Співаючий депутат розв’язав проблему кафе у буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО

Співаючий депутат розв’язав проблему кафе у буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО

19.04.2013, 17:38

Результати конкурсу проектів реконструкції та благоустрою скверу біля Резиденції – на розі вулиць Університетської та Коцюбинського вже традиційно багатьох не задовольнили. Традиційно, бо, схоже, тільки у Чернівцях так часто ревізують підсумки вже нібито завершених архітектурних  змагань. Причому ніхто, напевно, не пригадає випадку, коли така ревізія справді пішла на користь місту. Значно частіше первісну  ідею, можливо й не ідеальну, спочатку  доводять до абсурду усілякими переробками, а відтак взагалі відмовляються її втілювати. Далеко ходити за прикладами  не доводиться:  тут і довгограючі історії з реконструкціями Центральної і Соборної площ, і вже зовсім свіжа - з облаштування меморіалу в пам'ять про жертв Чернівецького гетто. Обплювавши чийсь проект і не запропонувавши нічого путнього натомість, словесні Герострати на деякий час затихають, щоб набратися чергової порції жовчі.  Якщо ж справа таки доходить до реалізації, тоді рідко хто відмовляє собі в задоволенні розкритикувати отриманий результат. Звісно, в архітектурі  у нас розбираються всі. Приблизно так само, як у  політиці і футболі.

В історії з реконструкцією та благоустроєм скверу біля Резиденції каменем спотикання  стала присутність кафетерію з легких конструкцій та громадської вбиральні в майже усіх запропонованих проектах. Зауважте саме тих об’єктів,  без яких цивілізоване існування людей взагалі неможливе. Звісно, можна скільки завгодно гидливо морщити носа: пхе, який несмак.  Проте заперечити природні потреби, що якраз і  покликані задовольнити обидва згаданих заклади, не спромігся ще жоден естет. Чи ви справді настільки наївні, що повірите у можливість появи на цьому місці нової Академії?  Звісно, трохи помріяти про новітніх філософів, які облюбують стежки у затінку дерев навколо Попівського дому, не зашкодить. Але ж відомо, хто думкою багатіє…

Тож якщо спорудження кафе все одно не уникнути, краще вже зараз знайти формулу розв’язання проблеми.

- Як жителя Чернівці, активного члена місцевої громади, мене турбує все, що відбувається в місті. І реконструкція скверу біля Резиденції безумовно вимагає виваженого рішення, - поділився міркування з приводу резонансного обговорення депутат Чернівецької обласної ради Віталій Ткачук. – Мені здається, я знайшов формулу, що припинить усі спекуляції навколо цієї «гастрономічної» проблеми. І я готовий запропонувати рішення, яке задовольнить усі сторони. По-перше, готовий взятися за облаштування тут закладу громадського харчування. У разі позитивного рішення міської влади, беру на себе зобов’язання спорудити студентське кафе і налагодити його ефективну роботу. А по-друге, усвідомлюючи, що йдеться не про звичайне кафе до того ж споруджене в унікальному місці, пропоную перетворити його на своєрідну творчу бізнес-лабораторію для активної молоді. Наприклад, студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Для цього навіть готовий зробити їх співвласниками нового закладу. П’ятдесят відібраних на конкурсній основі студентів на період навчання у вузі отримали б у власність 50 відсотків акцій студентського кафе. По одному відсотку на кожну людину. Відтак студенти не лише б брали участь в управлінні закладом, визначенні стратегії його розвитку, врешті організовували й спрямовували його  діяльність. Участь у проекті, переконаний, для багатьох  стала б гарною нагодою спробувати свої сили у бізнесі. Побачити, як це робиться, що називається  з середини. Ну, і про реальну можливість отримати дивіденди, як винагороду за власні креативність і  бізнесові успіхи, теж забувати не варто. Хоча особисто для мене соціальна складова такого проекту є значно важливішою за гіпотетичні прибутки від діяльності кафе, які дехто вже ділить ще не вбивши ведмедя. За роки функціонування студентського кафе через його «школу» пройшли б сотні активних студентів, які, крім набутого у вузі основного фаху, також  збагатили б свій життєвий досвід участю в реальній справі.

Про це повідомляє прес-служба депутата Чернівецької обласної ради Віталія Ткачука

1


КОМЕНТАРІ (8)

Хороша ідея!!! Де можна записатись щоб пийняти участь в конкурсі на співвласники кафе!
avatar

Студент

19 квітня 2013 11:48

Букнюс розміщує джинсу тушок

avatar

Сергій

19 квітня 2013 11:56

Виталик, я чет не понял - ты че вторую Сорбону пытаешься втюхать еще ближе к универу? Так ты это, давай сразу пытайся не в поповском сквере, а в универском, стылу. Вот там масть пойдет - прикинь, прям с пар к тебе в кабак! Или вместо пар! Шик! Ректора в долю возьмешь и все дела, а юнеско пошли на!

avatar

тезка

19 квітня 2013 12:08

А, чьо, Шансоньє вже прогоріло? Чи не дають спокою лаври Кедя з його Квінто? А сам Віталька буде у кафе шансон лабати? Тоді точняк відбою не буде від туристів. Тільки уявіть їм про  ЮНЕСКО, а тут як залабає Владімірскій централ))) Ги-ги

avatar

Не пойняв

19 квітня 2013 13:13

Нафіга мутити голову студентам. Дайте це місце Мигалюку з його кодлом. Вони там швидко зроблять Літо два. Позакривають вбиральні, народ обісцить всі кутки. Будете мати класну точку. І заодно помана соціальне навантаження.

avatar

Саньок

19 квітня 2013 14:37

Джинса! Фезешна агенція розміщує джинсу чернівецьких тушок. Не соромно говорити потому про опозиційність?

avatar

Колега-журналіст

19 квітня 2013 15:00

Чого відразу напали на мене? Запропонуйте якісь вихід із ситуації, а вже потім кудахкайте, заздрісники!

avatar

Віталій Ткачук

19 квітня 2013 15:48

Так, видно, що джинса. Але що поробиш, якщо без домовлень пишуть тільки про аварії, кримінал і спорт. А так хоч будемо знати, що у нашому місті відбувається. Тим більше, як на мене, ідея хороша. Якби ж мені за час мого студенства випала нагода взяти участь в реальному управлінні кафе, та ще й отримувати за це винагороду!!! Ті, хто зараз кричать і обпльовують статтю і проект мабуть давно були молодими - коли ідей реально цікавих і конкурентноспроможних сила-силенна, а тебе взагалі ніхто не сприймає серйозно, бо ти без досвіду, бо ти просто студент, бо ти без стартового капіталу. Я б сказала Віталію велике ДЯКУЮ, коли він дійсно реаліує даний проект.

avatar

NATALI

18 травня 2013 09:42