Сьогодні відзначають Міжнародний день числа Пі

Сьогодні відзначають Міжнародний день числа Пі

14.03.2019, 18:01

Сьогодні, 14 березня, у світі відзначають Міжнародний день числа Пі, передає УНН. На честь числа Пі 14 березня читають хвалебні промови про його роль у житті людства, малюють антиутопічні картини світу без Пі, печуть і їдять "пі-пиріг" ("Pi pie") із зображенням грецької букви «пі» або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, які починаються на «пі», вирішують математичні головоломки і загадки, водять хороводи навколо предметів, пов'язаних з цим числом.

Це свято було засноване у 1987 році фізиком з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць/число) дата 14 березня – 3/14 – і час 1:59 збігається з першими розрядами числа Пі = 3,14159. З того часу кожен рік люди не байдужі до математики відзначають День числа Пі.

З року в рік цей вчений, проголошений Принцом Пі, очолює святкову ходу в стінах музею. Виглядає це наступним чином:

Якщо бути точним, то вітати оточуючих з днем Пі потрібно сьогодні в 1:59, відповідності до цифр числа Пі- 3,1415926.

Число Пі - математична постійна, рівна відношенню довжини кола до її діаметру. Позначається буквою грецького алфавіту. Точне значення цього числа в десятковій системі записати неможливо, але з появою комп'ютерних технологій його вдалося розрахувати з неймовірною точністю – зараз його значення відоме з точністю до десяти трильйонів знаків після коми.

Світовий рекорд із запам'ятовування знаків числа Пі після коми належить 21-річному індійському студенту Раджвиру Міна, який у березні 2015 року відтворив 70 000 знаків після коми за 9 годин 27 хвилин.

Зазначимо, також день Пі співпадає з днем народження видатного вченого Альберта Ейнштейна, який розробив ряд теорій, визначивши хід розвитку сучасної фізики.

Як повідомляв УНН, у цей день на 77 році життя помер Стівен Хокінг.

Довідка УНН: Число Пі - це найвідоміша математична константа, що визначається в Евклідовій геометрії як відношення довжини кола до його діаметра.

 Джерело: УНН

 та https://www.unian.ua/
1