Сьогодні день пам'яті видатного українського художника, буковинського генія Миколи Івасюка, закатованого радянськими комуністами

Сьогодні день пам'яті видатного українського художника, буковинського генія Миколи Івасюка, закатованого радянськими комуністами

25.11.2021, 22:30

Сьогодні, 25 листопада день пам'яті Миколи Івасюка видатного українського художника, буковинського генія, жертви сталінського терору (1865-1937). Він створив композиції з козацьких визвольних змагань, чимало картин з боїв Українських січових стрільців, вояків Української Галицької армії, оскільки гаряче підтримував боротьбу українців за свою державу.

 Йому пророкували велике майбутнє в Європі, але художник вирішив повернутися на Батьківщину, де зрештою, сталінські кати позбавили його життя.

 Про це нагадує в четвер Україна молода.

 Микола народився 28 квітня 1865 року на Буковині у містечку Заставна. Батько все життя пропрацював теслею, мати ж займалася господарством. Освіту хлопець здобував у місцевій школі, потім вступив до Вищої реальної школи у Чернівцях. Саме там талановитого юнака помітив художник Юстин Пігуляк, слава про якого гриміла на всю Буковину. Він давав Івасюку безкоштовні уроки з живопису, познайомив із історією культури й порадив вступити до Віденської академії мистецтв. 

 Навчався в Чернівецькій вищій реальній школі, Віденській і Мюнхенській Академіях мистецтв.

 За кордоном доля звела Миколу Івасюка з Іллею Рєпіним, українцем за походженням, який порадив молодому художнику повернутися в Україну і писати на історичну тему.

Широке визнання здобули іконостаси Миколи Івасюка в Заставні, Кіцмані, буковинських селах, портрети, твори побутового жанру, а особливо - історичні картини.

Над головним полотном свого життя - "В’їзд Богдана Хмельницького до Києва" площею 24 кв.м художник працював  20 років. "То моя найважливіша мета, яку я собі поставив.", – писав  художник про цю роботу  Осипу Маковею. 

На зображенні може бути: 1 особа

  У своїй творчості художник часто звертався до козацької тематики.

 У 1926 р. художник прийняв запрошення від радянської влади і переїхавши з родиною, отримав радянське громадянство. З 1928 до 1930 рр. Івасюк працював художником постановочного цеху на Київській кінофабриці, потім науковим працівником підвідділу графіки картографічного відділу Всеукраїнського будівельного інституту, у Всеукраїнському отокіноуправлінні (ВУФКУ). У цей період М.Івасюк створив низку малюнків для журналу "Кіно", а також художні плакати для фільмів. Цей розділ його творчого доробку практично не досліджений.

У 1937 р. 72-річного художника звинуватили в участі у "націоналістичній терористичній організації" і "шпигунстві на користь Німеччини", засудили до розстріл. 11 днів Микола Івасюк перебував у камері смертників. Він не визнав себе винним. Вони прийшли о 24 годині 25 листопада 1937-го. Закатоване тіло Миколи Івасюка закопали у Биківні.

 Друзі, так Україна втратила уславленого живописця, автора кількох сотень жанрових, історичних та портретних творів на українські тематики. У творчій спадщині М.Івасюка залишилося понад 500 художніх шедеврів. Доля його чималої творчої спадщини здебільшого невідома, а значна кількість творів була вилучена з контексту українського мистецтва. Нині частина творів перебуває у музейних зібраннях Києва, Львова та Чернівців. Окремі – у приватних колекціях, поодинокі ж полотна і досі з’являються на аукціонах. 

 Його іконостаси можна побачити у Заставні, Кіцмані та в деяких селах на Буковині. Загалом в Україні є не більше 15 картин Івасюка, а більшість полотен – у приватних колекціях і музеях Польщі, Німеччини, Австрії, Румунії і Канади. 

Буковинці пам’ятають свого талановитого земляка і пишаються його творчим внеском у скарбницю світового мистецтва. Сьогодні на будинку, де жила родина Івасюків, встановлено меморіальну дошку. А в місті Заставна на честь славетного краянина названо дитячу художню школу.

У 2013 році в Чернівецькій області було започатковано премію імені Миколи Івасюка. Відзначають нею щороку, у квітні, працівників культури та мистецтва – художників, різьбярів, скульпторів, вишивальниць і працівників культури. 

Доля Миколи Івасюка у різний період була то радісна, то сумна і журлива. Він над усе любив волю, Україну та її славних козаків. Тому й присвятив свою творчість історичним батальним творам.

Джерело: https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/162285

1