Стара гвардія: кругообіг чиновників у владі (частина 2. ОДА)

Стара гвардія: кругообіг чиновників у владі (частина 2. ОДА)

18.02.2012, 17:54

Уже два роки чернівецькою областю керує новий голова облдержадміністрації Михайло Папієв. Його призначення було досить несподіваним насамперед для старої регіональної гвардії. Подейкували, що на цю посаду претендувало щонайменше двоє місцевим маститих партійних функціонерів. Один з яких отримав депутатський мандат, а іншого відправили у почесне заслання керувати Сторожинецьким районом.

Водночас у самій структурі ОДА відбулись кадрові чистки та перестановки, через які посади втратили здавалось би непорушні функціонери, які випливали на поверхню і в гірші часи. Проте мова не про них. Йдеться про той чиновницький баласт, який залишився на своїх місцях, або гармонійно змінив місце сидіння. Що цікаво, серед цих людей чимало так званих полум’яних “помаранчів”, які крокували в авангарді буремних революційних подій, а їхні слова та заяви почасти випереджали здоровий глузд.

Перший серед рівних, безперечно, начальник управління охорони навколишнього природного середовища Борис БАГЛЕЙ. Назвати цю людину пристосуванцем – це не охарактеризувати його взагалі. Він зумів пережити на посадах вже трьох губернаторів і прогнозуємо, що чинний голова ОДА також залишиться в активі цієї людини.

Як і за колишньої влади продовжує керувати економікою краю Ігор СІДЛЯР. Тут радше спрацював фактор власника “Машзаводу” Віктора Сідляра, який за сумісництвом приходиться братом начальнику управління економіки.

Реінкарнувався з небуття на посаді його заступника широковідомий Володимир ВАКАРЮК. “Польовий командир помаранчевого підпілля”, людина, яка відповідала за безпеку виборчого штабу тоді кандидата в Президенти України Ющенка.

Як і раніше житлово-комунальним господарством області керує Георгій ЛЕОНТІЙ. Безперечно людина фахова, проте напрямок його діяльності провальний, зважаючи на стан ЖКГ області. Якщо на Буковині щось трапиться у ввіреній йому галузі, то ним без жалю можна буде пожертвувати. Бо не свій.

Втримався на посаді начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньополітичної діяльності ОДА Сергій КУРЕННОЙ. Чесно кажучи, напрямок його роботи суто номінальний, адже справжні переговори ведуться на набагато вищому рівні.

Цілком логічно продовжує керувати охороною здоров’я Ігор ШКРОБАНЕЦЬ. Його політична приналежність не злякала попередників, а вже чинну владу і поготів. Адже він належить до “Партії регіонів”, є депутатом обласної ради і провадить у життя лінію партії у власній галузі.

Значно покращив свої позиції начальник управління АПК області Микола ОЛЕКСЮК. Колись він уже працював на посаді заступника цього управління, встиг покерувати Сокирянським та Сторожинецьким районами. Себто людина на всі руки майстер і досвідчений чиновник.

Не залишився без діла начальник управління державної служби Головдержслужби України у Чернівецькій області Аркадій МУНТЯНУ. До цього призначення він був керівником апарату ОДА, а тепер розвиває і реформує чиновницьку вертикаль на горизонталь.

Досі переймається проблемами дітей начальник у справах тих таки дітей Юлія ЯКІВЧИК.

На сторожі екології області залишається Василь ДУТЧАК, який очолює державну екологічну інспекцію в Чернівецькій області. Скільки судових засідань та кадрових пертурбацій за кілька років побачила і відчула ця інспекція – знають лише досвідчені працівники та журналісти. Врешті партійна приналежність заграла свою вирішальну роль і Василь Дутчак повернувся у своє крісло.

Не втратив позицій начальник інспекції держтехнагляду Олександр ВАРЖЕВСЬКИЙ. Чоловік і досі спокійно працює на посаді, не особливо переймаючись своєю долею.

Повернулась після декретної відпустки у рідні стіни Анна ГЛІБКА. Щоправда, тепер вона працює заступником начальника управління у справах сім’ї та молоді. Хоча яка різниця для гарної жінки, яку посаду вона посідає? Адже в цьому випадку посаду прикрашає її власниця.

На досить непримітній посаді залишився чекати неминучої пенсії Іван ПАЗЯК – начальник оргвідділу.

З голів райдержадміністрацій лише Василь КОЗАК з Сокирянщини продовжує керувати районом. Певно в його випадку відіграє неймовірний конформізм та вміння вчасно знайти нових господарів.

