Сторожинецькій владі не вдалося перешкодити опозиційним та національно-патріотичним силам відзначати День Незалежності

Сторожинецькій владі не вдалося перешкодити опозиційним та національно-патріотичним силам відзначати День Незалежності

23.08.2012, 18:53

У Сторожинці місцева влада хотіла заборонити низці політичних та громадських організацій святкувати День Незалежності.

Міський голова Сторожинця  Микола Карлійчук, член Партії регіонів, відхилив заявку на проведення в місті мітингу біля пам’ятного знаку «Борцям за волю України» від районної організації політв’язнів і репресованих. Більше того,  міськрада позивалася до суду, аби заборонити це святкування і молебень! Позов збурив громадськість Сторожинеччини, адже відзначення Дня Незалежності відбувалось  упродовж 20-ти років саме біля цього пам’ятника, а серед учасників свята було багато тих, хто віддав своє здоров’я і життя за Україну.

Аналогічний позов був поданий Сторожинецькою міськрадою щодо заборони відзначення Дня Незалежності 23 серпня районною організацією партії ВО «Батьківщина». Під час святкування планувалося проведення зустрічі виборців з кандидатами в народні депутати від Об’єднаної опозиції «ВО  Батьківщина». Право на проведення таких зібрань гарантується ст. 39 Конституції України і ч.2 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів».  Кандидати в народні депутати України мають право на ведення агітаційної діяльності. У відповідності з цим Сторожинецька районна партійна організація «ВО Батьківщина» сповістила Сторожинецьку міську раду ще 17 серпня про проведення мирного зібрання  мешканців міста. Відповідним чином було організоване оповіщення виборців про таку зустріч.

Та напередодні проведення заходу, 22 серпня,  районна партійна організація отримала лист від міської ради за підписом міського голови Миколи Карлійчука про те, що влада рекомендує перенести цей захід в інше місце, бо на центральному майдані заплановане проведення «міроприємств до Дня прапора та Дня незалежності України» (стилістика і граматика міськради збережені). Насправді ж на площі були просто встановлені розважальні атракціони.

В той же день, 22 серпня 2012 року відбулось засідання Чернівецького окружного адміністративного  суду. Розглянувши клопотання Сторожинецької міської ради, Чернівецький окружний адміністративний суд відмовив у проханні заборонити районній організації політв`язнів і репресованих та районній організації політичної партії ВО «Батьківщина» проводити святкові заходи до Дня Незалежності на Центральній площі міста Сторожинець. 

 «Нарешті суд на Буковині  виступив на стороні законності, а не виконував роль юридичного департаменту обласної державної адміністрації , - заявив після винесення рішення начальник регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» Максим Бурбак. – Ми розуміємо, що усі рішення проти опозиції куруються в Чернівцях з «будинку з левами». Але, така недолуга заборона районної влади, я думаю, точно була придумана без відома голови ОДА Михайла Папієва. Мабуть, захопившись виборчою кампанією свого родича на «бесарабському» окрузі, Михайло Миколайович залишив напризволяще інші округи, зрозумівши, що вони вже «втрачені» для партії регіонів».

 Прес-центр регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина»

1