Стало відомо, що виявили у воді в Сокирянах

Стало відомо, що виявили у воді в Сокирянах

19.07.2017, 13:26

Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України дослідив 40 проб води, відібраних в м.Сокиряни, де зафіксували масовий спалах інфекції. 

«За результатами лабораторних досліджень встановлено відхилення від вимог санітарних правил ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за бактеріологічними показниками у 24 пробах, за санітарно-хімічними показниками у 20 пробах, та в 1-й пробі за вірусологічними показниками (громадська криниця)», - йдеться у повідомленні лабораторного центру. 

Водопровідна вода (7 проб) не відповідала вимогам санітарних норм за бактеріологічними показниками: з каптажу «Шипіт» та 6 вогнищ кишкової інфекції. В усіх пробах виявили загальні коліформи, також в водопровідній воді з каптажу «Шипіт» та з вогнищ виявили фекальну кишкову паличку та коліфаги.За санітарно-хімічними показниками встановлено перевищення допустимих нормативів за вмістом амонію в 4 рази та по загальний жорсткості в 1,2 рази. 

Дослідили 25 проб криничної води: 21 пробу води з громадських та 4 – з індивідуальних криниць. За результатами бактеріологічних досліджень 15 проб не відповідали нормативам щодо наявності загальних коліформ, в одній пробі виявили антиген ротавірусу. За санітарно-хімічними показниками у всіх криницях встановили перевищення допустимих нормативів по загальній жорсткості в 1,4 рази та в двох пробах по окиснюваності в 1,1 рази. В двох пробах води з криниць в м.Сокиряни отрутохімікатів не виявили. 

За результатами бактеріологічних досліджень вода з річки Сокирянка не відповідає вимогам санітарних правил по індексу лактозопозитивної кишкової палички. Проведено токсикологічні дослідження, отрутохімікатів в пробах не виявили. 

Частину клінічного матеріалу від хворих та проб води направили до Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України. За результатами цих досліджень у клінічному матеріалі від хворих діагностували ротавірусну, норовірусну інфекцію та збудник дизентерії. Одночасно в зразках води з річки Сокирянка та зразках питної води виявили ротавірус. 

Провели роботи по дезінфекції громадських криниць, забезпечили повторний відбір проб води, дослідження тривають. 

7 та 11 липня провели засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації. Рішеннями обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації затверджені першочергові заходи щодо призупинення водопостачання з каптажу «Шипіт» до проведення очищення та дезінфекції резервуару чистої води та санації розподільчих мереж та використання води з артезіанської свердловини до завершення очистки та дезінфекції мереж, визначено ряд заходів з метою упередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій на території області. Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.

Джерело: http://bukpravda.cv.ua/

1