На чолі головного управління праці та соціального захисту вже який рік поспіль продовжують залишатись Богдан СЕНЬКІВ (начальник) та Юрій ПІВЕНЬ (заступник). Саме заступник начальника Юрій Півень колись палко підтримував ув’язнену Тимошенко. Хоча зараз про такі небезпечні зв’язки краще не говорити вголос, інакше можна залишитись опозиціонером без посади. А це небезпечно насамперед для родинного бюджету.

Не змінився з приходом нової влади начальник Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор МОТУЛЯК. В довісок він отримав призначеного нашоукраїнця Володимира БЕШЛЕЯ. Хоча розмежувати останнім часом партію влади і “Нашу Україну” досить складно.

Досі продає державне майно керівник фонду державного майна України в області Петро ЗАТВАРНИЦЬКИЙ. Певно на своїй посаді він залишився лише тому, що продавати в області вже нічого, тому і посада ця амбітних людей не особливо приваблює.

Не покладаючи рук забезпечує усіх нужденних роботою керівник обласного центру зайнятості Галина ЧУПІНА. На ситуацію з безробіттям це не впливає абсолютно, тому і зміщати її також нікому не потрібно.

Залишивши на своїх посадах цих людей чи їх кадрова рокіровка пояснюється щонайменше клькома моментами.

По-перше, як варіант, нова влада не знайшла спеціалістів, які б змогли очолити ці напрямки роботи, адже лава запасних дуже довга, коли йдеться про високі посади.

По-друге, в кожному конкретному випадку були персональні домовленості та певна мотивація. Чи лобіювання зі сторони.

По-третє. Фантастичний момент. Новим керівництвом було об’єктивно оцінені їхній фаховий рівень і відтак через це залишили на посадах.

Перелік можна продовжувати до безкінечності, але кожна мисляча людина сама обере варіант, який підходить саме їй.

Як би там не було, а пригадались слова старої, але як ніколи актуальної пісні: “Перемен требуют наши сердца!”

Лесь Акулін

Читайте першу частину (http://buknews.com.ua/page/stara-hvardiia-skladaie-stiahy-pid-nohy-variaham.html)

Джерело: visti.cv.ua



КОМЕНТАРІ (8)

Ну і про що цей тупий матеріал? Перераховано прізвища з короткими і тупими характеристиками! І що далі? Про що це? Так званий Лесь Акунін хоче показати обізнаність? У нього обізнаності нуль. Містечковість, примітив та тупість. Дивно що редакція таке розміщує

avatar

фейс

18 лютого 2012 19:03

Про що це комент? Правда ріже очі, залишилось лише огризатись. Стаття написана не для ОДА, а для людей які повинні включити мізки, коли будуть голосувати за списки депутатів, де ці хамелеони будуть виступати опозицірнерами
avatar

Фейсом по тейбалу

18 лютого 2012 21:44

Я зовсім не шкодую за комуністичними часами, але добре би новим владним чиновникам повчитися кадрової політики яка була при  комуністичному режимі

avatar

Читач

19 лютого 2012 09:53

Автор таки ПОВНИЙ ТЕЛЕПЕНЬ, бо багато з перерахованих ним структур жодним чином не мають стосунку до ОДА, напряму підпорядковані Києву. Оце рівень провінційної журналістики!

avatar

Читач-2

20 лютого 2012 08:39

avatar

Сергій Воронцов

20 лютого 2012 09:59

що вам незрозуміло? автор показав героїв у лице, а щодо управлінь, які підпорядковуються напряму, то тут ви не праві, подання роблять в області. чи ви гадаєте, що без губера можуть когось призначити? смішні ви

avatar

до фейса та читача-2

20 лютого 2012 12:35

Погоджуюся у тому, що без погоджень у будинку з левами кадри у столиці не затверджують. Та й сама ОДА напартачила, бо це ж на її сайті навіть служби не її юрисдикції вказані у  розділі "структура ОДА". Це мабуть ввело в оману і журналіста: видно сам не дуже тямить, що до чого, інакше б не валив усе докупи під одним заголовком.

avatar

Читач-2

20 лютого 2012 16:46

Звідки впевненість, що писав журналіст? Цю ахінею зі звичайним переліком прізвищ і посад швидше написав який-небудь холуй екс-мера. Тим більше, що в переліку не загадано дружбана Бреєжнєва, єдиного угодного йому губернатора Романіва. Оцей якраз поміняв партій більше, ніж багато з перелічених автором фігурантів. З СДПУ(о) стрибнув до Литвина, потім у пору, чи навпаки. Тепер точно у ПР, щоб очолити Пенсійний фонд. Але автор зациклився на неугодних Колі помаранчевих. Не дарматой під час приїзду кандидата у президенти Ющенка тікав з міста, а коли їхав Янек - ноги цілував, тіпа, бо ж памятник той відкривав для міста. Яке місто! Гакман же на території собору, що за Федорука став як ватікан - державою у державі

avatar

До читача

21 лютого 2012 18:45