Стратегія міста  і нові старі тролебуси, або  Каспрука вже вдруге підставляють помічники-стратеги

Стратегія міста і нові старі тролебуси, або Каспрука вже вдруге підставляють помічники-стратеги

25.11.2016, 17:21

Мене страшенно збісила не тільки стратегічна сліпота, а й впертість багатьох людей під феєричним постом нашого мера Олексія Каспрука про завезення нових тролейбусів. Їх буде цілих 14, але все це будуть старі "Шкоди". 

 Проблема тролейбусів у нашому місті просто глобальна. Вони, крім кількох нових, подерті, пошарпані і, м'яко кажучи, старі на вигляд. 

І ось мерія вирішила трохи цю ситуацію підправити, придбавши такі ж самі тролейбуси "Шкоди" тільки в кращому стані. 

Витратила на це наша мерія 13.25 мільйонів гривень. 

Мер заявив, що ці тролейбуси ще допоможуть протягом 5-10 років нашому місту.

В мене виникло інше запитання. Чому не можна було б придбати замість 14 старих тролейбусів, придбати 3 нових?

Здається, математика проста 14 проти 3. Але прикол стратегічних рішень в тому, що їх прораховувати треба не на калькуляторі.

Припустимо, за 7.5 років (середній вік служіння цих тролейбусів за словами мера) ці тролейбуси виходять із ладу. Що треба робити? Діставати ще 13 мільйонів гривень. На такі самі старі подерті тролейбуси. 

Але якби ми придбали 3 нових із самого початку, то за 7.5років місто має 3 семирічних тролейбуси і на наступні 13 мільйонів може купити ще три. А через 7 років ще раз так. І так далі. Коротше, за 21 рік ми маємо 9 тролейбусів (3 з яких семирічні, 3 - 14 річні, а три - 21-річні. Але це ж краще, аніж кожних 7 років купувати старі страшнючі тролейбуси, які ледве дихають). І на 21 рік ми купуємо ще 3 тролейбуси. І маємо цілих 12 тролейбусів, але не старих задрипаних "Шкод".

Але замість мислення стратегічного ми займаємося латанням дір. Але коли все життя латаєш дірку на одній і тій же шкарпетці ти ніколи не купиш нової. 

Так і порахуйте, що за 7.5 років ці 13.25 мільйонів гривень замість того, щоб працювати на місто у якості 3-ьох 7-річних тролейбусів, вилетять на вітер. 

Я не згадую про естетику міста, про його імідж. У Львові запустили трамвайну лінію на Сихів, так шуму на всю Україну. 

І це тільки вершина айсберга. Я поясню чому. А тому, що ці майже 600 тисяч доларів, які були вивезені з України, за старий страшний мотлох, могли б залишитися в Україні, створюючи робочі місця на "ЛАЗі" чи на "Богдані" чи ще на якомусь заводі. Ми так ніколи не втримаємо курс гривні і не піднімемо економіку держави.

А все для чого? А для того, щоб пенсіонерки могли безкоштовно кататися містом на старих задрипаних тролейбусах, бо інші люди намагаються уникати цього чуда природи під назвою чернівецький тролейбус.

P.S. Я навіть не згадую про естетику міста, про його імідж. У Львові запустили трамвайну лінію на Сихів - шуму на всю Україну. 

P.P.S. Олексія Каспрука вже вдруге підставляють на темі тролейбусів його помічники-стратеги. Вперше це було, коли відкривали "туристичний тролейбус".

Ще пам'ятаєте про такий? Але принаймні мер намагається дбати далеко не про свій електорат - пенсіонерів. Хоч чи легше іншим містянам і загальному розвитку міста від цього?

Maxym Dupeshko
1


КОМЕНТАРІ (6)

Шановний мислячий стратегу!

Якщо мислити вашій стратегії то за 100 років ми десь рновимо парк і в нас будуть всі нові траліки. За той час всі старі таки вийдутб з ладу і будем їздити на нових але їх буде по 1 чи 2 на маршруті.

З повагою, ваш стратЕг

avatar

СтратЕг

25 листопада 2016 18:53

Саме міський голова Олексій Каспрук наполягав на тому,що потрібно купувати нові тролейбуси, але депутатит вирішили,що потрібно закупити вживані. Міський голова наполягає на потребі розпочати реалізацію проекту оновлення тролейбусного парку за кошти ЄБРР, який передбачає закупівлю для Чернівців 50 нових тролейбусів. Для цього депутати у грудні повинні підтримати цей проект і вже наступного року у Чернівцях їздитимуть 50 нових тролейбусів.  Про все це неодноразово міський голова говорив на сесії, на пре-конференціях, під час телеефірів. Перед тим, як давати якусь оцінку, треба спочатку  поцікавитися,що і чому так  відбувається,хоча б переглянути інформацію по цьому питанню у відкритих джерелах.

avatar

Максиму Дупешко

25 листопада 2016 19:09

Каримова,не напрягайся!

avatar

Уролог Ваня

25 листопада 2016 19:45

Я не знаю, хто в своєму коментарі "напрягся" і все розклав по полочках - Карімова чи хтось інший. Але толково і по суті. Зрозуміло, що в черговий раз "урологи" Вані і Васі з міської зради намагаючись кинути мера кинули чернівчан.

avatar

Кирило

25 листопада 2016 20:05

А я пропонував і пропоную, надалі, закупити частину тролейбусів б.в. бо вони прослужать нам ще не одне десятиліття, і паралельно домовлятись із "Богданом", заводом, на крупновузлову зборку тролейбусів у нас. Так ми валюту зекономим і робочі місця відкриємо і машини будуть дешевші, податки у нас, благо спеціалісти на ЧТУ є.

 

avatar

Юрій Бурега

25 листопада 2016 20:09

Ну ты лизнул! Молодец (только по-польски.)

avatar

до Кирила

26 листопада 2016 01:13