«День вдячності»: шелтер Святої Ольги в Лужанах відзначив річницю своєї діяльності

«День вдячності»: шелтер Святої Ольги в Лужанах відзначив річницю своєї діяльності

14.08.2023, 07:31

Шелтер святої Ольги, що знаходиться в селищі Лужани Мамаївської територіальної громади став тимчасовою домівкою для 130 внутрішньо переміщених осіб з районів ведення бойових дій, які вимушені були шукати прихистку через російську агресію.

Минулоріч непридатне для проживання триповерхове приміщення на 620 квадратних метрів підготували для поселення внутрішньо переміщених осіб. У серпні 2022 року у Лужанах впродовж двох місяців старе приміщення переобладнали під шелтер, витратили на це близько 4 мільйонів гривень, пише Медіа агентство АСС. У цьому допомогла громадська організація «ELEOS-Україна» та меценати (кошти від міжнародних донорів - ІОСС та МФ «Відродження»).

У приміщенні  є 15 кімнат, де на кожні дві – свій санвузол, а на поверсі є кухня. Житлові кімнати невеликі, у них розміщають від трьох до шести осіб. Сімейних зазвичай селять разом в окрему кімнату, одиноких пенсіонерів підселяють одне до одного. Так мешканці швидше соціалізуються. За чистотою тут стежать самі мешканці.

+++++

«Ми тут проживаємо учотирьох. Прибули з Лисичанська. Спершу проживали у Репужинцях. Тут поселились два місяці тому. Добре живеться, все влаштовує, персонал хороший. З сусідами гарно вжилися. Займаємо хатніми роботами. Отримуємо допомогу ВПО і на дитину, плюс пенсія, мінімально виживаємо. Але орендувати житло немає змоги», - каже Вікторія Ходоковська, мешканка шелтеру.

Село переселенки Ганни в Херсонській області тривалий час було під окупацією. Тепер ця територія вже деокупована, але обстріли там майже кожного дня. Від жахів війни вона втікала разом своєю сім’єю: чоловіком та двома дітьми, семи і десяти років.

«Чоловік помер, і я залишилася одна з двома дітьми. Приїхала сюди півтора місяця тому. Тут дуже гарно, приємні люди, добре ставляться. За пошуки роботи ще не бралася, бо займаюся прилаштуванням дітей. Вже були у місцевій школі, знайомилися з учителями», – розповідає жінка.

 Вимушені переселенці кажуть, що відчувають доброзичливість адміністрації шелтера та місцевих жителів. Зі свого боку, мешканці намагаються нікого не обтяжувати та тримати в чистоті як внутрішні приміщення, так і подвір’я будівлі.

Тетяна Чернишенко приїхала на Буковину з багатостраждального села Чорнобаївки біля Херсона. Каже, що під постійними обстрілами жити там ставало усе важче. Особливо скрутно стало після затоплення частини регіону через підрив Каховської ГЕС.

«Переїхала я звідти зі своєю родиною. Але наразі вони проживають в іншому місці, а я поки опинилася тут разом зі своєю подругою. У шелтері подружилася ще з кількома приємними жінками. Знаєте, біда якось зближує людей. Всім дуже хочеться пошвидше повернутися додому, але поки обставини такі, що змушені перебувати далеко від рідних країв», – із сумом говорить мешканка прихистку.

Наталія Нєсчьотна із Бахмутського району приїхала на Буковину близько двох місяців тому. Умови у шелтері їй дуже подобаються, ставлення у закладі – теж, але вона все одно мріє про той час, коли зможе повернутися додому. Щоправда, тепер там лише руїни...

«Наше село уже майже повністю знищили російські військові. І повертатися мені фактично немає куди. Але мріяти про повернення я не перестаю», – не стримуючи сліз, каже жінка.

+++++

 Цього разу в приміщенні Будинку культури та дозвілля Лужанської селищної ради зібралися представники місцевої влади, громадських організацій, мешканці шелтеру, донори та меценати, які долучилися до організації і забезпечення його діяльності.

Захід не випадково назвали «День вдячності». Багато добрих слів від родин переселенців прозвучало, зокрема, на адресу усім благодійникам, які долучилися до відкриття і успішної роботи Шелтеру.

Свято організовувала адміністрація та мешканці прихистку Шелтер святої Ольги з нагоди 1-ї річниці діяльності. 

