Скандал довкола страйку перевізників у Чернівцях набуває ще більших масштабів

Скандал довкола страйку перевізників у Чернівцях набуває ще більших масштабів

01.03.2017, 21:06

Перевізники заявили, що тариф на проїзд вкрай необхідно підвисити з 3 до 5 гривень, в іншому випадку не виключають, що автобуси геть зупиняться.

Чернівчани обурюються, що на маршрут виїхало лишень 50% транспорту. Не витримує і техніка. Вона ламається. Ці доказом того, що у маршрутку хотіло потрапити більше городян, ніж вона могла вмістити. 

Микола Альбота, заступник голови Асоціації міських перевізників: «Бачите, он машини стоять, знаєте чого, на яму потрібно заїхати. А ями зайняті».

Чернівчани обурюються, що на маршрут виїхало лишень 50% транспорту. Не витримує і техніка. Вона ламається. Ці доказом того, що у маршрутку хотіло потрапити більше городян, ніж вона могла вмістити. 

Микола Альбота, заступник голови Асоціації міських перевізників: «Бачите, он машини стоять, знаєте чого, на яму потрібно заїхати. А ями зайняті».

Обурених більшає. Та ситуація не зміниться допоки вартість квитка не збільшиться з 3 до 5 гривень. Перевізники закликали журналістів, аби оприлюднити цю інформацію. Скаржаться. Не можуть цього зробити через мораторій, який наклали депутати. 

Павліна Храпчинська, перевізник: «Є накладений мораторій. Внесений депутатом міської ради Андрієм Іллюком. І зараз підготовлений проект рішення на заборону підвищення тарифу».

Валерій Максименко, директор підприємства «Тарас -2002» : «До сьогоднішнього дня здорожчало все, що тільки може здорожчати. Це, безумовно, впливає на собівартість пасажирських перевезень. Ми звертаємось до органів місцевого самоврядуванням, щоб цей тариф був переглянутий».

Та категорично проти підвищення тарифу на проїзд у маршрутках, і представники виконавчого комітету міської ради. Кажуть, таке можливо лишень після затвердження на громадських слуханнях. 

Антоніна Бабюк, член виконавчого комітету міської ради: «Процедура має бути витримана. На сьогодні не пройшли громадські слухання.  Громада Чернівців не сказала своє слово, чи вона за підняття тарифів, чи вона проти. Тому про що може бути мова? Департамент перевіряє ці обґрунтування, і тільки після того проводяться громадські слухання. А вони є обов’язковими, бо вони прописані у статуті міста Чернівці. Після цього тарифна комісія засідає, визначає межу підняття тарифу. Можливо, це буде 20 копійок, можливо, це буде гривня, - сказала Антоніна Бабюк, член виконкому Чернівецької міськради.

Відтак людям вимагати від перевізників треба передусім хорошого ставлення водіїв, чистоти у салонах та точного руху у межах маршруту. Повністю згідні з цим чернівчани. Кажуть, мало того, що часто їм не дають квитків, до того ж категорично відмовляються перевозити людей похилого віку. 

- Я не виходжу з автобуса, показую їм рішення суду. А він каже: "Засунь собі в … ці рішення суду", - розповів Віктор Горобієвський, пенсіонер.

Відтак перевізники та пасажири покричали, пообурювались і не домовились, як далі бути із транспортним вакуумом. Єдине, приватники запевнили, якщо влада і далі їх ігноруватиме, то постраждають лише чернівчани. Адже автобусів через брак коштів випускатимуть на маршрути щоразу менше.  

«Чернівецький репортер» поцікавився у городян, як вони ставляться до підняття тарифів.

Олена Сіржант, черінвчанка: «Рахую повинні якось вирішувати, трохи підняти, але не до 5 гривень. Думаю, десь 4 гривні. Щоб не зразу так дорого все було. Тому що нам пенсію не добавили. 1300 це що гроші зараз?»

Ніна Вацик, чернівчанка: «Хочуть підняти до 5 гривень. До 5 гривень це дуже велика оплата цього квитка. Справа в тім, що ми пенсіонери маємо маленькі пенсії. Треба, звичайно,піднімати, але не так одразу з 3 до 5 , хоча б 3.50».

