Сьогодні у Румунії обирають президента: Траян Бесеску заявив, що прийме громадянство Молдови

Сьогодні у Румунії обирають президента: Траян Бесеску заявив, що прийме громадянство Молдови

02.11.2014, 12:25

Сьогодні в Румунії проходять президентські вибори. Основними претендентами на головний пост називають чинного прем'єр-міністра від Соціал-демократичної партії Віктора Понта і лідера Націонал-ліберальної партії Клауса Йоханнеса.

Якщо переможець не визначиться за підсумками голосування в неділю, другий тур відбудеться 16 листопада, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Чинний президент Траян Бесеску не має права балотуватися на третій термін. Відносини між ним і чинним прем’єром напружені. Під час виборчої кампанії Бесеску заявив, що Понта - колишній шпигун.

Читайте такожРумунія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та Молдови
Новообраному президентові доведеться вирішувати велику кількість нагальних проблем, включаючи економічну рецесію та питання корупції.

Нагадаємо, днями президент Румунії Траян Бесеску, який залишає свій пост у грудні після закінчення строку повноважень, заявив, що прийме громадянство Молдови, щоб просувати ідею об'єднання двох країн. Про це він сказав в інтерв'ю молдавському телебаченню, передає ТАСС.

"Я приїду з прощальним візитом до Кишинева й подам заяву на отримання громадянства Молдови. Днями я обговорював це питання з президентом республіки Ніколаєм Тімофті. Я дуже цього хочу, це велика честь для мене", - заявив Бесеску.

Він висловився за необхідність об'єднання двох країн в майбутньому. "Я мрію про об'єднання Румунії з Молдовою, оскільки ми - один народ, що живе в двох незалежних державах", - зазначив Бесеску.

Глава Румунії визнав, що для об'єднання поки що не створені необхідні умови. "Коли більшість румунів з обох країн захочуть жити в одній державі, тоді це, безумовно, відбудеться", - вважає Бесеску.

Раніше президент Румунії зробив кілька скандальних заяв. "У 2014 році влада Румунії повинні відкрито заявити, що Молдова - це румунська земля", - сказав Бесеску. - Ця країна не народилася одночасно з пактом Ріббентропа-Молотова, у неї є історія, культура, мова, пов'язані з Румунією та румунським народом".  На його думку, "возз'єднання двох держав має стати третім національним проектом Румунії після вступу до НАТО й Євросоюзу".

Цю заяву жорстко розкритикували в Кишиневі. Прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке відповів, що подібні висловлювання офіційних осіб дестабілізують політичну ситуацію і можуть тільки нашкодити..

А глава румунського кабінету міністрів Віктор Понта зазначив, що "необдумані заяви Бесеску про об'єднання двох держав можуть лише перешкодити курсу європейської інтеграції Молдови і привести там до влади опозиційних комуністів на майбутніх парламентських виборах".

Джерело: УНІАН

Фото REUTERS

1