Леоніду Кучмі подарували альбом листівок Миколи Салагора і килим «Весна»

Леоніду Кучмі подарували альбом листівок Миколи Салагора і килим «Весна»

27.03.2018, 16:10

У п’ятницю, 23 березня, о 12:00 у приміщенні Президентського Фонду Леоніда Кучми відбулося відкриття  виставки  «Традиції Буковини». На експозиції були представлені ювелірні прикраси та ковальські вироби, гобелени та килими, традиційний вишитий одяг та вишукані дерев’яні елементи побуту.

У відкритті виставки взяли участь випусники університету: доктор педагогічних наук, професор, Академік  Національної академії педагогічних наук України, Почесний Доктор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Георгій Філіпчук; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних відносин та міжнародного права  Київського університету імені Бориса Грінченка Ігор Жалоба; Народний артист України Іван Бобул.

Усі експонати – це  роботи студентів кафедри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Кожний предмет – справжній витвір, в який автор вклав душу та уміння. Виставка в цілому випромінює чарівність та красу неповторної атмосфери української Буковини. Це дивовижний і прекрасний світ народного декоративно-прикладного мистецтва, інтерпретованого в сучасні форми з його автентичною кольоровою гамою, самобутньою формою та образами.

Все, що представлено в експозиції, зроблено руками молодих обдарованих майстрів під керівництвом їхніх викладачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга з колекцією листівок Салагора викликала фурор у Німеччині

Генерал митної служби Салагор показав майже всі куточки Буковини через 500 сторінок раритетних листівок

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – один із найстаріших класичних університетів в Україні. Це не лише потужний навчальний, науковий та інтелектуальний центр, а й осередок розвитку, відродження та процвітання мистецтва. Кафедра декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва є активним популяризатором кращих мистецьких традицій буковинського краю, її виставкова діяльність відома далеко за межами  Чернівецької області. Студенти і викладачі кафедри дотримуються шевченківського принципу «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». 

У 2005 році  був відкритий факультет декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва у м. Вижниця. Нині у складі новоутвореного факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва діє кафедра декоративного та образотворчого мистецтва. Тут готують справжніх митців, чия праця користується величезним попитом як в Україні, так і за її межами. Ювеліри, ковалі, ткалі - ще під час навчання в університеті  відкривають власні невеликі підприємства за своєю спеціалізацією.

Художня обробка дерева та металу, ткацтво та вишивка, моделювання та конструювання одягу, різьблення по дереву та іконопис плекають стародавні традиції краю та держави,  роблять  вагомий внесок у розвиток національної художньої культури, дозволяють умільцям реалізувати власний мистецький хист.

Митці розповіли про свою роботу та подарували Леоніду Кучмі килим «Весна». Леонід Данилович  привітав буковинських митців із видатними здобутками у їхній творчості, подякував за подарунки  і побажав подальших успіхів.

Проректор ЧНУ Тамара Марусик подарувала другому Президенту України альбом "Вітання з Буковини" листівок з колекції Миколи Салагора. 

Джерело: сайт ЧНУ ім.Ю.Федьковича

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Салагор: Збирав цю колекцію десятки років, але не поділитися такими експонатами із зацікавленими буковинцями – несправедливо

Історія Буковини — в поштових листівках

1


КОМЕНТАРІ (1)

Этим всем архаровцам во главе с Кучмой "подарили" бы лучше по лет 15 за развал Украины.

avatar

Махорка

27 березня 2018 18:30