Сьогодні румунська мова стане регіональною для Чернівецької області?

Сьогодні румунська мова стане регіональною для Чернівецької області?

24.05.2012, 16:50

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко минулого року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики».

У пояснювальній записці зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми) - в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим і містах Києві і Севастополі; кримськотатарська - в АР Крим, угорська - в Закарпатській області, румунська - в Чернівецькій. Інші мови традиційних національних меншин України одержать захист у менших адміністративно-територіальних одиницях.

У той же час Венеціанська комісія вважає, що в проекті закону недостатньо гарантій застосування і захисту української мови.

 Законопроект про засади державної мовної політики є в порядку денному Верховної Ради на четвер, 24 травня.

У Верховній Раді на ложі преси вивішено плакат «Займіться ділом, а не язиком». Як передає кореспондент УНІАН, журналістам роздано звернення до народних депутатів України з приводу того, щоб не ухвалювався законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики».

У зверненні до народних депутатів міститься заклик «не брати на себе відповідальність за дестабілізацію ситуації у суспільстві, яка в умовах стрімкого «покращення життя вже сьогодні» може призвести до розколу країни і навіть громадянської війни».

В зверненні зазначається, що саме такими можуть бути наслідки ухвалення даного законопроекту, «який сьогодні під демагогічними гаслами захисту прав національних меншин мають намір винести на голосування». «Цей закон спричинить напругу в суспільстві, яка остаточно поставить хрест на євроінтеграційних прагненнях України», - підкреслюється в документі.

В ньому сказано, що не можна говорити про неупередженість автора законопроекту, «який займає посаду голови «Всеукраинского координационного совета российских соотечественников».

У звернені зазначається, що навіть партійців «вводять в оману», підсунувши «брехливе соціологічне дослідження» щодо зростання рейтингу Партії регіонів після прийняття мовного закону (№9073).

«Партія регіонів, йдучи до влади, обіцяла займатися економікою, а не мовою, і критикувала колишню владу за надмірну увагу до питань, щодо яких в суспільстві немає однозначної думки. В разі голосування за законопроект №9073 по всій Україні буде розгорнута масштабна кампанія, спрямована на знищення рейтингу тих політичних сил і тих депутатів, які віддадуть голоси за розкольницький закон», – йдеться у зверненні.

Це звернення представникам ЗМІ роздавав народний депутат України Іван Стойко (фракція НУ-НС) та журналістка – активістка руху «Стоп цензурі» Наталія Соколенко. На уточнююче запитання журналістів, хто є авторами цього звернення, вони відповіли: «Українці і українки». Листки із цим зверненням І.Стойко також кинув у сесійну залу, де розміщується фракція Партії регіонів.

Як повідомлялося, сьогодні Верховна Рада планує розглянути даний законопроект про засади мовної політики в Україні.

1