Складені заднім числом документи, неправдиві відомості та сумнівні експертизи. Чернівчани скаржаться на перевірки лічильників працівниками ПАТ 'Чернівцігаз'

Складені заднім числом документи, неправдиві відомості та сумнівні експертизи. Чернівчани скаржаться на перевірки лічильників працівниками ПАТ "Чернівцігаз"

26.05.2016, 23:32

Вадим Дутчак взявся захищати права чернівчанина у боротьбі з працівниками ПАТ "Чернівцігаз". Проблема у його довірителя з підприємством виникла саме під час перевірки лічильника. 

- За його відсутності прийшов працівник підприємства, який пояснив, що йому необхідно здійснити планову перевірку лічильника, так як пройшло 8 років, тому вони зобов’язані так робити, - розповідає Вадим Дутчак, юрист споживача.

- Проводиться демонтаж лічильника. При демонтажі оформляється акт про демонтаж, лічильник доставляється в лабораторію, тобто в сервісний центр, де він підлягає повірці саме працівниками ПАТ "Чернівцігаз", - зазначає Михайло Гаврилюк, заступник голови правління з обліку та постачання газу ПАТ "Чернівцігаз".

І під час демонтажу бувають випадки, коли працівники газової служби підозрюють втручання у роботу лічильника.

- В такому випадку оформляється акт про порушення, де зазначаються саме порушення, які можна виявити візуально або в загальному пишеться про підозру у втручанні в роботу. В такому випадку лічильник відправляється на експертизу, - зауважує Михайло Гаврилюк, заступник голови правління з обліку та постачання газу ПАТ "Чернівцігаз".

Але коли демонтували лічильник довірителя Вадима Дутчака, зауважень від газовиків не було, каже юрист. Вони з'явилися пізніше.

- Через три дні цей працівник зателефонував і сказав, що є проблеми з лічильником, є пошкодження пломби, необхідно підписати акт, необхідно провести експертизу, - каже Вадим Дутчак, юрист споживача.

Але акт довіритель Вадима не підписав. Адже документ не склали одразу на місці, як цього потребує законодавство. 

- Акт про порушення може, ну, повинен складатися при знятті лічильника на повірку, - розповідає Михайло Гаврилюк, заступник голови правління з обліку та постачання газу ПАТ "Чернівцігаз".

- І сам лічильник повинен був з того ж часу бути запакований у присутності споживача з накладенням пломб і вже в такому вигляді подаватися на експертизу. Цього не було зроблено. З моменту зняття лічильника, впродовж 3 днів, відповідальність за стан лічильника і все, що з ним відбувалося, несе газопостачальне підприємство, - зауважує Вадим Дутчак, юрист споживача.

Більше того, каже юрист, якщо споживач відмовився підписати акт про порушення, документ не мали права підписувати лише працівники компанії. Хоча один з керівників газопостачальника стверджує протилежне.

- Ви знаєте, передбачені і свідки, і відео так само передбачене, так само передбачено, що це може бути підписано нашими працівниками, - зазначає Михайло Гаврилюк, заступник голови правління з обліку та постачання газу ПАТ "Чернівцігаз".

Але в кодексі газорозподільних систем зазначено лише таке:

- ... У разі відмови споживача від підписання акта про порушення він вважається дійсним, якщо його підписали: або більше одного представника Оператора ГРМ, а відмова споживача від підпису акта про порушення підтверджується відеозйомкою; або представник Оператора ГРМ та одна незаінтересована особа ... за умови посвідчення цієї особи.

Схожі проблеми з перевіркою лічильників є і в інших буковинців. 

- Зняли, ніякий документ не дали мені, сказали, що все нормально, пломби цілі, привезуть, за рахунок компанії це все зроблять, - каже Оксана.

Та через чотири дні газовики прийшли і вручили акт, мовляв з лічильником проблеми, каже Оксана.

- Нечіткий відбиток тавра. І сказав розписатися, я не розписалася ні на яких актах. 5 днів вони потримали його у себе. І тільки через 5 днів сказали. Не опломбовували, так собі взяв у руку і відніс в машину, - зауважує Оксана.

- Відбуваються якісь незрозумілі махінації, документи складаються заднім числом, з порушенням чинного законодавства, із зазначенням неправдивих відомостей. І на підставі цих документів проводиться експертиза, яка в подальшому може стати причиною нарахування досить значних штрафних санкцій, - розповідає Вадим Дутчак, юрист споживача.

А це можуть бути десятки тисяч гривень, каже юрист. Знімати проведення експертизи нам, на жаль, заборонили.

- Якщо ви вважаєте, що ваші дії є чесні, прозорі, що ви дбаєте про споживачів, що ви виконуєте договірні зобов’язання, які є у підприємства, то я думаю, що вам немає чого переживати, що є присутні журналісти, які будуть висвітлювати вашу чесну і прозору роботу. -Це не той випадок. Процесом не передбачено бути стороннім особам, окрім споживача та членів комісії.

- Я наразі не можу коментувати вам цю інформацію, тому що у мене немає всіх матеріалів. Я не можу повністю чи спростовувати, чи підтверджувати факти якихось порушень або споживачем, або нашими працівниками, тому що немає ще матеріалів, - зазначає Михайло Гаврилюк, заступник голови правління з обліку та постачання газу ПАТ "Чернівцігаз".

Було чи ні незаконне втручання в роботу газового лічильника, фахівці зможуть сказати лише після експертизи. Пообіцяли також провести внутрішнє розслідування. Про деталі цієї ситуації ми розкажемо згодом. 

Джерело: ТВА

1