'Скажу, що це було непросто': Олена Лис розповіла, як боролася за газ і кисень для чернівчан

"Скажу, що це було непросто": Олена Лис розповіла, як боролася за газ і кисень для чернівчан

10.07.2020, 16:46

Народна депутатка України Олена Лис розповіла про те, на якому етапі вирішення перебуває питання відключення будинків чернівчан від газопостачання приватною кампанією, яка не обслуговує  внутрішньобудинкові мережі газу.

 Про це пише  www.buknews.com.ua.

Парламентарка також повідомила про ті труднощі, з якими зіткнулася, допомагаючи чернівецькому підприємству відновити ліцензію на постачання медичного кисню у лікарні.

- Щодо врегулювання проблеми відключення багатоквартирних будинків чернівчан від газопостачання, через несправні внутрішні газові мережі, то я, наразі, є співавтором законопроекту, який покликаний вирішити цю проблему. Законопроект, зокрема, обмежує дії монополіста, а також передбачає право громадян заключати індивідуальні договори з компанією на ремонт внутрішньобудинкових мереж газу, а не вимагає цього від управлінських компаній чи ОСББ. Це те, чого вимагають чернівчани, щоб газовики заключали окремі довогори на ремонт мереж з кожним користувачем газу, а не одразу з усім будинком.  Бо зараз усю відповідальність за стан мереж газовики перекладають виключно на ОСББ чи управлінську компанію, - розповіла Олена Лис. 

- Стосовно допомоги чернівецькому підприємству  "Сектор газу", яке знаходиться на вулиці Коломийській. Вони колись постачали медичний кисень у лікарні міста та області, але потім втратили ліцензію через якісь конкурентні війни... До мене зателефонував Чернівецький міський голова ще на самому початку карантину і попросим мого сприяння для вирішення проблеми забезпечення чернівецьких лікарень киснем. Він пояснив, що "Сектор газу" може постачати кисень із значно ближчої відстані, ніж та, яку доводиться долати тепер, коли за киснем їздять аж до Львова. Це не тільки значно дорожче коштує, але й несе загрозу вибуху, - передаю дослівно слова мера.  Я поцікавилася у чому причина, що підприємство позбавили ліцензії, докладно вивчила це питання, майже два десятка вимог МОЗ, які необхідно виконати ліцензіату,  експертні заключення науковців, і почала допомагати.

- Не шукаючи політичних підводних каменів, я підготувала звернення до МОЗ із проханням позитивно вирішити дане питання.  Скажу одразу, що це було непросто. Упродовж двох годин  людина, яка відповідає за цей напрямок роботи у міністерстві, мене просто уникала. Тоді я сіла у машину і приїхала просто до мінстертсва, щоб все таки з'ясувати, що відбувається. І довідавшись, що я виїхала до них, питання розглянули і прийняли позитивне рішення. Отоді я зателефонувала мерові, що виконала його прохання. Це вже потім я прочитала, що у питання приплітають якусь політичну складову. Особисто я керувалася єдиним мотивом: забезпечити чернівчан якісним киснем, щоб за ним не потрібно було далеко їздити, наражаючи людей на небезпеку не отримати вчасно цю допомогу, - пояснила Олена Лис.   

Нагадаємо, щойно Чернівці зіткнулися із епідемією коронавірусу, як медики міста зіткнулися із нестачею медичного кисню, призначеного для пацієнтів із важкими хворобами.

Сесійним рішенням Чернівецької міської ради було виділено 2,5 млн грн. на будівництво кисневої станції, та як виявилось, отримати її лікарня зможе не раніше липня...! На той момент у лікарні Чернівців кисень у балонах подавала тільки одна львівська фірма АТ "Львівський хімічний завод" (керівник Віталій Андрієш).  

1