Столітні будівлі, які раніше були окрасою Чернівців зараз буквально розсипаються на очах

Столітні будівлі, які раніше були окрасою Чернівців зараз буквально розсипаються на очах

05.10.2017, 20:08

Середмістя Чернівців, вулиця Шептицького.  Цегла та штукатурка навколо вікон будівель  в будь-який момент може впасти на голови перехожим. Це будівлі, зведені щонайменше століття тому. Буковинський художник Тарас Полатайко досліджує проблему із фасадами у місті. До них нікому немає діла, більшість тріщить по швах, каже він. Ба більше його обурює, що фасади паплюжать різними прибудовами, як-ось на вулиці Героїв Майдану.      

ТАРАС ПОЛАТАЙКО, ХУДОЖНИК: «Оця арка мала відповідати оцій арці. І подивіться, що зараз відбувається, вони зробили ось цю коробку в народі вона вже називається «Акваріум», тобто це вже немає відповідності затвердженому архітектурному проекту. І я це півроку сфотографував, запостив на «Фейсбуці» і люди почали обурюватися, ось це в черговий раз повторюється дійсно безкінечно».

Пояснити таку прибудову у відділі охорони культурної спадщини не беруться. Адже кажуть, нині не мають на руках відповідних документів. Тим часом фасади в місті ремонтують, щоправда частково і містяни до цього також мають докладати зусиль.

ВІКТОРІЯ ДІДЕНКО, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ВІДДІЛУ ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: «Ремонт фасадів проводиться за дольовою участю мешканців на ремонт фасадів відсоток мешканців у центральному історичному ареалі складає 30%, а 70 % складають бюджетні кошти».

На ремонт потрібні чималі кошти, яких не вистачає, кажуть в департаменті ЖКГ. Нині відновлюють у Чернівцях фасади п’яти будівель.

ОЛЕКСАНДР ГОРДІЄНКО, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА РЕМОНТУ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: «Йозефа Главки 6, продовжують роботи і буквально на дня повинні приступати до роботи. Це усе ми розпочали у минулому році, головна 147, там по Руській почали, Головна,91 розпочали роботи. Ось це такий неповний перелік робіт, який ми виконували цього року».

Та здебільшого лататимуть стіни, а повноцінного ремонту усіх фасадів у місті не буде. Зараз комунальники взялися за їх утеплення.

Джерело: https://bukovyna.tv/stolitni-budivli-yaki-ranishe-buly-okrasoyu-chernivtsiv-zaraz-bukvalno-rozsypayutsya-na-ochah/

 

1