Студенти БДМУ – одні з найкращих в Україні за результатами іспитів «Крок» у 2017 році

Студенти БДМУ – одні з найкращих в Україні за результатами іспитів «Крок» у 2017 році

07.07.2017, 20:53

Згідно з Положенням про систему ліцензійних інтегрованих іспитів фахівців з вищою освітою напрямів «Медицина» і «Фармація» (затвердженого наказом МОЗ України від 14.08.1998 № 251) ліцензійні інтегровані іспити (ЛІІ) призначені визначити відповідність показників якості медичної освіти державним стандартам вищої освіти та встановити мінімальний рівень професійної компетентності, потрібний для присвоєння кваліфікації фахівця відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня чи рівня вищої освіти.

Відповідно, вся система ліцензійних інтегрованих іспитів, що проваджується в українській медичній освітній сфері з 1999 року, є стандартизованим загальнонаціональним комплексом засобів діагностики рівня професійної компетентності та обов’язковим етапом атестації студентів-випускників. Тестові іспити («Крок 2» та «Крок 3») складають студенти та лікарі (провізори)-інтерни після завершення навчання, і їхні результати враховуються відповідно до загальних вимог атестації при присвоєнні кваліфікації фахівця з вищою освітою.

Результати ліцензійних інтегрованих іспитів для вищих медичних навчальних закладів та закладів післядипломної освіти є зовнішніми (незалежними та найбільш об’єктивними) індикаторами оцінки якості освіти, якості надання освітніх послуг та якості професійної компетентності випускників медичних вишів, оскільки проводяться уповноваженим Міністерством охорони здоров’я України закладом – Державною організацією «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України».

За підсумками «Крок 2» та «Крок 3», що складають студенти-випускники спеціальностей «Медицина», «Стоматологія», «Фармація» та лікарі-інтерни, БДМУ багато років поспіль займає одні з перших місць серед вищих навчальних закладів України. У 2017 році результати виявились стабільно високими, як і у попередні роки, що вказує на планомірність, компетентність, фаховість та високий професіоналізм професорсько-викладацького складу університету щодо здійснення підготовки кваліфікованих медичних та фармацевтичних кадрів для потреб галузі охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 3% інтернів є конкурентноздатними, їхня освіта є на міжнародному рівні

Чи візьмуть інтерна Буковинського держмедуніверситету у команду до доктора Хауса?: на питання "американського субтесту" спромоглися відповісти тільки піввідсотка учасників іспиту

Зокрема, успішно склали ліцензійний іспит «Крок 3.Загальна лікарська підготовка» 96,3% інтернів, що є четвертим результатом серед 20 вищих медичних навчальних закладів України (рис.1).

Світлина від BukNews.

 Рис. 1. Результати складання основного тесту формату «Крок 3. Загальна лікарська підготовка» вітчизняними лікарями-інтернами у 2017 році.

 Серед студентів-громадян України – 98,3 % студентів БДМУ склали ЛІІ «Крок 2. Загальна лікарська підготовка» з-поміж 20 вищих медичних навчальних закладів України (рис.2) та серед студентів-іноземних громадян, що навчаються англійською мовою – 99,3% випускників склали ЛІІ «Krok 2. Medicine» з-поміж 18 вищих медичних навчальних закладів України (рис.2) – це подвійний другий результат.

Світлина від BukNews.

 Рис. 2. Результати складання ЛІІ «Крок 2. Загальна лікарська підготовка» студентами-громадянами України у 2017 році

Світлина від BukNews.

 Рис. 3. Результати складання ЛІІ «Krok 2. Medicine» студентами-іноземцями у 2017 році

 97,8% випускників БДМУ спеціальності «Стоматологія» продемонстрували прекрасний результат, що дозволило університету знову обійняти другу сходинку серед 18 навчальних закладів України (рис. 4)

Світлина від BukNews.

 Рис. 4. Результати складання ЛІІ «Крок 2. Стоматологія» студентами-громадянами України у 2017 році

 Досить впевненим результатом, виявились підсумки проведення ЛІІ «Крок 2. Фармація» у поточному році. 94,6 % випускників спеціальності склали тестовий екзамен, що є п‘ятим результатом серед 15 вищих медичних(фармацевтичного) закладів України (рис.5).

Світлина від BukNews.

 Рис. 5. Результати складання ЛІІ «Крок 2. Фармація» студентами-громадянами України у 2017 році

 Хочеться відзначити, що відповідно до процедури складання ліцензійних іспитів у 2017 році було залучено поліцію охорони Національної поліції України для забезпечення порядку та громадської безпеки, а також здійснення контролю за наявністю заборонених технічних засобів в аудиторіях під час проведення ліцензійних іспитів. Університетські аудиторії, в яких проводились тестові іспити, були оснащені системами аудіо- відеоспостереження, та здійснювалась відеозйомка проведення іспитів. Представниками Центру тестування і поліцією не було зафіксовано жодного порушення процедури ЛІІ. 

1