Щоб Гірський район відповідав методиці до нього варто приєднати Сторожинецький район без Великокучурівської та Кам'янської громад, - експерт

Щоб Гірський район відповідав методиці до нього варто приєднати Сторожинецький район без Великокучурівської та Кам'янської громад, - експерт

01.07.2020, 12:52

В Чернівецькій області планують створити три райони: Чернівецький, Гірський та Дністровський. Такий варіант був вчора представлений на засіданні Комітету з питань організації державної влади Верховної Ради України.

Про це повідомив експерт з питань децентралізації Тарас Прокоп.

До Чернівецького мають увійти м. Чернівці та громади Сторожинецького, Кіцманського (окрім Брусницької громади), Заставнівського, Новоселицького (окрім Мамалигівської ОТГ), Герцаївського та Глибоцького районів.

До Дністровського - громади Хотинського, Кельменецького, Сокирянського районів та Мамалигівську ОТГ.

До Гірського - громади Путильського та Вижницького районів та Брусницька громада, яка зараз знаходиться у складі Кіцманського району.

Населення в цих укрупнених районах буде приблизно наступне:

Чернівецький - 649 тис. жителів

Гірський - 91 тис. жителів

Дністровський - 157 тис. жителів

Центрами визначили м. Чернівці, м. Вижниця та смт. Кельменці. (Як Вам таке?)

Народний депутат Vitalik Bezgin на засіданні комітету зазначив, що за змінили попередню конфігурацію з врахуванням методики, але ж відповідно до європейської класифікації номенклатури територіальних одиниць на субрегіональному рівні (NUTS-3) має проживати не менше 150 тис. жителів і так само в нашій методиці вказано, що як правило, населення має становити не менше 150 тис. жителів. Але по нашій області, поряд з велечезним Чернівецьким районом з населенням 649 тис. жителів, створюють Гірський район з населенням менше 100 тис.

І ще хотілося б запитати тих народних депутатів, які зараз перевернули в області реформу місцевого самоврядування з ніг на голову і при формуванні районів говорять про методику. По-перше, ви якось не враховуєте всі методичні рекомендації, а по-друге, чому ви не говорили про методику, коли знищували Новодністровськ, Сокиряни і приєднували Дорошівці до Вікна? Божик Валерій.

Олена Лис Георгій Мазурашу Максим Заремський , що скажете?

Які основні проблеми в такому поділі бачу я?

-Сторожинецький район без Великокучурівської та Кам'янської громад варто все ж віднести до Гірського і збалансувати населення;

- Мамалигівську громаду не варто відокремлювати від інших громад Новоселицького району;

- Центр Дністровського району все ж доцільніше зробити в м. Хотин, а не в смт. Кельменці.

Карта від Суспільне Буковина

1