Сміттєва люстрація  починається і в Хотині

Сміттєва люстрація починається і в Хотині

04.12.2014, 01:21

У четвер, 4 грудня 2014 року, відбудеться сесія Хотинської районної ради. Незадоволення громадськості діями керівництва районної ради та РДА  обернеться для них сміттєвою люстрацією. Хотинська люстрація ймовірніше за все почне серію показових  сміттєвих люстрацій на Буковині.

 Громадськість стурбована, що одним із питань  порядку денного знову планується  розглянути  пропозицію призначити  директором РБНТД  електрика за фахом В.С.Шестобуза і місцева влада відверто лобіює це питання.

Саме тому до голови антикорупційно-люстраційної комісії ЧОО «Майдан» знову звернулися працівники культури Хотинської РДА з проханням відреагувати на такі безчинства чиновників.

          Нагадаємо: ще в серпні профспілкова організація працівників клубних закладів зверталася до місцевої влади із застереженнями, що кандидатура зазначеної особи взагалі не має права навіть обговорюватися, оскільки, по-перше, це є порушенням кваліфікаційних вимог та посадових інструкцій, а по-друге, він себе скомпрометував тоді, як працював на цій посаді, допустивши розтрату матеріальних цінностей і досі державі їх не відшкодувавши.

          Їх не почули. Після втручання комісії –  почують.

А суть справи полягає  в наступному. Деякі керівники місцевої влади так захопилися виборчим процесом, що й надалі не мають наміру з нього переключатися на  вирішення щоденних нагальних проблем. Виявилося, чиновникам  байдуже до галузі  культури,  а її працівників вони розглядають як потенційних виконавців своїх замовлень на вибори. Мабуть, владі потрібні такі працівники культури, які б не займалися виконанням професійних обов’язків, а  без проблем могли бути залучені до проведення  агітації на наступну виборчу кампанію.  Бо очевидно, що інтелігентні освічені працівники   не дозволяють собою потурати і під чужу дудку танцювати не стануть. Такими прислужниками  місцевих можновладців  можуть бути тільки не пов’язані з культурою люди - продажні обивателі,  бо чим пояснити затіяні владою процеси на Хотинщині.

У той час, коли начальник відділу культури Хотинської РДА Марко Юрій Михайлович разом із своїм сином перебуває в зоні АТО, горе-керівництво цієї ж РДА, скориставшись його відсутністю і поза його спиною, брутальними методами в черговий раз намагається знищити галузь культури в Хотинському районі. Відбувається процес усунення з посад фахівців, а на їх місце призначаються некомпетентні особи без відповідної освіти. Так на сьогодні керівництво Хотинської районної ради та РДА погрозами, вимогами, безпідставними перевірками зруйнували робочу атмосферу в галузі культури і без відповідної освіти через рішення районної ради все ж проштовхують на посаду директора РБНТД електрика за фахом В.С.Шестобуза.

При цьому зазначене керівництво залучилося підтримкою прокурора Хотинського району В.М.Дениса, який теж намагається вплинути на громадських активістів, напрошуючись на сміттєву люстрацію.

У вересні 2014 року на посаду директора РБНТД була призначена Л.І.Жалоба – прекрасний фахівець, людина, знана в культурних колах не лише Буковини, а й України. Та з перших же днів перебування її на посаді заступником голови Хотинської РДА В.Марцинкевичем та заступником голови Хотинської райради Р.Волосевичем їй було поставлено умову звільнити окремих працівників РБНТД та прийняти на роботу В.Шестобуза. Після того, як вона відмовилася, почалося щоденне цькування як директора, так і окремих творчих працівників. Доходило до того, що двічі на день її викликали в районну раду та вимагали прийняти В.Шестобуза на роботу. Працівники районної ради почали перевіряти колективи РБНТД, хоча це не належить до їх компетенції. За місяць матір трьох дітей Л.І.Жалобу довели до інсульту та змусили її написати  заяву на звільнення з посади директора РБНТД. Зараз вона – інвалід –  права частина тіла відмовила. Для її лікування тепер потрібні чималі кошти і місяці часу підуть на реабілітацію. Все це свідчить, що дії  заступників голови райдержадміністрації та районної ради є не тільки цинічними та аморальними, а й корупційними! Т.Кравецька, Р.Волосевич та В.Марцинкевич довели цю молоду інтелігентну жінку до інвалідного візка. Тепер громадські активісти доведуть їх до сміттєвого бака.

       Юрій Марко особисто звернувся до прокуратури області із проханням зобов’язати прокурора В.М.Дениса надати письмове обґрунтування  депутатам про незаконність цього рішення з подальшим інформуванням на згадуваній сесії. Він також звернувся до начальника  Управління культури ЧОДА В.М.Китайгородської  особисто приїхати і втрутитися в дані безчинства. В разі, якщо ці посадовці не дослухаються до прохань Ю.Марка, не їхні проблеми -  стануть їхніми. Люстрація чекає і на них.

Громадськість Хотинщини обурена свавіллям та нахабством місцевої влади і вимагає  негайного притягнення до відповідальності всіх зазначених посадовців, а комісія буде їм у цьому допомагати.  За можливої відсутності реагування відповідних органів на цю ситуацію у людей, щоб відстояти справедливість і захистити себе,  не залишається іншого виходу, як провести бакову люстрацію Т.Кравецької, Р.Волосевича, В.Марцинкевича, В.Дениса, а також інших чиновників, які не мають права  зловживати службовим становищем для власної вигоди.

    Голова антикорупційно-люстраційної комісії ЧОО «Майдан» Віталій Криворучко

1