Найгірше, що якщо ситуація не зміниться невдовзі автобуси можуть зовсім не вийти на маршрути. Цього не виключають перевізники. 

Міський голова Олексій Каспрук прокоментував дану ситуацію. Влада пропонує перевізникам виконання чітких кроків, які врегулюють проблеми і призведуть до нових переговорів.

 

 
Джерело: http://mtrk.com.ua/, ТВА
1


КОМЕНТАРІ (3)

            Вчера на сайте БУКНЬЮС, а сегодня и на БУКИНФО было заявлено о том, что в зале заседаний на 1-ом  этаже горсовета (каб. № 105) состоится встреча общественности с перевозчиками и обсуждение С ОБЩЕСТВЕННОСТЬЮ, подчёркиваю С ОБЩЕСТВЕННОСТЬЮ в присутствии журналистов, накопившихся проблем по перевозке пассажиров в Черновцах за последние годы. Но, в зале собрались лишь небольшая часть перевозчиков (5 человек), группа из 6-и человек со мною (правозащитником), член исполкома А. Бабюк и около 20 журналистов. 

       С самого начала всё это мероприятие было полным фарсом и бутафорией, как со стороны самих безграмотных перевозчиков, абсолютно неподготовленных к обсуждению, неумеющих даже прочитать с листка, подготовленную ими же безграмотную информацию, какие они несчастные и нищие. Но, не лучше выглядела и марионетка Каспрука Бабюк, также не владеющая матчастью (законами и нормативными документами), но, вечно пиарщица, претендующая на роль суперактивистки и готовностью служить тем, кто сегодня на верху жизни.

     К сожалению, журналисты пришли туда не освещать данное событие, а по быстрому получить жаренную, непроверенную информацию и побыстрее смыться. Их также абсолютно не интересовала объективная составляющая социального конфликта, который взорвал город цинизмом, ложью, наглостью, как перевозчиков, так и городской власти вместе с депутаским корпусом. Даже один из перевозчиков сказал об этом: "А ГДЕ ЖЕ ОБЩЕСТВЕННОСТЬ? ПОЧЕМУ ПРЕДСТАВИТЕЛЯМ ОБЩЕСТВЕННОСТИ НЕ ДАЮТ СЛОВА?!!!"

      В результате перевозчики несли (мололи) полную чушь, не подкреплённую документами (законами, нормативными актами, условиями конкурса и типового договора), оскорбляли на глазах журналистов  матом и угрозами нашу группу, а затем вся эта толпа быстренько смылась из зала, так и не взяв ни одного интервью у представителей общественности.

 

                   ВООБЩЕМ ЗАЯВЛЕННОЕ ОБСУЖДЕНИЕ ПРОВАЛИЛОСЬ С ТРЕСКОМ!!!

Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина, журналист  

 

 095-474-37-54    [email protected]

avatar

Г. Геков - правозащитник

01 березня 2017 23:02

     Кстати, не Елена Сиржин, а Сиржант Елена Ильинична; не Виктор (пенсионер), а Виктор Севастьянович Горобиевский. Это представители нашей общественной группы. К тому же, и Е. Сиржант, и В. Горобиевский, и наша группа (нас всех около 40 человек)против неоправданного поднятия тарифов! Юра, НЕ ИЗВРАЩАЙ ФАКТЫ!

   И НИ ОДНОГО КОНКРЕТНОГО ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФАКТА О СПЛОШНЫХ НАРУШЕНИЯХ

Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина, журналист  

 

 095-474-37-54    [email protected]

avatar

Геннадий Геков

01 березня 2017 23:19

Дивина. Суми і Чернівці - міста ОДНІЄЇ країни, тобто і там. і там однаковісінькі мінімальні зарплати, ціни на бензин (плюс-мінус пару копійок), АЛЕ. Нещодавно у Сумах підвищили тариф за проїзд у маршрутках ДО 3 грн. Підвищили, Карл. А нашим убогим треба 5 і не менше. 

avatar

1

02 березня 2017 19:23