Вночі Дністер може підтопити села Василів, Дорошівці, Митків, Мусорівка, Перебиківці

Вночі Дністер може підтопити села Василів, Дорошівці, Митків, Мусорівка, Перебиківці

06.04.2013, 00:57

Як повідомляє Чернівецький обласний центр з гідрометеорології, ввечері 5 квітня та впродовж ночі 6 квітня на річці Дністер біля м. Заліщики (Тернопільська область) очікується проходження максимального рівня води 620-670 см. Це може спричинити місцями вихід води на заплаву та часткове підтоплення сільськогосподарських угідь у населених пунктах: с. Василів, с. Дорошівці, с. Митків, с. Мусорівка, с. Перебиківці.

Водночас на адресу обласної державної адміністрації надійшов лист від Генерального Консульства України в Сучаві, в якому йдеться про ускладнення погодних умов та збільшення паводків на території сусідньої країни. Зокрема, за інформацією оперативного центру з надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Румунії, станом на 5 квітня у повітах Сату Маре, Марамуреш, Сучава та Ботошань префектури та спеціалізовані структури контролюють рівень паводкових вод. Генеральний Консул України в Сучаві Василь Боєчко провів телефонні бесіди з префектами цих повітів, які поінформували, що станом на сьогодні, 5 квітня, ситуація з весняними паводками не виходить за межі допустимих норм. Відтак, українські та румунські спеціалізовані служби оперативно обмінюються інформацією, а Генеральне Консульство України в Сучаві відстежує та контролює ситуацію щодо паводків у сусідній державі.

Раніше влада заявляла, що загрози повені у Чернівецькій області нині немає, а ситуація щодо рівня води у найбільших річках області моніториться цілодобово. На цьому наголосив  1 квітня під час  брифінгу для журналістів регіональних та місцевих засобів масової інформації перший заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області Микола Яловий. Він повідомив, що у ніч з 2 на 3 квітня та з 5 на 6 квітня на території області передбачаються дощі, однак кількість очікуваних опадів не буде критичною. «Після дощів ми очікуємо підняття рівня води у річках Дністер, Сірет  та Прут від 1,2 до 1,7 метра. Втім, цей рівень не є критичним», - підкреслив він.

            Микола Яловий додав, що  для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на території області, пов’язаних з пропуском льодоходу, паводками і повінню, затверджено відповідний план дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, обласними службами цивільного захисту та місцевими органами виконавчої влади створені оперативні штаби та мобільні оперативні групи, які в цілодобовому режимі відслідковують стан пропуску льодоходу на території краю. «Ми  маємо плани першочергових заходів при виникненні надзвичайних ситуацій для 94-х населених пунктів регіону, що потрапляють у можливу зону затоплення, - повідомив Микола Яловий. – Окрім цього, прочищаються русла та береги річок від чагарнику та залишків лісової деревини, що дозволить талій воді безперешкодно пройти річками області».

Перший заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області повідомив також, що на озброєнні підрозділів управління 173 одиниці техніки та спеціальних засобів для відкачування води.

1