Студента ЧНУ засудили за створення Telegram-каналу з даними про роздачу повісток

Студента ЧНУ засудили за створення Telegram-каналу з даними про роздачу повісток

31.07.2023, 17:17

Івано-Франківський міський суд виніс вирок молодику, який своїми діями перешкоджав процесу мобілізації в Україні та публікував дані про роботу військкоматів у трьох областях.

За свої послуги студент отримав винагороду у розмірі 47 тисяч гривень, але натомість суд зобов’язав його сплатити більший штраф – 110,5 тисяч гривень.

Про це повідомляє прес-служба обласної прокуратури, передають Чернівці24. За даними слідства, хлопець навчається на п’ятому курсі Чернівецького ВУЗу ім. Федьковича.

За дорученням інших осіб буковинець створив декілька телеграм-каналів, де публікував дані про місце та час роздачі повісток чоловікам в Івано-Франківській, Чернівецькій та Одеській областях. Корисливий мотив в діях обвинуваченого полягав в отриманні прибутку шляхом розміщення на тематичних інформаційних каналах рекламних повідомлень зацікавлених осіб. 

«Житель с. Мигового Вижницького району Чернівецької області, знаючи, що діяльність територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки по здійсненню мобілізаційних заходів викликала широкий резонанс в суспільстві, у тому числі і серед осіб, які мають намір ухилитися від мобілізації або не виявляють бажання бути призваними на військову службу, у соціальних мережах виник посилений попит на поширення інформації про діяльність ТЦК та СП, умисно, з корисливою метою, вирішив перешкодити законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань під час здійснення ними призову на військову службу в особливий період», — йдеться у вироку суду.

«Своїми діями обвинувачений інформував цільову аудиторію з числа громадян України, які ухиляються від призову та/або мобілізації і військового обліку, про місця виконання службових обов'язків співробітниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на території м. Івано-Франківська та області, що об'єктивно перешкоджало законній діяльності відповідних підрозділів ЗСУ», — йдеться у вироку суду.

2 червня 2023 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим в присутності його захисника було укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої обвинувачений, повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченому ч.1 ст.114-1 КК України, при цьому сторони угоди узгодили покарання за ч. 1 ст. 114-1 КК України із застосуванням ч. 1 ст. 69 Кримінального кодексу України у виді штрафу в розмірі 6 500 (шести тисяч п`ятиста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 110 500 гривень.

Під час судового засідання обвинувачений повністю визнав свою провину і добровільно перерахував на допомогу Збройним Силам України 30 тисяч гривень.

За скоєне студента зобов’язали сплатити штраф у розмірі 110 500 тисяч гривень. В ТЦК нагадують, що за перешкоду мобілізації, особливо у військовий час, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

1