Сови: вони полюють і на них не менш...

Сови: вони полюють і на них не менш...

22.04.2019, 17:16

Цікава ця птиця. А ще в багатьох випадках утаємничено загадкова. Особливо ж уночі, коли своїми гу-гу-гу викликає справжній острах і, насамперед, біля закинутих будівель, цвинтарів.

Так скільки ж видів цієї птиці маємо на сьогодні? Птиці, яка з’явилася на планеті 60-70 млн. років? Називаємо: сипуха, совка (кількох видів), селюшка, філін (12 видів), полярна сова, яструбина сова, голкова сова, сичики, сичі, неяситі, вухаста сова, болотна сова, мохната сова та мохнатий сич.

Чи має в природі ворогів уся ця совина братія? Взагалі їх мало, або і зовсім не має. Найбільш войовничою є болотна сова, яка атакує навіть сіру чаплю та болотяного луня. У свою ж чергу в природі сови нерідко стають жертвами беркутів та орланів-білохвостів. Відомі факти, коли сову (усурійську та мохнатого сича) у дуплах замуровує звичайний поповзень. А з наземних хижаків для сов найнебезпечнішими є куниця, котра в пошуках харчу поїдає яйця, молодняк та самок на кладках. Відомі факти, коли філін сам нападав на лісову куницю, але був убитий. Часто-густо сови стають жертвами рисі, росомах та лисиць. Ось така вона сова, ця найдревніша на землі птиця.

Запам’ятався також випадок з далекого дитинства. Якось уночі, полюючи на зайців із засідки (було місячно і видно, як удень), побачив як з дубового лісу вилетів величезний філін (ми його завжди називали пугачем). Каменем упав на зайця, що пробігав побіля того лісу, підняв його, наче м’ячика, і зник у насадженнях.

Іван Агатій

 

1