«Щось воно не те…», - прокурор Чернівецької області про Чернівецьку обласну раду профспілок.  Шкварковський мовчить

«Щось воно не те…», - прокурор Чернівецької області про Чернівецьку обласну раду профспілок. Шкварковський мовчить

23.09.2011, 16:44

22  вересня 2011 року в обласній прокуратурі   відбувся брифінг прокурора області Петра Коваля на тему: «Про стан додержання законодавства під час відчуження профспілками державного майна, переданого їм у користування, розслідування кримінальних справ і стану представницької діяльності з цих питань».  Як зазначив прокурор області Петро Коваль, органами прокуратури області в результаті проведених перевірок виявлені факти незаконного відчуження державного майна на користь обласної ради профспілок, обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу та дочірнього підприємства «Чернівцітурист» приватного акціонерного товариства «Укрпрофтур», створеного Федерацією профспілок України.

 В області широкого  резонансу набула справа  щодо продажу  майна профспілки – частини пансіонату матері і дитини «Зелені пагорби» у селі Виженка Вижницького району.

«Останнім часом керівники федерації профспілок розгорнули в ЗМІ кампанію, яка має на меті дискредитувати органи прокуратури та інші правоохоронні органи з метою спростування тверджень, буцім-то, незаконних прокурорських перевірок, які проведені щодо майна, яке знаходилось в їхньому віданні»,  - заявив Петро Коваль.

Прокурор області  поінформував журналістів  про результати розслідування кримінальних справ стосовно державного майна, яке знаходилось у віданні профспілок. Загалом в державі зазначеного майна (на даний час поки що проводиться інвентаризація) за неуточненими даними більш, ніж на 10 млрд. грн.», - зазначив прокурор. Пан Коваль також звернув увагу на те, що згідно Закону України «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території  України» майно та фінансові ресурси цих підприємств є державною власністю  України.
Прокурор розповів про  3 судові позови, подані прокуратурою області до місцевого господарського суду про визнання та скасування рішень про визнання права власності, свідоцтв про право власності та державної реєстрації вказаних свідоцтв на об’єкти нерухомого майна профспілок, а саме: майнові комплекси будинку відпочинку «Зелені Пагорби»у с. Виженка Вижницького району, пансіонату «Буковинка» у с. Валя Кузьміна Глибоцького району і табору «Дністер» у с. Репужинці Заставнівського району. Рішеннями господарського суду всі позови прокуратури Чернівецької області задоволені. Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12 вересня 2011 року у справі № 4/5027/643/2011 апеляційну скаргу профспілок щодо майнового комплексу будинку відпочинку «Зелені пагорби»  залишено без задоволення, а рішення господарського суду Чернівецької області від 19 липня 2011 року   - без змін.   На розгляді інші 2 апеляції. Крім того, за словами прокурора, прокуратурою області пред’явлено  ще 3 позови, які вже розглядає Господарський суд області, про повернення майна у державну власність. Судові засідання відбудуться 26, 29 і 30 вересня поточного року.

«Єдиним з цих пансіонатів, який, ще як кажуть дихає, є пансіонат «Зелені Пагорби». Стосовно пансіонату «Буковинка», -  то стан його жалюгідний, він не працює. Все доведено до такого стану… Знову ж таки профспілками, це ж у їх віданні, що там не можна вже відпочивати. У доволі занедбаному стані перебуває і оздоровчий табір «Дністер», який також не працює. До протизаконних операцій із цим державним майном долучились посадові особи органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств – бюро технічної інвентаризації. Перші – незаконно виносили рішення про оформлення права власності профспілкових та інших організацій на майно держави, а другі –протиправно здійснювали реєстрацію цих прав. У такий спосіб із державної власності вибуло нерухоме майно на загальну суму понад 3 млн. грн.», -  констатував прокурор.

«Мені незрозуміло, чому пан Шкварковський і його підлеглі, маючи досить значні повноваження в ієрархії своєї діяльності, нічого не зробили для того, щоб не те, що зберегти ці об’єкти, а довели  до такого жалюгідного стану…»,  - заявив Петро Коваль. Це питання залишається риторичним і для громадськості Буковини.

Пісумовуючи, Петро Коваль зазначив: «Щось воно не те, як на мою думку. Для того, щоб цілком переконатися, що воно не те, буде ще додатково проведена перевірка по всіх напрямках, а потім з урахуванням добутого, мною буде прийнято рішення відповідно до вимог чинного законодавства. І також це стосується діяльності особисто пана Шкварковського…».

P.S. І хоча пан Шкварковський наразі перебуває у відпустці – до кінця вересня, з власних джерел стало відомо про те, що у вівторок, 27 вересня 2011 року о 10-00 він збирає Президію. Цікаво, чому б це так раптово???

Галина Єреміца, вільна журналістка



КОМЕНТАРІ (1)

А чи не облюбував пан Шкварковський " Зелені пагорби" щоб потім прихватизувати собі ? ...........

avatar

пересічний громадянин

26 вересня 2011 11:59