'Столітні дуби і буки пиляють і вдень, і вночі', – на Кіцманщині виступають проти вирубки лісів

"Столітні дуби і буки пиляють і вдень, і вночі", – на Кіцманщині виступають проти вирубки лісів

07.03.2017, 21:29

На Буковині сьогодні селяни вийшли на акцію протесту проти вирубки лісів.

Жителі одразу трьох сіл, що на Кіцманщині обурені, кажуть, дерева пиляють постійно, не гребують навіть столітніми дубами. А на їхні заяви у правоохоронних органах не реагують. Тому із самого ранку перекрили дорогу. 

Степан Татарин, житель села Коростувата «Гарні дубові насадження вирубані, варварсько знищені. Я пам’ятаю цей ліс, я сюди приходив, бачив ці дуби, ці жолуді. Зараз нема»

– Я прийшов сюди, щоби підтримати наш народ, щоби ліс не вирубували, – каже Іван Татарин. – Якщо нас не почуємо – будемо перекривати траси! А що ще нам робити?

Люди кажуть, що навіть за Януковича не було такої варварської вирубки, як останні 2-3 роки. Односельчани, які три роки тому не мали грошей на цигарки, а зараз працюють у лісництвах – купують трикімнатні квартири у Чернівцях і будують триповерхові будинки у селах.

– Вони (лісники, – ред.) роблять з лісів "стадіони", ви розумієте? Відколи вони сюди прийшли – ліс дістав туберкульоз? Що, усі дерева захворіли?! – обурюється депутат сільської ради Іван Злотар. – Вони не роблять не прохідну, ні санітарну, лише – суцільну вирубку лісу! Вивозять ліс, руйнують дороги і будинки, міст не витримує цих 25-тонних вантажівок!

Роман, житель села Глиниця «10% йде законно, решта все – ліваки. Вони говорили, що йде на дрова, на школи, на дитячі садки. Ну, це явно не дрова»

Аби зупинити це, чоловіки вирішили перекрити дорогу, вони ходили пішохідним переходом. Не пропускали ані легковики, ані маршрутні автобуси. 

Лісівники у свою чергу пояснюють: рубки – законні. Як доказ – показують документи.

Дмитро Генкул, директор державного підприємства «Кіцманський лісгосп» «В минулому році було перевірок 15. Перевіряли всі служби. Ніякого порушення не виявлено, в чому питання?»

Селяни за декілька годин дорогу розблокували, але попередили, якщо ліс зрубуватимуть хаотично і надалі, то встановлять самовільні шлагбауми. 

Джерело: cайт http://acc.cv.ua/ та http://promin.cv.ua/

1