Студенти ЧНУ розповіли, що думають про інформаційні маніпуляції навколо приєднання БДФЕУ (ВІДЕО) ОНОВЛЕНО

Студенти ЧНУ розповіли, що думають про інформаційні маніпуляції навколо приєднання БДФЕУ (ВІДЕО) ОНОВЛЕНО

05.02.2016, 11:53

На офіційному сайті Чернівецького національного університету з'явилося відео, на якому озвучено офіційну позицію студентського колективу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стосовно уже скандального рішення про приєднання БДФЕУ до ЧНУ.

Нагадаємо, Кабiнет мiнiстрiв України приєднав Буковинський державний фiнансово-економiчний унiверситет до Чернiвецького нацiонального унiверситету iменi Юрiя Федьковича (про це йдеться у розпорядженнi КМУ №44 вiд 20 сiчня), озвучене дане рішення було тижнем пізніше.

Навколо цього відразу вибухнула хвиля незадоволення з боку як адміністрації БДФЕУ, такі студентського колективу даного навчального закладу. Студенти-економісти вийшли на мітинг, утворили живий ланцюг у місті, відзняли ролик на захист власного ВНЗ, аби донести до влади свою думку: вони не хочуть, аби їх без їхньої згоди передавали у інший навчальний заклад, і якби вони хотіли стати студентами ЧНУ – вони би туди подавали документи.

Ректор БДФЕУ В.Прядко також висловив відкрите обурення тим, що реорганізовують навчальний заклад з 70-річною історією, який успішно пройшов акредитацію. У Міністерстві пояснюють, що дане рішення обумовлене загальною реорганізацією (соціологічні дані свідчать про загальне зменшення кількості студентів по Україні, тож більші навчальні заклади приєднують до менших заради оптимізації навчального процесу).

Втім ні викладацькому, ні студентському колективу БДФЕУ таке рішення не припало до вподоби, оскільки мова іде про цілковиту зміну статусу рідного їм навчального закладу.

Віталій Яремчук, голова Студентського парламенту Чернівецького національного університету від імені студентської громади озвучив колективну думку стосовно даного питання.

Студенти ЧНУ вважають, що не варто звинувачувати у ситуації, що склалася, колектив Чернівецького університету і адресувати йому інформаційний негатив різного роду. Адже це навчальний заклад, який є одним з найстаріших класичних університетів, навчання у якому є привілеєм: «Без сумніву, що за 140 років функціонування університету він став своєрідним брендом не лише області, але й цілої держави. Високі рейтинги цього класичного ВНЗ спростовують будь-яку спекулятивну інформацію навколо нього», - каже Віталій Яремчук.

Проте не варто забувати, що як наукова громада Буковини, так і студентство – то єдиний колектив, а тому студенти ЧНУ висловлюють підтримку студентам БДФЕУ, зазначаючи: неприпустимим було подібні рішення приймати без відома студентів. Право на інформацію, право на озвучення думки є першопочатковими і їх ігнорувати ні в якому разі не можна. Проте не варто і піддаватися інформаційним маніпуляціям, тож в цьому питанні варто проявити виняткову пильність. 

У студентів ЧНУ, в свою чергу, позиції різняться. Вони не підтримують своїх колег на мітингах, але здебільшого і не осуджують. «Ми, як студенти, цілком підтримуємо обурення студентів БДФЕУ, оскільки вони вибирали свій вуз, – і мали право бути в курсі. І саме відсутність інформації породила велику кількість чуток і непорозумінь, таке собі сарафанне радіо, тому вони і вийшли на мітинги, - заявив голова Студпарламенту ЧНУ Віталій Яремчук, - Проте ми повинні пам’ятати, що університет – це обличчя області, і його імідж формується не за день, не за два і навіть не за рік. Тому закликаю кожного бути максимально толерантним і дружним, тому що ми, як не як, одна студентська родина. Сподіваємося на те, що об’єднання вишів пройде максимально безболісно.»

Понад тисячу студентів БДФЕУ три дні протестували проти приєднання свого вузу до ЧНУ. Студенти вважають реорганізацію порушенням своїх прав.

 -Ми проти об’єднання цих навчальних закладів. Ми хочемо існувати як окремий університет. У нас було право вибору на самому початку, і ми вибрали БДФЕУ, – каже студентка Галина.

