Специфіка злодійського «бомонду» Буковини: донька обкрадає рідну маму, невістка – свекруху, брат – брата…

Специфіка злодійського «бомонду» Буковини: донька обкрадає рідну маму, невістка – свекруху, брат – брата…

27.04.2016, 01:19

         Практично одночасно впродовж останніх десяти днів у місцевих (районних) судах Буковини завершено розгляд кількох кримінальних проваджень  про посягання на чуже майно за дещо нетрадиційними схемами – «свій краде у свого ж»…

У судовому засіданніКіцманського районного суду днями було встановлено, що 43-річна мешканка місцевого с. Стрілецький Кутблизько 22.00 години 5 грудня 2015 року, керуючись корисливою метою особистого збагачення, проникла (про таємне місце зберігання ключів від вхідних дверей достовірно знала заздалегідь) до будинку своєї матері й із сховку (скляної банки, що була прихована у підсобному приміщенні) викрала наявних 10 тис. гривень. Служителі Феміди одностайно  визнали фігурантку винною у даному посяганні і, ретельно зваживши всі «за» та «проти», за скоєне призначили їй покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Правда, умовно, із встановленням однорічного випробувального терміну та певних обмежень у поведінці.

За таємне викрадення чужого майна цими днями на лаві підсудних довелось «звітувати» і 22-річній жительці с. Гармаки  Барського району Вінницької області. У Новодністровсьому міському суді її було визнано винною у тому, що біля 6 години ранку 13 листопада 2015 року, полишаючи квартиру своєї свекрухи – мешканки цього міста, прихопила із собою її цифровий ефірний приймач марки «Strong» із блоком живлення, пультом, шнуром та посібником користувача  загальною вартістю у 319 гривень. І за скоєне, враховуючи обставини, що пом’якшують відповідальність, у тому числі наявність на вихованні трьох малолітніх дітей, суд призначив їй покарання у вигляді 60 (шістдесяти) годин роботи на громадських об’єктах. Окрім того, її зобов’язано виплатити 552 гривні у дохід держави за проведені на етапі кримінального провадження численні експертизи. 

На продовження теми наведемо й інші конкретні приклади із цьогорічної судової практики Буковини. Зокрема, нещодавно «почесне» місце на лаві підсудних займав  39-річний житель с. Горбівці Глибоцького району, батько трьох неповнолітніх дітей, який був визнаний винним у крадіжці 21 липня 2015 р., із приватного будинку свого двоюрідного брата – мешканця с. Буківка сусіднього Герцаївського району, бензопили «Тайга»  вартістю у 1 тис. 300 гривень, за що і був покараний штрафом у розмірі 80 (вісімдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів - 1 тис. 360 гривень.

Відтепер і 49-річний чернівчанин зобов’язаний двісті годин відпрацювати на об’єктах соціального призначення – саме таке рішення, розглянувши матеріали кримінального провадження,  нещодавно ухвалив Глибоцький районний суд, оскільки достовірно було встановлено, що фігурант, гостюючи  8 травня 2015 р. у свого тестя у с. Турятка  Глибоцького району, викрав наявних у його помешканні 8 тис. гривень.

 До кримінальної відповідальності притягнуто й 22-річного жителя Любешівського району Волинської області - служителі Феміди визнали молодого чоловіка винним у причетності до привласнення  5 січня 2016 року із будинку двоюрідної сестри - жительки с. Припруття Новоселицького району, в якої гостював на новорічні свята, її мобільного телефону «Lenovo S- 850» вартістю у 4 тис. 015 гривень, і за скоєне, а також із врахуванням укладеної між потерпілою та зловмисником угоду про примирення, оштрафували його на 850  гривень.

         На своє логічне завершення – принципову оцінку протиправним вчинкам наших земляків та «гостей» Буковини, які при посяганні на чуже майно діяли за дещо цинічними та нетрадиційними схемами – «свій краде у свого ж», – очікують матеріали й інших кримінальних проваджень.

                                             Володимир Драюк, ТУ ДСАУ в області4

1