Шкільні лінійки є ризиком як для фізичного, так і для психологічного  здоров’я дитини, - МОЗ

Шкільні лінійки є ризиком як для фізичного, так і для психологічного здоров’я дитини, - МОЗ

30.08.2018, 22:48

Міністерство охорони здоров’я України заявило, що шкільні лінійки є ризиком як для фізичного здоров’я дитини, так і для психологічного.

Як наголосили у відомстві, шкільні лінійки є небезпечними через те, що діти можуть втратити свідомість, отримати тепловий удар, опік шкіри чи навіть інфекцію.

"У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. Так само не додасть здоров’я стояння під дощем", - пояснили в МОЗ.

За даними медиків, найбільша активність небезпечних ультрафіолетових променів найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок (з 10 ранку до 4 дня). І лише 15 хвилин під їхнім прямим впливом в рази збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору. При цьому тінь не забезпечує повного захисту від сонця.

Водночас у закритих приміщеннях підвищується ризик інфікування всіх дітей від однієї дитини, яка є джерелом інфекції. Погано вентильовані приміщення можуть призвести до втрати свідомості та інших порушень здоров’я.

Окрім того, як наголосили в МОЗ, шкільна лінійка, під час якої дітей змушують довго стояти та не рухатися серед натовпу незнайомців, провокує стрес, особливо у наймолодших. 

"МОЗ України закликає місцеву владу, керівників шкіл, вчителів та батьків вберегти дітей та їх рідних від невиправданих ризиків", - наголосили у відомстві.

За даними міністерства, у розвинених країнах світу немає лінійок на 1 вересня. Шкільні лінійки на 1 вересня – пережиток минулого, від якого давно час відійти в українських школах. У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, адже це шкідливо передусім з медичної точки зору.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Щороку читаємо новини про те, що діти втрачають свідомість на шкільних лінійках... Адже натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров’я. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою», – написала вона.

Супрун зазначила, що за будь-якої погоди – сонячної чи хмарної – є небезпечними ультрафіолетові промені, і їхня найбільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок.

«Окрім фізичних негараздів від лінійок, вони також не на користь психічному здоров’ю. Скупчення незнайомців та ще й з не зовсім зрозумілою метою викликає у дітей стрес, особливо в наймолодших школяриків», – зазначила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я.

За її словами, МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки. Хіба не краще замінити їх цікавими, інтерактивними уроками? Проте, якщо лінійки уникнути неможливо, ось кілька порад, як мінімізувати ризики. 

«Передусім треба подбати про захист від пекучого сонця та теплової травми. Якщо це неможливо – максимально обмежити час лінійки. Подбайте, щоби в школярів був доступ до питної води. А також поруч був медпрацівник, який може порадити, як надати першу допомогу у разі потреби», – наголосила Супрун. 

1


КОМЕНТАРІ (5)

Лише дурень може теревенити про шкоду свята. А от що зариватися не варто - факт!

avatar

Антон

31 серпня 2018 13:27

Лише дурень може теревенити про шкоду свята. А от що зариватися не варто - факт!

avatar

Антон

31 серпня 2018 13:27

и что это за идийот написал такую хрень , иди ликауйся чоловиче

avatar

Школа

31 серпня 2018 14:27

и что это за идийот написал такую хрень , иди ликауйся чоловиче

avatar

Школа

31 серпня 2018 14:27

Cупрун нехай би відповідла, що то за медицина в Україні, яка дозволяє хворим солдатам виходити на парад?

avatar

юю

31 серпня 2018 21:55