Сьогодні ЦВК має оголосити про проведення чергових виборів парламенту або перенести їх на нову дату (думка юристки)

Сьогодні ЦВК має оголосити про проведення чергових виборів парламенту або перенести їх на нову дату (думка юристки)

28.08.2023, 17:38
Сьогодні ЦВК має прийняти рішення і або оголосити про проведення чергових виборів до ВР (за 61 день до останньої неділі жовтня останнього року повноважень), або мотивовано викласти підстави про "перенесення" виборів і оголосити нову дату.
 
 Про це на своїй сторінці у ФБ написала відома медіаюристка Тетяна Котюжинська
 
Якщо ЦВК прийме рішення про початок виборчого процесу після воєнного стану, то пригадаємо, що воєнний стан закінчується 15 листопада 2023 року відповідно до рішення ВР. Скасування виборів взагалі неможливо - народ є джерелом влади і проведення "періодичних і несфальсифікованих виборів" - є основою конституційного ладу України і обов'язком відповідно до Загальної декларації прав людини (1948 року прийняття).
 
Рішення ЦВК можна оскаржити до суду. Це також основа конституційного ладу (поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову).
 
Строк повноважень Президента і ВР встановлено Конституцією - 5 років. Всередині країни вже не раз на строки повноважень різних держорганів "плєвалі з калакольні". Але тут інша ситуація - тут про зовнішні стосунки. Про легітимність представлення держави, про легітимність парламентських делегацій. Тому острах наших партнерів, що без "періодичних і несфальсифікованих виборів" буде хаос, абсолютно виправданий.
 
Бо може статися, що 21 травня 2024 року єдиним легітимним президентом України може виявитися "незабвєнний Віктор Хвьодоровіч", про що рф (член Радбезу ООН) радісно і повідомить. Хаос - не на нашому боці.
 
Країна, яка не дотримується Загальної декларації з прав людини - це країна-ізгой, а не країна-лідер демократичного світу.
 
ДОВІДКОВО: 

Президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би провести президентські й парламентські вибори в Україні у 2024 році, але для цього потрібні законодавчі зміни, кошти від партнерів та міжнародні спостерігачі навіть на передовій.  

Джерело: Володимир Зеленський в інтерв’ю Наталії Мосейчук, показаному в ефірі телемарафону 27 серпня

Деталі: Коментуючи позицію сенатора-республіканця Ліндсі Грема про те, що вибори в Україні мають відбутися у 2024 році попри війну, Зеленський зазначив, що говорив із Гремом особисто.

Президент визнав, що питання виборів в Україні – одне з тих, яке може “розколоти підтримку Сполучених Штатів Америки”, і аргументом є те, що США навіть під час війни проводили вибори. 

Проте він нагадав, що в Україні проводити вибори під час війни заборонено законодавством.

Пряма мова: “Логіка є в тому, що якщо ти захищаєш демократію, то навіть під час війни ти повинен про цей захист думати. Вибори – це є один із захистів. Але не просто так під час війни згідно з законодавством заборонено вибори – їх провести дуже складно. 

Моя відповідь дуже проста, і я і Ліндсі сформулював (її) дуже швидко – він був дуже задоволений. 

Якщо наші парламентарі готові, бо нам тоді потрібні зміни до законодавства, у Виборчий кодекс, зробити це швидко, – раз. 

Якщо, я сказав йому, ви готові дати мені 5 мільярдів, – тому що я не зможу просто забрати з бюджету 5 мільярдів, мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час, а у воєнний я не знаю, що це за сума, – якщо Сполучені Штати Америки разом з Європою дадуть нам фінансову підтримку (тоді вибори Україна проведе – ред.).

Вибачте, я нічого не прошу. Проводити вибори у кредит я не буду. Забирати гроші від зброї і давати їх на вибори також не буду. Це передбачено законодавством. Але якщо ви мені дасте цю фінансову підтримку і якщо парламентарі зрозуміють, що нам це потрібно зробити і давайте тоді змінювати законодавство швидко…

І найголовніше – давайте тоді ризикувати разом. А як? Спостерігачі повинні бути в окопах. Я йому сказав: на передову ми з вами повинні відправити спостерігачів, щоб у нас були вибори для себе і для всього світу легітимними. І це абсолютно справедливо”.

Деталі: За словами Зеленського, Грем казав, що усі його зауваження “дуже адекватні, дуже справедливі”. 

Президент додав, що Заходу, насамперед Європі, доведеться відкрити для 7 мільйонів українських біженців можливість проголосувати, бо в України немає таких інфраструктурних спроможностей. А позбавляти біженців права голосу не можна.

За словами Зеленського, ніхто поки не показав йому, як можна організувати вибори для військовослужбовців на передовій та для біженців за кордоном. 

Пряма мова: “Вихід є. Я до цього готовий. Я зараз публічно про це говорю, я йому (Грему) це сказав, секретів у мене немає”.

Деталі: На запитання, як довго може тривати цей “суспільний договір” – 3, 5, 7 років, – Зеленський відповів, що не хотів би чекати так довго.

Пряма мова: “Тому це, мабуть, єдиний вихід. Я не хотів би фантазувати, що ми б жили без виборів 3, 5, 7 років. Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що вони “тримаються”. Я ні за що не тримаюся, я б хотів провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити – коли там потрібно, впродовж року?”.

1