Сімсот доларів за вирішення питання з координаційною радою, ще 5 тисяч доларів за депутатський корпус та службовців Чернівецької міської ради: нові подробиці про хабар помічника Мазурашу

Сімсот доларів за вирішення питання з координаційною радою, ще 5 тисяч доларів за депутатський корпус та службовців Чернівецької міської ради: нові подробиці про хабар помічника Мазурашу

16.07.2021, 22:37

У справі про хабарництво  помічнику народного депутата України обрали запобіжний захід.

Нагадаємо, напередодні у Чернівцях правоохоронці затримали помічника одного із народних депутатів України, який вимагав та отримав 5700 доларів хабаря за те, що вплине на Чернівецьку міськраду щодо виділення землі учасникам АТО/ООС.

Про це кореспонденту ІА АСС повідомив народний депутат Георгій Мазурашу.

Саме його помічника Петра Стратійчука затримали правоохоронці. Депутат обурюється, що правоохоронці не виконують норму закону та досі не повідомили Георгія Мазурашу, як народного депутата про затримання його помічника.

«Згідно законодавства, правоохоронці мали би невідкладно повідомити народного депутата у разі затримання його помічника. Але я особисто про це дізнався вчора увечері із повідомлень у ЗМІ, мені досі ніхто офіційно не повідомив про це», - сказав Мазурашу.

Намагався посприяти двом АТОвцям

Він розповів, що сьогодні по обіді після засідання Верховної Ради України, разом із адвокатом відправився до суду, де мають обрати запобіжний захід затриманому помічнику нардепа.

«Конкретику справи я ще не знаю, не мав можливості ознайомитися із матеріалами справи. Але встиг поговорити із самим Петром. Там фігурує, що заяву про нібито вимагання хабаря надійшла від його знайомого, який був неодноразово раніше судимий. І той заявив, що Петро нібито вимагав від нього грошей за вирішення справи. Також там фігурує, що 700 доларів йому раніше нібито давали, а тепер ще додавали 5 тисяч доларів. Але Петро ніяк не може згадати, хто і коли міг йому давати ті 700 доларів», - говорить народний депутат.

Він каже, що цей знайомий колись працював разом із Петром Стратійчуком і в них були нормальні стосунки. 

«Петро каже, що він там намагався посприяти двом АТОвцям. Він за ними ходив, щоб вони написали заяву. Але каже, що це все, що він міг зробити. Він не міг там вимагати якийсь гонорар, за це не йшла мова. Навіть коли його запитували, чи потрібно там шось, він усе казав, що ні, нічого віддячувати не треба. І вони написали заяви, але їм не виділили землю, бо там проходить це питання через Громадську раду, потім департамент, потім комісія і сесійна зала. Тому він ні на що не міг вплинути», - додав Георгій Мазурашу.

Також нардеп припускає, що через те, що скрізь фігурує затримання помічника народного депутата від партії «Слуга народу», це може бути політично вмотивована справа. Загальна сума хабаря - 15 тисяч доларів.

На Петра Стратійчука одягнули електронний пристрій фіксування. До вересня він під домашнім арештом.

У Печерському суді Києва обрали міру запобіжного заходу помічнику народного депутата Петру Стратійчуку, якого напередодні у Чернівціх затримали та підозрюють у вимаганні та отриманні 5700 доларів хабаря за те, що вплине на Чернівецьку міськраду щодо виділення землі учасникам АТО/ООС.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук нардеп Георгій Мазурашу, суд відмовив у клопотанні представника ГПУ щодо тримання підозрюваного під вартою, пише ІА АСС.

Натомість запобіжним заходом обрали домашній арешт до 12.09.2021 р.

«Петро Миколайович має носити електронний пристрій фіксування, виходити з дому може лише для отримання медичної допомоги і т.п. І має віддати на збереження закордонний паспорт, щоби не міг виїхати за кордон», - повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Георгій Мазурашу.

Як стало відомо ІА АСС із джерел близьких до правоохоронних органів, Петро Стратійчук звинувачується в тому, що «отримав частину хабаря у сумі 5,7 тис. доларів США (загальна сума 15 тисяч доларів) від представника групи учасників бойових дій за сприяння у виділенні у власність земельних ділянок із земель запасу Чернівецької міської ради для будівництва та обслуговування житлових будинків».

Також джерела розповіли, що першу частину грошей у сумі 700 доларів заявник передав Петру Стратійчуку ще 20 травня цього року для вирішення питання з координаційною радою. Ще 5 тисяч доларів потрібно було для вирішення питання із депутатським корпусом та службовцями Чернівецької міської ради.

Тим часом Мережа вибухнула жартами і фотожабами через затримання на неправомірній вигоді Петра Стратійчука – помічника народного депутата від "Слуги народу" Георгія Мазурашу з Чернівців.

Як повідомляє molbuk.ua, користувачі соцмережі кепкують з історії про затримання Стратійчука, що була викладена у коментарях Георгієм Мазурашу.

Зокрема, нардеп повідомив, що за його даними, гроші у салоні автомобіля Стратійчука залишив його товариш, "який сказав виходить в магазин води купити, запитав чи може залишити в машині".

Як наслідок – користувачі соцмереж почали публікувати фотожаби й колажі на цю тему.







Джерело: https://acc.cv.ua/ та molbuk.ua

1