Сучасні чернівчани погано знають долю  попередніх мешканців міста і своїх етнічних попередників

Сучасні чернівчани погано знають долю попередніх мешканців міста і своїх етнічних попередників

21.10.2015, 01:29

Дискусія за участі Нікласа Бернсанда. Доповідь стосуватиметься пам’яті втраченого міського етно-культурного розмаїття на прикладі відзначення ювілею міста Чернівці, як можливого каталізатора мнемонічних дискурсів у засобах масової інформації. У 2008 році Чернівці, у якому до Другої світової війни проживали чисельні єврейська, німецька, польська та румунська етнічні групи, відзначили своє 600-річчя тижневим святкуванням.

Аналіз цієї події охопив п’ять місцевих газетах українською мовою. З одного боку, газетні публікації характеризуються численними репрезентаціями давніших історичних періодів та етнічних груп, які колись входили до складу міської громади. З іншого боку, річниця, схоже, ані не спонукала ширшої дискусії задля з’ясування зв’язків між сучасними чернівчанами та їхніми етнічними попередниками, ані не дала більше знань про долю попередніх мешканців міста.

Ніклас Бернсанд – аспірант Східно та Центральноєвропейських студій в Університеті Люнду (Lund University), координатор Центру європейських досліджень в Університеті Люнду.

ДОВІДКОВО

Дискусія «Пам’ять етнічної різноманітності в місцевих газетах: 600-річний ювілей міста Чернівці». 29 жовтня 2015, 16:00. Конференц-зал Інституту народознавства НАН України (пр. Свободи, 15, ІІ поверх).

1