'Слуга народу' не вважає свою 'пропозицію' голові ВАКС присудити арешт Кушніру втручанням у справу Івана Мунтяна

"Слуга народу" не вважає свою "пропозицію" голові ВАКС присудити арешт Кушніру втручанням у справу Івана Мунтяна

08.09.2021, 22:32

Народний депутат від Слуги народу Юрій Камельчук не вважає втручанням у правосуддя свою "пропозицію" голові Вищого антикорсуду обрати певний запобіжний захід для одного із підозрюваних.

Про це він написав у коментарі LIGA.net.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Вищого антикорупційного суду розповіла, як нардеп від "Слуги народу" просив її за Кушніра у контексті справи Мунтяна

Камельчук вважає звинувачення голови ВАКС Олени Танасевич у тиску на суд "більш ніж безпідставними".

"Я розумію, що на початку політичного сезону інформаційних приводів у країні не дуже багато, але робити сенсацію з моїх депутатських звернень і тим більше трактувати офіційний лист на свій розсуд не дозволю. Стаття 129 Конституції України передбачає, що суддя у здійсненні правосуддя є незалежним. І цього принципу я жодним чином не порушив", – вважає депутат.

Він процитував те місце зі свого депутатського звернення, яке дало підстави главі ВАКС для звинувачень Камельчука в тиску на суд.

"Витяг із мого депутатського звернення виглядає так:" ... під час наступного обрання запобіжного заходу пропоную розглянути питання застосування до пана Кушніра Ю.Р. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, застосувати арешт його майна й активів", – написав Камельчук.

Він переконаний, що така "пропозиція" не є втручанням у здійснення правосуддя, згідно ч.1 статті 376 КК.

Камельчук вважає, що звинувачення з боку Танасевич продиктовано її "особистою неприязню". З чим саме може бути пов'язана така неприязнь, депутат не уточнив.

"Тому що досі я не чув, щоб письмову пропозицію розцінювали як тиск на суд", – зазначив Камельчук.

Він пояснив, що "пропонував" присудити арешт підприємцю з Чернівців Юрію Кушніру, який, за словами Камельчука, фігурує у справі про хабар ексглаві Чернівецької облради Івану Мунтяну.

"За версією слідства, Кушнір дав Мунтяну $180 000 за передачу в оренду комунального санаторію", – написав депутат. За його словами, збитки, завдані державі внаслідок діяльності Кушніра, оцінюються в 400 млн грн.

4 лютого 2020 го голові Чернівецької облради Івану Мунтяну повідомили підозру в хабарі.

3 вересня 2021-го НАБУ повідомило про закінчення розслідування цієї справи. За версією слідства, чиновник хотів отримати $ 400 000, а отримав $180 000.

Ексглаву облради судитимуть.

Сьогодні очільниця ВАКС заявила, що один із нардепів "пропонував" їй обрати конкретний запобіжний захід у кримінальній справі. Вона поскаржилася на "втручання у правосуддя" генпрокурору Ірині Венедіктовій і до Вищої ради правосуддя.

1