 Окрім цього, студенти обгрунтовують свій вибір і тим, що плата на навчання суттєво відрізняється.

– У ЧНУ платити треба набагато більше. Хоча я на державному, та боюся, адже там місць буде набагато менше, – вважає студентка БДФЕУ Катерина.

 -Ніхто не запитав нашої думки. Гадаю, ми маємо право вибору, – каже третьокурсиниця Марія.

Голова студентського парламенту БДФЕУ Богдан КАЗИМИРЧУК запевняє, що студенти виходитимуть і далі на мітинги, щоб відстояти права свого навчального закладу.

 -Перше, що ми хочемо – це пояснення від міністерства освіти, як має відбуватися реорганізація. Якщо нас не буде все влаштовувати – ми знову вийдем на мітинг.

 Батьки студентів вузу, який хочуть приєднати до ЧНУ, впевнені, що реорганізація потрібна окремим політикам, яким потрібне приміщенні закладу.

Незважаючи на те, що вирішення міністерства освіти обгрунтоване і студентам зберігають державні місця – БДФЕУ проти приєднання.

Водночас студенти ЧНУ своїх однолітків не розуміють.

 – Проти чого вони протестують? Проти того, щоб їм було краще? Їм же дають диплом ЧНУ, а це набагато престижніше, – сказала третьокурсниця філологічного факультету Ольга К.

 -Складається враження, що їх змушують виходити на ці мітинги, адже логіки тут не бачу. Самим студентам від цього приєднання буде лише краще. Ні для кого не секрет, що в ЧНУ і викладачі кращі, і диплом дає більше можливостей. Я особисто знаю студентів БДФЕУ, котрі на початку мріяли поступити в ЧНУ, та не пройшли по балах, тому пішли в БДФЕУ. А зараз ті ж самі студенти проти такої вигідної для них реорганізації. Де логіка? – вважає студент юридичного факультету Станіслав.

 Багато студентів ЧНУ не вірять у те, що студенти фінансово-економічного університету виходять на мітинг із власної волі.

– А де була їхня гідність під час Майдану, коли під їхніми вікнами стояли студенти і учні усіх навчальних закладів, а вони на це навіть не реагували? Їм же тоді не дозволяли вийти і відстояти право на краще майбутнє. Налякали дітей, і ніхто не вийшов. А зараз ви хочете сказати, що ті самі люди, які малюють плакат із написом "Поверніть нас Прядку", вийшли на мітинг, щоб відстояти свої права? Якщо трохи глибше копати – ситуація здається більш ніж смішною. Як на мене, це ми, студенти ЧНУ могли би вийти на мітинг проти того, щоб їх приєднали до нас, а не навпаки, – поділився думками Іван, студент фізичного факультету ЧНУ.

 -Мабуть бояться здавати сесію в ЧНУ, адже звикли за все платити, – каже випускниця ЧНУ Аліса.

Голова студентського парламенту ЧНУ Віталій ЯРЕМЧУК вважає, що ці мітинги є результатом неінформованості студентів.

 -Ми підтримуємо їх у тому, що така інформація повинна бути узгодженою зі студентами, адже про це всі дізналися з соціальних мереж. Але, безумовно, події, за якими ми зараз спостерігаємо, є наслідком поганої інформованості студентів. Державні місця їм зберігають, нікого без освіти не залишать, ще й дадуть диплом ЧНУ. Боляче чути, що наш навчальний заклад "красується" у рейтингах тільки тому, що це Резиденція. Оцінюється не будівля, а підготовка викладачів і знання студентів.

 Частково використано матеріали molbuk.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

нікому не секрет, що Яремчук підтримує Народний Фронт. і не може виступити проти Яценюковського рішення.

і що його привели і поклали на голову студ парламенту, Пані Марусик ним керує як хоче.

avatar

іванка ЧНУ

05 лютого 2016 12:19

Ох, ці боти) як на мене, то це чи не єдиний солідний голова самоврядування в Чернівцях... думаю не важко аналізувати не лише один виступ а всі. сказав він як є насправді. завжди чітко аргументує і все послідовно!

avatar

Таня

07 лютого 2016 13:01