Скільки «довгобудів» з’явиться у Чернівецькій області після блокування виділення коштів субвенції на соціально-економічний розвиток?

Скільки «довгобудів» з’явиться у Чернівецькій області після блокування виділення коштів субвенції на соціально-економічний розвиток?

11.09.2019, 10:37

10 липня згідно розпорядження Кабінету Міністрів №500 було затверджено розподіл субвенції на соціально-економічний розвиток громад. У Чернівецьку область відповідно до цієї Постанови КМУ мало б надійти більш ніж 30 млн. грн.

Серед об’єктів, які мали бути профінансовані за ці кошти це:

-             капітальний ремонт у школі м.Заставна;

-             капітальний ремонт будівлі Великокучурівського будинку культури;

-             реконструкція Недобоївського НВК та Клішковецької гімназії;

-             капремонт Іспаської ЗОШ;

-             у Чернівцях за ці кошти мали б завершити реставрувати кінотеатр ім. І. Миколайчука.

І це лише незначний перелік об’єктів.

                З певною затримкою, на початку вересня, ці кошти почали надходити у місцеві бюджети. Розпочалось освоєння коштів для вирішення нагальних проблем.

          Проте управління казначейської служби України на виконання доручення Міністерства фінансів України просить призупинити проведення видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку.

          Враховуючи, що ці кошти вже передбачені у рішеннях про місцевий бюджет, укладені договори з підрядниками та є потреба у проведенні розрахунків за договорами, такі дії можуть спричинити до зривів виконання робіт та утворення цілої низки «довгобудів».

Виконавча дирекція Асоціації міст України звертає увагу органів місцевого самоврядування на відсутність законодавчих підстав для надання згоди місцевою владою на проведення операцій з відкликання коштів субвенції з рахунку місцевого бюджету. "У майбутньому такі дії можуть бути сприйняті контролюючими органами як добровільна відмова від коштів субвенції та виконання зобов'язань з фінансування відповідних видатків", - відзначає АМУ.

ДОВІДКОВО:

Мінфін хоче, щоб прикарпатські громади повернули кошти, які отримали на соціально-економічний розвиток

Голови прикарпатських громад б’ють на сполох.

Державна казначейська служба України на виконання доручення Мінфіну звернулася до громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої минулих місяців, пише Фіртка.

"На початку липня видано розпорядження Кабінету Міністрів про виділення коштів на соціально-економічний розвиток громад і, починаючи з серпня, ці кошти почали надходити на райони. Райони, згідно з розписом казначейства, розподілили їх на громади. Розпорядження Кабінету Міністрів - це підстава для органів місцевого самоврядування починати планувати витрачання цих коштів. Ці кошти вже у деякі громади надійшли  і громади почали виконувати роботи. Специфіка місцевих бюджетів така, що будь-який місцевий бюджет оплачує виконання робіт після його завершення, але підписує договір на початку робіт. У декого роботи вже зроблені, або підходять до завершення. І суть у тому, що казначейство на вказівку Мінфіну зараз хоче цей ресурс забрати з рахунків органів місцевого самоврядування.  Відтак, виконання робіт стане борговою ямою для місцевих бюджетів до кінця року, а можливо і на 2020 рік", - пояснив Фіртці виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

З огляду на це 11 вересня о 10:00 у 311 каб. Івано-Франківської міської ради відбудеться пресконференція міських голів Івано-Франківська і Рогатина – Руслана Марцінківа й Сергія Насалика та очільників Долинської і Брошнів-Осадської ОТГ – Володимира Гаразда і Назарія Іваніва, а також виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука. (Джерело: http://firtka.if.ua/)

1