Суд виправдав студентку юрфаку ЧНУ, яку звинувачували, що вона за 250 гривень продала свій голос на виборах Білику

Суд виправдав студентку юрфаку ЧНУ, яку звинувачували, що вона за 250 гривень продала свій голос на виборах Білику

02.08.2019, 16:43

Фотографію паспорту студентки із заповненим бюлетенем суд не взяв до уваги.

Нагадаємо, на місцевих виборах до Чернівецької міської ради у 2015 році спостерігачі ГМ "ОПОРА" зафіксували масове фотографування бюлетенів на користь кандидата від партії "Рідне місто" Ростислава Білика. Після цього в поліції відкрили кримінальне провадження, приходили з обшуками до головного фігуранта справи, діючого депутата міської ради Ростислава Білика. Пізніше його оголосили в розшук, він тривалий час перебував за кордоном. А восени 2016 року повернувся до Чернівців і заявив, що не винен.

На сьогодні справу Ростислава Білика щодо підкупу виборців розглядає Першотравневий районний суд. На попередньому засіданні судовий розгляд цієї справи знову перенесли. 

Тим часом Шевченківський районний суд виправдав студентку юридичного факультету ЧНУ, яку звинувачували у тому, що вона за 250 гривень погодилась проголосувати за кандидата в депутати від партії "Рідне місто" Ростислава Білика.

Про це йдеться у вироку на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Слідчі прокуратури намагались довести в суді, що обвинувачена студентка 3-го курсу юридичного факультету ЧНУ напередодні дня голосування погодилась на пропозицію свого знайомого, який був офіційним спостерігачем від Чернівецької міської партійної організації Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина» на місцевих виборах. Він запропонував дівчині 250 гривень, якщо та проголосує за кандидата у депутати від партії "Рідне місто" Ростислава Білика. Вона повинна була сфотографувати свій паспорт на фоні заповненого бюлетеня за відповідного кандидата. Далі фото студентка повинна була переслати через програму "Viber" своєму знайомому і отримати кошти.

У судовому засіданні обвинувачена не визнала себе винною та відмовилася давати свідчення.

"Дослідивши письмові докази, надані стороною обвинувачення і докази здобуті під час судового провадження, суд приходить до висновку, що пред`явлене студентці обвинувачення не знайшло свого об`єктивного підтвердження, а позиція прокурора не узгоджується із зібраними по справі доказами і ґрунтується на припущеннях, з наведених нижче підстав", - йдеться у вироку суду.

Зокрема, слідчі як доказ вини обвинуваченої надали аркуш паперу зі списком осіб, в якому є прізвище обвинуваченої студентки та телефон тієї людини, яка, на думку слідчих, пропонувала студентці гроші за сфотографований бюлетень. У телефоні була фотографія паспорту обвинуваченої студентки на фоні заповненого бюлетеня.

Проте суд відхилив вказані докази, оскільки "в судовому засіданні прокурором не надано доказів того, що саме обвинувачена студентка сфотографувала належний їй паспорт громадянина України на фоні виборчого бюлетеня з відміткою напроти кандидата Білика №14 у виборчому бюлетені. Крім того, не надано доказів, що сфотографований бюлетень належав саме цій студентці.

Також суд вважає, що "факт направлення фотографії не є доказом того, що особа, яка її надіслала, погодилась на отримання неправомірної вигоди".

Таким чином, "власник мобільного телефону міг перенести на свій комп`ютер отримані фотографії через програму «Viber», модифікувати їх за допомогою програмного забезпечення з редагування фотографій, після чого завантажити їх назад до телефону з метою наступного поширення таких фото для отримання незаконної матеріальної вигоди.

"Слідством не досліджено оригінальність фотографій, дату їх створення та програмне забезпечення, яке використовувалося для їх створення, а тому наявні підстави для сумніву в справжності таких фотографій і їх допустимості як засобу доказування", - пишуть у вироку.

На підставі викладеного суд виправдав обвинувачену студентку ЧНУ "у зв`язку з відсутністю в її діях складу кримінального  правопорушення".

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1