Сьогодні Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою

Сьогодні Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою

11.12.2016, 23:50

11 грудня 1998 року Всесвітня організація охорони здоров'я у співдружності з рядом міжнародних організацій, що займаються вивченням бронхіальної астми, вперше провела Всесвітній день хворого на бронхіальну астму.

Бронхіальна астма (БА) - широко поширена патологія системи дихання, яка своїм корінням сягає в далеке минуле, в часи Гомера і Гіппократа. Однак, незважаючи на багату історію, БА і по теперішній день - глобальна проблема сучасної охорони здоров'я.
Мета проведення цього дня - підвищення знань серед населення, інформування про профілактику, виявлення нових випадків хвороби на ранній, стадії, підвищення якості медичної допомоги. Незважаючи на всі зусилля медицини, держави та світових спільнот, захворюваність на бронхіальну астму зростає з кожним роком, особливо стрімко - у дітей. Це пов'язано з погіршенням екологічної ситуації, зростанням чисельності міського населення, широким використанням харчових добавок, синтетичних матеріалів, «популярністю» домашніх тварин тощо.

У перекладі з грецької мови термін астма означає "важке дихання". Тільки в ХХ столітті було встановлено, що причиною бронхіальної астми є алергічна реакція, локальне запалення бронхів у відповідь на зовнішній подразник (хімічний, біологічний, фізичний).
Бронхіальна астма - хронічна хвороба, що виявляється періодичними звуженнями просвіту бронхів, під час яких відчувається в тій чи іншій мірі нестача повітря. Астма може виникнути в будь-якому віці. На її появу впливають умови проживання, клімат, професійна діяльність, характер харчування, спадковість (вроджені дефекти розвитку дихальних шляхів).

У людей, які страждають на цю недугу, симптоми можуть наступати кілька разів на день або в тиждень, а у деяких людей стан може погіршуватися під час фізичної активності або вночі. Підвищена чутливість бронхів до подразників зазвичай носить вроджений, спадковий характер. Вона може тривалий час не проявлятися, а з'явитися при впливі певних факторів ризику. Уникаючи цих факторів, можна зменшити ризик розвитку бронхіальної астми. Подразники можуть бути різними.До основних видів відносяться:
Побутова алергія - домашній пил (домашній пиловий кліщ або продукти його життєдіяльності). Кліщ активно розмножується в подушках, ковдрах, килимах, м'яких меблів. Тому, використовуйте синтетичні подушки і ковдри, які можна прати. Позбавтеся від зайвих речей, які накопичують пил. Частіше проводьте вологе прибирання приміщення. Не заводьте птахів і тварин.

Пилкова алергія - пилок дерев, трав. Намагайтеся уникати тих місць, де вони ростуть. У період цвітіння щільно закривайте вікна та двері. Використовуйте кондиціонери, очищувачі повітря.

Харчова алергія. Виключіть з раціону погано переносяться продукти. Усім, хто страждає на бронхіальну астму потрібно уникати вживання копченостей, алкоголю, продуктів з харчовими барвниками.

Лікарська алергія. До неї відносяться деякі медикаменти (антибіотики, протизапальні засоби), які можуть викликати загострення захворювання.

При спадкової схильності до астми бажано частіше знаходитися за містом, так як в місті повітря забруднене. Необхідно відмовитися від куріння. Причиною загострення бронхіальної астми може бути інфекція дихальних шляхів.

На жаль, більшість людей не сприймають бронхіальну астму з усією тією серйозністю і небезпекою, яку вона представляє насправді. Про це говорять і пізні звернення за медичною допомогою. Такий підхід до власного здоров'я неприпустимий і тільки погіршує прогнози.

Необхідно знати, що якщо раптово стало важко дихати, то завтра, без прийняття своєчасних заходів, ковток повітря може стати надзвичайно дорогим.

 Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

1