Скільки коштує ділянка, на яку накинув оком Василь Продан, та чому попередня оцінка виявилась заниженою, або Кому вигідна кишенькова земельна комісія?

Скільки коштує ділянка, на яку накинув оком Василь Продан, та чому попередня оцінка виявилась заниженою, або Кому вигідна кишенькова земельна комісія?

04.08.2017, 18:59

Депутати не можуть визначитись, хто ж очолюватиме комісію, члени якої мають вирішувати, хто буде оцінювати землю у Чернівцях. Голова фракції захисників простих людей Василь Продан звинуватив чиновників у тому, що вони слухають лише мера та непрофесійно виконують свою роботу.

- Попередній керівник цієї комісії показав, що він цю комісію використовував як політичний інструмент, і голосування, усі процедури відбувались так, як потрібно міському голові, - стверджує Василь Продан, депутат Чернівецької міської ради.

- Мова йде про викуп земельної ділянки "Бук ТБ", ви, напевно, про цю ситуацію хочете розповісти, що не збиралась комісія, не ухвалювалися рішення, - зауважив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

А річ у тому, пояснює мер, що оцінка ділянки, яку депутат хотів викупити, занижена - і це висновок експертів. Ба більше, член земельної комісії, а за сумісництвом і однопартієць Василя Продана - Анатолій Чесанов запропонував зменшити і без того низьку ціну. І мова йде про різницю в мільйони.

Зауваження мера підтримав ще один член цієї ж комісії.

- Не може бути, що земельні ділянки на аукціоні, Сторожинецька продається по 10 тисяч доларів сотка, у Садгорі - за 438 тисяч, а земельні ділянки на прямий викуп - 240-300 гривень, - наголосив Андрій Романчишин, депутат Чернівецької міської ради.

Та рідномістяни зауважень про подвійні стандарти не слухали. Мовляв, колеги не знають, про що говорять. До того ж, кажуть, мають чудову кандидатуру на посаду керівника комісії. І, як не дивно, запропонували саме свого однопартійця - Володимира Бешлея. Який нібито гостює у будинку свого колеги, котрий насправді мав би бути готелем. Ба більше, співвласниця будівлі - сестра Василя Продана, який кандидатуру Бешлея і запропонував і котрий хоче купити чернівецьку землю за заниженою ціною.

- Громадяни міста Чернівці, я хочу, щоб ви зрозуміли, про що зараз йде мова. Про комісію, яка буде обирати тих експертів, які будуть оцінювати викуп землі, і комісію, яка буде затверджувати звіти цих експертів. От, власне, чому є величезне бажання прибрати чиновника, який так само, як і депутати, пов’язаний присягою, і несе кримінальну відповідальність, і поставити потрібного депутата. От і все, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Тому Андрій Романчишин запропонував, аби затверджували ціни на землю не лише декілька обранців, а увесь депутатський корпус. Аби усе будо прозоро та чесно.

- У мене пропозиція, що затвердження цін мало б іти через сесію, і щоб громада публічно бачила, хто викуповує землю і за якими цінами. Тому що є в нас одна з політичних сил, яка викупила вже купу земельних ділянок, - підкреслив Андрій Романчишин, депутат Чернівецької міської ради.

До того ж обранець порадив звернутись до правоохоронців та експертів, аби точно знати, скільки коштує ділянка, на яку накинув оком Василь Продан, та чому попередня оцінка виявилась заниженою. Але інші колеги його пропозицію не підтримали. Натомість ще трішки посварились. Розглянули ще одне питання. А відтак розійшлись на перерву. І зібратись після неї не змогли. Бо ж уся фракція "Рідне місто" поїхала боронити будинок-готель Анатолія Чесанова від сусідів, чию стіну він нещодавно валив. 

Джерело: ТВА 

1