Суд вирішив не допускати Федорука до розгляду його справи по суті

Суд вирішив не допускати Федорука до розгляду його справи по суті

16.05.2012, 22:40

Більше року обезголовлені Чернівці лише тепер мають всі підстави для обрання нового очільника. Вчора Вінницький апеляційний суд поставив вирішальну крапку не на користь екс-мера, Миколи Федорука.

Судочинці вирішили не допустити його до розгляду справи по суті. Нагадаємо, 31 травня 2011, 42 депутати міськради достроково припинили повноваження міського голови, котрого на місцевих виборах підтримали 63% чернівчан. Опісля чого усунений з посади мер свою правду пішов доводити суду. Та слухати його той не захотів, двічі. А таке усунення Микола Трохимович вважає знищенням місцевого самоврядування, за яким у місто прийшов, на його думку, авторитаризм, а відтак, не забариться і диктатура.

Вочевидь, дива не сталося. Зневірений, утім, не переможений Микола Федорук сьогодні в чудовій формі і з конкретними намірами. Вважає, що відхилення його апеляції Вінницьким судом - це ніщо інше, як відсторонення його персони від українського правосуддя. Загалом М.Федорук програв у судах двічі. Та опускати рук Микола Трохимович не збирається. І дуже вірить, що доживе до того часу, коли в Україні діятимуть закони совісті та справедливості.

- Просто так здаватися я не буду. Я - не злочинець, яким мене зробили 42 моральних виродки, а я називаю їх тільки так. Бо це циніки. І без суда і слідства мене оголосили злочинцем у Чернівцях. Не тільки Бог їм суддя буде..., - сказав Микола Федорук, колишній Чернівецький міський голова.

Тим часом, Микола Трохимович боротиметься з усіх сил, аби написані закони України не тільки знали, а й виконували.

- Ми пройдемо всю процедуру в Україні. Не буде вирішено в Україні - підемо в Європейський суд. Мене просто позбавили як громадянина права оскаржити, розглянути мою справу по суті в суді, сказали: "Ні, ми прийняли рішення і ти до суду не можеш звертатися". Все, - розповів Микола Федорук.

Така судова бездіяльність, яка, на думку Федорука, має місце в державі, лише засвідчує, наскільки Україна є європейською країною і "дбає" про кожного свого громадянина.

А найбільшою бідою в ситуації, що сталася в Чернівецькій міській раді більше року тому, Микола Федорук вважає факт, що 42 народних обранця знехтували думкою чернівецької громади. За цим ганебним, на його думку, вчинком, криється політична вигода. Чернівці - стало першим містом, на якому випробували пілотний проект з усунення міського голови, утім, не єдиним.

Якщо підстав відтягувати вибори нового міського голови Чернівців немає, то виникає питання - коли ж вони відбудуться?

Орієнтовну дату днями при зустрічі з журналістами озвучив голова Чернівецької облдержадміністрації, Михайло Папієв. На його думку, все залежатиме від депутатів Верховної Ради і самої сесії. Засідання найближчої завершиться на початку липня.

- Якщо на цій сесії не буде призначено позачергових виборів, то після цього ми можемо констатувати юридичний факт один - що вибори Чернівецького міського голови чи вибори Новодністровського міського голови можуть відбутися лише після виборів Верховної Ради, - зазначив М.Папієв. Тобто, аж у листопаді.

Микола Федорук теж не знає, коли відбудуться вибори міського голови у Чернівцях, зате припускає, чому їх хочуть відтермінувати. - Вибори не проводять по одній простій причині: тому, що сьогодні кандидати від влади з тріском їх програють. І про це прекрасно всі знають, - вважає екс-мер Чернівців.

citi.cv.ua

Довідка: Під час чат-конференції на сайті газети "Час" Микола Федорук переповів коротку історію своїх походів у суд:

28 квітня 2011 року я подав до Шевченківського районного суду позов про скасування рішення міської ради щодо дострокового припинення повноважень міського голови, поновлення мене на посаді та оплату вимушеного прогулу.

Вже 29 квітня суддя Смотрицький В.Г. залишив мою заяву без руху, надавши строк для усунення недоліків. Хоча навіть мало досвідчений юрист, прочитавши його зауваження, підтвердить, що ці питання слід з`ясовувати під час безпосереднього розгляду справи по суті.

Я виконав вимоги судді та 04 травня подав йому відповідну заяву. Але цього знову виявилося недостатньої для судді і цього ж дня суд залишив мій позов без розгляду.

Ми оскаржили цю ухвалу до апеляційного суду, на що лише 22 серпня отримали судове рішення, яким ухвалу судді Смотрицького В.Г. було скасовано та зазначено, що такі дії суду «... ведуть до затягування розгляду справи та як наслідок спричиняють порушення прав та конституційних свобод скаржника (Федорука) щодо захисту своїх інтересів у суді».

Знаючи, що 15 травня у мене закінчується строк для оскарження рішення міської ради, я подав аналогічний позов до того ж Шевченківського суду, який потрапив на розгляд до судді Слободян Г.М. Власне саме за для того, щоб не пропустити строк для подання позову, ми і виходили, подаючи аналогічний позов. Суддя Слободян Г.М. відкрила провадження. І тут з`явився представник міської ради, який ніяк не міг допустити такого розвитку подій та такого «свавілля» суду, який посмів діяти по ЗАКОНУ. Він «професійно» оскаржив ухвалу судді Слободян, хоча ця ухвала взагалі не оскаржується, на що йому пізніше вказав апеляційний суд.

Отже, за наявності двох позовів я відмовився від позову, який мала розглядати суддя Слободян, з чим вона погодилася і 26 вересня винесла відповідну ухвалу.

І цю ухвалу адвокат міської ради оскаржив до Вінниці і лише через три місяці 25 січня цього року Вінницький суд «виявив», що міська рада не заплатила 33 грн. судового збору. Очевидним є те, що причина нерозгляду судом справи по суті штучно стримувалася за будь-яких умов. Тільки в лютому Вінницький суд залишив без змін ухвалу судді Слободян і тим самим визнав моє законне право на відмову від позову.

Тим часом, суддя Смотрицький зупинив розгляд справи до вирішення справи у Вінниці по судді Слободян. Ця ухвала також була оскаржена і в подальшому скасована Вінницьким судом з направленням справи для подальшого розгляду по суті.

22 лютого цього року, суддя Смотрицький, відверто нехтуючи процедурою та порядком проведення попереднього судового засідання (де я мав змогу заявити всі необхідні клопотання та скористатися процесуальними правами), перейшов до розгляду клопотання адвоката міської ради про залишення мого позову без розгляду та задовольнив його.

Наразі, на останню ухвалу судді Смотрицького мною подано апеляційну скаргу, яку надіслано до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Далі буде... або не буде...

А якщо коротко сказати, то робиться все за для того, щоб усунути мене від допуску до суду.

Фото Ігоря  Константинюка ("Версії")

1


КОМЕНТАРІ (2)

Миколі Трохимовичу бажаю витримки і мужності. Його улюблена фраза про те, що добро переможе бабло ще спрацює, але для цього потрібно, щоб Яценюк виконав свою обіцянку і судова гілка влади БУЛА ЗАМІНЕНА НА 100%. Наразі маємо не суди, а ТОВ "Чего изволите."

avatar

Христина

16 травня 2012 19:58

Абсолютно підтримую Христину

avatar

Чернівчанка

18 травня 2012 16:36