Спробу повторного розгляду облрадою змін до перспективного плану в партії Порошенка назвали порушенням закону

Спробу повторного розгляду облрадою змін до перспективного плану в партії Порошенка назвали порушенням закону

09.11.2017, 14:29

ГОЛОВА ФРАКЦІЇ ПАРТІЇ «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛРАДІ ІВАН ШЕВЧУК: «РОЗГЛЯД ПИТАННЯ ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД МАЄ ПРОХОДИТИ ІЗ ДОТРИМАННЯМ ВИМОГ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА»

Сьогодні, 8 листопада відбулося I пленарне засідання 17-ї сесії Чернівецької обласної ради. Найбільш жваву дискусію серед депутатів викликало питання внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Чернівецької області.

Під час засідання керівник фракції Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у Чернівецькій обласній раді Іван ШЕВЧУК зауважив, що внесення цього питання на розгляд сесії є порушенням чинного законодавства України.

– По-перше, це питання не було внесене у порядок денний, – зазначає Іван Шевчук. – Зміни до Перспективного плану, які намагався поставити на розгляд голова облради Іван Мунтян були зняті протокольним рішенням попередньої сесії, оскільки облдержадміністрація подала одне рішення на сайт 29 вересня, а потім вже друге рішення уточнене. Після того як ми проголосували друге рішення, було вирішено зняти це питання з офіційного сайту облради. Однак голова обласної ради залишив даний проект рішення, мовляв, до нього підійшла певна група депутатів, яка пропонувала внести певні зміни. Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання громад» виключне право подання на сесію змін до Перспективного плану має облдержадміністрація. Я виступив на сесії і сказав, що наша фракція відмовляємося голосувати за дане питання, оскільки воно було внесене з порушенням чинного законодавства.

Врешті-решт депутати підтримали пропозицію Голови фракції Партії «БПП «Солідарність» Івана Шевчука спрямувати відповідний проект рішення до Чернівецької ОДА для доопрацювання та внесення на розгляд сесії Чернівецької обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект рішення Чернівецької ОДА зі змінами до Перспективного плану формування громад депутати облради завернули на доопрацювання

– Ми підтримуємо процес децентралізації та реформу місцевого самоврядування, – коментує перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації, активіст Партії Михайло ПАВЛЮК Михайло Павлюк (Mykhailo Pavliuk). – Останніми роками вона демонструвала хорошу динаміку і є однією із найбільш успішних реформ. Але варто розуміти, що успіх реформи пов’язаний з чітким дотриманням чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про добровільне об’єднання громад» та Методики формування громад. Влада повинна дотримуватися цих вимог – усі проекти рішень мають подаватися виконавчою владою, містити додатки, а саме графічну частину, паспорт спроможної територіальної громади та отримати висновок органу виконавчої влади. Будь-яка громада може долучитися до процесу об’єднання, якщо буде надано відповідний пакет документів. В іншому випадку дії, які виходять за межі правового порядку, можуть принести шкоди не лише діючий громаді, а й тим, які бажають об’єднуватися. Ми не дозволимо перекреслити здобутки реформи місцевого самоврядування та децентралізації і надалі будемо виступати за дотримання процедури законності об’єднання чи дооб’єднання діючих територіальних громад.

1