Сімдесят п'ять років тому військовий трибунал 8-ї піхотної румунської дивізії засудив до страти п'ятьох хотинчан-підпільників

Сімдесят п'ять років тому військовий трибунал 8-ї піхотної румунської дивізії засудив до страти п'ятьох хотинчан-підпільників

24.10.2017, 16:31

В західних областях України, в тому числі і в Чернівецькій, внаслідок швидкого просування військ ворога та окупації території не вдалося своєчасно створити матеріально-оперативну базу для підпільної роботи і розгортання партизанського руху. 

У серпні 1941 р. в м.Хотині була створена підпільна  організація на чолі з Кузьмою Галкіним, що незабаром так само зазнала провалу, а самих очільників підпілля Галкін К., Манченко В., Солтанчук М., Непомнящий О., Семенчук Д. було схоплено. 

Після довготривалого процесу у неділю, 24 жовтня 1942 року, о 7 годині ранку на околиці чернівецького кладовища відважні молоді люди були розстріляні.  

Шестеро людей були засуджені до пожиттєвої каторги і п'ятеро — до різних строків каторжних робіт.

Про це інформують документи архівного фонду Губернаторства провінції Буковина, саме там зберігаються повідомлення Генерального інспекторату поліції м.Чернівці від 12 вересня 1942 р. про винесення вироку військовим трибуналом 8-ї піхотної дивізії членам Хотинської підпільної організації та повідомлення відділу преси, пропаганди й цензури при губернаторстві Буковини редакції газети "Bucovina" про розстріл членів Хотинської організації від 26 жовтня 1942р.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року Галкіну Кузьмі Івановичу, секретарю Хотинської підпільної організації посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу за особливі заслуги, мужність та героїзм, проявлений в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників.

Джерело: http://cv.archives.gov.ua/

Галкін К.І., секретар Хотинської підпільної організації під час арешту восени 1941 р.

 Семенчук Д., член штабу Хотинської підпільної організації під час арешту восени 1941 р.

Непомнящий О., член штабу Хотинської підпільної організації під час арешту восени 1941 р.

 Манченко В., член штабу Хотинської підпільної організації під час арешту восени 1941 р.

 

Солтанчук М., член штабу Хотинської підпільної організації під час арешту восени 1941 р.

1