Створити у Чернівцях муніципальні реставраційні майстерні зараз проблематично, - обговорення

Створити у Чернівцях муніципальні реставраційні майстерні зараз проблематично, - обговорення

03.04.2017, 12:24

У п’ятницю, 31 березня, у приміщенні Чернівецької міської ради відбулося спільне засідання Комітету з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму, міжнародної співпраці, міжнаціональних відносин та охорони культурної спадщинини Громадської ради при виконавчому комітеті ЧМР з відділом охорони культурної спадщини міської ради та науково-консультативною радою з питань охорони культурної спадщини м. Чернівців.

У засіданні приймали участь голова Комітету Оксана Лелюк, заступник голови Громадської ради Віктор Скрипник, члени різних комітетів Громадської ради Наталія Савка, Віталій Паламарюк та Володимир Ладика, голова відділу охорони культурної спадщини ЧМР Олена Пушкова, голова ГО «Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини» Ілля Сучеван та член науково-консультативної ради з питань хохрони культурної спадщини м. Чернівців Альберт Комарі.

Під час даного засідання було обговорено актуальні питання законодавчого регулювання та щоденного управління у сфері охорони культурної спадщини нашого міста. Найбільше учасників засідання цікавила наявність профільних програм на обласному та місцевому рівні щодо охорони культурної спадщини та їх фінансування, відображення потреб галузі в бюджеті міста, допомога (якщо вона взагалі буває...) депутатського корпусу.

Присутні також визначили історичне середовище Чернівців як засіб розвитку туристичної галузі. Окрім цього, було активно обговорено технічний стан головних фасадів центральних вулиць, проблеми інженерної інфраструктури будинків, першочергові потреби щодо іх утримання.

Найбільше питань та дискусій викликала можливість утворення муніципальних реставраційних майстерень, про що згадувалося ще у звіті відділу охорони культурної спадщини ЧМР за 2016 рік, оскільки  чернівецьку громадськість вже давно хвилює фахове виконання ремонтних робіт на фасадах історичного центру. Виявилося, що насправді створення таких майстерень є доволі проблематичним через відсутність виробничої бази, людського ресурсу і, звичайно, фінансування. В Чернівцях фактично відсутні фахівці в цій галузі й тому, в першу чергу, потрібно працювати над створенням спеціалізованої навчальної бази для фахової підготовки спеціалістів.

Голова відділу охорони культурної спадщини ЧМР пані Олена Пушкова також підняла питання про нестачу фахівців у своєму відділі та суттєву необхідність його розширення, що, напевно, прозвучить і під час найближчої сесії Чернівецької міської ради.

Втім, очевидною стала й, напевно, найбільша проблема з усіх, які були визначені цього вечора. Мова йде про програму співфінансування реставрування фасадів будинків історичної частини міста. Справа в тому, що, хоча на дворі вже квітень, та бюджет на 2017 рік у міській раді ще не затверджено й тому, відповідно, ані ця, ані інші програми не фінансуються.

Хоча, згадуючи рік минулий,  зауважимо, що програма отримала фінансування лише у вересні, і, завдяки завзятій роботі відділу охорони культурної спадщини ЧМР, за три місяці, що залишалися до кінця року, всі виділені кошти було освоєно.

Наприкінці засідання учасники домовились про подальші зустрічі у складі робочих груп з аналогічних питань, утворених розпорядженням міського голови. 

1