Спостерігачі ОБСЄ зафіксували на Луганщині двох військовослужбовців ЗСУ зі знаками розрізнення «Грузинський легіон», які розмовляли грузинською мовою

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували на Луганщині двох військовослужбовців ЗСУ зі знаками розрізнення «Грузинський легіон», які розмовляли грузинською мовою

22.09.2016, 21:46

Пропонуємо Вашій увазі новини про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ ОБСЄ). Повна версія – у щоденному звіті. 

ДОНЕЦЬК

 Члени патруля Місії зафіксували аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню в Донецькійобласті (у тому числі 38 вибухів), якщо порівнювати з 19 вересня, коли було зафіксовано 35 вибухів.Більшість випадків порушення режиму припинення вогню була зафіксована вночі, у тому числі 20 вибухів, спричинених артилерійським вогнем. 

 

  • У ніч із 19 на 20 вересня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км напівнічний схід від Донецька), упродовж 45 хвилин СММ чула десять вибухів, які, за оцінкамиспостерігачів, були спричинені пострілами з артилерійських установок (122 мм) за 7–8 км напівденно-південний захід від їхнього розташування. Протягом того ж часу члени патруля Місії чулище десять вибухів (ударів), кожен з яких прогримів через сім–вісім секунд після кожного іззазначених пострілів, за 8–9 км на південно-південний схід від їхньої позиції. 
  • В Авдіївці начальник відділення поліції поінформував СММ про вибух, який стався 16 вересня на автомобільній базі, внаслідок якого один працівник бази загинув, а два отримали поранення. Він додав, що двох поранених було госпіталізовано. Медперсонал лікарні в Авдіївці повідомив спостерігачам, що важко поранений чоловік помер від отриманих поранень, а чоловіка, який отримав легші поранення, вже виписали з лікарні. За словами начальника відділення поліції, під час оперативно-слідчих дій було знайдено рештки снаряда, який, імовірно, був реактивною протитанковою гранатою. За висновками поліції, вибух стався через недбале поводження із зброєю.
  • СММ продовжила спостерігати за ситуацією в школах, розташованих уздовж лінії зіткнення. 19 вересня в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька) місцевий мешканець повідомив спостерігачам, що військовослужбовці ЗСУ облаштували на даху школи № 1 спостережний пункт, а частину її території використовують як стрільбище, внаслідок чого були пошкоджені шкільні будівлі й обладнання. За його словами, з квітня 2015 року всіх учнів школи № 1, яка й досі не працює, було переведено до школи № 2. Директор школи № 2 у Красногорівці заявив, що внаслідок обстрілів у лютому 2015 року третій поверх триповерхової будівлі став непридатним для використання, а система опалення не працює в усій школі.  
  • У підконтрольному «ДНР» смт Ольховатка (52 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії бачили кілька транспортних засобів військового типу та кілька неозброєних чоловіків в одязі військового типу на території об'єкта, який складався з майданчика та трьох будівель. Один житель розповів спостерігачам, що раніше в цих будівлях був дитячий садок, але кілька місяців тому їх зайняли озброєні чоловіки. Після того, як неозброєний охоронець не пропустив патруль СММ на територію об'єкта, спостерігачі запустили над цим районом безпілотний літальний міні-апарат, який зафіксував на території об'єкта наявність сімох вантажівок військового типу й однієї командно-штабної машини.

 

ЛУГАНСЬК

20 вересня СММ здійснила 24 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією. 

  • У Луганській області патрулі Місії зафіксували аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню (у тому числі, серед іншого, один вибух) 20 вересня, якщо порівнювати з 19 вересня (жодного вибуху). Усі порушення режиму припинення вогню в Луганській області були зафіксовані спостерігачами впродовж 17 хвилин уранці в районі підконтрольного урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська). Перебуваючи в Станиці Луганській, о 10:10 СММ чула постріл зі стрілецької зброї за 2,6 км на південь від своєї позиції. Перебуваючи на підконтрольному урядові боці моста у Станиці Луганській, з 10:12 до 10:27 члени патруля Місії також чули вибух невизначеного походження за 3 км на південний схід і численні короткі черги з великокаліберних кулеметів на невстановленій відстані на південний захід від своєї позиції. 
  • Представник Російської Федерації зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) надав СММ відомості про заходи, які було вжито СЦКК у відповідь на 17 порушень, вчинених членами «ДНР» і «ЛНР» у період із 6 по 18 вересня, коли вони у той чи інший спосіб перешкоджали роботі Місії з моніторингу і верифікації. Жодних відомостей щодо заходів, вжитих відповідним керівництвом, надано не було. 
  • У підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) члени патруля Місії бачили двох військовослужбовців ЗСУ, які мали на своїй формі знаки розрізнення «Грузинський легіон». Спостерігачі також зауважили, що вони розмовляли грузинською мовою. Три жителі порізно розповіли СММ, що військовослужбовці грузинського походження були розселені по деяких будинках в селі. 
  • У підконтрольному «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії уточнювали повідомлення від офіцера Російської Федерації з СЦКК про інцидент із вибухом міни, що стався на східній околиці села. Жителі і озброєні чоловіки порізно розповіли спостерігачам, що вранці 15 вересня, під час поїздки на велосипедах лісною доріжкою, два молоді чоловіки (віком старше 20 років) наїхали на міну, спричинивши її детонацію. Один із них отримав поранення у ногу. В Авдіївці начальник відділення поліції поінформував СММ про вибух, який стався 16 вересня на автомобільній базі, внаслідок якого один працівник бази загинув, а два отримали поранення. Він додав, що двох поранених було госпіталізовано.  
  • СММ сприяла проведенню ремонтних робіт на об'єктах життєзабезпечення та здійснювала моніторинг перебігу цих робіт. У підконтрольному «ЛНР» смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 44 км на захід від Луганська) члени патруля Місії спостерігали за ремонтом залізничних колій на південь від підконтрольного «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська). СММ також здійснювала моніторинг перебігу робіт з очищення водоканалу в районі електростанції в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), а також ремонту водних насосів і трубопроводів у підконтрольному «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська). У підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) Місія спостерігала за ремонтними роботами на високовольтній лінії електропередачі.

 

  • СММ продовжила уточнювати повідомлення про припинення водопостачання в Луганську та сусідніх районах (див. Щоденний звіт СММ станом на 18 вересня 2016 року). Жителі підконтрольних «ЛНР» с. Обозне і с-ща Металіст (18 км і 6 км на північний захід від Луганська відповідно) повідомили Місії, що водопостачання сіл було відновлено раніше того ж дня або напередодні. Кілька жителів у підконтрольному «ЛНР» с. Весела Гора (16 км на північ від Луганська) порізно розповіли спостерігачам, що село досі залишається без водопостачання. У підконтрольному «ЛНР» с-щі Красний Яр (12 км на північний схід від центру Луганська, в передмісті Луганська) дві жительки (віком 55–60 років) розповіли, що водопостачання в селі відсутнє вже впродовж п'яти тижнів і що причина цього їм невідома. 
  • СММ відзначила, що дерев'яна конструкція, яка сполучає частини зруйнованого моста в Станиці Луганській, і дотепер залишається в критичному стані. Спостерігачі зауважили, що людям важче перетинати хиткий пішохідний місток, коли конструкція намокає та стає слизькою внаслідок сильних дощів. 

Більш детальну інформацію про всі випадки порушення режиму припинення вогню, а також мапи Донецької та Луганської областей, де відмічено всі місця, згадані у звіті, представлено у додатку.

 

Прес-служба СММ ОБСЄ 

 

1