя маладєц( А чом прямо не каже, що ОПОРА фінансується США (USAID), з відповідною "незалежністю". 

Друге. Чому Наді ПОВИЛАЗИЛО, скільки перед виборами робить Каспрук за бюджетні гроші: ті ж майданчики, дороги, під’їзди: якось "співпало", що 20-30 років там нічого не робили, а за тиждень-два до виборів - ОСЬ

avatar

Бабинська упереджена і суб’єктивна

01 листопада 2015 22:36