Перед початком заходів на подвір’ї шелтера зібралися його жителі у домашньому одязі. Щось по-сусідськи обговорюють. Це переважно люди пенсійного чи передпенсійного віку, але є і молоді жінки, поряд бігають діти. Біля входу висить стенд із малюнками під гаслом «Діти проти насильства». Мешканці кажуть, що малеча із захопленням малювала та відбирала для нього найкращі роботи.

  У програмі: виступи заступника керівника ГО «ЕЛЕОС-Україна» Олени Танасійчук, голови Мамаївської ТГ Наталії КАТРЮК, директорки Шелтеру святої Ольги Інни ДОРОГАН, представників обласної влади, донорів та меценатів, гостей. 

«Цей шелтер найбільший у нашій мережі по Україні. Маємо 6 таких шелтерів. Це унікальний випадок, бо ми швидко домовились з головою ОТГ і взялись за реновацію. Тоді багато людей їхали до нас у пошуках прихистку. Тут все нове, сучасне, комфортне. І можна проживати до 9 місяців. Сьогодні ми вирішили провести день подяки всім причетним – адже за рік проживання та співпраці багато вдалося реалізувати та досягти», - розповіла Олена Танасійчук, програмна директорка мережі громадських організацій «ELEOS-Україна».

 У цьому шелтері знайшли дах над головою 130 ВПО, з них 32 дитини.  Зараз тут проживає 56 осіб. За рік провели 95 культурно-освітніх заходів, тренінгів, екскурсій.

«У нас там в іншій частині приміщення тривають ремонти. Буде кімната відпочинку, психологічної допомоги. Там зможуть дітки займатись, переглядати фільми. Сюди може потрапити будь-хто, варто звернутись на гарячу лінію. Або громадські організації до нас направляють. Родини поселяємо разом, одиноких групуємо. Пріоритетів нема», - каже Інна Дороган, директорка шелтеру.

Захід відвідав перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор. Він подякував усім благодійникам та меценатам, які долучилися до організації функціонування шелтеру, керівництву, депутатам та усій Мамаївській громаді за ефективно налагоджену співпрацю. Також посадовець відзначив вагомий внесок у благородну місію благодійної організації International Orthodox Christian Charities та вручив її представнику Подяку обласної ради.

Участь в урочистостях, присвячених річниці роботи Шелтеру святої Ольги, також взяли перший заступник начальника Чернівецької РВА Сергій ФАЛІБОГА та начальниця служби у справах дітей Жанна ЛИСЕНКО.

«Завдяки плідній співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, благодійників гостинна Буковина, зокрема громади Чернівецького району зробили все необхідне, щоб наші співгромадяни, які зазнали лиха від війни і вимушені були залишити рідні домівки, жили в мирі, спокої та максимальному комфорті», - сказав перший заступник начальника Чернівецької РВА Сергій ФАЛІБОГА.

За вагомий внесок в організацію роботи Шелтеру Святої Ольги, активну громадянську позицію Сергій ФАЛІБОГА вручив Почесну грамоту Чернівецької РВА директорці закладу Інні ДОРОГАН.

  Цікавинкою заходу було перегляд фільму «Один день із життя прихистку», тренінг під назвою »Єдність» від психолога Анастасії Шкворець-Кириченко, тенісний  турнір захопив усіх охочих, а його організатор Палійчук Роман відзначив усіх врученням подяк та добрих настанов. Виставка художніх робіт, яку зорганізували діти Шелтеру  під керівництвом Птухіної Олени та Інни Давиденко .«Діти проти насильства» вдало вписалося у тему нашої річниці.

Учасники та гості святкових урочистостей відвідали також виставку художніх робіт дітей Шелтеру «Діти проти насильства».

Під час заходу була  можливість відвідати Шелтер святої Ольги, безпосередньо поспілкуватися з його мешканцями (ВПО), представниками міжнародних благодійних організацій та фондів, адміністрацією прихистку.

До відома: З початку повномаштабної війни рф проти України Чернівецька область стала однією з областей, яка прихистила понад 109 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Наразі 24055 осіб покинули територію області. Найбільша кількість ВПО перемістилися з Донецької області – 12658, Київської області – 9789, Харківської області –14508 та м. Київ – 17555. Вони розмістилися у приватному секторі, готелях, хостелах, садибах, прихистках, комунальних закладах системи освіти, охорони здоров’я, соціального захисту.

Фото: АСС

За матеріалами https://chernivecka-rda.gov.ua/, https://mamaivska-gromada.gov.ua/, Сайт https://acc.cv.ua/, Чернівецька обласна рада, https://www.ukrinform.ua/

 

1