Станом на 14:00 поліція Буковини отримала декілька інформацій про фото-, відеофіксацію результатів волевиявлення

Станом на 14:00 поліція Буковини отримала декілька інформацій про фото-, відеофіксацію результатів волевиявлення

31.03.2019, 14:38

Усі випадки мали місце на території виборчих дільниць у Чернівцях. Слідчо-оперативні групи працюють на місці подій та перевіряють отриману інформацію.

О 9:03 до поліції звернувся 40-річний житель обласного центру та поскаржився на рідну сестру, яка забрала в нього паспорт громадянина України. 

Виїхавши за вказаною адресою, слідчо-оперативна група Садгірського відділення поліції встановила, що жінка не повертає братові документ через боргові зобов’язання. Поліцейські провели з родичами профілактичну бесіду та переконали жінку повернути паспорт.

Станом на 11.00 до поліції Чернівецької області надійшло 4 повідомлення відносно виборчого процесу. За результатами перевірки, інформація про агітацію на виборчій дільниці проти одного з кандидатів не знайшла підтвердження.

В 11:02 на спецлінію «102» звернувся член однієї з виборчих дільниць обласного центру. Заявник повідомив, що підозрює ймовірне фотографування бюлетеня в одній із кабін для таємного голосування.

 Однак, коли на дільницю приїхала слідчо-оперативна група Шевченківського відділення поліції, особи яка могла порушувати таємницю голосування, там не було. Наразі поліцейські перевіряють отриману інформацію.

 Крім цього, встановлюючи обставини попереднього повідомлення про відеозйомку бюлетеня, працівники поліції переконали порушника видалити відеозапис з телефону та попередили передачу відео стороннім особам.

 Також о 12:00 до поліції надійшло повідомлення про те, що члени виборчої комісії не дають жінці бюлетень. Виїхавши на місце події, працівники поліції з’ясували, що після заміжжя жінка змінила прізвище та попередньо не надала відповідні документи про його зміну.

Ще одне повідомлення про ймовірне порушення виборчого законодавства надійшло о 12:23 з виборчої дільниці у селі Чудей Сторожинецького району. Там невідомий чоловік вийшов з бюлетенем у коридор, однак, після зауваження повернувся до зали голосування.

Правоохоронці з’ясовують обставини кожного повідомлення, що стосується процесу волевиявлення. Нагадуємо, що фотографування бюлетенів є порушенням таємниці голосування, за яке передбачена кримінальна відповідальність

Буковинські поліцейські продовжують забезпечувати публічну безпеку й порядок під час виборів Президента України та ретельно перевіряють кожну інформацію про можливі порушення чинного законодавства.
 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 

Станом на 12:30 31 березня на Буковині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА також виявили низку порушень на ДВК у різних округах. Також є інформація про явку на дільницях.

 Явка станом на 11:00 за даними Центральної виборчої комісії у окрузі №201 становить 10,98%, у 202   ? 10,98%, 203 округ   ? 9,28%, 204 округ   ?  10,65%. Загальна явка по області–9,94%.

 Виявлені порушення:

Одна дільниця у Чернівцях № 730478 відкрилась із запізненням, а саме о  8:30, через відсутність кворуму у виборчій комісії.

Відповідно до частини 1 статті 75 Закону «Про вибори Президента» голосування проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години.

На двох дільницях в районі проспекту Незалежності зафіксовано фотографування бюлетеня. Про це було повідомлено правоохоронні органи, які приїхали на дільниці.

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону «Про вибори Президента України», голосування має бути таємним. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Такожспостерігачка ОПОРИ у Чернівцях фіксувала дільниці, де наявна кількість виборчих бюлетенів на дільницях менша ніж кількість виборців в уточнених списках виборців.

Відповідно до частини 7 статті 71 Закону України «Про вибори Президента України» виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці.

На дільниці № 542 приміщення для голосування перенесли на другий поверх. Не всі виборці про це знають.

У Нових Бросківцях жінці видали бюлетень на дівоче і на заміжнє прізвище, вона була в списках за двома прізвищами. На один бюлетень склали акт, а інший вона взяла голосувати.

На дільниці у м. Заставна члени ДВК при можливості чіткої ідентифікації  особи (паспорт і свідоцтво про шлюб),  дають бюлетень і вносять зміни/уточнення в списки.

У с. Чудей виборець виніс  бюлетень за межі виборчої дільниці. Спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію.

Відповідно до частини 1 статті 158 Закону України «Про вибори Президента України» надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРАпроводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

Марія Пащак, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Фотографували на доказ тим, хто давав гроші? Хто давав і міг безкінечно дати?! Когось за це затримали? Це ж просто - виявили зйомку, є і той, хто знімав... Отож-бо! Ще один доказ показухи і фальші...

avatar

Мигай

01 квітня 2019 08:08