Сьогодні День алерголога та День здорового харчування

Сьогодні День алерголога та День здорового харчування

17.10.2016, 00:31

"Бути лікарем означає бути готовим до того,

 щоб нести правду та допомогу потребуючим" (Де Лякордеєр)

 16 жовтня - День алерголога та День здорового харчування.

Незважаючи на всі засоби профілактики та інформаційні заходи, в усьому світі спостерігається значне зростання алергічних захворювань (АЗ), що стало глобальною проблемою. Які причини цього? Cлід пояснити, що алергія – це спотворена, неадекватно сильна імунна реакція організму на чинники довкілля: природні (харчові продукти, побутовий пил, пилок рослин, спори грибів, хутро тварин, епідерміс тварин, отрута комах) або антропогенні (викиди підприємств, автотранспорту, хімічні речовини на виробництві та в побуті, лікарські препарати). Алергія виникає у схильних до цього осіб (часто спадково) при незначній концентрації вищенаведених агентів (алергенів) в оточуючому середовищі, або при великій їх концентрації у всіх інших людей.

У більшості розвинених країн ставлення до алергології більш ніж шанобливе. Так, у 70-х роках минулого століття сенатор США Е.Кеннеді закликав вважати медикаментозну алергію загальнонаціональною проблемою, тому що вона вражала до 140 тисяч американців щорічно. Слід розуміти, що в Україні реєстрація випадків звернення за медичною допомогою не відображає стану розповсюдженості АЗ. З одного боку, зрозуміло, що до лікарів самостійно звертаються, головним чином, пацієнти із вираженими проявами захворювання. При цьому, переважна більшість хворих звертається до лікарів широкого профілю, що, внаслідок певних особливостей вітчизняної статистики, також призводить до неврахування істинної частоти АЗ. Фахівцями доведено, що розповсюдженість АЗ, яку встановлено при цілеспрямованому дослідженні (вона є близькою до істинної) є у 6-10 разів вищою за ту, яка реєструється офіційно.

У рамках заходів до Дня алерголога та Дня здорового харчування кафедрою організовані деякі заходи із залученням студентів 5 курсу медичного та стоматологічного факультетів (анкетування та бесіди в школах).

За період вересень 2015 - жовтень 2016 ми опитали та проаналізували дані майже 1,7 тис респондентів щодо розповсюдженості АЗ на Буковині, обізнаності населення щодо причин алергії

За результатами проведеного нами анкетування зроблені наступні висновки:

1. На запитання «Чи мали місце випадки алергічних або схожих на них реакцій» - «так» відповіли 52% респондентів, а «чи знайоме вам поняття гіпоалергенна дієта» - 33%.

2. Значна частина опитаних досить чітко називали фактори, що провокують алергічні реакції, на перше місце поставивши харчові продукти (64%), на друге - лікарські препарати (54%), на третє – побутові алергени (14%).

3. Виявлена нами поширеність АЗ на окремі форми на Буковині складає: полінозу (сезонний риніт) – 6,5%, цілорічного алергічного риніту - 9%, бронхіальної астми – 4,3%, різних проявів алергічного дерматиту (атопічного, кропив'янки тощо) – 9, 5%.

Студенти в ході опитування та під час бесід інформували відповідачів:

  • ·         Чому виникає алергія
  • Які продукти харчування викликають алергічні реакції найчастіше
  • ·         Які прояви алергії бувають і як вони перебігають
  • ·         Як попереджати виникнення харчової алергії
  • ·         Чого слід уникати у харчуванні дітей та дорослих - алергиків

Отже основна мета сьогодення - це запобігти та зменшити ризик виникнення хвороб цивілізації. А тому навчання правил харчування і здоров'я є першочерговою необхідністю та пекучою проблемою. Для підвищення рівня здоров'я хворому або здоровому недостатньо кинути палити на «один день», або змінити свою дієту на 1-2 тижні.  Аби дійсно допомогти своєму організму та попередити захворювання, єдиний вірний шлях – докорінно змінити свій спосіб життя.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Каспрук Н.М.

1